Kvinner som nedprioriterer morsrollen

I dag sender CNN det store intervjuet med Telenorsjef Kristin Skogen Lund, der hun snakker om hvordan det oppleves å være kvinne i en toppjobb. Gleder meg!

Kristin Skogen Lund er selv mor til fire barn -to par tvillinger. Bare det er grunn til å bøye seg i støvet, spør du meg. Dobbelt opp med nyfødte babyer, amming, sykdomsrunder og barnehageinnkjøring -to ganger? Jeg synes virkelig det har vært slitsomt nok å ta meg av ett hjelpesløst lite menneske av gangen.

Når hun i tillegg er president i NHO og konserndirektør i Telenor er det ikke rart jeg får lyst til å ta en titt inne i hodet hennes og finne ut hvordan i alle dager hun klarer det.

Firebarnsmor og toppsjef, men ingen superkvinne ifølge henne selv. Ja jøss!

I intervjuklippet hyller hun morsrollen.

«Hvis jeg ikke var sjef for firmaet ville noen andre være det, men ingen andre kan være mor til mine barn. Derfor er det den viktigste rollen jeg har.»

Bra dame!

Men Kristin understreker at hun ikke er en superkvinne, og sier det fortsatt er vanskelig å være hardtarbeidende mor i Norge:

«Det er ikke sosialt akseptert for kvinner å ikke gå aktivt inn i morsrollen, slik det vil være for en mann å ikke gå aktivt inn i farsrollen.»

Har hun rett i dette? Jeg frykter det. Selv om dagens pappaer utvilsomt tar langt større ansvar enn våre egne fedre, og det bare er et mindretall som synes det er teit å dytte barnevogn, rynker vi vell fortsatt litt på nesa av kvinner som begynner å jobbe igjen få uker -for ikke å si dager- etter en fødsel?

Da den franske justisministeren Rachida Dati begynte å jobbe igjen fem dager etter at hun fødte datteren sin ble det et bråk uten like. Hun ble beskyldt for å være en sviker mot sine medsøstre. Hvilken mann som går tilbake i jobb fem dager etter fødsel opplever det samme?

Rachida Dati fikk lite applaus for å gå tilbake til jobb fem dager etter keisersnittet.

Og hva med mødre som lar barna bo mesteparten av tida hos far etter et samlivsbrudd? Hvis vi skal være helt ærlige med oss selv, ville vi møtt dem på samme måte som en far som ser barna sånn annen hver helg? Eller ville vi innerst inne tenkt at hun var en dårlig mor som ga opp barna sine på den måten?

CNN har også intervjuet brudekjoledesigner Monique Lhuillier om hvordan hun kombinerer jobb med familieliv så det ser ut som et inspirerende og interessant program. Les mer om prosjektet Leading Women her.

Hva synes du? Har Kristin Skogen Lund rett i? Hva tenker du om kvinner som går tilbake i jobb kort tid etter fødsel? Eller som lar barna bo permanent hos pappa?

In English: In an interviw on CNN mother of four and Telenor VP Kristin Skogen Lund talks about how it is not as acceptable for a woman not be an active parent as for a man. Former french minister of justice Rachida Dati certainly felt that when she returned to work five days after giving birth to her daughter. What do you think about woman returning to work so soon? And how about moms letting the kids live with their dad after a divorce?

No Comments
 • Lammelåret

  23/05/2012 at 18:50 Svar

  Jeg synes at en mann som ikke er hjemme etter konas fødsel overhode ikke stiller i samme kategori som en barselkvinne som går tilbake til jobb. En fødsel er en påkjenning og det er medisinske grunner til at de første seks ukene etter fødselen er forbeholdt fødekvinnen. Jeg stusser likevel dersom mannen ikke tar ut betalt permisjon de første to ukene etter fødselen når han har denne rettigheten.

  Kvinner som velger å ha barna i lavest prosentandel etter samlivsbrudd vil nok alltid bli mistenkeliggjort og spekulert om, vi er ikke rausere enn det. Jeg opplever at det fremdeles er slik at det tas som en selvfølge at kvinnen tar seg av barna og hjemmet, mens menn blir sett på med beundring dersom de gjør det samme – samt at det er vanskelig å forstå hvorfor. Naturstridig, vil noen si.

  Folk dømmer gjerne fordi de ikke klarer å sette seg inn i andres situasjon. Fordi de selv ikke har det som skal til for å få en toppjobb (kvalifikasjoner, ambisjoner, verdier, private diverse..), tenker de at andre må ofre en hel del for å få det, men det er ikke slik at alle må jobbe seg i stykker for å oppnå ting. Vi har forskjellig utgangspunkt, noen kommer lettere til goder enn andre. Jeg tror det er lurt å finne det som er riktig for seg og jobbe for å få det til. At andre har andre verdier er ikke det samme som at de velger feil, ikke er glad nok i ungene sine, eller noe sånt.

  • susannekaluza

   24/05/2012 at 13:07 Svar

   Jeg er enig i at kvinner BØR ha rett til fri etter fødsel pga den fysiske (og psykiske) på påkjenningen det er å gå gravid/føde og ha en nyfødt. Men hva hvis mor har hatt en lett og fin fødsel og orker det selv? Hun får ikke til å amme og far er kjempeglad for å få mer tid hjemme og være primæromsorgsgiver? Synes du fortsatt det er hun som MÅ være hjemme i halvannen måned?

   Forøvrig synes jeg det er veldig klokt det du skriver om at «Folk dømmer gjerne fordi de ikke klarer å sette seg inn i andres situasjon. Fordi de selv ikke har det som skal til for å få en toppjobb (kvalifikasjoner, ambisjoner, verdier, private diverse..), tenker de at andre må ofre en hel del for å få det, men det er ikke slik at alle må jobbe seg i stykker for å oppnå ting.»

   • Lammelåret

    24/05/2012 at 13:31 Svar

    Barselpermisjonen (seks uker etter fødsel) er en rettighet og ikke en plikt, og akkurat slik synes jeg det skal være. Det er lite jeg synes mødre MÅ, iallfall når det kommer til uttak av f.permisjon, men det forutsetter at valgene man tar er basert på barnets beste.

 • Karianne Gamkinn (@mammadamen)

  23/05/2012 at 18:54 Svar

  Veldig bra innlegg, Susanne!
  Kristin Skogen Lund fremstår som en fantastisk dyktig dame. I intervjuer jeg har sett med henne ender jeg ofte med å bli veldig inspirert av hennes tilnærming til både lederrollen og livet generelt. Jeg tror faktisk hun er en god mor tross krevende jobb.

  I forhold til morsrollen tenker jeg det er viktig at vi også aksepterer og forstår at den er krevende. Har man valgt å få barn, må man faktisk ta ansvaret. Det gjelder selvfølgelig både mammaer og pappaer. Jeg fordømmer ikke kvinner som begynner å jobbe fem uker etter fødselen. Men jeg synes også det er vanskelige å sammenligne det med fedre som gjør det samme. Jeg tenker at mammaer og pappaer har litt forskjellige roller for barnet helt i begynnelsen av hans eller hennes liv.

  Fin kveld i solen til deg, Susanne:-)

  Ps Hadde ikke sola vært her, hadde det nok blitt en lenger kommentar;)

  • susannekaluza

   24/05/2012 at 13:10 Svar

   Takk Karianne! Jeg synes du har et poeng i at vi gjør lurt i å aksepterer at foreldrerollen faktisk er krevende, og at når man har valgt å få barn så må man tar ansavr for det. Jeg synes det perspektivet lett forsvinner i debatten om kvinners rettigheter; nemlig barnets rettigheter. Samme for meg hvordan folk løser livene sine, men «rett» til å jobbe 12 timers dager osv osv når vi har (små) barn mener jeg egentlig ingen av oss foreldre har.

 • […] Om kvinner som nedprioriterer morsrollen. […]

 • Amanda

  04/07/2012 at 08:52 Svar

  Jeg forstår ikke hvorfor man vil ha barn om man bare skal være sammen med barnet et par timer om dagen. Det er akkurat det samme om det er mor eller far som har hovedansvaret i mine øyne. Jeg liker ikke den norske modellen med fulltidsbarnehage fra barnet er 1 år.

  • susannekaluza

   05/07/2012 at 19:33 Svar

   Enig. Men jeg har forståelse for at ikke alle får det til på noen annen måte. Kunne jeg valgt fritt uten å tenke på økonomi og jobb hadde jeg begynt så smått med barnehage fra barna mine kunne gå, og jobbet meg sakte opp til tilnærmet full dag når de var to. Men så er nå bare permisjonen 1 år og regningene må betales, så mine barn har begynt i bhg fra de var 14 og 16 mnd. Får jeg ett barn til en gang håper jeg kan få til å strekke det helt til to. Jeg vil heller ha litt mindre penger og se barna mine mer. De blir store så fort!

 • […] trengs, skriver om feministiske perspektiver på kjønnsstereotyp oppdragelse eller fordømmelse av kvinner som prioriterer jobb fremfor barn og jeg tipser om aktiviteter du kan finne på med barna ( i følge artikkelforfatterne er dette […]

Post a Comment