Ukas niste: Pappajente

Bakermesterharesus: Høygravid Susanne og pappa baker de tyske yndlingskakene amerikanere. På toppen masse masse melis med sitron.

Pappaen min er født i 1936 i Tyskland, og vokste opp med en klassisk autoritær farsfigur. Mot storesøsteren min og meg har han alltid vært en fantastisk og omsorgsfull pappa. Han er likevel ikke den som setter meg ned med en kopp te for å snakke om følelser. Pappas domene er å fikse ting: Er yndingskoppen min knust? Pappa limer. Er strass-diamanten falt ut av Melliøredobben min? Pappa fikser. Trenger jeg å henge opp ny lampe? Pappa kjører inn til Oslo med verktøykassa og ordner opp.

Pappa følger meg opp kirkegulvet. Kjenner jeg får lyst til å gifte meg en gang til med samme mann, når jeg ser bilder fra den dagen. Også kjenner jeg at Cecilie Melli er et geni.

Fra tid til annen hender det at pappa og jeg har noen.. høylytte meningsutvekslinger. Da vet jeg at han angrer når han kommer på besøk neste gang og har bakt ferskt brød eller yndlingskakene mine. Og er ikke dette hva matlaging dypest sett handler om? Vise kjærlighet og omtanke for folk du er glade i?

Snart bestefar! Eller Opa som vi sier i Tyskland.

Dagens niste er laget i en fei (har deadline på en hovedsak i Magasinet i morgen, så blir jobbekveld på meg) av det jeg hadde liggende i kjøleskapet. Men det trenger ikke betyr ikke at den ikke blir lagd med kjærlighet! Storesøster har fått hjertebrødskive med makrell i tomat, den siste roastbiffskiven som lå i pakka, en osteskive og perletomater. Makaronirester og brokkoli fra middagen ble til pastasalat med olivenolje og parmesan. Hun er ikke så glad i frukt, men tolererer klementiner (det er mandariner som ikke finnes mer, ikke  sant? Jeg klarer aldri huske forskjell) Ved siden av har hun fått en grissini. Lang mat er gøy!

Lillebror har fått pastasalat, tomater og grissini som søsteren sin. Pluss en litt herpet kronebrødskive (han insistere på å legge den ned i nisteboksen SJØLV) med salami.

Dagens låt er til verdens beste pappa,- og til alle andre fine fedre der ute som fortjener en sang.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=XCuIyA7kXvI&w=420&h=315]

Hva gjør pappaen din for å vise at han er glad i deg? Og hva gjør du for å vise dine nærmeste at du er glad i dem i en hektisk hverdag? Jeg gleder meg til å høre innspillene deres i kommentarfeltet!

In English:My dad isn’t the kind of guy who likes to talk about feelings. But whenever we’ve had an argument, I know it’s his way of telling me he’s sorry when he shows up on my doorstep with my favourite cake or freshly baked bread. And isn’t that what cooking really is about? Showing someone that you care? Today my daughter’s got a heart shaped sandwich with macarell spread in her Laptop Luncbox. On the side I gave her a slice of roastbeef, a slice of cheese and cherry tomatoes. Leftover pasta and broccoli from dinner turned into a nice pasta salad drizzled with olive oil and a bit of parmesan cheese. Clementines and grissini. Her brother’s got the same pasta salad, tomatoes and grissini. Plus cheese, rice crackers and a bit messed up (he insisted on putting it in the lunchbox himself..) crownshaped sandwich with salami.

No Comments
 • Christina

  22/03/2012 at 06:58 Svar

  Rørende innlegg om Freddy. Pappaen din er den som lærte meg å spise skikkelig frokost. Det å komme til dere på vei til skolen om morgenen, få Freddy sitt hjemmebakte brød med godt pålegg. Det har gitt gode minner. Da Freddy besøkte meg på sykehuset da Sigrid ble født, bare fordi han var på jobb. Du har en flott og fantastisk pappa. Hils fra meg.

  • susannekaluza

   22/03/2012 at 19:04 Svar

   Å, så utrolig hyggelig å lese, Christina! Nå ble jeg littt rørt, kjente jeg 🙂 Husket ikke at han hadde vært på sykehuset da datteren din ble født. Han var alltid så glad i deg, du var sånn en god skolefadder for meg da jeg var liten.

   Brødet til pappa er virkelig noe for seg selv. Er glad jeg ikke bor hjemme lenger, for når han har nybakt brød kan jeg spise 8 skiver på rappen uten å gå lei 🙂

 • Ellen Roberg-Askim

  22/03/2012 at 08:52 Svar

  Min pappa skifter olje på bilen for meg, feller trær i hagen vår, passer barna, skifter tak på bryggerhuset vårt, spar opp et bed og finner frem gamle skiferheller. Kjører med meg opp til hytta i vinterferien for å hjelpe meg med å legge på kjetting. Sånne ting. For meg er det kjærlighet.
  My Hart belongs to Daddy too!

  Hva gjør jeg? Er prosjektleder på familieskuta vår. Holder styr på bursdager, middager, votter, gymtøy, fioliner. Lapper bukser, kjøper frø og blomsterjord, lager handlelister, stryker på ryggen, setter på plaster. Ja, og det er jo et par andre ting og da, – men mest av alt prøver jeg å leve etter disse tankene:

  http://ellensoase.blogspot.com/2012/03/bra-og-ndvendig-for-alle-barn.html

  for gode samtaler og trygg stemning.

  Takk for nydelig innlegg om skjønn pappa!

  • susannekaluza

   22/03/2012 at 19:06 Svar

   Han høres ut som en fantastisk pappa! Og er det ikke fint at det finnes flere måter å vise kjærlighet på? Vi må ikke bli så opphengt i at alle skal «snakke om følelsene sine» at vi glemmer at handling er mer talende enn tomme ord. Flott (og viktig) blogginnlegg du lenket til forresten! Mange klemmer fra Susanne

 • Allen

  22/03/2012 at 13:43 Svar

  Flott innlegg! Kjenner at vi som har slike fedre er kjempeheldige!

  • susannekaluza

   22/03/2012 at 19:08 Svar

   Ikke sant? Alle barn (og voksne) fortjener trygge, omsorgsfulle og stabile pappaer. Vi er heldige!

 • Karianne Gamkinn (@mammadamen)

  22/03/2012 at 19:53 Svar

  Så godt innlegg å lese, Susanne. Det er fint å bli oppfordret til å tenke på hva familien gir hverandre. Jeg tenker på pappaen min som slenger seg ned på gulvet med barnabarna og leiker i timer. Og triller barnevogna med sin eneste datterdatter langs gangveien så alle ser hvor stolt han er.

  God kveld til deg:-)

  • susannekaluza

   22/03/2012 at 22:05 Svar

   Tusen takk, Karianne. Pappaen din høres herlig ut. For bare en eller to generasjoner siden ville han neppe tatt i en barnevogn. Selv i dag er det langt fra noen selvfølge å ha en far som stiller opp slik. Vi burde gi dem en skikkelig klem neste gang vi ser dem og fortelle dem hvor heldige vi er. Eventuelt bare bake et brød 😉

 • Jeanette

  23/03/2012 at 09:37 Svar

  Så heldig du er som har en sånn fantastisk pappa! Og så utrolig fine matpakker du lager, det har jeg planer om å lage til gutta når de blir større:-) Jeg elsker å lage hjerteformet mat til mannen min til Valentines o.l:-) Tips: Skjær ut hjerter med kniv i agurkskivene:-) Enkelt og effektfullt!
  Stor hit hos niesa mi på 4 år, som aldri vil spise grønnsaker:-)
  Ha en fin helg!

  • susannekaluza

   23/03/2012 at 20:39 Svar

   Tusen takk, Jeanette! Og takk for strålende tips. Agurkhjerter må jeg jammen teste ut! Gjetter det vil bli en fremtidig nistehit her hjemme også 🙂 Mange klemmer fra Susanne

 • Lammelåret

  23/03/2012 at 19:39 Svar

  Utrolig fantastisk fin du var som brud!
  Og en flott pappahyllest dette.

  God helg!

 • unadostres

  25/03/2012 at 19:45 Svar

  Ååå Susanne, nå ble jeg så trist av å lese dette. Og det har ingenting med pappaen din å gjøre, for han virker helt topp.
  Min pappa døde for litt over ett år siden. Jeg savner han nesten daglig. Det oppstår et enormt hull i en når man mister noen som har stått en så nær. Og det er nesten litt slik at man ikke har lyst at det hullet skal fylles opp igjen heller. Pappa var en slik en super pappa. Som kjøpte sko han så meg like i et blad, var ikke redd for å krangle da det trengtes, vise enorme mengder av pur kjørlighet og bruke all sin tid på Una. Det er et så forferdelig stort tap for meg å ikke ha han lenger i mitt liv. Og han førte med til «alters» i min Cecilie Melli kjole i 2007, også. Jeg har forsøkt å skrive om dette : http://unadostres.blogg.no/1332108345_18mar2012.html#comment

  Men egentlig så er jeg ikke trist når jeg leser om din far. For jeg blir jo veldig glad over at det finnes slike fedre for andre bra jenter og gutter der ute. Og jeg blir rørt hver gang jeg ser den kontakten som Una og Geir har, som er helt helt heeelt spesiell.

  • susannekaluza

   26/03/2012 at 18:34 Svar

   Det var trist lesning. Du skriver nydelig om det på bloggen din da. Pappaen din høres helt fantastisk ut, og du er heldig som hadde han. Håper du finner noe støtte i datteren din og hennes fantastiske pappa! Varme klemmer fra Susanne

 • […] husker kanskje hjerteformene jeg brukte til i dette innlegget? De finnes også i masse andre artige varianter […]

 • Hello Pizza! | Susanne Kaluza

  05/09/2012 at 07:12 Svar

  […] mitt hus (ok, treroms) kan pepperkakeformer brukes til så mangt. I helgen hadde vi besøk av to småjenter, og jeg lot barna bestemme middagen selv. På menyen sto […]

 • […] Christstollen – for å hedre min tyske kulturarv […]

 • […] og salamier), rundstykker fra fryseren (Bagels og Gourmetstykker fra Hatting og hjemmebakte fra Opa , eggerøre (med trøffelolje for den som liker sånt) og en tomatsalat (med mynte, fetaost, […]

 • […] hjemme i Drammen, der pappa spilte den greske sangeren høyt mens han holdt på å bake brød eller pusse sykler eller fikse en av de tusen tingene søsteren min og jeg hadde ødelagt siden […]

Post a Comment