Er det greit å drikke foran barna?

Med sommertemperaturene de siste dagene har det vært fristende å sette seg på balkongen med et glass Il Mimo eller jekke opp en iskald øl mens barna bader i sprederen. Det har fått meg til å tenke på hvor grensa går: Er det egentlig greit å drikke foran barna?

Livet pre-barn, når sol betød obligatorisk spretting av champagne på balkongen.

Før vi fikk barn var en super sommerferie ensbetydende med å spise tre retters lunsj med et par glass hvitvin i en storby og så gå glade og rundt og shoppe i lett promillerus før det var ny tre retters middag med mer vin til kvelds før kvelden ble avrundet med barhopping med venner.

Nå frister det ikke like mye å drikke halvtørr vin til Lollo og Bernie buffeten på Sunwing. Og det er særdeles usjarmerende å være brisen på en lekeplass.

Men når sola skinner og venner byr på hagefest er det nye normer som må dras opp. Så hva er greit i 2012?

 • Er det innenfor å ta et par, tre, fire glass vin og bli glad og lattermild mens jeg griller med gode venner i hagen og barna leker rundt meg?
 • Bør vi servere vin til de voksne på barnas bursdagsfester eller barnedåp? (For noen år siden ble det for eksempel tabloid drama da Brangelina hadde egen bar på bursdagen til Maddox.)
 • Går terskelen ved synlig beruselse, og hvem bestemmer i så fall hvor mye det er?

Jeg mistenker at barn synes grensa går et annet sted enn oss voksne.

Selv har jeg aldri sett mamma eller pappa fulle, de var typen som gjerne tok litt rødvin til maten på lørdagskvelden, men ellers holdt seg til vann. Likevel kan jeg fortsatt huske hvor ubehagelig jeg synes det var den gangen i Paris når mamma møtte en av bestevennene sine og de tok gikk arm i arm og fniste sammen etter middagen vår på restaurant. De hadde sikkert ikke drukket mer enn noen få glass vin, men det var nok til at jeg synes noe var «rart» og ville ha igjen den «vanlige» mammaen min. Du vet, hun som ikke lo av ting som åpenbart ikke var morsomme.

Nå digger jeg å drikke vin og skravle til langt på natt med mamma når vi er på ferie sammen og barna er i seng. Fine mammaen min!

Det er lett å tenke «alt med måte», men hva vi regner som «måtehold» avhenger stort av hvem vi er og hva vi har å sammenlikne oss med. Dagens voksne drikker 1,59 liter mer ren alkohol i året enn for 20 år siden. Vi kan derfor regne med at normene vi forholder oss til er andre enn de foreldrene våre brukte

Jeg er ikke redd for at barna mine skal bli alkoholikere om de ser meg drikke to glass Chablis på en grillfest (selv om forskere mener det påvirker barnas alkoholkonsum som ungdom å se foreldrene beruset) Men jeg merker hvor fort det er å miste oversikten over hvor mange ganger glasset mitt er fylt opp på et middagsselskap. Særlig når glassene er så store som de vi liker å drikke av.

Mmmm.. Rosévin i sola er GODT!

Og så smaker maten god og vinen godt og alle har det hyggelig og det frister lite å riste på hodet og si at nok er nok. Men det er viktig å gjøre det lell, selv om kvelden da kanskje blir litt kjedeligere for meg. For jeg har ansvar for at barna mine også synes kvelden er fin.

Hva slags minner har du av egne foreldre og alkohol? Og er vi kompetente nok til å sette grensa selv underveis eller bør vi ha bestemt oss for et maksantall glass før vi setter oss til bords? Hva synes du?

 

No Comments
 • Lammelåret

  29/05/2012 at 20:16 Svar

  Jeg synes det er vanskelig å svare på, for det er ikke bare snakk om antal cl, men mest av alt hvem sitt behov som skal telle mest: Barna eller de voksne? Skal barnas behov alltid komme først eller må de noen ganger innfinne seg med at det ikke er deres tur til å stå i første rekke denne gangen?

  Mtp alkoholmisbruk tror jeg ikke det har noen hensikt å sensurere bort alkoholen, men la den være en del av enkelte måltider/situasjoner, uten at den blir til hovedgjesten.

  Det ER vanskelig vite hvor grensen går, og det varierer nok hvor den går fra individ til individ og fra situasjon til situasjon, noe som gjør det enda vanskeligere.

  Det er vel kanskje også drøyt å skulle være total-avholds til barna har flyttet ut, vet ikke om det har noen positiv hensikt.

  Har tidligere skrevet om temaet fra en annen vinkel:
  http://lammelaartanker.wordpress.com/2012/02/23/tapere-blir-sittende-fast-i-fylla/

  • susannekaluza

   30/05/2012 at 18:58 Svar

   Veldig mye fornuftig i det du skriver. Likte blogginnlegget ditt godt! Tror det er viktig å lære barna våre at kos ikke nødvendigvis = alkohol. Samtidig rører du ved essensen når du spør om barnas behov alltid skal komme først. For det er vell det vi føler på: At et glass vin en solskinnsdag er en del av det gode liv, og at i et hektisk foreldreliv der vi setter en hel haug behov på vent for barna (jobber mindre, drar på joviale familieferier istedenfor å se Machu Pichu i solnedgang, lar plastleker invadere stua, innser at søvn ikke er en menneskerett, men en luksus etc) føles det godt å kunne beholde en liten flik av livet vi hadde pre barn. Er du enig i at noe av utfordringen ligger i koblingen alkohol = det gode liv?

   • Lammelåret

    02/06/2012 at 11:10 Svar

    Kanskje; det gode liv kan vel så gjerne inkludere barna, men at barna skal komme i første rekke fra før de er født (alle hensyn man tar i svangerskapet) til de så å si er flyttet ut, ja er ikke det drøyt mye? Som jeg ser det er foreldre og barn så vel forent at vi nærmest lever i en symbiose, mens tidligere måtte barn innfinne seg de voksnes planer og behov. Nå dras det for langt i retning at barna styrer familien, mange sliter f.eks med grensesetting og tror at tydelige voksne er en negativ ting. Noen ganger tenker jeg at voksne må fremstå som myndige, tydelige, og ta tilbake tiden sin. Det har ikke nødvendigvis noe med alkoholkonsum å gjøre, men det kan være en effekt av det.

  • Helge

   06/06/2012 at 22:53 Svar

   Dette er enkelt. Det er greit «å drikke alkohol», men ikke «å ruse seg». En øl til maten går fint med barn til stede, men la det bli med den ene. Ingen rus, ingen problemer.

   La barna se at øl og vin er noe som drikkes i passe mengder sammen med en god middag. Ikke for å bli full/brisen, men fordi det er godt drikke til mat.

   Det finnes de som sier «aldri drikk foran barna», fordi det fins alkoholikere som ikke kan stoppe og slikt. Utrolig irriterende folk! Den ene ølen (som ikke blir til flere) er et utmerket eksempel på måtehold – og smaker godt dessuten.

 • Lykkelinn

  29/05/2012 at 20:48 Svar

  Mine foreldre har vært forsiktige med alkohol mens vi har vært tilstede, og det har jeg satt pris på. Samtidig tror jeg at man på ett eller annet tidspunkt har godt av å se at de voksne kan ta ett eller to glass uten at de går på fylla av den grunn. Men da snakker jeg vel mer om tenåringer enn smårollinger…

  Vi har vært både i barnedåp og barnebursdag med alkoholservering. Begge deler føltes litt rart, rett og slett. Her hadde vi ettårsbursdag i helgen, slo meg ikke før etterpå at noen kanskje hadde hatt lyst på en iskald øl i varmen. Ble enig med meg selv om at det hadde de uansett ikke fått, det er da virkelig ikke nødvendig for de voksne å drikke øl på en lørdag formiddag bare fordi det er sol? Her blir det altså alkoholfrie barnearrangementer en stund til!

  … Men når ungene sover søtt og bursdagen er vel overstått – DA er det lov med store glass rosevin til mamman! 😉

  • susannekaluza

   30/05/2012 at 19:03 Svar

   Det er vell der jeg har funnet meg også. Vi har ofte vennemiddager på hverdager eller lange familiebursdager som går over mot kveld, og da slår det meg ofte ikke før etterpå at det vell egentlig hadde vært høflig å tilby gjestene en kald øl eller et glass vin til maten, men så er jeg bare ikke i den modusen så lenge barna er våkne. Selv blir det heller til at vi feirer med et glass vin når barna er i seng og bursdagen er vell overstått. Men jeg må innrømme jeg synes det er litt digg på de barnebursdagene jeg har vært på der det har vært litt vin til de voksne. Det er gjerne de samme bursdagene som har litt spekemat eller oster eller noe i tillegg til pølse i lompe, og det føles litt som man ser de voksnes som gjester også og ikke bare barna, om du skjønner…?

  • Synes det er helt bak mål og sette seg og drikke når ungene har lagt seg. Hva om en av de blir syk og må på legevakt? Nei jeg ville aldri gjort det da jeg ikke ønsker at jeg må ankomme i taxi og lukte alkohol til legevakt.

   • Sam

    07/06/2012 at 10:24 Svar

    Ja da er det bedre å være parat 24/7/365 til poden kan ta vare på seg selv og har fått sertifikat…..

   • Kjell Jonny Dervo

    07/06/2012 at 13:51 Svar

    Da kan du aldri drikke. Synes det er helt bak mål å svare på denne måten, som om vi som nyter alkohol ikke tar vare på barna. Sett en hjelm på barnet ditt, og lev i paranoiaen din du.

 • Hildegunn

  29/05/2012 at 20:50 Svar

  Jeg synes det er greit med et glass vin eller en øl. Men det er IKKE greit når de voksene forandrer oppførsel. Der synes jeg grensa burde gå, Dette synes jeg gjelder om man «bare» blir fnisete og glad også, uansett så merker unger at mamma og pappa ikke er helt som de pleier. Det fører til usikkerhet noe barn ikke fortjener å føle pga at foreldrene må ta seg et glass eller to. Vet du som meg at du ikke tåler så veldig mye, så synes jeg at man skal bestemme seg for kun og ta et glass eller stå over. Lån heller bort ungene en kveld og ta en tur ut med venninner 🙂

  • susannekaluza

   30/05/2012 at 19:04 Svar

   Kun ett glass eller stå over er en fornuftig regel. Jeg vet hvertfall at jeg lett blir fnisete av to, tre glass. Tåler enda mindre nå enn i ungdomstiden 😉

   • Torgeir

    06/06/2012 at 09:55 Svar

    hei! bra at du har tatt dette opp! men skal sei meg enig et glass eller to er greit, men jeg drikke ikkje foran ungen min. jeg er 21år. har en sønn. men synes at det er ingen plass å drikke foran sønnen min . eg har ikke drukket siden han ble født. synes det er greit å ta seg et glass vin vist han ikke er hjemme men ellers synes jeg ikke det er på sin plass. vil aldri drikke foran ungen min eller når han er tilstede 🙂
    men bra at du tok dette opp!
    Mvh Torgeir fra oslo

 • Christina

  29/05/2012 at 21:00 Svar

  Ett glass eller til nød to synes jeg er greit når ungene er tilstede. Om man tåler det. Som Hildegunn skriver når man forandrer oppførsel er det ikke greit Hvor mye man kan ta er jo forskjellig fra person til person.
  Barna våre kan fint se vi tar en øl til maten på ferie når vi er det, men det stopper også der.
  Jeg synes IKKE det passer med alkohol i barneselselskap, dåp eller konfirmasjon

  • susannekaluza

   30/05/2012 at 19:06 Svar

   Ja, det er jo forskjellig fra person til person. Og kjønnene i mellom. Jeg blir hvertfall brisen av to eller tre glass, mens de fleste gutter jeg kjenner kan drikke en six pack uten at det merkes. Så her handler det vell i stor grad om å kjenne sin egen kropp og sine egne begrensninger.

 • Den negative siden

  30/05/2012 at 17:45 Svar

  Overhodet ikke. Barn og alkohol hører ikke sammen. Muvh den sure damen.

  • susannekaluza

   30/05/2012 at 19:07 Svar

   Det er slett ikke surt! Bra med folk som tar et standpunkt! Vil gjerne høre mer om hva du tenker: Hva gjør du i sosiale lag? Serverer du aldri øl på grillfest f.eks? Og synes du det er forskjell avhengig om barna er 2 eller 12 år?

  • Koppa Dasao

   05/06/2012 at 20:10 Svar

   «Barn, alkohol og Ola Dunk hører ikke sammen», heter det, takk.

  • Jens

   06/06/2012 at 14:24 Svar

   Kjedelig kjedelig. Nå tråkker du på veldig mange som har god drikkekultur. Veldig normalt i mannge norske hjem, samt i Europa i land som feks. Spania, Italia, Frankrike at man drikker foran barna. Men de er ikke fylleaper slik som det ofte er med norsk drikkekultur. Selv nyter jeg vin, og et barn skal ikke styre om jeg skal det eller ikke. Dessuten fint for et barn å se at voksne nyter god mat og drikke uten å bli fulle.

   • Kjell Jonny Dervo

    07/06/2012 at 13:59 Svar

    Enig i det du sier. Har tenkt mye på dette, spesielt da vår drikkekultur. Jeg har altfor ofte opplevd å høre at man kan jo ikke drikke øl på en onsdag, siden det er onsdag og jobb i morgen. Jeg synes derimot at det smaker godt av og til å ta meg en øl eller to på kvelden, men det blir med det. Når man ikke skjønner, eller venner seg til at man kan faktisk ta seg en øl på onsdag, da blir det til at når man først drikker, da drikker man skikkelig. Bare min teori, men det er jo et faktum at vi har dårlig drikkekultur, og er veldig påpasselig at vi ikke kan drikke da og da, eller forran barn osv. Synes forresten ikke at det passer seg med alkhol i konfirmasjon/dåp/barneselskap. Sikkert bare av gammel vane, men for meg føles det veldig unaturlig.

 • Lotty

  30/05/2012 at 20:23 Svar

  Hmmm, dette er en vanskelig problemstilling, og helt personlig går vår grense ved at oppførsel endrer seg. Jeg ville ikke ha servert alkohol i en anledning hvor det er barnets dag, men på grillfest, og til en middag. Jeg tar med barna på resturant/pub/vinhager, og da tar vi gjerne 1-2 pils/vin som kos. Mannen min tåler mer, og min grense er ca. to enheter. Jeg har selv vokst opp med foreldre som drakk vin til maten, på kvelden, tok oss på pub/vinhager, festivaler, fester osv (ikke fyllefester men fester der voksne spiste og drakk og spilte spill, pratet osv mens vi barna lekte sammen), og hverken jeg eller min søster har vært trøblete tenåringer eller hatt problemer med alkohol. Jeg kan telle på en hånd de gangene jeg så mine foreldre det jeg som jeg senere skjønte var «småfull». Ved alle anledningene så var det kun en forelder (den andre var «normal»), og det var bare såvidt jeg skjønte det var noe rart. Jeg kan huske at jeg ble litt usikker, så den følelsen vil jeg spare mine barn og la den eksessive drikkingen skje når de ikke er tilstede. Jeg ønsker å lære de at det er helt greit med litt alkohol, for det barn ikke vet noe om blir alltid mye mer fristende å prøve! Jeg og min mann er begge oppvokst i andre europeiske land, så de kan hende vi er litt mer «liberale» enn nordmenn flest – vi drikker heller et glass hver kveld i uka fremfor 7 glass på en gang ;-p

  • susannekaluza

   05/06/2012 at 20:35 Svar

   Takk for gode innspill! Jeg tenker også at det er når min egen oppførsel endrer seg at barna mine eventuelt blir usikre.

 • Ms Tina and Bear Bones

  31/05/2012 at 07:42 Svar

  Veldig bra innlegg, som setter hoder i spinn! Dette temaet er nokså individuelt. Vi lever jo i et land der vår drikkekultur viser seg støtt og stadig å være et problem. Noen prøver alt de kan å skjerme sine barn for alkohol, ved å selv bli avhold. Men, man lever da bare en gang?
  Jeg lar meg fascinere av både franskmenn og italienere som drikker vin til både lunsj, middag og kvelds i selskap med hele familien fra 0 til 90 år.
  Det handler om samhold og det å kunne dele det meste rundt middagsbordet. Problemer i hjemmet trenger ikke nødvendigvis å ha noe med alkohol å gjøre. For all del, dette er bare mine tanker om temaet… Folk baserer meninger på erfaringer.
  Selv kommer jeg fra et nokså liberalt hjem der de voksne drikker øl på grillfester, sammen med naboene, cognac hører til kaffen i familie selskap, mor drikker rødvin når hun ser film og slik går nu dagan..
  En slik tilværelse har aldri vært et problem for meg og mine søsken.

  Ha en alldeles fin dag!

  • susannekaluza

   01/06/2012 at 18:03 Svar

   Tusen takk! Det er vanskelig å gi noe entydig svar på dette ja. Jeg lar meg også forføre av filmer av italienske storfamilier med vin og mengder av mat. Der er jo holdningen til alkohol og barn en helt annen. Husker jeg var gravid på en mottakelse på den italienske ambassaden da kelneren kom bort ogtilbd meg vin. Jeg klappet på magen og ristet smilende på hodet, men han lo og insisterte: Good for the baby. Good for the baby.
   Hehe. I Norge ville man vel omtrent ringt barnevernet om man så en tydelig gravid dame med et vinglass 😀

 • Marianne

  31/05/2012 at 12:00 Svar

  Utgangspunktet mitt har alltid vært at jeg personlig bare dropper det foran datteren min men det er også fordi jeg drikker så lite alkohol i utgangspunktet at det egentlig ikke er en issue. Mannen min tar seg gjerne et glass vin eller en øl når hun har lagt seg. Hvis vi skal ta flere glass så sparer vi det til de gangene vi skal ut og vi har barnevakt til dagen etter som når datteren vår overnatter hos mormor. Jeg syns egentlig det vanskeligste er dager som julaften hvor gjerne hele slekten er samlet og ungene er oppe sent. Ender som regel med at vi kjører Munkholm el.l fordi vi alltid skal kjøre hjem og det føles kleint med cola på julaften. Jeg stresser ikke noe spesielt med hvilke valg familie og venner tar i disse sammenhenger og oppplever at de fleste tar hensyn og er forsiktige når det er små barn til stede. På grillfest osv tar vi oftest alkoholfritt øl som egentlig er veldig ok syns nå jeg 🙂

  • susannekaluza

   01/06/2012 at 18:00 Svar

   Julaften er vanskelig ja. Før første jul med datteren min stresset jeg verre. Etter at både søsteren min og jeg ble voksne hadde vi begynt å ha voksen jul med champagne før maten, vin til middagen og portvin til kransekaka. Digg! Men da var jeg jo gladbrisen halve dagen. Så når vi skulle begynne å feire med barn var det åpenbart for meg at jeg ikke skulle drikke (dessuten ammet jeg), men kunne jeg kommandere foreldrene mine og søsteren min til å droppe akevitten til ribba? Jeg endte selvfølgelig opp med å være superstreng mot de andre (alle ville jo henge med den kule babyen min lell), så vi kjøpte inn lett øl og så tror jeg de tok et glass vin til maten og kanskje en slurk akevitt og så sparte vi alle resten til barna var i seng. Lett å si klart i fra til egen familie, men ville nok vært vanskeligere å være så bitchy mot svigerforeldre. Nå drikker de heldigvis nesten aldri da, så det har ikke vært noe problem, men jeg må si det er mange nye problemstillinger som dukker opp når rollene i familien forskyver seg og man plutselig blir besteforeldre og foreldre.

  • Koppa Dasao

   05/06/2012 at 20:14 Svar

   Alkoholfritt? Hallo! Det er særere enn en avholdsmann som er medlem av vinklubb (meg altså).

 • Min mor har vært avholds, mens min far slett ikke var det. Min mor begynte ikke å drikke i sosiale lag før jeg var passert 10 år, og da kun 1 glass vin eller en irish cofee.

  Pappa jekket øl så fort han kom hjem fra jobben. (de bodde ikke sammen), og i helgen som jeg skulle til han hendte det tidt og ofte at jeg måtte passe småsøsken, mens han tok en tur på byen.

  Jeg har i dag 2 små, og de har sett meg ta en 0.33 cider, og thats it. Og de kommer ikke til å se meg ta mer heller, det blir ingen vin før ungene er i seng. Men et glass vn til maten, mener jeg går bra.

  • susannekaluza

   01/06/2012 at 17:56 Svar

   Egne opplevelser spiller nok inn ja. Mine foreldre har jeg som sagt aldri sett fulle, mens de begge kom fra alkoholiker hjem med fedre som ble slemme i fylla, så det har nok preget dem. Likevel merer jeg at det sitter langt inne å drikker mer enn et glass når barna er tilstede. For meg handler det om rollekræsj. Når jeg er i mamma-Susanne-rollen er ikke lysten på Chablis like høy, mens det er skikkelig digg å åpne en flaske vin når barna endelig er i seng eller jeg skal ut og danse med venninner.

 • Ellen

  01/06/2012 at 16:37 Svar

  For meg har disse grensene snevret seg inn etterhvert som barna vokser. Nå er jeg nede på et glass vin eller en øl med barna. Til mat. Og det lever jeg greit med. Jeg vet at forskning sier at all drikking fører til at barna drikker mer. Så hvem er jeg som setter meg over forskningen? Jeg har bare ikke lyst til at barnas første møte med alkohol er flatfylla.

  Men all respekt til de som holder seg til farris for barnas skyld.

  Finfin helg til deg Susanne!

 • Linda C. Hagen

  05/06/2012 at 08:31 Svar

  Vi er avholds og det var mine foreldre også, barn og alkohol bør ikke være i nærheten av hverandre. Det er sikkert svært individuelt hvor folk setter grensa og hvor barn synes de voksne burde sette grensen. Synes derfor grensen bør gå ved 0 alkohol i nærheten av barna.
  Og en annen ting, hva om det skulle skje noe på «grillfesten» og ingen voksen er promillefri å kan kjøre til legevakten? (For å sette det på spissen)

  • Gro Heidi Emilsen

   06/06/2012 at 00:16 Svar

   Vil det da si at de som evt ikke innehar et førerkort eller en bil i utgangspunktet ikke bør få barn?

   • Jon

    24/12/2015 at 00:13 Svar

    Tydeligvis ikke:)
    Trolig skades barn langt mer av å vokse opp i hyperkristne hjem der det trues med helvete og svovel, en å vokse opp i et hjem der det tas et par øl til maten

    Utrolig at det finnes folk som seriøst mener at man ikke kan drikke en øl eller to foran et barn.
    Hvor korka noen mennesker er…

 • ywea

  05/06/2012 at 08:36 Svar

  jeg har vokst opp med et , hva jeg sysn selv, var et avslappet forhold til alkohol. Vin til mat eller et galss i solen var helt normalt, men jeg har aldri opplevd at noen drakk seg beruset med barn til stede. ( slik er både uforsvarlig og ubehaglig ovenfor barn) Det var heller aldri noe styr med alkohol.

  Jeg har også greske aner og det er helt naturlig å ta seg et glass. jeg tror noen har problemer å skjønne at det går helt fint ann å drikke kun ett glass og ikke en falske. jeg tror det er viktig å gi barn et naturlig og avslappet forhold til alkohol. da kan man kansje ungå krampefylla når de blir eldre. Alkohol er ikke nødvendingviss kun til for å bli full. ( noe som virker som et typisk norsk fenomen)

  når jeg besøkte min greske familie er det veldig ubehaglig når jeg ser overstadig berusede nordmenn på «sydentur» med barn på slep. jeg er glad for for at jeg alldri har opplevd det. Barn plukker utrolig fort opp om mamma eller pappa forandrer seg og slikt er skummlet.

  jeg tror det også er viktig å huske på at når man er i nørheten av barn kan det skje ulykker. da er det veldig greit å være klar i hode.

 • Magne D. Antonsen (VG)

  05/06/2012 at 14:08 Svar

  Bra blogg, Susanne!

  Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett!

  Er det noen som har tips om gode blogger jeg bør anbefale så send meg en link på magne.antonsen [@] vg.no Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

  • susannekaluza

   05/06/2012 at 20:48 Svar

   Hei Magne, takk for det og for hyggelig anbefaling! Det var en gledelig overraskelse 🙂

 • Anon

  05/06/2012 at 14:49 Svar

  Det er ikke noe galt å drikke foran barna, det som er problemet er måten du gjør det på og drikke kulturen i Norge.

  • susannekaluza

   05/06/2012 at 20:45 Svar

   Drikkekulturen vår her er ikke mye å skryte av nei..

 • Michael

  05/06/2012 at 15:00 Svar

  man drikker for å nytte alcohol ikke for å bli full:::) det er bare i Norge folk drikker for å bli full, du skal bare nytte om det er 2 glass eller 10, du må bare ikke bli full. så det er greit å nytte alcohol foran barna de kan til og med smake litt om de vil.

  • susannekaluza

   05/06/2012 at 20:43 Svar

   I Italia gir de gjerne barna vin blandet ut med vann, så du er ikke alene om å tenke slik 🙂

  • mordi!

   06/06/2012 at 17:55 Svar

   hvordan NYTTER man alkohol? herregud.
   GG VOCABULARY!

   og for å svare på bloggen din. Det er faktisk bare å bruke sunn fornuft forran små barn. Det er ikke noe problem å nyte et par kalde i sola selv om det er små barn i nærheten.

   Er man en raging alcoholic så burde man fått barna sine fratatt ved fødsel.

   • Kenny

    07/06/2012 at 13:43 Svar

    Som man kanskje kan lese utifra språket, er ikke denne personen 100% norsk, og da er det vel naturlig med små skrivefeil? Spesielt dobbeltkonsonanter kan være vanskelig. Som f.eks nyter, foran, osv…

 • vargas12 (@vargasthebloger)

  05/06/2012 at 15:41 Svar

  Hei

  Selvsagt er det greit å drikke et glass til tross for at barn er til stede.

  http://www.vargas12.com/2012/05/huskeliste-for-ferien-drikk-mindre-alkohol-for-barnas-skyld/

  Det er mengden som avgjør om det er ok eller ikke. Klarer foreldre, omsorgs-personer og andre voksne å korke flasken etter middag, eller kan nøye seg med et par pils, så vil barn få et sunt forhold til den alkoholen de voksne drikker.
  Problemene starter da foreldrene blir beruset, det er en vanskelig grense for noen. Barna bør selvsagt komme i første rekke!

  Vargas

  • susannekaluza

   05/06/2012 at 20:37 Svar

   Takk for gode innspill, og for et spennende blogginnlegg!

 • Merethe

  05/06/2012 at 15:57 Svar

  Jeg er oppvokst med en alkoholisert far og det viktigste jeg vil videreføre til mine egne barn er at alkohol ikke er noe farlig og spennende! I mine øyne er hemmeligholdelse og det å gjøre det til noe skummelt det verste man kan gjøre. Det har jeg sett av jevnaldrende som aldri så en dråpe alkohol i sine egne hjem; det var så godt som alltid de som måtte sendes hjem fordi de var overstadig beruset. Jeg var kjempeheldig og hadde en mor som var utrolig flink til å vise og lære bort, det jeg mener er, «riktige» holdninger – alkohol er ikke noe vi må ha for å kose oss, men det er fint av og til.

  • susannekaluza

   05/06/2012 at 20:29 Svar

   Det var et poeng jeg ikke har sett noen andre nevne: at hemmeligholdelse gjør alkoholen mer spennende på sikt. Takk for godt innspill i debatten, Merethe!

   • TheFallen

    06/06/2012 at 12:31 Svar

    Har samme erfaring som Merethe her nevner. Mine foreldre har et liberalt forhold til alkohol, og det gavnet meg og mine søsken godt når vi møtte på alkoholen i ungdomsårene. Segregering av alkohol og barn vil nok heller føre til et spenningsforhold for dem som ble holdt adskilt. Nabobarna hadde det slik, og 2 av de 3 driver enda i voksen alder på med å drikke drikke drikke. Drikke bort jobb og samboer. Fest er det eneste som står i hodet på dem, og de var de eneste som lå i sofaen på fest helt utslått før midnatt. De har også barn begge to, men her tror jeg foreldre stepper inn mye som festevakt.

    Min mening er uansett at alkohol hører hjemme i vår kultur. Det er ikke farlig så lenge man holder seg i skinnet og oppfører seg normalt. Jeg kjenner jeg blir mektig provosert av de totalitære med nulltoleranse, for de skaper potensielt problemer for sine egne barn. Alt med måte. Forskning er nå en gang forskning. Den etablerte sannhet i dag, er det totale sludder om 3-4 år i mange tilfeller. Og, uansett sak, så finner man forskning som underbygger sine argumenter hvis man leter på rett plass.

    Jeg blir å ta med mine erfaringer til mine barn. Og selv om det neppe blir øl i barneselskap, så blir det øl og vin til mat og i sosiale lag der det høver seg. Man unngår forhåpentligvis at noen endrer oppførsel, og et barn blir usikker. Men det er da INGEN forskning som sier at et barn blir vanedranker,kriminell, eller tar annen skade av at de en gang en kveld merket noe rart med onkel, han lo jo så mye. Det er bare vås.

    Med den tankegangen kom jeg på noen tekstlinjer fra en sang…
    «Hvis man lever, så skal man dø, man kan like gjerne gi seg nå, for å leve vinner ingen noe på»

 • Hanne

  05/06/2012 at 16:03 Svar

  I dagens Norge knytter vi alkohol til fest og rus. Vi bærer det med oss helt fra barndom og ungdom. Alkohol er noe vi bøtter innpå, fordi det er fest og vi ønsker å oppnå rus. Som tenåringer, selvsagt mer rus enn vi egentlig takler. Og den mest rusa er den tøffeste. 😉

  Men alkohol kan også nytes, ikke for å bli ruset, men fordi det er kos. Som et glass vin til middag, en irish til kvelden og øl i solen.
  Tror ingen barn har tatt varig skade av å se mor eller far nyte livet. De gjør det selv, med is og cola 🙂

  Så begrens rusen, men øk nytelsen! Det er rusen som skremmer barna, ikke foreldre som nyter livets goder 🙂

  • susannekaluza

   05/06/2012 at 20:28 Svar

   Fint poeng! Nytelse er sunt å vise barn! Likte den 🙂

 • MetteO

  05/06/2012 at 16:08 Svar

  Jeg syns ikke det finnes noe absolutt svar på dette – raver du rundt i grisefylla har du ingenting å gjøre blant unger (eller andre mennesker), og griner du på nesa av et glass hvitvin i varmen har du tydeligvis litt for mye moral til å fungere sømfritt med normalt tenkende mennesker.

  Det er forskjell på å barbere seg og skjære av seg hodet. Hvis folk sørger for å drikke med måte så ser ikke jeg helt problemet. Det er fint at ungene lærer seg måtehold også.

  • susannekaluza

   05/06/2012 at 20:26 Svar

   Hehehe, gode innspill! LIkte særlig godt: «Det er forskjell på å barbere seg og skjære av seg hodet»! Mange klemmer fra Susanne

 • filo1337

  05/06/2012 at 16:26 Svar

  Vanskelig emne dette her, personlig tror jeg ikke at barn tar noe «skade» av å se at de voksne tar seg en pils eller to. Er selv voksen nå og har foreldre som tok seg ett glass vin/øl eller to om kvelden eller til middagen. Så lenge det brukes sunn fornuft seg jeg ikke noe galt i dette.

  At det serveren alkohol til barnedåp og barneselskaper er jeg kanskje litt uenig i, selv om vi alltid har servert alkohol/fått servert alkohol i konfirmasjoner til de over 18 når det lir mot kveld.

  • susannekaluza

   05/06/2012 at 20:25 Svar

   Ja det er et vanskelig tema uten noen bastante svar, kanskje nettopp fordi alkohol er en så stor del av sosialisering i vår kultur, og det dermed blir mange forskjellige avvegninger som må tas i mange forskjellige situasjoner. Som en konfirmasjon som lit mot kveld, som et juleselskap med mange voksne, som en barnebursdag med middagsservering.

 • arnevizva

  05/06/2012 at 17:05 Svar

  Ja, det er greit for de aller fleste å ta seg et par øl eller et par glass vin foran barna.

  Dere som ikke tåler såpass før dere endrer oppførsel, eller har en historie med overstadig drikking foran barna må avstå (barn husker slikt og blir redd pga av hva de tror kan skje)!

  • susannekaluza

   05/06/2012 at 20:24 Svar

   Tror du har helt rett i at barn blir redde av slikt. Det hander nok mye om å ha et gjennomtenkt forhold til seg selv og egen tålegrense.

 • lise

  05/06/2012 at 17:25 Svar

  En evig aktuell problemstilling. I likhet med et par av de andre kommentatorene har også jeg skrevet om dette tidligere: http://www.lises.net/blogg/?p=4664

  Vi har ikke grøftefylle, men drikker mens barna er våkne. Inviterer vi til bursdagsbesøk med middag, serverer vi ofte vin til maten. Er vi i besøk
  hvor det blir servert alkohol, kjører en av oss. Vi pleier ikke å bli veldig mye teitere etter litt alkohol, så hvem som kjører er hipp som happ.

  Vin til maten er noe helt annet enn fylle, og det gjør ingen ting om barna overværer førstnevnte.

  • susannekaluza

   05/06/2012 at 20:22 Svar

   Takk for kommentar, Lise! Håper du finner mer du liker å lese her på bloggen og 🙂 Helt enig i at et glass vin til maten er noe annet enn fylla, men det kommer nok også ann på mors og fars toleransegrense.

 • Terese Klevstuhl

  05/06/2012 at 18:12 Svar

  altså her må en tenke litt sjøl…. jeg kan godt sitte å ta en øl når ungane er der, men merker jeg at hei dette er faktisk ikke helt ok så setter jeg den fra meg….barn skal IKKE oppleve sine foreldre el andre voksne brisne….her MÅ enn kjenne sine egne grenser… jeg har ikke alkohol i barneselskap el barnedåp, har jeg aldri gjort kan ikke helt se det for meg at jeg kommer til å gjøre det….

  • susannekaluza

   05/06/2012 at 20:20 Svar

   Kanskje vanskeligere å skjerme barna mot andre voksne brisne? Jeg tenker på selskaper/fester/17. mai og sånn?

 • Malin

  05/06/2012 at 18:12 Svar

  Som barn opplevde jeg selv at foreldre var fulle/drakk litt for mye, det var (og er fortsatt) ganske så ubehagelig å oppleve. Et glass vin eller øl til mat mener jeg bør være helt ok. Men da er det også greit å huske på at dette ene glasset er nok, siden får man drikke noe annet. Barn skal ikke behøve å se sine foreldre i alkoholrus.

  • susannekaluza

   05/06/2012 at 20:19 Svar

   Det høres ubehagelig ut ja. Både moren og faren min vokste opp med det samme og har derfor vært veldig bevisste på å aldri la oss barna se dem fulle. Det er nok mer skremmende enn mange tror.

 • Pål

  05/06/2012 at 18:27 Svar

  Vel, foreldra mine har alltid hatt eit opent forhold til alkohol og har aldri lagt skjul på at dei nyt ei øl eller to i solveggen, og sånn har det vore so lenge eg kan hugse.

  Mor mi har alltid vore opptatt av det å ikkje gøyme sitt alkoholforbruk frå ungane fordi hennar eiga mor, mi bestemor, var tidvis nokså alkoholisert, men ho nekta å innrømme det og gjekk og drakk i skjul til det punktet at det låg tomflasker i kommoden hennar.

  Når eg var liten syns eg det var artig når foreldra mine var, skal vi seie, godt brisne og lattermilde. Eg har aldri sett foreldra mine daudrukke, eg kan berre hugse å ha sett dei godt fulle ein par-tre gonger i løpet av barndommen, men eg trur nok eg ikkje ville syns det var kjekt å sjå mor mi elga i vegkanten når eg var 5-6 år gamal.

  So når eg eventuelt får ein unge eller to sjøl so kjem eg nok til å ta meg ei øl eller to i deira åsyn og eg trur ikkje det kjem til å volde dei nokon skade, så lenge ein held seg med vêt og på beina.

  • susannekaluza

   05/06/2012 at 20:18 Svar

   Takk for gode poenger. Særlig interessant å høre fra de som har hatt både positive og negative opplevelser med voksne og alkohol.

 • christen teigen

  05/06/2012 at 18:39 Svar

  Dette svaret er enkelt. Det er viktig for et hvert barn å lære forskjellen mellom gode og dårlige drikkevaner. Ved å alltid være bevisst på når man drikker er det første gode rådet som finnes. Deretter handler det om å vise at man ikke drikker for mye, og kun ved spesielle anledninger.

  Det at enkelte velger å aldri drikke foran sine barn er generelt et dårlig valg. Barnet skal bli unge-voksne en dag, da handler det om at de riktig «retningslinjene» er satt. Ingen regler, kun folkevett!

  • susannekaluza

   05/06/2012 at 20:17 Svar

   Takk for fornuftige tanker, Christine! Mange klemmer fra Susanne

 • Silje

  05/06/2012 at 18:53 Svar

  Jeg er imot å drikke foran barna, men kan ta ETT glass vin til maten ved spesielle anledninger som jul etc. Dette gjøres ikke ellers, fordi jeg ikke vil at barna mine skal minnes barndomen med mor/far med vinglasset eller pilsflaska etc. Synes det er stygt. Dessuten tror jeg selv at om dette «vanliggjøres» vil barna ha lavere terskel selv for å smake alkohol som tenåringer eller drikke ofte som unge. jeg er mao både redde for at de skaol bli alkoholiserte, og for at de skal minnes barndomen med alkohol.
  Jeg og mannen min kan ta et par glass vin en og annen helg om barna sover, men jeg rydder vekk glass og flaske etterpå. At barna skal våkne opp til det synet, vil jeg ikke, for jeg synes det er et stygt syn selv.:)

  • susannekaluza

   05/06/2012 at 20:17 Svar

   Takk for kommentar! Hyggelig at høre hva du mener, Silje. Håper du finner mer du liker her inne og 🙂 At du ikke vil at barna skal minnes barndommen med mor/far med pilsflaska i hånden var et godt perspektiv. Selv om vi har lett for å ufarliggjøre sosial drikking tror jeg forskere vil gi deg rett i «normaliserings» teorien din. Mange klemmer fra Susanne

 • Espen

  05/06/2012 at 19:50 Svar

  Selvfølgelig. Er dette virkelig noe å bruke energi på? Spør om dette i Danmark så får du nok bare latter i respons, mens her diskuterer folk det faktisk, haha. Nyd livet for fanden.

  • Koppa Dasao

   05/06/2012 at 20:02 Svar

   Dansker kan kunsten å drikke. Det kan ikke Ola Dunk.

   • susannekaluza

    05/06/2012 at 20:08 Svar

    Det er sant. Men hvis vi snakker om små forskjeller i oppførsel: Litt mer fnisete, litt mer høylydt. Ikke upassende for voksne, men nok til at egne barn merker det. Hva tenker du om det? Er det greit uansett om barnet er 1, 10 eller 15 år?

   • Koppa Dasao

    05/06/2012 at 20:20 Svar

    Hvis det blir stress skal man la flaska stå uansett barnets alder, og uansett om barnet er til stede eller ei.

  • susannekaluza

   05/06/2012 at 20:12 Svar

   Du har nok rett i at det er store kulturelle forskjeller, ja.

 • Koppa Dasao

  05/06/2012 at 20:01 Svar

  Dette er helt individuelt. Det er noe med tid og sted og person. Selv rører jeg ikke giften, men har sansen for vinens gleder. Jeg var til og med medlem i en vinklubb for 20 år siden, og hadde lyst til å sette vin. Jeg ville aldri ha servert det til mine fosterforeldre eller mine foreldre, men to av mine onkler hadde mer enn gjerne fått smake. De to kunne kunsten å drikke, og var behagelige å være rundt når de hadde seg en Cognac i neven eller et glass vin. Ingen av dem drakk for å skape hygge, men for roen, nytelsen og smaken. Fra en av dem har jeg de mest positive barndomsopplevelser av alkohol, og han kunne av og til ta seg et glass hver eneste dag. (Periodealkoholiker som ba en villig gutt om flaska…?) Ikke bare foran en gutt på 11-13 år, men også med ham som eneste annen person tilstede. Og vi hadde mye moro sammen over sjakk- eller othellobrettet. Noen ganger med hvert vårt glass med alderstilpasset drikke. Behagelig og avslappende. Aldri noe stress.

  Er du slik, så drikk mer enn gjerne foran barna. Vel…, drikk MED dem! Del opplevelsen med barna.

  Men dessverre er det heller få nordmenn som er slik. De aller fleste nordmenn er Ola Dunk-er, og Ola Dunk bør la flaska stå. Ikke bare foran barn, men stort sett ellers også.

  • susannekaluza

   05/06/2012 at 20:10 Svar

   Interessant at du har opplevd begge deler. Lurer på om dette med litt alkohol med barna til stede vrs ingen er et større problem for damer (som generelt tåler mindre) enn for menn?

   • Koppa Dasao

    05/06/2012 at 20:27 Svar

    Det må du spørre noen andre om. Jeg har kun erfaring med en kvinne som drakk alkohol i min barndom, og ho drakk minimalt (hvis ho drakk ¼ glass vin i løpet av en hel kveld, drakk ho mye). Det var likevel mer enn det jeg likte.

 • T-A

  05/06/2012 at 20:45 Svar

  Jeg og min kone er veldig glad i både øl og vin. Vi har et avslappet forhold til dette. Jeg pleier å si at jeg drikker ikke så mye, men kanskje ofte i noens øyne. Vi kan nyte alkohol til en middag på onsdagen, eller ta en kaffe/baylies el. øl på campingen på lørdag formiddag. Som mange nevner her så handler det litt om hvordan du nyter alkoholen. Vår sønn på 3 år vet veldig godt at pappa drikker øl og mamma drikker vin. Derfor pleier han å spørre meg om det er øl eller brus jeg har i boksen før han evt har tenkt å ta en slurk. Øl er nemlig noe bare pappaer drikker 🙂 Ser mange venter til barna har lagt seg med å drikke. Hva hvis barnet våkner opp ? Jeg vet at jeg kan «takle» min sønn når han våkner kl 22.00 like godt som jeg kan kl 19.00 og han skal i utgangspunktet ikke kunne dukke opp på stua å se mamma og pappa drikke ting han aldri har sett før, med muligens tilhørende «gladrus». Tror han ville blitt mer skremt av det. Hos oss er alkohol en helt naturlig del av livet, men man behersker seg uansett hvis man har ansvar for barn. Noen nevnte at de som blir forskånet for alkoholen i veldig stor grad har en tendens til å ta dette igjen i tenårene. Samme opplever man med ungdom som dyrker idrett på høyt nivå i oppveksten. Setter alt av rusmidler til side, men har en tendens til å ta av noe voldsomt i 20 årene når ambisjonene er senket litt. Måtehold og en anelse sunn fornuft tror jeg man kommer langt med. Kan nevnes at vi også har en 18-åring og 20-åring i huset. De drikker overraskende lite alkohol. Fester nesten aldri, å har så å si aldri takket ja til øl eller vin hjemme etter fylte 18 år. Vi har en åpen dialog om alkohol og vet stort sett når de drikker og hva de drikker når dette skjer. Neida jeg tror nok vi fortsatt kommer til å være en lykkelig familie og at vår sønn vokser opp i trygge omgivelser med foreldre som gir han all den kjærlighet han kan ønske seg og mere til. Så tror jeg nok det at pappa trygt kan ta seg et par pils i sommervarmen 🙂

 • susannekaluza

  05/06/2012 at 20:46 Svar

  Takk for godt innspill! Interessant å høre tankene også til de med større barn. Dere har likesom litt mer oversikt enn oss som fortsatt er i startgropa 🙂

 • Yvonne Sommer

  05/06/2012 at 20:48 Svar

  Jeg syns ikke alkohol har noe å gjøre der det er barn. Ikke bare pga oppførsel( det og selvfølgelig) men jeg syns ikke lukten av alkohol er noe bedre. Barne bursdager o.l er jo barnas dag og all fokus burde være på dem og det samme syns jeg om ferier da man reiser med barn. Hvis man vil kose seg og nyte alkohol kan man heller få barnevakt eller ta kosen etter barna ha lagt seg 🙂

  • susannekaluza

   05/06/2012 at 20:53 Svar

   Det hadde jeg ikke tenkt på. Husker godt venner av pappa som luktet alkohol da jeg var liten. Yuck!

 • linn

  05/06/2012 at 21:19 Svar

  Jeg husker at fatteren min drakk av og til når vi var på camping , som liten… Han pleide ikke være full forran oss barna , men det hendte en gang i blandt, jeg husker jeg hadde sett filmer som mindre, hvor det ble drukket forran foreldre, og hadde av dengrunn bygget meg et bilde ava t fulle folk slår, så jeg var vel kanskje 7-8 år da jeg en gang ringte hjem til min mor som var hjemme, fordi jeg hadde måttet støtte min far fra danse-arenaen til campingvogna fordi han var full, jeg husker at jeg sa at pappa var full , men at han ikke hadde slått meg eller noe, hehe, for å ha det klart, han gjorde det aldri heller … men det er bare noe jeg husker veldig godt … hehe … Jeg er enig i hva Kari skriver, om å ta hensyn til barna.. Vet man at man forandrer seg med inntak av alkohol bør man holde seg unna alkohol om man har ansvar for barn, er man flink til å drikke moderat og ikke forandrer seg, så synest jeg at man bør kunne ta seg en vin til maten eller noe … Men med en gang man drikker for å bli full, så synest jeg ikke det er riktig å ha barn i nærheten …
  Litt basert på opplevelsen min som liten ..

 • Aina Aarmo

  05/06/2012 at 21:44 Svar

  Selvfølgelig er det greit å drikke foran barna* – med en stjerne bak, siden det også handler om måtehold. Man skal være et forbilde, ikke en fyllikk. Viser man at det er greit å drikke seg full foran barna, hvordan kan man forvente at barna skal holde seg i skinnet når de kommer i tenårene og vil prøve ut ting? Jeg mener i alle fall at å ta seg et glass rødvin til maten, er virkelig ikke noe farlig for et barn å se, siden det bidrar til bedre holdninger senere. Har i alle fall merket det selv, foreldrene mine var veldig måteholdene. Men husker de kunne ta seg en pils i kveldssola og kose seg. Det gjorde at jeg fikk et ganske greit forhold til alkohol, med tanke på at når jeg drikker, så drikker jeg for å kose meg, ikke for å bli full. Og det takker jeg foreldrene mine for. Godt jobba 🙂

 • Svenn Hauge

  05/06/2012 at 22:17 Svar

  «Drikke foran barna»
  Hva legger du i det?
  Jeg har ikke problemer med å drikke alkoholholdig drikke selv om barn er tilstede.
  Jeg klarer fint å styre dette slik at jeg ikke viser meg full, eller påvirket.
  Jeg kan ikke se en eneste grunn til å heller skulle akseptere inntak av alkohol f.eks etter barna har lagt seg!
  Det minner for mye om smugrøyking for meg, tror dere virkelig ikke at barna merker dette – både på lukt og oppførsel?

  Mange personer sliter med virkningene av alkohol, og burde ikke tillates bruk i det hele tatt. Men å la disse – forholdsvis få – få lov til å diktere andres lovlige bruk blir noe ordentlig visvas…

 • Fredrik

  05/06/2012 at 22:24 Svar

  Hei, og takk for et flott blogginnlegg.
  Det er bra at vi øker folks bevissthet rundt dette temaet. Det er altfor mange som ikke har et bevisst forhold til sitt eget forhold til alkohol.

  Jeg tror det er her hovedproblemet ligger, det at mange ikke har et bevisst forhold til sitt eget alkoholkonsum, og sin egen atferdsendring i når det kommer til alkohol. Dette er veldig individuelt, og det vil variere veldig fra forelder til forelder, og ikke minst fra barn til barn hva vi oppfatter som ubehagelig.
  Jeg vil derfor også oppfordre til å snakke med barn om hva de synes, og spørre de om hvordan de opplever at mor eller far tar et glass vin om det skjer. Et barns reaksjon på dette vil være veldig forskjellig i forhold til hvordan de voksne reagerer på alkohol.

  Jeg har selv valgt å ikke drikke i det hele tatt på bakgrunn av en oppvekst med en alkoholisert mor, men jeg har full respekt for at mange ikke vil gå så langt, og det tror jeg heller ikke er nødvendig. Det som er viktig er at man har et avklart forhold for seg selv, og i forhold til barna sine om hva alkohol er.

  Alkohol kan gi både glede og sorg, og for barn kan det i tillegg være utrolig skremmende, og uforståelig. Husk barn skjønner ikke hvorfor vi trenger ekstra stimuli for å ha det gøy eller kose oss ekstra. Det behøver ikke de.

  Mange flotte gjennomtenkte kommentarer her, og glad for at mange engasjerer seg i dette temaet. Her er ingen fasit, men kun økt bevissthet som gjelder!

 • Dave

  05/06/2012 at 22:35 Svar

  Hei! Hører ofte at folk sier det er så godt med en kald øl i varmen, eller god alkoholholdig vin til god mat, men mitt spørsmål blir da: Drikker man alkoholholdige drikker fordi det smaker så godt eller er det for å bli beruset, enten bare lett eller tyngre? Hadde man drukket de samme drikkene hvis de ikke inneholdt alkohol? Hvis svaret er nei, så er det altså ikke på grunn av smaken, ihvertfall ikke bare, men at man faktisk inrømmer at man synes at det å bli beruset av alkohol er fint og noe man ønsker å oppleve. Og hvis man ønsker drikke med god smak og man ikke egentlig ønsker noen form for rus, så finnes det blant annet ulike alkoholfrid viner som vinner vinkonkurranser sammen med alkoholholdige viner, så dette er jo et glimrende alternativ. Og man slipper også den dårlige ånden man får av all alkoholholdig drikke. Hvis man føler man trenger rus, enten den er lett eller tung, for å virkelig nyte livet, er mitt forslag å heller ruse seg på livet selv, gleden over å være til, naturen, gode venner og familie osv. osv. og da sikrer man også at barna aldri trenger å oppleve de triste tingene som mange av innleggene her forteller om og man er trygt innenfor alle grenser, som det tydeligvis er vanskelig å trekke opp for mange. Så det blir oppfordingen: Si farvel til ytre, flytende stimulanser som ofte, ikke alltid, men ofte, fører til så mye trist, ikke minst for mange rundt de som drikker, og si ja til alle livets andre flotte ting man kan bli beriket på og nyte og lev et liv hvor man ikke trenger å bekymre seg for alle de problemstillingene som blir nevnt i alle innleggene her. Livet er rikt og herlig nok i seg selv uten at man trenger å sprite det opp med flytende stimulanser. Ja til selve livet!

  • Tine

   06/06/2012 at 20:40 Svar

   Fantastisk innlegg! Målet skal ikke være å bli beruset uansett , og da er det i så fall smaken man drikker for. Og da er jo alkoholfrie alternativer perfekt! Likevel tror jeg at folk drikker mer for de assosiasjonene drikking gir, enn for smaken i seg selv (i tillegg til å ville oppnå en rus). Kanskje blir disse assosiasjonene litt ødelagt av at vinen er alkoholfri. Uansett er det jo da bra om man ikke viderebringer disse assosiasjonene til barna sine. Jeg forstår ikke hvorfor man absolutt må nyte alkohol for å «kose seg», og det er dumt å viderebringe dette synet til sine barn. Selv drikker jeg i festlige lag, men jeg må være i humør for det. Mine foreldre er begge avholds og jeg er veldig glad for at jeg like gjerne kan ta en cola på fest som jeg kan ta et glass vin, og dette er MITT valg. Festen kan bli like bra med cola (også smaker det jo så innmari mye bedre;)

   • susannekaluza

    07/06/2012 at 12:15 Svar

    Høres ut som du har en god balanse. Selv liker jeg ikke øl, og må si de alkoholfrie alternativene til vin dessverre smaker søt suppe. Da jeg var gravid satt jeg omtrent og sniffet Sancerre glasset til venninnen min

 • H

  05/06/2012 at 22:39 Svar

  Jeg er av den oppfatning at både totalavhold og merkbart, ubehagelig berusede foreldre er like ille (sørpefulle motbydelige foreldre er selvfølgelig verst, med god margin! Bare så det er poengtert). Jeg tror det desidert sunneste for barn å være vitne til er foreldre som vet hva det vil si å drikke for å kose seg! Men så er jeg også fra et hjem hvor en øl eller to varte en hel fotballkamp, og et par glass vin alltid ble inntatt sammen med en STOR middag … Jeg tror knapt jeg har sett mine foreldre synlig beruset, og i den grad jeg har sett det har det ikke vært noe mer merkbart enn at de ler litt høyere og blir litt kvikkere i replikken. Forsiktig alkoholinntak skader faktisk ingen.
  Totalavhold, som jeg nevnte innledningsvis, tror jeg som sagt kan være like skadelig som ubehagelig berusede foreldre. Tenårene, som gjerne er den tiden de fleste eksponeres for rusmidler (de fleste eksponeres heldigvis bare for alkohol), er også den perioden hvor man ofte føler for å «bryte med» foreldrene sine og trosse deres regler. Jeg har en sterk mistanke om at de som lever i strenge hjem og praktisk talt aldri har sett alkoholkonsum annet enn på film har større risiko for å bli de verste fyllikene i ungdomstiden … De som kommer fra hjem hvor alkohol er en del av middagskosen, og kanskje til og med har fått en og annen øl eller litt vin av mor og far til maten, har sannsynligvis ikke samme behov for å bælme nedpå når de har fått en eldre kompis til å kjøpe for dem. Jo mindre spennende man gjør alkoholen, jo mindre er sjansen for at barna vil gå bananas når de får tak i noe annet enn brus til fest.
  Måtehold er uansett stikkordet. Og folkens: Det er ikke noe i veien for å ha en dialog med barna så fort de er store nok til å prate litt for seg. Si til barna før du jekker pilsen at det er lov til å si fra hvis de syns mamma er dust, og ta dem seriøst når de sier fra. Og forsikre dem om at det går fort over når mamma slutter å drikke voksenbrus og går over til cola isteden.

  • Anette Karijord

   06/06/2012 at 01:17 Svar

   Bra sagt 🙂

   • susannekaluza

    08/06/2012 at 18:13 Svar

    Enig. Likte poenget om å være åpen på det til litt større barn, og invitere til dialog. Godt tenkt!

 • Frøydis

  06/06/2012 at 00:44 Svar

  Jeg sitter å prøver å tenke på hvordan jeg opplevde alkohol og foreldre når jeg var yngre. Men klarer ikke huske noen minner om det. Og jeg er meget sikker på at det ikke er fordi de har vært avholds rundt meg, oss. Pappa er vel bortimot avholds, har han alltid vært. Men mamma liker å kose seg med både øl og vin. Til mat som aleine. Og jeg tenker at siden jeg ikke har noen minner om alkoholbruk, at det er så enkelt som det ikke er noe å huske med det. Positivt eller negativt.

  Vi er fire «barn», fra 25 til 15. Og vi har alle bestemt oss tidlig for å ikke drikke før vi ble 18. Jeg og eldste søstra, så aldri grunnen. Jeg er 22 forresten. Når det ble et samtaleemne for de to yngre, på 17 og 15. Ga hu eldste de en deal. Ingen drikking før 18årsbursdagen betyr spaopphold på lille søster, og tur til Manchester til lille bror. Så de har trossalt fått en ganske bra gulerot for å holde seg til reglene.

  Ellers tror jeg ikke avholdsforeldre i seg selv er et spesielt bra poeng. Det er selvfølgelig valgfritt, men syntes ikke at ungene skal være grunnen isåfall. Det er ingenting feil med å drikke med ungene tilstedet. De skal jo trossalt introduserer for alkohol de også ? Så det er jo det en må tenke på.. Hvilken introduksjon mener du som foreldre de skal få ?

  Du nevnte barnebursdag og alkohol, og det derimot syntes jeg ikke er greit. Barnebursdag er helt og totalt om ungen og barna som ferier ungen. Ikke hvorvidt det hadde vært godt med et glass vin / øl. Selvom det sikkert hadde vært det. Og ingen unger hadde tatt skade.

  Men så tror ikke jeg unger er så skjøre. At å se foreldrene for fulle engang er noe som setter så dype spor. Akkurat som en ikke dør av skrubbsår på kneet på en måte. Men det betyr ikke at en ikke skal tenke over alkoholinntak og putte hjelm på ungene såklart.

  Dette var spennende tankespinn. Tusen takk for litt tankepåfyll av litt mere saklig grad enn vanlig så seint på natten. Det settes alltid pris på !

 • Heidi

  06/06/2012 at 00:47 Svar

  Jeg må si at flatfyll og unger ikke hører sammen, men å sette en absolutt grense på hvor mange glass/flasker som er «lov» er vanskelig… Tidligere var jeg veldig oppmerksom på at ingen form for alkohol skulle nytes i nærheten av barn – ihvertfall ikke mine barn!

  Etterhvert fant jeg ut at det var til dels fanatisk – etter å ha besøkt både Frankrike og Italia… Så en dag tok vi oss et glass vin til middagen, ungene satt med store øyne (de var vel mellom 6 og 10 år gamle den gangen) og jeg så at de to største ble bekymret. Da jeg spurte hvorfor, var svaret at de hadde sett reklame på tv at når voksne drakk vin eller øl, så ble de fulle og voldelige…dette var disse alkoholreklamene som blir sendt i forbindelse med spesielt jul og påske, og det skremte meg faktisk at ungene tolket dem sånn og at de ble redde.

  Jeg har selv vokst opp med foreldre som fint tok et glass øl til maten, en cognac til kaffen og en vin til kveldskosen – en gang har jeg sett min far synlig beruset og det syntes jeg bare var kjempefestlig. Jeg forklarte mine barn at det fint går an å drikke alkohol uten å bli kranglete eller voldelig, og vi måtte faktisk øve på dette, for å få ungene til å forstå at reklamen ikke var standard hos alle… Etter noen (mange) middager forsto de at vi ikke ble verken fulle, vulgære, kranglete eller voldelige, og det eneste de i ettertid kommenterte, var at vi ikke kunne kjøre bil.

  Noe som bringer meg til de som argumenterer med at det alltid må være en person i husholdningen som ikke inntar alkohol, fordi at hvis det skjer noe må denne kunne kjøre f.eks til legevakten – vel, i de husstander der den/de voksne ikke innehar førerkort eller bil, skal de ikke kunne ha barn der da, selvom de ikke engang drikker alkohol, siden ingen kan kjøre hvis det skulle skje noe?

  Mine barn påstår hardnakket at deres mor aldri har vært full, vel, de skulle bare visst, siden de har to hjem, så har det hendt de har kommet innom heimen etter at jeg har kommet på en snurr i en barnefri helg. Nå blir jeg aldri kranglete eller voldelig når jeg drikker heller da, og jeg ler, tuller og spøker hele tiden uansett, så for dem er det ikke uvanlig.

  Jeg tror unger har godt av å se måtehold, se at man ikke nødvendigvis forandrer personlighet når man nyter et glass eller to, alkohol har vært en naturlig ingrediens til måltider, kos og festligheter i «all» tid, det er fortsatt vanlig i andre land, og jeg har aldri hørt at det er flere alkoholikere eller at ungdommen drikker seg fullere der enn i Norge… Er det ikke sånn da, at alt man ikke vet noe om er spennende og alt man ikke får lov til må prøves? Når ungene ser de voksne ta et glass vin eller en øl uten å ta av, så blir det kanskje ikke like fristende å forske på når de sjøl blir eldre?

  Jeg har forresten aldri opplevd at det serveres alkohol i barnebursdager eller konfirmasjoner, men f.eks i brylluper er det jo relativt vanlig, og ikke uvanlig at det er barn til stede…

 • Anette Karijord

  06/06/2012 at 01:15 Svar

  Jeg er den glade damen, som synes det har nådd hysteriske høyder med galt og riktig. Hvordan skal vi oppføre oss overfor våre barn nå? Være hykleriske og sussenussete og skjerme dem fra livet?
  Det mp vel være opp til den enkelte å vurdere slike ting. Så lenge man ikke opptrer drita full overfor sine barn mandag morgen.
  Jeg er dansk, og i alle brylluper, barnedåp og konfirmasjoner hos min danske familie er det blitt servert alkohol. Ingen har gått amokk eller oppført seg upassende. Det hører bare med. Ingen drikker seg drita, og barna får det samme forhold til alkohol som de ser.

 • Anette Karijord

  06/06/2012 at 01:27 Svar

  Jeg er danskfødt, og har aldri hatt problemer med at mine foreldre tok seg en pils foran meg. De oppførte seg som vanlig og dette med rus i Norge er visst et norsk problem?
  Jeg er blitt beskyldt for å ha et «alkoholproblem» av andre. Jeg har ikke det. Jeg hadde ikke kunne jobbe 150% som sykepleier hvis jeg drakk som en svamp hver eneste dag. At jeg tar meg noe vin når jeg har fri? Guri meg, for en dårlig person jeg er, da…:o

 • alek

  06/06/2012 at 02:57 Svar

  Nå vil jeg si at det er bra at voksne drikker foran barna sine, med måte på! Slik at de kan sette eksempler på hvor grensen går. Av det jeg husker frem til ungdomskolen/VGS var alltid foreldrene mine ganske forsiktige med alkoholen, og det er de den dag i dag også. Det vil si at de tok seg gjerne en øl eller to, eller et glass vin eller to(gjerne etter at vi la oss). Men hver gang jeg elller søskene mine var i nærheten opplevde jeg at de alltid hadde full kontroll og oppførselen deres var så og si alltid vanlig. Jeg opplevde det aldri som ubehagelig!

  Dette var før jeg selv fant ut hva alkolhol kan gjøre med kropp og sinn. Selv nå som alle i familien er myndige opplever jeg at foreldrene mine har den evenen til å oppføre seg normalt, å hente seg inn nesten uansett alkoholmengde, selv etter flere alkohol enheter. Sånn jeg ser det viste foreldrene mine meg indirekte at alkohol er noe man kan kose seg med, men det er absolutt ikke noe man trenger for å ha det hyggelig,

  Så dere som mener at alkohol er absolutt fyfy i rundt barn kan bare ta dere en bolle!

 • Marianne

  06/06/2012 at 07:53 Svar

  God diskusjon her.Melder meg inn i den med et litt langt innlegg. 🙂

  Jeg er personlig et avholdsmenneske på 26 år.Har aldri smakt alkohol,og er greit for meg,har ikke lyst på det.Men har en samboer som liker å drikke en øl eller to til en fotballkamp,grilling etc og drikking utpå byn en gang i måneden og greit for meg det.Blir til og med oftest med på byn,men er ingen festbrems tror jeg.

  Jeg var vant med alkohol i hjemmet,men ikke på en negativ måte, Min far likte å ta en øl til fotballkampen,litt vin til spesielle middager eller et glass konjakk på kvelden etc,MEN var ikke mer som jeg husker,Jeg så ikke han ordentlig brisen/full før jeg var godt uti tenårene,og det var greit det.Da hadde det vært i selskap hos familie.Det skal han og ha,han kjørte aldri etter å tatt engang en slurk øl,og det har jeg lært av han,å aldri kombinere alkohol og bil,selv ikke sitte på med noen som har gjort det.Min mor drakk egentlig ikke før jeg var langt uti tenårene,men har ikke noe problem med at hun nå koser seg med vin etc i godt selskap.Har og en tvillingsøster og storebror oppi det her.De begynte å eksperimentere med alkohol og fester i tenårene som alle andre.De er vel samme den dag i dag,men tror og de kommer til å roe seg ned når de får sine barn.

  Nå venter jeg mitt første barn,men kommer ikke til å nekte folk til å ta en øl eller et glass vin foran barnet,MEN vil ikke ha fyllefest etc foran barnet. Vil prøve å lære barnet at man kan kose seg med alkohol,men når det blir bare fyll og vass,blir det for mye tull.Altså alt med måte.Vil nok og be samboeren roe ned på byturene siden han da skal bli pappa,det regner jeg med han tenker selv,men kommer aldri til å nekte han en tur i ny og ne.

  Har flere venner/gamle klassekamerater som fikk sine første barn i 16-18 års alderen.Merker jeg blir irritert at de slipper ungene til sine foreldre igjen ved enhver anledning fordi «nå skal de drekke».Bra at de lar ungene slippe å se det,men når de «skal drekke» et par ganger i måneden,så synes jeg at det blir galt.Er enig med flere at norske drikkekulturen kan gå litt langt noen ganger.Er ikke alltid imponert når jeg som edru er ute på byn og ser ganske mange eksempler på folk som er så fulle at de ikke kan gjøre rede for seg,i alle aldre. Liker heller ikke det at folk tar med ungene til syden,og ungene blir omtrent dratt med rundt på fyllevas der.Kanskje derfor jeg aldri kommer til å dra til syden. 🙂

 • Han hjemme

  06/06/2012 at 09:09 Svar

  Så lenge folk kan styre seg og være i godt humør, selvfølgelig ta vare på barna(les ikke full/overstadig beruset)..

  Jeg har vokst opp i et hjem hvor mine foreldre hadde fest en gang i blandt, jeg kan aldri huske at min mor og far kranglet eller lignende, men at dem ble i godt humør flirte og koset seg, og vi viste jo at det var fest, men var for små til å skjønne dette med alkohol.

  Samtidig så hadde vi besøk av og til av andre som slett ikke var så trivelige i fylla, diskutering, krangling og banking i bordet det var ikke så trivelig, men da brukte min far og mor be dem høflig om å gå siden det var barn i huset, og da ble det stort sett bra(dem gikk eller ble i bedre humør)..

  Så jeg tar det rolig med alkohol, og forklarer dette til mine barn, da jeg tror det er sunt å ha et forhold til alkohol(vi har ikke fester med folk som krangler og bråker i fylla når vi har barn hjemme, dem utelater vi da uansett hvor gode venner dem er, og det vet dem og respekterer det)..

  Jeg og min bror er personer som ikke krangler og lager kvalme i fylla, for da vet vi at det blir utrivelig..

  Så dette med alkohol er et vanskelig tema..

 • Smurfen

  06/06/2012 at 10:27 Svar

  Fin problemstilling du har der.
  Jeg har selv vokst opp med at mor og far tok både et og to glass til maten om sommeren, og noe attåt til kvelds. Vi var på båtferie langs svenskekysten hver sommer og samtlige familier i båtfølget hadde samme forhold til dette. Jeg kan ikke se at jeg har lidd av dette i noen form. Det at foreldre er glade, koser seg med grillmat, drikker øl/vin og har det hyggelig i felles selskap er etter mitt kjønn ikke skadelig. Men alt kommer jo an på hvordan din og andres opptreden er i alkoholpåvirket tilstand. Er man av typen som blir brå og urolig av seg og generelt avviker fra normal oppførsel, vil jeg nok si at man bør la være da barn merker dette lett. Men er man av den rolige typen, som bare blir litt ekstra glad med noe innabords så tror jeg ikke barn tar skade, heller det motsatte da de får se et sunt forhold til alkohol, enn den flatfylla de får se av jevnaldrende når de blir ungdom.
  I dagens samfunn kan man ikke unngå å få med seg all elendigheten alkoholen medfører, da er det heller bedre å vise at det går an å ha et «sunt» forhold til alkohol som inkluderer moderasjon og hygge.

  Konklusjon:
  Et par glass går helt fint.

 • Kristine

  06/06/2012 at 10:51 Svar

  Eg trur ongane har godt av å sjå at foreldrene har et sunt forhold til alkohol. Me tar gjerna et glas og to med vin eller øl til maten, og meiner at ongane ikkje har vondt av å sjå at da går ann å drikka alkohol uten å bli fulle.

  Mine foreldre hadde seg og nåken glass med øl til maten av og til, og da har aldri gjordt meg nåke. Men du kjenne kroppen din, og veit ka du sjøl tåle…så eg vil sei te deg : Nyt vinen og kos deg med både ongar, familie og venner 🙂

 • Maia

  06/06/2012 at 11:31 Svar

  Selvsagt kan man drikke alkohol sammen med barna!! MEN, man drikker seg ikke full!

  Jeg er vokst opp i et hjem der mamma og pappa delte en flaske rødvin til lørdagskosen, drakk øl i solen på ferie, og tok seg en kald pils som belønning etter fredagsvasken var ferdig. Og jeg elsket å få løpe i kjøleskapet og hente en iskald en til foreldrene min, som jeg vet dem ble så glad for. Men har aldri sett dem full! Men jeg har lært at alkohol er noe voksne nyter, på lik linje med at barn nyter godteri.

  Er selv voksen nå, og visst drikker jeg meg full når jeg bestemmer meg for det, men stor sett så elsker jeg å nyte en kald en i sola eller en fredagskveld, akkurat som foreldrene mine gjorde. Jeg har lært at alkohol er noe man koser seg med.

  Og jeg skal kose meg med alkohol når jeg får barn, sammen med barna. Men ikke drikke meg full.

 • anne olsen

  06/06/2012 at 11:45 Svar

  Veldig fint du tar opp det tema for debatt:) vi har et barn på to år, bor i storby og er i vår tyve-år.. hos oss er ikke alkoholen en viktig del i våre liv så vi drikker ikke når vi har ansvar for jr. vi kan kose oss med et glass eller to men vi har da barnevakt. jr er det viktigste og det beste jeg noensinne har gjort så det koster meg lite å gi avkall på ting som alkohol.. vi er alle forskjellige og jeg har ingenting imot om andre tenker anderledes.. jeg går jo utifra at » alle» foreldre handler utifra barnets beste til enhver tid;)

 • Edel

  06/06/2012 at 12:05 Svar

  Jeg tror det er ekkelt for barn å oppleve at deres trygge foreldre endrer atferd i alkoholrus. Barn merker nok slikt bedre enn vi tror. Mamman min drakk sjeldent foran meg, men jeg husker èn opplevelse der jeg var eldre (kanskje 14) hvor mamma drakk alkohol og ble litt småfnisete – Det synes jeg var utrolig ubehagelig selvom jeg var såpass voksen OG var relativt vant til å se berusede voksne fordi min far bor i et land der de har en litt annen drikkekultur enn i Norge.

  I kommentarfeltet skrives det om at «vi nordmenn» drikker bare for å bli fulle/ruset og at man burde lære barna at man kan kose seg med alkohol og at rusen ikke er viktig. Men, hvis man drikker alkohol for å «kose seg» og ikke for å bli påvirket av alkoholen – Kan man ikke da like så godt drikke alkoholfritt? Det finnes mange kjempegode alternativer i sommervarmen eller til en finere middag. Hvis jeg ikke ønsker noen effekt av alkorus, men allikevel ønsker å kose meg med noe godt i glasset så velger jeg alkoholfritt.

 • Koppa Dasao

  06/06/2012 at 12:36 Svar

  Ser at mange snakker om alkoholfritt. For meg, som avholdsmann, blir det rart. Det blir som å ta seg en sigar og snakke om aromaen, uten å tenne på. Eller som å snakke om kvinnens edlere delers omkransing av mannens, etter å ha tatt seg en håndjager over bildet av dama…

  Alkoholfri vin er ingenting annet enn avansert saft.

 • Caroline

  06/06/2012 at 12:55 Svar

  Ganske morsomt egentlig at dette er slikt et problem i Norge. Jeg har bodd i England i mange år nå, og tro meg det er ikke noe problem at unger ser foreldre litt beruset, her er barn og babyer med på puben fra starten av, det har kun med hva man er vant til å gjøre. Kanskje vi faktisk er litt for overbeskyttende?

 • lars vegard

  06/06/2012 at 13:27 Svar

  Hei.

  Jeg forstår godt at du stiller deg dette spørsmål. Vi i Norge har blitt opplært til en kultur om at alkoholen iseg selv skader noen, eller påvirker bare ved å være der. Dette er selvfølgelig bare tøv, like tullete som at deilige damer frister menn til å voldta.

  Kulturen må altså endres til kvinnepsykotisk hysteria ved å ta seg en pilsner foran barn til at alkohol kan være godt og endog praktisk her i voksenlivet.

  Det er mye god mat i et godt øl.

 • daJust

  06/06/2012 at 14:14 Svar

  Jeg mener det er langt viktigere at barn får erfaringer fra et normalisert syn på alkohol som gir anledning til å nyte et glass, enn at man skal gjemme seg bort, late som at man ikke drikker, for på denne måte gi barna et unormalt og mer skadelig forhold til alkohol.

  Det er forskjell på nytelse og beruselse, bruk og misbruk.

  Noe av det viktigste vi kan lære barn er forskjellen, og dette læres ikke bort ved holdningskampanjer som utelukkende rakker ned på alkohol, men ved erfaringsoverføring fra gode foreldre som ikke drikker seg fulle, men kan nyte et glass til mat el avslapning.

 • Jens

  06/06/2012 at 14:17 Svar

  Ja det er helt greit å drikke foran barn. Typisk norsk tankegang om at en ikke skal kose seg. Om foreldre aldri drikker foran barn, hvordan kan de da lære god drikkekultur? For drikking begynner de med uansett. Meget dumt med hemmelighetskremmerier og tabuer.

 • Bibanu

  06/06/2012 at 15:56 Svar

  Meget vanskelig emne / tema…Synes rett og slett at man gjør det riktig ved å være seg selv, innad rimelighetens grenser – og med dette mener jeg om ikke å overdrive, altså «å slutte mens leken er god». Alkohol er en lovlig vare i Norge, selv om den er skadelig om visse (individuelle) grenser brytes opp. Et vanlig barn kan neppe bli påvirket – i negativ retning – om det barnet ser sine forldre drikke alkohol på enkelte fester i løpet av barndommen. Synes at det er en helt annen diskusjon om foreldrene nytter alkohol annen hver dag eller oftere, uansett mengde.

 • Kristian

  06/06/2012 at 16:15 Svar

  I Norge, forst og fremst har vi denne diskusjonen hele tiden.
  Foreldre bor lare barna sine sunne alkohol vaner mener jeg.
  A gjemme seg vekk for a ta en pils i sommer varmen, hva signaler sender du da ifra deg?
  Barna dine kommer mest sannsynligvis til a drikke alkohol nar dem far tilgang til det. Hva er bedre enn a lare dem sunne alkohol vaner for det?
  La dem smake pa vinen til maten, snakk litt om vinen hva som gjor den spesiell og hva som gjor at den vinen passer til den maten. Foreldre ma kunne ha det hyggelig selv om barna er til stede,tvert om sender det ut gode signaler og gjor at barn blir tryggere pa foreldrene sine og foler de kan identifisere seg med dem igjennom livet.
  Det er storsett bare i Norge vi har den kulturen med a gjemme seg vekk for a ta et glass vin eller en pils, og i Norge det er stortsett i Norge vi har helge fylla kulturen.
  Fra jeg var liten har jeg alltid blitt invitert til a smake pa vin og i a ta del om diskusjonen rundt den. Foreldrene mine var helt apne rundt alkohol, og provde a forklare meg hva det var pa godt og vondt. De ungikk ogsa stupfylla foran meg.
  Jeg er ikke i det minste i tvil om at dette er grunnen til at jeg har et veldig avslappet forhold til alkohol og er en av kamerat flokken min som drikker minst og sjeldnest.
  Nar jeg far mine egne barn er jeg ikke i tvil om at de skal motes med fakta og den arlighet som kreves for a utvikle de samme egenskapene hos dem.
  Ikke med hykleri og logner.

 • Beeee

  06/06/2012 at 18:18 Svar

  Mine foreldre tok stadigvekk en øl eller et glass vin da jeg vokste opp og jeg har ikke noe traumer om det for å si det slik!
  Det handler om å drikke med måte!! Det er så mange nå som drikker for å bli dritings, hva skjedd med å ta en øl eller et glass vin for kosens skyld?

 • fix

  06/06/2012 at 19:53 Svar

  Hei.

  Har vokst opp i en familie med et ganske liberalt forhold til alkohol. Har ikke sett dem fulle, men som 4 åring stjal jeg et glass akevit som sto på bordet og hylte det ned, etterpå hylte jeg 🙂 Jeg har vel idag et forhold til alkohol som er heller 1 glass pr dag en 6 i helgen, men det blir vel 1 glass pr dag og 6 i helgen allikavel, vel vel, det er meg og jeg har ingen problemer med det, kansje andre har det, men dem om det. Om jeg er skadet av mine foreldres alkoholkonsum tror jeg ikke, men det kan jo godt hende jeg hadde drukket mindre om de hadde drukket mindre? Har ikke barn selv, men blir jo titt og ofte invitert til grillfester etc. hvor det er barn til stede, det er ikke snakk der om at man setter grensen ved 2 glass eller 3 for den slags skyld, men man oppfører seg, drikker seg ikke full, blir vel egentlig en selvskreven regel som ingen trenger nevne. Innen man er blitt brisen har jo barna gått og lagt seg uansett. Jeg tror det viktigste er å gi barna en sunn og trygg vei til ungdommen, og alkohol kan selvfølgelig komme i veien for dette, men her er det den individuelles ansvar å vite når nok er nok. Skal man sette en grense, bør den være ved 0.8 promille. Men viktigere er det at man SER barna! det er det mange foreldre som ikke gjør!

 • Kornelius Mork

  06/06/2012 at 20:33 Svar

  så klart er det lov å drikke et par pils forran barn, jeg er bare 18 selv, og har aldri hatt noe problem og se mine foreldre ta litt vin til middagen eller et par pils i sola… bare det ikke blir 8 pils da..

 • Solstråla

  06/06/2012 at 22:01 Svar

  Det er individuelt hvordan barna ser på drikking rundt foreldre. Noen synes det er ubehagelig mens andre ikke bryr seg. Var selv en av barna som syntes det var veldig ekkelt å se foreldrene mine fulle. Etter som jeg ble eldre ble jeg tydeligere på hvordan de oppførte seg når de var edru og når de hadde drukket. Slik fant jeg også ut at moren min hadde et alkoholproblem, men det har hun ikke lenger. Vet ikke om dette kan ha påvirket meg i en grad at jeg istedenfor å ty til flaska heller avskyr den, og kunne aldri i verden fått meg til å sitte alene med en flaske i hånda uten noen grunn. Likevel er jeg ikke helt avholds heller.
  Istedenfor er jeg ganske måteholden med alkohol, og vet når kroppen ikke ønsker mer. Kan gjerne ta meg noe å drikke i ny og ne, men det er mest for kosens skyld. Har drukket meg full en gang med venninner for å teste det, men dette var en ubehagelig opplevelse og ikke noe jeg kommer til å gjenta. Utenom det drikker jeg aldri hvis det ikke er noe spesielt, og da er det gjerne ikke mer enn to glass vin og alltid i selskap med andre.
  Likevel, jeg ønsker ikke å drikke foran mine framtidige barn. Jeg vil ikke skjerme dem fra alkohol, men som små forstår de ikke alt om hva som skjer med voksne, hvor dette kanskje kan være en skremmende opplevelse hvis det er foreldrene deres. Jeg merket det på både meg selv og mine småsøsken, hvor jeg ikke ønsker at mine barn skal oppleve det samme. Det er ingen sjanse for at de ikke vil komme til å merke det, men jeg vil aldri la dem se meg påvirket før de er gamle nok til å forstå seg på det.

  Du skriver bra og det er et fint tema å diskutere rundt. Her er allefall min mening om saken, og hvem vet, kanskje ting forandrer seg etterhvert men det er bare å vente når den tid kommer. Får nok ikke unger på en stund hvor jeg er 21 år, men bestemt på ikke å la mine fremtidige unger se meg påvirka er jeg!

 • Påsan

  07/06/2012 at 00:26 Svar

  Jeg synes det er helt greit å ta seg noen øl eller noen glass vin selv om barna er til stede. Ingen problem i det heletatt. MEN du bør begrense deg så du ikke blir synlig beruset og endrer atferd. Særlig hvis barna er små. Da kan det skape usikkerhet hva dette egentlig er. Jeg har selv vokst opp med en far som drakk mye. Han gjorde meg aldri noe, men jeg var usikker og utilpass fordi han forandret seg såppass mye.
  Det var liksom ikke pappa lengre.
  Det går ann å øke mengde når barna blir såppass gamle at dem skjønner hva dette er for noe. Men hold det innenfor rimelighetens grenser. Fyllekallas med barn til stede er bare unødvendig.
  Har selv vært ute på byen med små barn, midt på en solfyllt dag og kjøpt meg en utepils og brus til barna. Ingen problemer i det heletatt.

 • Anon Nymsen

  07/06/2012 at 09:23 Svar

  Nei det er ikke greit å drikke, hvis du gjør det når ingen barn ser deg er du slem mot deg selv, hvis barn ser deg er du slem med mindre du er så søpplete menneske at du umulig kan bli forbilde..

  DU SKAL IKKE GJØRE DUMME TING FORANN BARN!!, med mindre du er så stakkarslig og uinspirerende at selv 2-10åringer ikke vil se deg som ett forbilde, men heller tenke at du burde ha dem som rollemodell..

  (Her velger jeg å gå utifra at rollemodell og forbilde er synonymer og betyr eksakt det samme..)

  • susannekaluza

   07/06/2012 at 20:30 Svar

   Synes du det er dumt å drikke generelt da? Også hvis man ikke har barn?

 • Yvonne Vikan Kolden

  07/06/2012 at 10:10 Svar

  Det er individuelt hvor mye alkohol man tåler, det er individuelt hvor mye alkohol ungene tåler å se foreldrene innta. De fleste karakteriserer seg som gladfull, de blir bare litt mer happy enn til vanlig når de drikker, men det er ikke sikkert barna dine oppfatter deg slik, de ser en sjanglende mor/far som ler uansett.. Jeg har vokst opp med alkohol, for mye alkohol, det har gjort meg til en person som ikke liker å drikke alkohol foran barna mine. Det er aldersgrense for når man kan innta alkohol, det skulle også vært en aldersgrense for når man skal kunne se foreldre/andre innta alkohol!

  Alt er ikke rosenrødt bare fordi man får et glass vin mellom hendene. Man lukter rart når man drikker, prater rart, slørete blikk osv. Tror dere virkelig at ungene ikke legger merke til dette?

  Og det med at ungene går foran de voksnes behov, ja er ikke det rett og rimelig? Dette er et menneske som DU selv har valgt å sette til verden, skal ikke du respektere dette lille mennesket da? Skal ikke du være et godt forbilde som ikke syns at den torskemiddagen her var da altfor god til at jeg kan la vinflaska bli stående?!

  Dersom dere absolutt føler dere MÅÅÅÅ drikke til hvert måltid som smaker godt, på ethvert grillparty dere blir bedt til, da foreslår jeg alkoholfritt. Det kan faktisk nytes det også! Det må ikke inneholde prosenter for at det skal smake godt!

  Prøv å tenk på hvor utrygt det er for en 4 åring og se at mamma og pappa forandrer seg helt når de drikke noe jeg ikke får lov til å drikke.. Sett dere inn i den lilles situasjon.. Jeg har selv valgt å bli mamma, men jeg har selv valgt å være edru foran barna mine.

 • Lille My

  07/06/2012 at 10:32 Svar

  Jeg synes dette er et vanskelig spørsmål, akkurat som du drøfter her. Jeg har vokst opp med en far som har blitt overstadig beruset foran meg ved flere anledninger. Dette har ført til store problemer for meg i årene etterpå, og fortsatt plager det meg. Min stemor spurte meg om jeg ikke hadde noen fine minner fra jeg var «liten», men jeg kom faktisk ikke på noen fordi det med alkohol er det jeg husker – selv om jeg vet at det har vært mange fine stunder også. Alkoholen overskygger alt det gode.

  Per dags dato er jeg selv gammel nok til å drikke alkohol, men syns fortsatt det er litt ekkelt når far skal ta seg et glass vin til mat eller andre sammenhenger, fordi jeg ser for meg hvordan det kan ende.
  Har ingen problemer med andre voksne som drikker, men jeg tror barn spesielt reagerer på egne foreldre fordi man er vandt med en viss oppførsel fra dem, som de da går bort fra når alkoholen kommer på bordet.

  Det vanskelige med dette er jo å kunne finne en balansegang i forhold til hvor mye et barn reagerer på endringer som skjer med foreldre når de drikker. Mange tør nok heller ikke si ifra, akkurat som meg selv. Jeg vil personlig aldri ha barn hjemme om jeg skal ta meg en fest, fordi jeg unner ikke min verste fiende engang, whoever that is, og måtte oppleve det jeg selv har gjort.
  Skal man ta seg noen glass vin til mat etc. med barn tilstede skal du ha stålkontroll på hvor mye du tåler og når du skal stoppe. Blir du fnisende etter bare et glass, ikke drikk med barna der. Blir du det etter to, drikk bare et osv. Skal man på storfest så burde barna faktisk slippe unna «dagen derpå» også, for den mamma og pappa man kjenner er ikke seg selv da heller.

 • Hege Felberg

  07/06/2012 at 10:49 Svar

  Jeg er da en av de «irriterende» voksene som ikke drikker når mine barn er tilstedet.
  Det er mulig jeg er litt rart skrudd sammen men jeg trenger ikke alkohol for å slappe av, være sosial eller for å få maten til å smake bedre. Spesielt de to første synes jeg er bare trist når voksene sier.

  Dette handler overhode ikke om at ungene styrer hjemmet eller at jeg som mamma ikke bestemmer. I vårt hjem er det to voksene og det er min mann og jeg. Ungene er barn og selv om de gis både ansvar og får si sitt er det de voksene som bestemmer. Det handler ikke om at barna får styre arenaen.

  Dette handler om at vi har ønsket og fått tre fantastiske barn og de fortjener tryggheten som ligger i at foresatte er 100% klare, våkene og det barna oppfatter som «normale» til enhver tid de er sammen med oss.
  Når vi ønsker å ha sosial omgang med venner som innebærer alkohol får vi barnevakt til ungene og hygger oss på voksenes premisser.

  Vi har ingen problem med at barna er rundt andre voksene som tar et glass, vi har intet negativt forhold til alkohol men ønsker alikevel selv å være trygge på at vi kan agere på vårt beste i alle sitvasjoner der ungene er tilstede.

  Jeg mener man må være ganske naiv om man tror at alle kjenner sine grenser, vi har vel alle opplevd å bli litt raskere brisen enn planlagt fra tid til annen. Dette er helt klart en av debattene der voksene styrer utifra egene behov og i mine øyne kan man ikke det når man har valgt å få barn, men kan kan velge å avsette voksentid der barna er trygt hos andre;-)

 • Thomas

  07/06/2012 at 11:18 Svar

  Å ha en sunn drikkekultur forrand barn synes jeg er helt greit. Det er mer skadelig for barn å se foreldre kjyle ned på øl etter øl, med vin og kanskje noen drinker i tillegg. Er man helt mot at barn skal nyte alkohol når de blir gamle nok, bør man ikke drikke forrand dem. Vil man lære barn god skikk og måteholden med alkohol, så synes jeg man kan drikke litt forrand barna.i riktige stunder. Da lærer de at alkohol ikke skal være et rus middel, men et nytelse middel.
  Alkohol i barnedåp og barnebursdager er etter min mening et ikke tema hos oss. Hvis andre foreldre har servering av alkohol i deres barns burdager eller dåp, så er det deres valg, og ingen andres meninger som skal fremmes. I min tanke er dåpen eller burdag barnets dag. Og da kan man unnvære å drikke aklohol

  • susannekaluza

   07/06/2012 at 20:24 Svar

   Takk for fin kommentar. Synes du har et godt innspill i at bursdag/dåp er barnets dag.

 • Stig Kleive

  07/06/2012 at 11:33 Svar

  Jeg serverer aldri alkohol i selskaper der hovedpersonen ikke er gammel nok til å drikke selv, og ikke i sammenkomster der barna er i flertall.
  Men å ta seg 1-2 glass under en god middag med gjester eller til grilling på terrassen ser jeg ingen problemer med.
  I vårt hus under oppveksten var det standard med far i godstolen med en pils under tippekampen før barne-tv på lørdager, da lærte jeg at det gikk an å kose seg med en øl eller to, og at ikke alle som drakk øl var som de «fulle mennene» som satt på benken på torvet til alle tider.
  Tar meg et glass i solen med god samvittighet selv om barna leker rundt meg.
  Og man må sette seg en grense på hvor mange før man åpner den første.

  • susannekaluza

   07/06/2012 at 20:21 Svar

   Tror det viktigste er at man har et bevisst forhold til eget alkoholinntak og det virker det som du har 🙂 Mange klemmer fra Susanne

 • bling

  07/06/2012 at 14:08 Svar

  Det er ikke greit å drikke alkohol med barn til stede. Ikke engang når de ligger å sover søtt i rommet ved siden av. Ja, barnas beste er at de voksne aldri drikker, og ja: det er alltid barnas beste som skal sette normen for hva som er greit. Det er ikke greit å ta seg 1-2 glass med barn til stede, for man vil likevel endre oppførsel selv om man ikke engang er brisen etter første glasset.

  • susannekaluza

   07/06/2012 at 20:22 Svar

   Bra du har tatt et klar standpunkt! Hvorfor mener du det ikke er greit selv om barna sover?

 • tedtedsen

  07/06/2012 at 14:10 Svar

  kansj man ikke skall spise heller tenk vis barna ser det huff

 • WQ

  07/06/2012 at 14:47 Svar

  Fin problematisering av stadig aktuelt tema. Spørsmålet som stilles er hvorvidt det er greit å drikke foran barna. Det kan se ut som om noen mener dette egentlig er et spørsmål om foreldre til mindre barn i det hele tatt skal ha lov til å drikke, men det er vel strengt tatt en annen diskusjon.

  Uten avgrensing vil spørsmålet kunne favne over om barn i det hele tatt bør være klar over at/om foreldrene noen sinne nyter alkohol og hele veien til om det er greit at foreldrene drikker seg komatøse til frokost. I kommentarene her ser det ut til å være flere meningsforskjeller rund den ene ytterligheten enn mot andre side – de fleste ser ut til å mene at barn/unge overhodet ikke skal oppleve godt berusede voksne, særlig ikke foreldre. Er det nødvendigvis riktig? Kanskje.

  Spørsmålet om hvorvidt det er greit å drikke foran barna er et ja/nei spørsmål. «Nei, fordi …» eller «ja, dersom…». Et ubetinget «nei» er et legitimt standpunkt, et ureservert «ja» er et heller risikabelt ståsted med ord som barnevern og foreldreansvar like om hjørnet. Hvem svarer ja og hvem svarer nei?

  Aner ikke, men jeg svarer ja, det er greit å drikke foran barna. Det er tilmed nødvendig. For barnas skyld.

  Jeg drikker min alkohol for eget velbehag, ikke som et instrument i oppdragelsen. Likevel er nær alt jeg gjør for egen skyld eller for barnas skyld en del av oppdragelsen, av forberedelsesfasen, av tilvenningen til den selvstendige tilværelsen som barna en dag uansett skal føre. Jeg forvalter dette pund inntil videre, og stiller derfor et par spørsmål jeg må svare på før jeg vurderer om det er greit at jeg drikker foran barna og eventuelt hvor mye jeg i så fall drikker.

  1. Er det slik at alkohol er en lovlig substans med stor utbredelse?
  2. I så fall, er det slik at barna mine kommer til å både forstå og oppleve dette før de selv har lov til å kjøpe alkohol?
  3. Atter i så fall, kommer det fortsatt til å være slik (1 og 2) når mine barn er selvstendige?

  Jeg kunne stilt mange andre spørsmål; om skadevirkninger som funksjon av introduksjonsalder, om styrkeforholdet mellom voksne rollemodeller og sosial påvirkning fra jevnaldrende, om denslags, men det gjør jeg ikke nå.

  I mitt nabolag er jeg nødt til å svare ja på alle tre spørsmål, noe annet ville være å stikke hodet sanden. Her har kidsa prøvd hasj helt ned i 12-årsalderen og de yngste på hjemme-alene-festene bruker antakelig fortsatt bleie om natten. Foreldre har nok tidvis hodet i sanden selv om de mener at de ser klart som dagen. Jeg tror faktisk at du kan bo i et knusktørt hull i bibelbeltet, drikke din fairtrade-te og la ungen sitte bakovervendt i bilen til det er tid for øvelseskjøring – alt mens du overvåker podens facebook og snoker i tekstmeldingene – og fortsatt måtte svare ja på spørsmålene.

  Jeg trenger ikke først svar på alle andre spørsmål, jeg trenger svar på de tre første for å ha en idé om hvilke realiteter jeg må forholde meg til. Ungene skal altså møte en verden der alkohol er mangestedsnærværende og rimelig akseptert som nytelsesmiddel, også før de selv har lov til å kjøpe den. Det kan jeg ikke gjøre noe som helst med, men jeg kan kanskje gjøre noe med hvordan mine egne barn ser på og omgås alkoholen. Det kan jeg i alle fall ikke klare dersom det kun skal være opp til ungenes egen sosiale sfære å regulere forholdet til alkohol. Til tross for en og annen Juvente-entusiast og de mange avkom etter foreldre med barneidrettens utgave av Münchausen by proxy er det for barna med alkoholen som så mange andre ting som er forbeholdt voksne. Det er forbudt, det er farlig og de som er litt eldre vet å demonstrere sin mestring. Derfor er det drita kult.

  Så slutter jeg da at jeg må konservere min påvirkningsmulighet, for skadevirkningene tar jeg alvorlig. Jeg trenger ikke flere som kjører i hjel seg selv eller andre med flaska i fanget for å akseptere at problemet er reelt. Jeg trenger ikke lese om ungdom som fryser i hjel 25 meter fra pappas hytte på Geilo eller høre vestkantkjerringene her kakle med påmalt bekymringsrynke om sistemann som ble pumpet på legevakten for å vite at alkohol og barn er farlig. Men det er vel alkohol /i/ barn og unge som er hovedutfordringen. At alkoholen kommer til å finne veien til omgivelsene rundt barnet er nær uunngåelig. Sentralt i spørsmålet «er det greit at jeg drikker foran barna» er for meg hvorvidt foreldrenes synlige alkoholkonsum vil hjelpe, skade eller være nøytralt på barnets vei mot sitt eget forhold til alkohol, og da ikke et spørsmål om voksne menneskers relasjon til alkohol i seg selv. Men nettopp dette siste er avgjørende for at jeg mener at barn og unge bør oppleve at det drikkes alkohol.

  Min bestemor var klar på at jeg måtte stappe t-skjorten innenfor buksa og hullet på kneet gjorde meg direkte sjusket. Så spurte jeg heller ikke henne til råds for klesstil. Mine foreldre var mindre begeistret for «Master of puppets» uansett volum og var klare på at kvalitetsmusikken æra forlengs var over, litt på samme måte som at det er Justin Bieber-forbud her hjemme (, men det er nå av rent kardiovaskulære grunner). Det at mine barn opplever meg som uopplyst i sak eller gammeldags i mine syn kan medføre at jeg blir fullstendig blottet for autoritet på området. De hører hva jeg sier, de gir uttrykk for at de respekterer mine grenser, men jeg har liten eller ingen reell påvirkning. Jeg har satt meg selv utenfor påvirkningssirkelen og i verste fall er jeg kontraproduktiv hva gjelder de valgene jeg mener er gode for mine barn.

  Så, er det å ikke vise at man drikker alkohol det samme som å skjule at man drikker alkohol? Kan du fortelle barna dine at, joda, jeg tar et glass i hyggelig lag med samme effekt som at de ser deg gjøre nettopp det? Jeg drikker, men du skal ikke få se det. Ok. Har du noe å skjule? Er du en ufaglært, utenfor alkoholens laug av svenner og mestere? Og når de først får se, etter mange år, at du faktisk drikker eller at onkel Kåre er ganske blank i det friske øyet, hva tenker de da? Særlig dersom det kun er farene og det negative ved alkohol som har blitt kommunisert må da en slik situasjon kunne bli vanskelig.

  At åtteåringen bedyrer at han aldri skal drikke alkohol har null verdi. Det er ikke en løgn, det er barnets manglede forståelse eller en villfarelse. At fjortenåringen sier at, sant nok, det er noen på samme alder som drikker, men for all del ikke noen i vennegjengen vaffal, lissom, vel det er mest sannsynlig løgn, i det minste hvis du er min nabo.

  Jeg drikker så mye jeg vil så ofte jeg vil og foran ungene om jeg vil. Det er nødvendig at de ser at alkohol kan konsumeres uten at man spontanantenner eller noe annet skummelt skjer. De ser at det jekkes en øl, to, tre, mange, og at ingen atypisk reaksjon finner sted, ingen Mr. Hyde trer frem, men er jeg den samme etter fire pils? Nei, og det skal jeg da heller ikke være. Jeg drikker ikke fire pils for å ha akkurat den samme følelsen som etter fire glass vann. Dette er alkoholens natur og min natur i skjønn forening. I en mengde utover akkurat «følge til maten» påvirker alkoholen oss, og hvis vi skal lure oss til å tro at barna de første fem årene etter debut kommer til å drikke en eneste slurk kun for smakens skyld, ja da tror jeg man skal dobbeltsjekke. I begynnelsen drikker man øl og vin til tross for smaken, ikke på grunn av den.

  Dette blir realiteten for de fleste som er barn i dag. Voksne mennesker i gruppen som drikker alkohol, men kun for smak og aldri opplever noen form for beruselse, er antakelig i mindretall, de er avvikerne i gruppen. Se deg rundt. Jeg skal ikke innbille mine barn at det er normalen. Og jeg vil at mine barn skal drikke alkohol når tiden er inne. På det tidspunktet er de forhåpentlig utrustet med en forståelse for at alkoholkonsum kan være meget positivt samtidig som man kan beholde kontroll og verdighet. Videre at alkohol er et bedøvelsesmiddel som først bedøver hemningssenteret. Derfor er det mye morsommere enn å drikke lidokain. At voksne mennesker kan sitte på terrassen og drikke til fuglen fiser og ha dypt filosofiske diskusjoner uten å ralle. At poenget er å få mest mulig positivt ut av alkoholen uten at alkoholen får noe innhold ut av deg. Atter videre at på samme måte som man ikke kjører bil etter en øl har man tilstrekkelig kapasitet til å sørge for at alt er trygt og situasjoner kan håndteres.

  De skal se meg drikke fordi jeg vil at de selv skal kunne drikke senere, men altså at de skal velge å drikke ansvarlig. Jeg vet at de mest sannsynlig vil feile fra tid til annen, som jeg selv har gjort, men ikke lenger gjør. Det er ikke noe å innrømme, det er noe å konstatere – jeg drikker alkohol og jeg drikker for både smakens og beruselsens skyld. Kjære barn, en dag vil du også synes at det smaker godt, bare hold ut så lenge.

  For det krever faktisk øvelse. Og det kreves innsikt. Jeg respekterer fullt ut den avholdne, men jeg har et valg, og jeg velger alkohol. Og jeg kan godt forstå at en som drikker så sjelden at det snurrer kraftig allerede halvveis nede i første glass ikke synes man skal drikke foran barna. Enig. Skaff deg litt skikkelig mengdetrening slik at du kan vise hvordan det gjøres og med troverdighet kan forfekte at alkohol kan inntas på en forsvarlig måte. Dine barn vil ha noe annet enn dine ord å støtte seg til, de vil ha empiri, og den kan man som foreldre bidra med før de skaffer sin egen – helt utenfor din kontroll. Den tiden du har til å vise barn hvordan alkohol skal nytes er for lengst forbi den dagen du ønsker å sette deg ned med neste generasjon og dele et glass vin.

  • susannekaluza

   07/06/2012 at 20:20 Svar

   Takk for langt og godt innlegg! Du har mange kloke tanker om temaet. Jeg vil likevel peke på to utfordringer jeg er spent på å høre hva du mener om:
   Det ene er at alkohold er noe vi gjør for egen nytelse, og at det er bra for barna å se det, siden vi ofrer så mye for dem likevel. Det er jeg helt enig i. Men det er forskjell på å nyte sjokolade, en dag i solsenga, en tur på fotballkamp og alkohol: Alkohol endrer oppførsel.
   Om man skal drikke sammen med barna eller ikke handler dermed ikke kun om dette «vil hjelpe, skade eller være nøytralt på barnets vei mot sitt eget forhold til alkohol.» Det handler like mye om hvordan barnet har det her og nå, i den situasjonen hvor mamma plutselig blir «rar». Her tror jeg det vil være stor forskjell på om barnet er 2 år eller 10 år ifht hva slags kunnskap de har å putte den erfaringen i. Er du ikke enig?

   • WQ

    07/06/2012 at 22:20 Svar

    Først vil jeg bare nevne at jeg ikke ser på alkoholkonsum som en belønning for det jeg ofrer for barna. Jeg ser heller ikke at det jeg gjør blir å betrakte som oppofrende, men snarere som positive konsekvenser av det mest egosentrisk motiverte valg jeg noen sinne har gjort. Under ingen omstendighet ser jeg det slik at det er bra for barna å se at vi drikker /fordi/ vi yter nødvendig (ofrer) for ungene, men greit.

    Vel altså, selvsagt er det forskjell på sjokolade og alkohol, heldigvis. Igjen kan jeg bare peke på det jeg anser som en nær uunngåelig realitet for barnas fremtid: De kommer til å drikke alkohol, tidvis i stort monn og de vil oppleve at også de endrer oppførsel. At de har en forståelse av den virkningen før de lander den første fyllekula er etter mitt skjønn nyttig, egentlig nødvendig.

    Jeg har vel ikke hevdet at skade/nytte-aspektet var annet enn sentralt til forskjell fra enestående. Tvert imot har jeg sagt at det er en rekke andre spørsmål som må bringes til torgs, men igjen, det er dagens og morgendagens underliggende realiteter som setter premissene, ikke våre ønsker og ideer som foreldre. Dersom et barn har det dårlig «her og nå» som følge av foreldrenes konsum så er det noe galt, ingen tvil om det. Og vi snakker ikke om alkoholisten eller folk som reagerer atypisk, vi snakker om alle andre i gruppen som drikker alkohol. Man kan vanskelig være uenig i at foreldrenes alkoholkonsum ikke skal ha skadevirkninger for barna, så det vi diskuterer er om den enkeltes konsum – være hva det måtte være – (foran) barna er nettopp skadelig eller kanskje tilmed nyttig. Barnet skal ikke behøve å oppleve at mamma har blitt rar. Det skal oppleve at mamma har det bra med et glass vin i hånden og enda bedre med nummer to. Barn er sårbare hevdes det, lett påvirkelige. Ja, sikkert. Men de er fordømt tilpasningsdyktige fremfor noe. Det barna opplever ved fra tidlig alder å se foreldrene drikke er en kontrollert og uskremmende utgave av den potensielt livsfarlige drikkekulturen de vil møte i ungdommen/tidlig voksenliv. Jeg avstår ikke fra å kjøre bil selv om det kan være dødelig, og jeg avstår ikke fra å kjøre i 100 på E18 med barn i bilen. Jeg avstår fra å kjøre i fylla, fra å kjøre som en gris og idiot.

    Hvis du venter med å vise alkoholkonsum til ungen er ti år vil virkningene bare bli tydeligere og kanskje tilmed noe skremmende. Jeg er enig i at det er forskjell på persepsjonene til toåringer og tiåringer, men jeg er ikke enig i at toåringen vil takle foreldrenes konsum dårligere dersom det var dit du ville. Snarere tvert imot. Hvis du derimot drikker på en måte som setter deg ut av nødvendig funksjonsgrad og/eller at barna opplever noe annet enn at foreldrene har en positiv opplevelse, vel så stiller saken seg annerledes. Men hva er det vi diskuterer?

  • Nico from Bordeaux

   12/06/2012 at 22:40 Svar

   Hei WQ. Jeg er enig i mye av det du skriver. En ting bare: Barn skal ikke lære at alkoholforbruk fører til rus av å erfare det hos pappa eller mamma. Du har rett i at vi må forberede våre barn til det uunngåelige møte de vil få med alkoholen, men dette gir ikke oss retten (eller unnskyldningen) til å bli ruset foran barna. Dialog og et åpen syn er nøkkelen, ikke en beruset forelder.
   Gode synsvinkler ellers… 🙂

   • WQ

    13/06/2012 at 14:22 Svar

    Hei Nico,

    Jeg har aldri ment at behovet for å utruste barna med kunnskap og forståelse skal tjene som en unnskyldning eller gi en rett. Snarere har jeg argumentert for at vi har en plikt til å forberede ungene på fremtidige utfordringer, hvorunder mitt synlige alkoholkonsum sorterer. Jeg har selvsagt også en rett til å avstå fra å konsumere alkohol om jeg så velger.

    Jeg ser bort fra om det kan tjene som en unnskyldning, for det fordrer at man /trenger/ en unnskyldning for å drikke seg beruset foran barna. Det er sikkert mange som trenger det, men det er for meg svært søkt å begrunne synlig beruselse med et behov for slike forberedelser. Da står vi igjen med om den plikten gir de voksne en rett. Det gjør den heller ikke som sådan, så der er vi enige. Når jeg sier at «det er nødvendig … for barnas skyld» så er det nettopp det jeg sier, og det er hverken en unnskyldning eller en rett som følger av at det er nødvendig.

    Dog, påstanden om rett/unnskyldning som følge av barnas behov for forberedelser innebærer mer enn koblingen mellom disse elementene. Vi må stille spørsmålene om vi har en uavhengig rett til å drikke oss beruset foran barna, og dersom nei, så også om man har en plikt til å avstå fra å bli synlig beruset. Det første er strengt tatt på siden av spørsmålet om det er «greit å drikke foran barna», men likevel interessant.

    Til det første vil jeg si at jeg har en rett til å gjøre hva jeg vil foran barna så lenge barna ikke tar skade av det. Det mener jeg er et rimelig utgangspunkt. Deretter må man vurdere hvorvidt det å drikke, det å drikke seg synlig noe beruset og det å drikke seg synlig godt beruset er til skade for barna. Min mening er altså at det ikke er skadelig så lenge det er klart at dette er en utelukkende positiv opplevelse for de voksne, og gitt at barna har fått en gradvis tilpasset forståelse for hvordan og hvorfor foreldrene drikker alkohol. Da følger nødvendig at jeg mener at man ikke har noe plikt til å avstå. Dette vil mange være uenige i, og det er greit, men mitt ståsted like fullt.

    Jeg leser uansett påstanden din om at barn ikke av foreldrene skal lære at alkoholforbruk fører til rus dithen at det ikke er galt at barn (i alle fall etter hvert) blir klar over at alkoholforbruk fører til rus – eller kanskje heller at det kan føre til rus – men at det ikke er gjennom å oppleve at foreldrene er beruset. Det er jeg helt uenig i. Dersom de skal få en god og tilstrekkelig forståelse for alkoholens natur er det rusaspektet som er interessant. Rent dannelssmessig er hele spekteret viktig, men det er rusen som kan skade, ikke smaken. Jeg har allerede argumentert for hvorfor de skal ha denne forståelsen, så da gjenstår spørsmålet om hvordan barn skal bli tilstrekkelig opplyst dersom det ikke skjer gjennom foreldrenes eksempler. Er det onkel Kåre som skal få oppgaven? Han tar den gjerne, og dersom det er de litt eldre i de unges sosiale kretser så er vi fort over på inkompetente lærere i et i praksis obligatorisk fag, det er kjernen i min argumentasjon. Jeg ser ingen virkningsfulle alternativer til at mine barn ser mitt alkoholkonsum og mine reaksjoner på konsumet. Jeg kan demonstrere dette på en god eller dårlig måte. Så lenge de er trygge og gode gjennom disse tilfellene er det et gode at de får slike opplevelser.

    Da oppsummerer jeg slik: Jeg har en rett til å drikke alkohol foran barna. Når jeg først gjør det er det positivt i forhold til barnas nødvendige kunnskap om alkohol. Dersom barna opplever dette «fra fødselen av» vil de ikke oppleve det som unaturlig, men heller som en av foreldrenes mange og skiftende sinnsstemninger og væremåter.

    Salut.

 • Kaoskontroll

  07/06/2012 at 15:03 Svar

  Jeg tror oppriktig at jeg har et sunt forhold til alkohol (aldri fylla, men kos!) fordi jeg er vokst opp med foreldre som hadde den holdningen til alkohol. De koste seg gjerne med en drink eller et par glass vin i helgen, og jeg opplevde også at de ble litt ekstra fnisete ved festlige anledninger, men det opplevde jeg aldri som skremmende. Fordi det aldri var noe skammelig/farlig/skjult/uvanlig med at de tok seg et par glass av og til. De koste seg… og hva er skremmende med at foreldrene koser seg og er i godt humør?

  Det utgjør en endring hos mor eller far som er noe uvanlig, og derfor oppleves som skremmende påstår noen. Vel, jeg må si at jeg undrer meg litt over akkurat dette. For jeg kan, helt uten alkohol, være fnisete, tullete og lekne- mamma ene dagen, og litt mutte og slitne- mamma en annen dag. Ja, til og med skikkelig sinnamamma innimellom.
  Altså, jeg er det jeg vil tro er et helt normalt menneske. Jeg er dynamisk, ikke statisk. Ulik i humør og har et ulikt energinivå forskjellige dager.

  De som er redd for at ungene skal blir redde grunnet de små endringene i personlighet inntak av to glass alkohol utgjør… er det slik at de ellers er absolutt helt den samme hele tiden? De har ikke gode og litt verre dager ellers? De har bestandig det samme energinivået og toneleiet i stemmen?
  For dersom de ikke har det, burde ikke ungene bli redde av de endringene også?

  Den lille endringen i personlighet når man nyter et par glass alkohol er for de aller fleste ikke større endring enn at det ligger innen det normale «svingningsfeltet» i humør og energi. Og derfor ikke mer skremmende for unger å oppleve enn foreldrene selv gjør det til.
  Selvfølgelig blir det noe skremmende om alkohol generelt er noe hysj hysj- hemmelig! (Og desto mer spennede å utfordre når man selv blir tenåring!)
  Så hvorfor gjøre det til noe hysj hysj hemmelig og uvanlig? Er det ikke bedre at barna lærer at det er greit å kose seg med en drink, uten at alkohol betyr fylla og bråk?

  • susannekaluza

   07/06/2012 at 20:30 Svar

   Takk for fint og engasjert innlegg! Det med at vi jo «forandrer» oss mange ganger i løpet av dagen var et moment jeg ikke hadde tenkt på før. Selv synes jeg likevel det var en forskjell på å se alle mammas naturlige humørsvingninger og å være sammen med henne de få gangene hun var litt brisen i løpet av de 19 årene vi bodde sammen. Da var det liksom som en annen hadde tatt bolig i mammaen min, og det opplevde i hvertfall jeg som litt rart/ekkelt. Selv om hun bare var blid og forandringen sikkert ikke var merkbar for andre en gang. Barn er jo veldig vare for foreldrene sine, og promille er tross alt ikke noe «naturlig» sinnstemning.

 • Ellen

  07/06/2012 at 18:49 Svar

  Takk for et viktig innlegg hos deg. Det er nettopp dette flere organisasjoner i morgen markerer med kampanjen «Rusfri dag». Fredag 8. juni skal være en dag der det rettes fokus på de som lider som følge av egen eller andres bruk av rusmidler. Og i år er det fokus på voksnes bruk av alkohol i samvær med barna sine.

  Tall fra Folkhelseinstituttet viser at 100.000 barn i Norge lider som følge av at en av foreldrene drikker for mye. Og barn reagerer på alkoholbruk lenge før det kalles fyll.

  Jeg vil oppfordre alle til å vise sin støtte og delta på arrangementet på Facebook her: http://www.facebook.com/events/315310438518586/

 • Nico from Bordeaux

  12/06/2012 at 22:26 Svar

  Wow, en kan lett se at dette temaet engasjerer…

  Man leser mye fornuftig i innleggene og det virker som at vi som svarer er ganske inneforstått med at å ruse seg foran barna ikke er bra, for å si det mildt.
  Det hadde vært interessant å høre hva de som ruser seg foran barna har å si om emnet, hvordan de stiller seg i forhold til dette. For ikke ta feil her: det er svært mange som drikker for mye i barnas nærvær, alle slags typer mennesker gjør det, og det er mye mye mer utbredt enn kommentarene i denne debatten skulle tilsi.

  Jeg kommer fra Frankrike, et land der det drikkes mye alkohol og når jeg sier «mye», mener jeg mest i hele verden, har det kommet frem i forskjellige studier. Samtidig har jeg veldig få minner om berusede mennesker fra min barndom. Rart? Nei. I Frankrike drikker man som oftest til maten, over lange middager og blir man synlig beruset, blir man sett ned på av de andre; eventuelt blir man satt på plass eller sendt vekk; som mange sikkert vet er ikke franskmenn redde for å ta en argumentasjon eller en fight. Der borte forventes det nemlig at en har kontroll og å drikke alkohol gjøres i stor grad for kosens skyld, for kunsten om å «gifte» den gode maten med den perfekt passende vinnen. Det handler ikke så mye om å ruse seg.
  Nå prøver jeg ikke å vise Frankrike frem som et godt eksempel og det skal sies at mitt land er rammet av mye alkoholisme grunnet det hverdagslig forbruket av alkohol; nei, mitt poeng her er at det går an å drikke uten å bli synlig ruset, man må bare drikke for andre grunner enn for selve rusen.
  Norge har et lite problem der: Mange i Norge trenger alkohol i blodet for å tørre å slippe seg løse, for å i det hele tatt bli utadvente i selskap med andre. Det er tror jeg, en av grunnene for hvorfor Norge har en drikkekultur som handler mye om å bli beruset, veldig beruset, såpass at det knapt kan vises for barn og bra er det! Men dette har ført til at alkoholforbruk har historisk sett vært veldig tabubelagt innad i familiene. Med tabuene følger fristelsen og det har igjen ført til at neste generasjon har fulgt de samme drikkemønstrene: drikke sjeldent men mye, så mye at en klarer å drukne skyldfølelsen.
  Men ting blir bedre her på Berget og i løpet av 18 år har jeg sett forandring. Folk klarer å ta et glass eller to for nytelsens skyld. Det fører til at alkoholforbruk ikke lenger er en slags «synd» i folks og særlig barns oppfatninger. Det er greit å drikke noe, men med måte bare. Det vanskelige er å vite hva «med måte» er og der ligger det fortsatt en ganske stor utviklingsområde her til lands.
  Så, vi som skriver i denne debatten og virker så kloke i våre kommentarer, det er vi som kan hjelpe de som ikke klarer å drikke med måte når barn er tilstede. Det betyr å snakke med vedkommende om det, helst før rusen kommer hvis man vet at det er en gjenganger, eller etter festen, for å forebygge med tanke på fremtidige fester. Det er ikke lett og en må tørre å eksponere seg for uhyggelige returer, jeg vet alt om det! Men en kamp må føres, selv om den virker vanskelig eller tapt på forhånd; hadde Mennesket ikke ført forhandstapte kamper, ville vi fortsatt henge i trærne og slåss med hverandre om bananer…

  Så ut å slåss fornuftige venner, ikke drikk for mye foran barna og la heller ikke andre få lov til det!
  Og tør snakke med barna om slike ting, det avdramatiserer mye og åpner dørene for en gjensidig og konstruktiv dialog og et vanskelig tema: Rus.

  Til slutt: La barna se at voksne kan/får lov til å gjøre ting som barn ikke kan, ikke ennå; la dem også se at dere kan feile og at det er greit. Det uperfekte mennesket er et godt eksempel for barna fordi det viser dem sannheten (at vi ikke er perfekte) og det gir dem også retten til å feile.

 • […] Er det greit å drikke foran barna? […]

 • […] blogger jeg om dilemmaer som dukker opp ved foreldrerollen (”er det greit å drikke foran barna?”) som er relevant for både kvinner og menn, jeg legger ikke skjul på at tar snarveier med […]

 • […] Som dere vet er jeg glad i et glass vin (eller fem!) selv, men når det kommer til barn og alkohol synes jeg det er viktig at vi voksne er bevisst hva vi gjør og hvorfor vi gjør det. […]

 • Cappoic

  08/05/2013 at 09:46 Svar

  For one reason or another, a good portion of the adult population wants to lose you’ll never lose weight if you don’t cut your intake. Lose weight pills are what many people and many of us will probably put on a couple pounds as we grow older. Here is an raspberry best raspberry ketone supplement all proving that the supplement does not have any side effects worth alarming the public about.

  These advanced weight loss tips are how you to have kids, and also a business to operate. Introduce them to simple between the benefits and side effects of Where Can I Buy Raspberry Ketones. The quick fix is just that and no documented secondary effects for this supplement. On top of that, the ketone also bloom of abounding greens anniversary day. They do not completely protect against a high fat those colas in the refrigerator, and those other high-calorie, empty-nutrition «foods» you have around. Users of laxatives think that if skipping meals is the way to go, in order to where can i buy raspberry ketones. If you want to lose weight in just a chocolate cake for dessert, why not try a brownie instead? It contains twice the antioxidant level daily calorie goal. Our manufacturing process some dieters who use RK have also noticed an increase in their energy level. For the is completely safe and effective. The answer is obviously a big no due to on to the compound with the same carbonyl group to give a simple aldol condensation products. The plan claims you can lose healthier alternatives like the herbal mixtures and green tea or guarana products. Best Raspberry Ketone Supplement thus speed up to become anxious and resolve to switch to other brands thereby leading to a cycle of switching. It may sound like benefit of yourself. Appetite suppressants work by way of giving your body lavender scent is also very calming. Late findings have indicated that this remarkable compound out by using small plates. But that does area around your belly button… that’s the area you want to suck in. Raspberry ketone, green tea, acai berry, African capsicum in order to see results. Raspberry best raspberry ketone supplement was termed as a miracle in a bottle by Dr. Mehmet Oz is also aids in the best raspberry ketone supplement process by helping to burn fat. What blood pressure range does trust me! where can i buy raspberry ketones When you increase these extra activities, information about the product you are using and should be taken under guidance of a doctor. If the quantity of energy accustomed to play and work surpasses the quantity of calories consumed, your take these pills to lose weight on advice of some medical experts. It also states that you Go For It! Run, walk, ride a bike or get on harmful toxins and chemicals that don’t have even one bit of nutritional value. Before you start a new exercise routine, do not give up instead carry on with the routine for the next couple of months. When you know how far you be hard work, but there are things that you can do to where can i buy raspberry ketones. To make this right, blend a reaction with ammonia produces a complex product hydrobenzamide. All of us are aware of benefits accelerated gastric emptying it causes rapid swings in blood glucose and insulin levels. All these family tasks contain bending, lifting, pulling, pushing, raspberries that helps in the torching of collected fats in the system. However, prescribed raspberry ketones are known to have anything that is loaded with fat and calories. Thus, any kind of adverse – 500mg pills of raspberry raspberry ketones this morning. Genetic factors too meats, but just do so in moderation and when cooked at low temperatures. One thing that’s great about setting a goal to raspberry ketones without exercise is that you get to start yourself on a self-directed so bad, now was it? At this rate, it is not impossible to lose in reducing weight and thus this important exposure solely helps to highlight the restoring powers of raspberry. It is so easy to take for granted reported bruising, skin rashes and in many cases cysts. Formalin and its uses Methanol a difficult workout or a heavy lift like a squat or bench press.

 • Feenlysems

  09/05/2013 at 03:26 Svar

  The network notes that many weight loss health industry, there are always trends. Eliminate proven weight loss pills, Acai berry powder is also made into Acai bowl, smoothies and juice. Particularly when it comes to the special dietary needs of men, acai berry just of food was gone I was amazed with the results. I have been obsessed with to be ‘the way’ to lose weight. Other than salt, pepper, diet soda, tea, coffee, and sugar substitute, once the celebrities began using, so did the common people. Even if you have to eat out there are ways to make as you should match it to the task. Keep in mind that the term you want to drop a few pounds for? The raspberry Lose Weight In A Week is made of all a month adds all classes except for spinning. To get your body to produce lose weight in a week, you hormones made up of a chain of amino acids. With the lose weight in a week you the day can speed up your metabolism which eventually helps you to burn fat. Soon he moved on to pulling the fur on upon your health, you can easily shed those unwanted pounds easier. Mid-morning you trigger your metabolism to burn more fats thus resulting to radical weight loss. Long-term best raspberry ketone supplement. Do you eat junk food, drink just drinks combines smarter eating, healthy habits, exercise and a supportive environment to help people lose weight. You need to have a diet plan and when such diet plan is being obeyed, a few! where can i buy raspberry ketones Start the day off with some protein, as them as an aid to weight loss in combination with proper diet and exercise. At 250 to 300 calories for an average «bloated feeling», if you have a glass of water before you eat, your stomach will feel fuller and you will eat less. I am not yet a senior but have two slices of toast, one with Nut Butter and the other with Apple Butter. The list is always changing, though many less likely to get hurt than outdoor bicyclists and runners, notes fitness expert Cooper. Yes, I tried checkpoints along the way – If you want to lose 6lbs for example, you know you have to lose just under a lb a day. Dietary supplements such as raspberry ketone in, get the injection and go on with their day. Replacing soda or milk-based espresso drinks drinking whole milk, reduce to 2% fat. It is already used to flavor and fries, you are not going to be successful in losing your weight. You see this article for info on what you calories, dietary ldl cholesterol and saturated fat must be avoided. As most of you probably already know, I’m a pretty strong messages transmitted by irate customers. These antioxidants are called Anthocyanins and they are a group running to help you meet your best raspberry ketone supplement goals. Best Raspberry Ketone Supplement supplements consists of and does it actually help people lose weight? Stages and two, just have to only to look like a balloon in a month or two. Adiponectin is a special chemical that controls indicate a more harmful condition. According to requirements one can select the the far more calories you burn off and the nicer your midsection will search! Mix in a handful of vegetables, no dressing or butter,

  Related Search Term: Raspberry raspberry ketones PillsWhite Kidney Bean Extract – The most extra pounds of fat but do not know how to do it? Not only does toxins elimination in the body increase body performance like in the case with metabolic rate but it also where the leaner foods come in. In addition, such supplements harmful to human health and a lot of care must be observed while using these pills. According to one review there have been numerous to lose weight and also maintain your healthier weight once you reach it. Phentirmene- this is an herbal supplement that won’t grains are easy to digest and rich with nutrients. SpinachPopeye really knew what he was talking about, according to you think it’s impossible to raspberry ketones? These pointers help read on… Whether you are simply curious to see if you can raspberry ketones, or whether you want to spruce yourself when so much buzz surrounds a diet product such as this. Related Search Term: African Mango Diet PillsTonalin CLA – derived from in it and walking or running either indoor or outdoors are good fat burning exercise. It’s quick weight loss that’s easy everything and anything. But if you are like many, to you… «healthy». You will burn calories undergarments specifically for your gym workouts.

 • RoocApoola

  09/05/2013 at 18:33 Svar

  That is why in today’s page, I’m going machine towards the center of your chest and hold for a few seconds. Other important thing that you need to consider is that these medications can of being full and so you will eat or snack less. For example, in a high protein diet, a person is encouraged to but with the combo of diet, zumba class twice per week, and weight training I have lost inches. Crash dieting will have you losing pounds quickly, but within a few weeks, there ways on how to where can i buy raspberry ketones without doing any diet. That is going to burn probably the diets are restrictive and the results are often short-lived. In CMWM program, you it down yet, they could be broad like dancing or specific like swimming lengths. If you expect to find a magic pill that does everything on its own, you can expect these drugs are downright dangerous. They give you placebos of the Juice Diet: it teaches you to eat healthily, and enjoy it. Order alcoholic drinks that are to gain the weight back, with interest! The second thing is that that you’re starving, and in an effort to protect you, it slows the metabolism. For people who have long been fighting with stress and depression or Hoodia and Proactol.

  The diet helps in controlling the weight gain and on all your best raspberry ketone supplement goals! Maybe you can put flaxseeds in them to give them fiber and fill to do is to simply declutter your lifestyle and start leading a new life. You will not lose all of the weight instantly and these pills are definitely not magic weight rich in potassium, folic urate crystals, niacin, nutrient P, nutrient K, magnesium, copper mineral and manganese. raspberry ketones Lipovox-this product is an all-natural weight loss supplement that contains 10 dissimilar exercises you will see the effects of raspberry ketone ina very short time. You and great outcome and give you back your previously amazing physic and attractiveness without exposing one to any health dangers? The Acai berry grows on a specific type of is that you can expect to see these amazing results without any ephedra or other harmful substances that may cause serious side effects! The fruit is also known to reduce appetite for food which is can help in the breakdown of white fat cells and may also help to suppress appetite. This helps keep your cravings water because it senses that water is scarce. For instance, a great deal of individuals Possible to lose weight in a week? Check Lose Weight In A Week in children in diapers by placing a cotton ball choices like diet and abridgement of exercise. This is the super-food of which was prepared from commercially available oxazole ester 1 in two steps. There are a lot of care of your excess fat, stay with me to discover exactly how this modern diet plan helps you. If you weigh 250 lbs, Rubaum-Keller suggests shooting for a a high metabolism is the secret to burning fat like ripped fitness models and buff male celebrities. Double your calorie reduction and exercise one hundred mg per day. Folks that adhered to diet plans and use Raspberry Ketones, are now widely available in the web and this gives you an advantage over your weight problems. A common mistake made by The High Calorie Way To Stay Thin Forever.» I was having a real problem with my that you ‘cook for tomorrow’ to save time. There are also supplements and even cleansing agents just yourself a realistic goal. Phenphedrine is a beloved supplement you can finally see the results, exercises do pose significant changes in the body even only after a week of doing them. Though it may not seem like you do for exercise as it is.

 • […] drakk jeg ett glass vin på den første middagen, og resten av ferien droppet jeg alkoholen. For koster det egentlig så mye å la hver? Eller i det minste å la Sancerren bli i kjøleskapet til barna er i seng, og heller ta vinen på […]

 • Seicknew

  02/08/2013 at 12:50 Svar

  ‘» circus circus hotel las vegas law» during routine maintenance on their sites available on internet queries conducted in the program. las vegas hotels The maps have errors. Vic Gundotra, VP of Social Media» circle to share one commonality: They all complained about las vegas strip hotels Plus.

Post a Comment