Pannekakehuset

Jeg kan ennå huske den forventningsfulle gleden i magen av å oppdage at mamma sto på kjøkkenet og lagde pannekakerøre.

Hvis pappa var hjemme fra jobb i tide tok han seg av stekinga, noe som var ekstra stas siden han klarer kunststykket å vippe pannen slik at pannekaka flyr dramatisk til værs, vender seg i lufta og lander tilbake i panna igjen med et perfekt klask. Et av målene mine med å bli voksen har vært å klare det samme. Jeg jobber fortsatt med saken.

Finnes det noe bedre enn varme, nystekte pannekaker?

Jeg er ingen baker, så bruker bare denne enkle, men vellprøvde pannekakeoppskriften jeg lærte i heimkunnskapstimene på Brandenga barneskole.

Lenge leve Ellen Borgersen. Som insisterte på at vi kalte henne "Frøken". I 1993.

Det som er gull med den gamle heimkunnskapspermen min er at alle oppskriftene er laget for at barn skal klare å ha laget maten, spist og ryddet i løpet av en dobbelttime. Slikt liker jeg! Noen ganger har jeg i ekstra vaniljestang, men pannekakene smaker nydelig akkurat slik de er også.

Mmmm....Smør.....

Pannekakene holder jeg varme på et fat med folie over i ovnen på 100 grader. Selv elsker jeg pannekaker med sukker eller is, minstemann foretrekker blåbærsyltetøy, mens kjæresten får en voksen variant med appelsinmarmelade, mandelflak og Gorgonzola. Yum!

1 runde med kjøkkenmaskinen. 3 pannekakerører.

Når jeg først er i gang pleier jeg å lage tredobbel røre. Så bruker jeg den fine trakta mi til å helle  halvparten over på en tom melkekartong, merker med dato og legger i fryseren. Der holder den seg fint i tre måneder.

Digger trakta mi. Den får sjelden ligge i fred i kjøkkenskuffen fordi datteren min pleier å bruke den som maske og snakke med tøysepipestemme.

Neste gang vi får gjester eller jeg bare har lyst til å føle meg snill har jeg pannekaker klare i en fei, like gode (nesten bedre faktisk, siden røra har fått tid til å svelle) som om den skulle vært nylaget.

En melkekartong og litt gaffatape senere er neste måneds dessert bokstavelig talt i boks.

Så håper jeg at jeg klarer å gi barna den samme forventningsfulle gleden når de kjenner lukten av nystekte pannekaker som jeg selv fikk fra min mamma og pappa.

Hva er ditt beste matminne fra barndommen?

"Men Lillebror som sistemann gikk ikke stille nok. Der ringlet det av tjuefire blåbær i et lokk." Eventuelt blåbærsyltetøy fra Joker'n på hjørnet. Bra nok det.

In English: I have loved pancakes since childhood, and always make a tripple portion and freeze half of it in a milk carton. That way it is easy to whip up fresh pancakes when  I get unexpected guests or just want to make my children happy by making a special dessert. I love mine with sugar or ice cream, my son prefers blueberry jam, while my husband gets a grown up treat with Gorgonzola cheese and orange jam. What is your favourite food memory from growing up?

No Comments
 • Trine Lise Myhre

  08/04/2012 at 20:33 Svar

  Hahaha, tenk at du har tatt vare på de oppskriftene, søta! Mitt matminne husker jeg tross at jeg var veldig liten jente. Jeg var hos min nabo som passet meg, hun laget vafler som jeg fikk være med å hjelpe til med. Hun laget nok røren litt tykk,så hun skulle spe den ut med litt vann, det var tragisk i mitt vesle hode. Tenk å ha vann i røra, da ble den jo våt. Jeg ropte ut i stor frustrasjon med gråt i stemmen: tante sissel, jeg vil ikke ha våte gafler!

  • susannekaluza

   15/04/2012 at 19:15 Svar

   Hahaha, søte Trine Lise 🙂 Rart hva man husker fra man er barn, eller hva?

 • Ellen Roberg-Askim

  08/04/2012 at 21:31 Svar

  Jeg lærte meg tidlig å snu pannekakene i lufta. Det var mamma og pappa som kom hjem til ferdige pannekaker da vi ble større. Jeg brukte GODT med smør i panna for pannekakene må gli godt i panna for at man skal få det til. Fikk litt klager på det altså for det ble glatt/fett på gulvet, smøret sprutet nok litt idet pannekaka landet i panna igjen. Tips; må stå ute på gulvet så du har god plass til pannekaka og panna, du tar i mot lavere enn der du kaster fra. Lykke til!

  • susannekaluza

   15/04/2012 at 19:16 Svar

   Takk, Ellen! Med dine tips bak øret skal jeg jommen få det til neste gang! Mange klemmer fra Susanne

 • […] noen planer for helga? Bortsett fra at det kalde været gjør meg skikkelig fysen på å være inne og steke pannekaker, ligger helga vår åpen og avslappet foran […]

 • Vada

  17/10/2013 at 18:58 Svar

  I’m now not sure where you’re getting your information,
  however good topic. I needs to spend some time learning more
  or figuring out more. Thanks for fantastic information I was searching for this info for my mission.

Post a Comment