Kremnasjonal

Noen dager kan jeg kose meg med å stå på kjøkkenet i timesvis, høre Judy Garland på Spotify, kutte hauger med grønnsaker i småbiter og ovnsbake på lav varme en inspirert middag til familien min.  Ok da, de gangene mamma og pappa er på besøk så jeg har barnepass. Og huset mitt ikke ser helt bomba ut. Og vaskemaskinen står på. Og jeg ikke har mer lyst til å ligge i sofaen med min venn Walters Mandler og lese Good Food i stedet for.

Julaften for eksempel. Bra dag å kokkelere på. I mens kan pappa få krabbe rundt på gulvet og leke krokodille.

Så har jeg de andre dagene. Når jeg blir sittende akkurat litt for lenge på jobb. Når jeg må jakte barnehagen rundt på tørre sokker og bortslengte vinterstøvler.  Når storesøster skal være på turninga klokka seks. Det er da posesuppe er min venn. Ja, du hørte riktig: Posesuppe. Ingen fancy, italiensk posesuppe heller. Jeg snakker helt alminnelig posesuppe fra Toro.

Forrige tirsdag var en slik posesuppedag hjemme hos oss. Heldigvis hadde jeg fire basisvarer på kjøkkenet:

 • 2 poser spinatsuppe
 • ½  boks kremfløte
 • ½ pose frossen spinat
 • Hardkokte egg

Jeg tilberedte posesuppa som vanlig, men utelot melka. I stedet hadde jeg i den halve posen frossen spinat. Mens suppa putret lot jeg kjøkkenmaskinen piske krem.

Det tar bare et par minutter.

Etter fem minutter ga jeg suppen en omgang med stavmikseren, så den ble glatt og fin (barna mine er overbevist om at klumper i mat er giftig eller i det minste skikkelig, skikkelig motbydelig). Tilslutt rørte jeg inn den piskede kremfløten, et triks jeg plukket opp for lenge siden i Bent Stiansens superfine kokebok. Et egg i hver suppeskål og voila! Sunn og super suppefest!

Lillebrors tallerken. Storesøster er i en fase hvor hun ikke er fan av mat som er blandet sammen, så hun får egget sitt ved siden av.

Variasjonsmulighetene er mange:

 • Mannen min liker å ha kikerter i suppa. Har vi en boks med det i hus, heller jeg det i en skål ved siden av til barna.
 • Litt muskattnøtt kan rives over. Det smaker alltid godt til spinat.
 • Olivenbrød eller rundstykker med smør er digg ved siden av om du går forbi en baker på hjemvei eller har noe halvstekt i fryseren.
 • Finner jeg chorizo, spekepølse eller bacon gjemt innerst i påleggsskuffen sprøsteker jeg det et minutt i panna og garnerer med.

Min kjære stakk innom United Bakeries og kjøpte med deres nydelige, myke olivenbrød på hjemveien.

Men det viktigste er at du setter deg ned sammen med familien din, kanskje tenner et lys og at dere koser dere  sammen med maten.

Har du en middag du lager når du har dårlig tid, men vil spise godt likevel? Jeg blir kjempeglad for tips!

Krem. Sus har alltid vært stor fan.

In English: A quick and healthy «cheats» supper: Use two ordinary bags of dried spinach soup. Add water as stated on the pack but skip the milk. Add about 150-250 g frozen spinach and simmer for 5 minutes. Whizz the soup in a food processor. Whip about 200 ml whipping cream and stir into the finished soup. Enjoy with your hard boiled eggs, may be some chickpeas (for veggies) or fried chorizo (for carnivores) and your favourite bread on the side. Voila: A nutritious dinner the whole family can enjoy!

No Comments
 • Valentin

  06/03/2012 at 07:58 Svar

  Fin blogg Susanne. Når det kommer til jevnede supper slik som denne spinatsuppen, tar det deg like kort tid å lage den helt fra bunnen av 😉

  • susannekaluza

   06/03/2012 at 12:10 Svar

   Takk for hyggelig tilbakemelding, Valentin, og du har så klart så rett så rett, men det er jo så eeeenkelt å bare tømme en pose i en gryte og la den lage seg selv mens jeg ligger på sofaen og leser Larven Aldrimett. Hvordan lager du spinatsuppe når det skal gå kjapt da? Bruker du kraft eller er buljongterning ok i blant? Vil gjerne høre mer! Mange klemmer fra Susanne

   • Valentin

    06/03/2012 at 18:26 Svar

    Hei,
    Du kan finne en oppskrif her: http://lechef.blogg.no/1331020573_spinatsuppe.html
    Det også noen andre raske middager her. Ellers har jeg bestemt meg for å skrive litt mer om hvordan vi kan lage mat fra grunnen av uten at vi nødvendigvis står på kjøkkenet i 4-5 timer.

    • susannekaluza

     08/03/2012 at 07:38 Svar

     Takk for tips! Når det gjelder supper fra bunnen av er jeg vanligvis stor fan (barna elsker en blomkålsuppe jeg lager med brie, og tomatsuppe er alltid fra bunnen av), men noen dager er det stor forskjell på 5 minutter og 20 minutter. Og på at maten lager seg selv og at jeg må kutte løk, røre i gryter osv. Det er da det er digg at ikke posesuppe må være nærinsgtomt og dølt lell 🙂 Du har mange gode oppskrifter til mindre heseblesende dager på bloggen din. Jeg gleder meg til å følge med på den videre! Mange klemmer fra Susanne

 • marial3001

  06/03/2012 at 08:23 Svar

  Hei Susanne! Kjappe, ok sunne middager er vi mestere på her i huset! Vi er sultne. Det skal gå fort. Det skal smake ok. Aller helst godt. Vi skal alle kunne spise det. Veggiser, altetende og barn.

  Jeg har også alltid noen pakker TORO ett-eller-annet liggende. Sender over 2 kjappe som er klar på 15 minutter:

  QUORNBITER I SAUS
  1.Toro karrisaus eller ostesaus med basilikum (eller en annen Torosaus-favoritt)
  2.En pakke Quornbiter
  3.Boil in bag fullkornris
  4.Brokkoli og gulrot i microen

  Sett på risvann, hiv bagen/-e oppi vannet når det koker. Lag sausen som anvist på pakken. Hiv pakken med Quorn i sausen. Disse trenger ikke stekes først. Er supre sånn rett i saus. Blir saftige og gode. Selv jeg som kjøtteter foretrekker heller Quorn i saus. Kutt brokkoli og gulrot i store biter. Legg i en skål med bittelitt vann i bunnen. Litt salt på. Plastfolie over og 2-3 min i microen, alt etter hvor kokte du liker dem. Voila, bordet dekket og maten klar på 15 minutter!

  QUORNBITER RED CURRY
  Samme som over, bare at du bytter ut Torosausen med et par spiseskjeer redcurry-paste som du rører ut i en pakke lett creme fraiche, matfløte eller kokosmelk. Eller en blandings av alle disse tre. Server med de grønnsakene du liker best.

  Bon apetit, familien Kaluza 🙂

  • susannekaluza

   06/03/2012 at 12:13 Svar

   Hei Mariann,
   nam! Tusen takk for kjempegode innspill! Har aldri prøvd å koke grønnsaker i mikroen før. Det var lurt! For du mener friske grønnsaker, ikke frosne, ikke sant? For dem som ikke vet det er quorn et veggis alternativ som (faktisk!) smaker og føles helt likt som kyllingbiter, så om du vil teste oppskriften og foretrekker kjøtt er det bare å bytte ut med kylling istedenfor. Men quorn er sunt og kjapt så det er vell verdt å teste ut 🙂 Mange klemmer fra Susanne

   • marial3001

    06/03/2012 at 12:31 Svar

    Hei igjen, ja friske grønnsaker. I microen (med en skvett vann og plastfolie over skåla) blir grønnsakene gode OG fine. De får en veldig frisk og klar farge. Jeg foretrekker derfor ofte å koke dem i microen. Dessuten blir det en kasserolle mindre på komfyren og en mindre å vaske 😉

    • susannekaluza

     06/03/2012 at 12:47 Svar

     Du. Er et geni! Særlig fan av mangel på oppvask

 • […] Flere kjappe middagstips finner du her og her. […]

 • […] siste dagene har vært fulle av håndverkerbefaringer og annet flyttestyr. Rakk derfor bare en kjapp spinatsuppe til middag og var følgelig skrubbsulten når barna endelig hadde sovnet. Det er selvfølgelig lett […]

 • […] Heldigvis overbeviste suppene mine ham lett, men salat var det verre med. Han mente rett og slett ikke salat var mettende nok til å telle som ordentlig som mat. […]

 • […] å drikke foran barna?”) som er relevant for både kvinner og menn, jeg legger ikke skjul på at tar snarveier med posesuppe når det trengs, skriver om feministiske perspektiver på kjønnsstereotyp oppdragelse eller […]

 • Eva

  26/07/2012 at 09:04 Svar

  Løk-og-andre-grønnsaker-tips til suppe/ristotto/ellers i livet: Skjær i to og kjør i matmølla (food processor). Tøm i gryten. Putt møllebollen og lokket i oppvaskmaskinen. Stressfri kutting uten tårer og søl. Barna kan jo trykke på knappen så får de noe morsomt å gjøre for å distrahere fra den gnagende sulten.

  • susannekaluza

   31/07/2012 at 07:08 Svar

   eg pleier alltid å sette bort løkkutting til mannen min fordi jeg gråter så fælt av løk, men nå skal jeg jammen prøve meg selv. Tusen takk, Eva!

Post a Comment