Lisa + 1: Innsidetips fra illustratør og mor Lisa Aisato

Da jeg ble gravid var jeg den eneste i vennekretsen med barn. Løsningen ble å begrave meg i bøker. Det er likevel lite som slår andre foreldres praktiske erfaringer. I tida fremover vil jeg derfor snakke med folk jeg liker, beundrer eller er nysgjerrig på om deres beste refleksjoner og råd fra livet med barn.

Fantastiske Lisa Aisato (30) åpner intervjuserien. Hun er en av de aller flinkeste illustratørene i vår generasjon, og illustrerer blant annet Jesper Juuls spalte i Magasinet.

I tillegg har Lisa laget nydelige barnebøker som «Odd er et egg» og «Svalene under isen», og nylig sluppet fortelling nummer fem i serien om trollet Tambar sammen med barnebokbauta Tor Åge Bringsværd.

Lisa bor på Kråkerøy i Østfold og er mor til Aurora (1 år of 4 måneder)

1. På hvilken måte endret arbeidshverdagen din seg etter at du fikk barn?

– Jeg har alltid likt godt å jobbe kveld, men det viste seg vanskelig etter at Aurora kom til verden. Etter leggetid er voksentiden hellig og forøvrig er jeg ganske sliten så tanken med kreativitet og pågangsmot er da ofte helt tom. Ingen av oss klarer alt.

2. Hvilke ting har du prioritert ned for å få hverdagen til å gå rundt?

– Det er ille å si det, men det blir fort rydding og eget utseende. Jeg jobber hjemme og går hver dag i joggebukse med håret til alle kanter. Klesvasken hoper seg opp og jeg snubler stadig i Auroras leker på kjøkkengulvet. Jeg har vel også prioritert ned å følge med på serier på tv og gå på kino og se de siste filmene, noe jeg er veldig glad i. Jeg har faktisk ikke kommet meg på kino siden jeg var gravid i 6. mnd, altså snart to år (oi, det var lenger enn jeg trodde).

3. Hvordan vil bestevenninnen din beskrive deg som mor?

– Jeg håper hun vil si trygg, tålmodig, leken og vimsete.


4. Hvilke ting sverget du på at du aldri skulle gjøre før du fikk barn?

– Jeg skulle aldri si «pip-pip» og «mø-mø» Men hver gang jeg sier «fulg» sier hun «pip-pip». Og da tar jeg meg selv i å si «ja, det er en pip-pip…nei fugl, fugl!» Ellers hadde jeg mange tanker om hvordan jeg skulle takle nettene, men er man trøtt og sliten nok fyker alle idealer til himmels.

  5. Hvem er ditt foreldreforbilde?

– Det må nok bli mamma som var så god, sterk og tøff og ærlig, og som fylte barndommen min med tusenvis av gode minner. Hun prioriterte musikk, teater, turer i fjellet og massevis av god litteratur. En sånn mamma vil jeg også gjerne være.

6. Hva synes du selv du er flink til som mamma?

– Jeg syns jeg er veldig tålmodig. Jeg blir egentlig sjeldent ordentlig irritert eller sint. Og så er jeg flink til å la Aurora søle og kline og lære seg ting på egenhånd. Som f.eks. å spise selv.

7. Hva gjør du for å hente energi til deg selv?

– Setter på en episode av «This American life» og tegner noe jeg har lyst til. Ikke noe jeg må. Ellers å krype inn armkroken til mannen min med et glass portvin og litt mørk sjokolade foran gullrekka en fredag, det er topp.

8. Hva er dine tre beste tips for et god liv med barn?

– Jeg er fremdeles er i startgropa, men jeg tror trygghet, tålmodighet og ærlighet er tre gode stikkord.

Hva er deres beste tips for et god liv med barn? Jeg blir alltid glad for å høre fra dere i kommentarfeltet!

In English:  1. How has becoming a parent changed your work life? I have always loved to work evenings, but after Aurora was born having some «adult time» is important, and anyway my creativity is zapped by the end of the day.  2. None of us can do it all. What do you focus less on? I almost feel bad saying this but there is less time to tidy and focus on my own looks.  Also, I ahven’t been to the cinema in almost two years! 3. How would your best freind describe you as a parent? I hope she’d say stable, patient, playful and fun. What stuff did you swear you would never do before becomming a parent? I was never ever goint to use words like «moo moo» or «tweet tweet», but everytime I say «bird» she answers «tweet tweet», and I find myself saying «yes, that’s a «tweet tweet..NO, bird!». I also hade some great ideas about how to handle nighttime, but when I am tired enough those ideals are gone. 5. Who is your parenting role model? My mom. She was good, strong, tough and honest and filled my chilhood with memories of music, theaters, hikes in the mountains and lots of good literature. I’d love to be a mom like that. 6. What are your strong sides as a mom? I am very patient, and let Aurora mess around with food and stuff to learn by doing. 7. What do you do to recharge? Watch  «This American life»and draw something I want to, not something I have to. Or snuggle in front of the TV with my hubby, some dark chocolate and a glass of port.  8. What are your three best advice for a life with kids? Stability, patience and honesty.

No Comments
 • MammaLi

  06/04/2012 at 21:50 Svar

  Kul ide! Og kul dame. 🙂 Helt enig med det at hun er en ekstremt flink illustratør. 🙂

  • susannekaluza

   07/04/2012 at 10:26 Svar

   Takk! Lisa er superflink. Bøyer meg i støvet 🙂

 • Carina

  09/04/2012 at 08:14 Svar

  Enig med mammaLi, kul ide!;) Kjenner meg igjen i det å være (tilnærmet den) eneste i vennegjengen som har barn.. Men nå har det plutselig oppstått en babyboom, og alle rundt meg har små søte kuler på magen…og jeg, jeg jobber iherdig med å ikke være hun irriterende bedreviterne som har svar på alt og tror at alle bare kan gjøre som henne;) Vet ikke om jeg klarer det.. Koste meg med både tekst og nydelige bilder i dette innlegget, du er jammen flink til å variere innholdet i bloggen din!

  • susannekaluza

   10/04/2012 at 20:35 Svar

   Tusen takk, Carina! Tenker mye på det at jeg vil prøve å variere innholdet her, og overraske leserne litt, så det er veldig hyggelig at du legger merke til det! Kjenner meg veldig igjen med det med å være bedreviter. Må nesten holde meg for munnen noen ganger for å ikke komme med meninger om sovekurer, time outs etc når jeg ikke blir spurt. Men nå har jeg jo laget en blogg om det samme, og det er jo nesten verre 😉 Håper vennene mine holder ut med meg lell! 😉 Mange klemmer fra Susanne

 • Appestreker | Susanne Kaluza

  17/06/2012 at 20:39 Svar

  […] ikke en gang gidde å lese for barna mine? Men etter å ha brukt Karsten og Petra og Tambar appene (tegnet av flinke Lisa Aisato som jeg intervjuet for bloggen i våres) i et drøyt år, ser jeg at det funker mer som en forlengelse av […]

 • […] Odd er et egg – Faste lesere av bloggen vet hvor stor fan jeg er av arbeidene til Lisa Aisato, som i mine øyne er landets flinkeste illustratør. Boka hennes “Odd er et egg” er en […]

Post a Comment