Om deltid i Dagbladet

«Å rakke ned på mødre som jobber deltid er populært tidsfordriv. Rett heller blikket mot fedrene som ikke gjør det.»

Hvis du kjøper Dagbladet for i dag så husk å lese «Deltidsdumminger?» på side 2. Har fyret meg opp over all kritikken mot deltidsarbeidende foreldre, og skrevet en kommentar. Vet ikke om den blir lagt ut på nett, men i så fall kommer jeg med link!

UPDATE: Da er kommentaren på nett. Spent på å høre hva du synes!

Gjør foreldre som jobber deltid et «dumt» valg? Gleder meg til å høre fra dere!

In English: I’ve written a comment in Dagbladet today in defense of parents who work part time. Hate it? Love it? I’d love to hear what you think!

No Comments
 • Christina

  06/05/2012 at 09:04 Svar

  Skjønner jeg bør innom bensinstasjonen i ettermiddag når avisa kommer. Her er vi så heldig at avisene kommer sånn i 16 tida i helgene så det er sjelden jeg kjøper papirutgave i helga for å si det slik;)
  Jeg har selv vært hjemme(pga sykdom) med jentene mine, men ser den store fordelen av å ha vært hjemme med barna, og jeg ser hvor mange som er i deltidsjobb her. Jeg mener barna har godt av en av foreldrene hjemme enten heltid eller deltid. Tida med barna og tryggheten man kan gi de med å være der er ting man ikke kan sette en pris på.
  Men skal bli spennende å lese artikkelen
  Ha en fin søndag

  • susannekaluza

   06/05/2012 at 16:12 Svar

   Helt enig med deg Christina. Har aldri hørt gamle folk klage over at de brukte for mye tid sammen med barna da de var små..

 • matfoodcomida

  06/05/2012 at 12:16 Svar

  Bra skrevet! Hvis jeg noen gang får barn skal jeg jobbe 60%. Og faren til det eventuelle barnet kan gjerne gjøre det samme. Og ja, det har jeg råd til rett og slett fordi jeg alltid har brukt lite penger på materielle ting. Det handler om prioriteringer.

  • Silje

   06/05/2012 at 12:21 Svar

   Mente ikke å poste med wordpress bloggen som ikke er i bruk, men wordpress valgte visst det… 🙂

  • susannekaluza

   06/05/2012 at 16:11 Svar

   Takk! Vi er heldige som er i en posisjon hvor vi har råd til det bare ved å prioritere bort materielle goder. Jeg har full forståelse for at ikke alle har råd til det, men hvis man har råd skjønner jeg ikke hvorfor det er så mye «dummere» å bruke penger på å ha mer tid sammen med barna enn å bruke det på weekendturer eller ny bil.

 • Karianne Gamkinn (@mammadamen)

  06/05/2012 at 17:31 Svar

  Så bra kommentar, Susanne! Det er viktige spørsmål du stiller. Og jeg liker vinklingen med å knytte det opp mot verdispørsmål fremfor å kritisere det som kvinnevalg. I vår familie er vi heldige og kan velge en løsning hvor begge ser barna mye. Samtidig har vi prioritert bort en del statussymboler. Det er vårt valg – både mitt og pappaens. Jeg ser selvfølgelig at ikke alle har så gode valgmuligheter som oss der. Jeg er for sekstimers arbeidsdager, og støtter forslaget til KrF.

  God søndag videre!

  • susannekaluza

   07/05/2012 at 18:45 Svar

   Tusen takk Karianne! Alle familier er forskjellige, men mangelen på tid med barna er et gjennomgangstema for flertallet. Derfor føler jeg det blir så feil å kritisere mammaer og pappaer som velger mindre penger (og mindre pensjonspoeng) mot mer tid med de små. De som klarer å kombinere småbarnsliv og karriere uten å gå på akkord med seg selv bør heller være takknemmelige for sin egen priviligerte posisjon fremfor å kritisere andre som ikke vant jackpot i samme lotteri. Det er stor forskjell på å ha en jobb som kan fullføres på telefon hjemmefra mens du rører i grytene og å ha en jobb som lege, sykepleier, snekker osv der jobben faktisk må gjøres nettopp på jobben. Nei, leve 6-timers dagen 😀 Mange klemmer fra Susanne

 • S

  06/05/2012 at 17:53 Svar

  Flott kommentar! Takk for at du gidder:-) Hos oss jobber pappaen 80% for å være mer hjemme. Det er skjønt!

  • susannekaluza

   07/05/2012 at 18:46 Svar

   Veldig hyggelig at du likte den. Du er heldig som har mannen hjemme 20 prosent. Tror neppe han, du eller barna vil synes det var et dårlig valg 20 år fra nå.

 • Dina

  06/05/2012 at 18:12 Svar

  Jeg er veldig enig med deg! Vi hadde lang permisjon, jeg har jobbet redusert, men nå jobber vi fullt begge to, og det fungerer helt utmerket. Men skal ikke se bort fra at det blir deltid på en av oss (og vi vil begge!) dersom det kommer flere barn inn i bildet en dag:)

  • susannekaluza

   07/05/2012 at 18:47 Svar

   Takk for god tilbakemelding, Dina. Et utmerket eksempel på at det ikke finnes en mal som passer alle, men at forskjellige løsninger kan være rett på forskjellige stadier av livet.

 • ylvalia

  06/05/2012 at 18:56 Svar

  Bra skrevet, gode poenger, takk!

  Det du ikke skriver så mye om, er de andre aspektene ved jobb enn de økonomiske. Når du koker alt ned til å handle om hvor mye penger du får kontra hvor mye tid du får med barna, får du det jo til å høres veldig enkelt ut. Men jobben er også et sted vi har deler av vår identitet, utvikler oss, opplever mestring, osv. I hvert fall de heldige av oss.

  Jeg kan på ingen måte skjønne at man skal ha dårlig samvittighet for å jobbe redusert når barna er små (eller når som helst ellers i livet for den del, det er da for pokker opp til hver enkelt!). Men det blir egentlig ikke bedre av å gi dem som jobber 100% dårlig samvittighet, heller. For noen er det riktig å jobbe 100% eller kanskje mer. Andre finner balansen med å jobbe 80%, 50%, kanskje 0%. Det finnes ingen fasit. Og det er ikke mer eller mindre synd på barna til noen av disse, som jo ofte er det som trekkes fram i sånne debatter (ikke av deg, det skal jeg ikke beskylde deg for). Hvordan barna har det i en familie handler om helt andre ting enn stillingsprosentene til foreldrene.

  • susannekaluza

   07/05/2012 at 18:52 Svar

   Godt poeng, Ylvalia. Jobb handler selvfølgelig ikke bare om penger, men også om følelsen av å bidra, lære nye ting, utvikle seg, sosialisere og bygge identitet. Som du sier: hvertfall for de heldige av oss. Jeg tror ikke det finnes 1 løsning som passer alle, og at for mange vil løsningen nettopp være å jobbe forskjellig på forskjellige faser av livet (10 timer om dagen, 6 dager i uka de første årene etter endt utdannelse, 100 prosent etter første barn, 80/90-prosent kanskje ett år når nummer 2 begynner i barnehagen, så 100 prosent igjen osv). Ingen familier er like, og det viktigste er at folk finner en løsning som passer for seg, -uten at andre skal komme og si at de gjør «dumme» valg av den grunn.

 • Therese Anti

  07/05/2012 at 10:41 Svar

  Det er jo bedre at de jobber deltid, enn at de ikke jobber i det heletatt?

  • susannekaluza

   07/05/2012 at 18:53 Svar

   Fra et samfunnsperspektiv er det defintivt det, selv om det selvfølgelig gjøres mye viktig arbeid i hjemmet og. Deltid kan faktisk sees på som sosialt i vanskelige økonomiske tider: Hvis flere jobber redusert kommer flere ut i arbeid.

 • Ellen

  08/05/2012 at 19:34 Svar

  Thank Heaven Susanne, godt sagt!

 • […] Å, ja. Velger du å jobbe deltid, er du forresten dum. […]

 • […] For mens det i det brede lag av folket  i dag er akseptert at kvinner som får barn velger å jobbe litt mindre i en periode, gjelder på ingen måte den samme romsligheten for menn. Mens 4 av 10 kvinner jobber deltid, gjør bare 1 av 10 menn som gjør det samme. […]

 • […] det er snakk om deltidsarbeid eller pappapermisjon blir det i slike stunder ekstra tydelig for meg hvor viktig det er at vi […]

Post a Comment