Stor artikkel om bloggen i bladet Mamma

Moro for mor: Mac og milkshake! Foto: Nina Ruud

Da jeg våknet opp til morgenen i dag lå en overraskelse og ventet på meg på dørstokken. Pent pakket inn i dagens Aftenposten lå en flunkende ny utgave av bladet Mamma. Og inni er det en stor artikkel om meg og bloggen! Moro!

Ooohh. Nytt blad! Kjenner jeg har en date med dette og Walters Mandler i sofaen i kveld.

Intervjuet gjorde jeg på Nighthawk Diner med dyktige Ingvill Bryn Rambøl for over to måneder siden. Hun skulle skrive en reportasje om hvordan en ny generasjon mammabloggere høyner kvaliteten på blogosfæren. I England og Amerika er nemlig blogging mer profesjonalisert, du har sjekker dine faste blogger som du sjekker nettaviser, mens i Norge tror mange fortsatt at blogging må være dagboksbasert.

Som Ingvill skriver:

«Blogging? Er ikke det bare for husmødre som ikke har noe bedre å ta seg til? Eller for damer som har så perfekte barn, møbler og kaker at de bare MÅ vise dem fram for verden?»

Hmmm.. Hva skal jeg skrive om mine perfekte barn i dag tro?
Foto: NIna Ruud

Om folk fortsatt tenker slik vet ikke jeg, men kvinnelige bloggere får fort det nedlatende stempelet «rosabloggere», og må slåss mot en oppfatning om at de bare skriver om bleieskift og cupcakes. Provoserende med tanke på hvor mange dyktige, seriøse, hardtarbeidende bloggere jeg kjenner eller leser.

Med meg i intervjuet var Karianne Gamkinn, som dere sikkert kjenner som Mammadamen. Der fikk jeg god tid til å bli bedre kjent med henne, og utveksle tanker og erfaringer om barn og blogging. Klok dame!

Yum! Milkshake! Med kirsebær!

Bladet er kommet til abonnenter i dag, men er i salg i butikkene fra mandag.

Breier oss over fire sider! Bloggerne tar over printpressen nå!

Hvorfor tror du kvinnelige bloggere så lett nedvurderes? Og hva synes du kjennetegner en god blogg i 2012? Jeg vil gjerne høre deres tanker om dette!

Hans Georg foretrekker å diskutere Adornos kulturteori fremfor utviklingen innen mammablogging.
Foto: Nina Ruud

In English: Today there is a large interview with me about blogging in the brand new edition of the parenting magazine: «Mamma». Together with Karianne Gamkinn from Mammadamen I talk about the new generation of bloggers bringing a more professional edge to the blogosphere. Still female bloggers have to fight allegtions of being «pink bloggers» who only write about their picture perfect lives, kids and  baking projects. Why do you think female bloggers are being put down? And what do you think are the trademarks of a good blog in 2012? I would love to here your opinions on this.

No Comments
 • Anette

  13/06/2012 at 18:03 Svar

  Åh, så gøy! Jeg gleder meg til mandag, da blir det Mammablad på meg også 🙂

  • susannekaluza

   14/06/2012 at 13:35 Svar

   Så hyggelig! Var mye morsom lesning denne gangen. Og elsket coveret! Så herlig og avslappet sommerlig 🙂

 • Mammadamen

  13/06/2012 at 18:28 Svar

  Så gøy å endelig se det. Dette ble jo kjempebra:) Jeg er så glad for at du inviterte meg med! Tusen takk for det!

  Du er ei superdyktig dame, Susanne, og jeg blir skikkelig inspirert av boggingen din og alt du får til! Veldig glad for at du blogger:)

  Stor klem fra Karianne:)

 • Mammadamen

  13/06/2012 at 18:45 Svar

  Og herlig bildetekst om Hans Georg:) Ja, han er jo en smart liten fyr …

  • susannekaluza

   14/06/2012 at 13:32 Svar

   Hehehehehe. Ikke sant? Virket som en veldig kvikk og oppvakt guttunge på meg 😀

 • frumeyer

  13/06/2012 at 18:45 Svar

  Oj, da må det bladet leses! Digger bloggen din, og synes det er litt artigt at vi har mange av de samme referansene. Tortillapizza var lenge litt ymse hyttemat, men etter jeg begynte å ordne selv (bestemødre er best på tradisjonell mat gitt) så er det en slager for kveldssnacks.
  Har du prøvd å bake tortillaer? Kunne tenke meg å prøve, men så kjekt om det er utprøvd 🙂

  Hurra for vind i seilene!

  Fiiiin Kveld !!

  • susannekaluza

   14/06/2012 at 13:31 Svar

   Takk for hyggelige ord! Bake tortillaer har jeg ikke prøvd, men store ambisjoner om å prøve, sånn om en ti-femten år når barna er store og jeg har litt tid til overs igjen 😉

 • Hanna

  13/06/2012 at 18:47 Svar

  Så morsomt, Susanne! Må få kjøpt bladet for å lese hva dere har å si 🙂

  En god blogg er jo så mangt. For meg er det godt skrevet, humoristisk, gode bilder og fengende karakterer. Noen av favorittbloggene mine har bare korte, men morsomme tekster, andre fine bilder eller inspirerende innhold. De trenger ikke å ha alt, men NOE som gjør at jeg kommer igjen.

  Jeg tror kvinnelige bloggere blir sett ned på fordi det er en oppfatning om at alle damer skriver om sminke og hår og sånt, og det er liksom så flåsete og typisk jentete. Selv om jeg ikke leser rosablogger nå hadde jeg elsket de da jeg var yngre, og det beste er jo når en blogger skriver om noe som engasjerer dem! Det er min mening 🙂

  Milkshaken så forresten fryktelig god ut…

  • susannekaluza

   14/06/2012 at 13:30 Svar

   Takk for gode innspill! Jeg er enig i at det er forskjellige ting man fester seg ved på forskjellige blogger. Kan ikke bare lese blogger med lange saklige debattinnspill, må ha en miks med fine fotoblogger og morsomme ting og. (Elsker tegnehanne!)

   Milkshaken var DIGG. Masse is og krem, hehe 😀

 • Schjervemor

  13/06/2012 at 19:06 Svar

  Utrolig stas, Sus!! Veldig stolt av deg:-) Du har virkelig fått schwung over bloggen din. Veldig mye nyttig og vettugt, framfor glamorøst og pinlig privat!! Stor smask!

  • susannekaluza

   13/06/2012 at 20:22 Svar

   Takk, Schjervemor! Det var virkelig pene ord. Håper jeg klarer å fortsette å holde på akkurat den balansen 🙂 Stor nuss fra Sus

 • Utrolig flott reportasje av to utrolig flotte bloggere, og herlige damer. Dere er virkelig inspirasjon for oss andre 🙂

  • susannekaluza

   13/06/2012 at 20:20 Svar

   Så hyggelig at du synes det! Tusen takk! Håper jeg klarer å fortsette å inspirere litt hver dag. Har masse gøye planer fremover, så følg med 🙂

 • Kirsti

  14/06/2012 at 08:47 Svar

  a bladet dumpet ned på dørmatta mi i går og. Veldig morsomt å lese artikkelen om blogging (særlig når jeg også følger bloggene deres). Jeg tror folk gjerne vil ha inspirasjon til ting de er interessert i gjennom blogger, men også at det som deles er litt personlig. Kanskje en god blanding er det beste, men også den vanskeligste balansen?

  Liker veldig godt bloggen din og syns i alle fall du får det til 😉

  Kirsti

  • susannekaluza

   14/06/2012 at 13:41 Svar

   Tusen takk, Kirsti! Det var veldig hyggelig å høre at du synes jeg får til den blandingen. Prøver å ha fokus på å variere innleggene mine og overraske i blant. Og selvfølgelig å være personlig uten å bli utleverende. Jobber fortstatt med den 🙂

 • Cecilie

  14/06/2012 at 11:34 Svar

  Veldig fin artikkel. En god blogg for meg er smart, inspirerende og appellerer til alle oss som ikke er «perfekte» men lever vanlige liv med familie, jobb og hus. Leser blogger for tips og råd imens noen ganger er det godt å bare komme seg vekk fra det hverdagslige med en inspirasjonsblogg med behagelige bilder.

  • susannekaluza

   14/06/2012 at 13:44 Svar

   Det er et godt moment, Cecilie. Jeg prøver hardt å få frem nettopp det i bloggen min, at jeg ikke er noen perfekt mor med et perfekt liv. Vi har alle vårt vi strever med i hverdagen, og selv om man kan være flink på ett område (nister for min del) så er det dermed gjerne flere områder man må nedprioritere (baking og -kremt-rydding) Tror det er viktig at vi kvinner tør vise hverandre våre ekte liv, for at vi ikke alle skal stresse livet av oss for å oppnå et ideal ingen egentlig klarer lell.

 • Irene Brenna (@IreneBrenna)

  15/06/2012 at 09:19 Svar

  Gleder meg til å lese artikkelen!

  • susannekaluza

   15/06/2012 at 09:31 Svar

   Takk! Synes journalist Ingvill Bryn Rambøl har gjort en god jobb inå destillere hva vi snakket om:)

 • vigdis

  15/06/2012 at 20:40 Svar

  *så moro, susanne; dette gleder jeg meg skikkelig til å lese!!
  mammablogging er en skikkelig bra greie, men som i disse dager lett bare blir forbundet med cupcakes og «lykkliga gatan». da er det bra vi har så fine damer som deg og mammadamen (og en haug med andre bra mammabloggere!) til å høyne nivået, og slå et slag for god mammablogging.
  you go girl!

  vigdis*

 • Casa Kaos

  16/06/2012 at 07:06 Svar

  Nei, så gøy! Dette må jeg lese.
  Hva kjennetegner en god mammablogg? Det meste har blitt sagt allerede. Men får du meg til å le, bli engasjert, kjenne meg igjen, kanskje felle en liten tåre (jeg er veldig lettrørt) og i tillegg skape litt debatt, da får du meg som leser.
  Hvilket du allerede har 🙂
  Ha en finfin helg.

 • fjompenissen

  17/06/2012 at 19:17 Svar

  oi, så spennende da 🙂

  • susannekaluza

   17/06/2012 at 20:18 Svar

   Ja, det er stas! Er ikke vant til å være på den siden av bordet. Pleier å være andre som gjør all pratinga og meg som skriver 😉

 • […] I dag er Mamma bladet med intervjuet med Mammadamen og meg i butikkenhyllene. Mye bra lesestoff […]

 • Myke minutter

  19/06/2012 at 16:15 Svar

  Har kjøpt Mamma i dag, bra artikkel! Debatten om hva som er en «bra blogg» er superinteressant 🙂 Selv «kom jeg ut av skapet» i fjor og innrømmer at ja, jeg liker å lese interiørblogger, i likhet med at jeg alltid har likt å lese interiørblader. Og jeg liker cupcakes oppskrifter og baking. Er jeg en wannabe 50-talls husmor? Nope, jobber fulltid, hater husarbeid, har en mann som tar like stort ansvar for hus og barn som meg, ja han lager faktisk de fleste middagene hos oss, hverdag som fest. Hurra for mangfoldet i bloggland, sier jeg. Men er man opptatt av «de nære ting», stiller man seg lagelig til for hogg. Hvorfor er det mindre høyverdig å være opptatt av cupcakes (kvinneting) enn f.eks å være opptatt av («meningsløs») fotball (manneting)? Hatten av for bloggere som legger sjelen i å lage meningsfulle blogginnlegg om viktige samfunnstemaer. Selv innrømmer jeg ærlig at jeg synes det er deilig å slappe av med «tanketom» underholdning som estetiske interiørbilder og rosa cupcakes, etter at arbeidsdagen er over. På dagtid bruker jeg all tid på å klekke ut kloke formuleringer om «tunge» og viktige temaer, i et mannsdominert miljø. Der er det kjemisk fritt for cupcakes 😉

  • susannekaluza

   20/06/2012 at 13:05 Svar

   Takk for gode poenger! Helt enig i at mangfoldet må feires. Og vi må få lov til å slappe av etter en lang dag på jobb med å bare se på noen vakre bilder eller drømme oss bort i noen fine kakeoppskrifter etter 8 timer med tungt faglig arbeid. At kvinne avkobling som baking, matlaging, strikking settes lavere enn manneavkobling som jakt, fiske og fotball er virkelig symptomatisk for hvordan de patriarkalske strukturene fortsatt henger som et usynlig spidelvev over vårt «likestilte» samfunn. Der ligger den interessante debatten, mener jeg, ikke i å dissekrere hvorfor jenter liker fine cupcakes.

   • Myke minutter

    20/06/2012 at 13:27 Svar

    Veldig bra oppsummert! Jeg skjønner selvsagt at cupcakes er blitt et symbol på et større «problem», nemlig en mulig forherligelse av husmortilværelsen. Personlig tror jeg gruppen kvinner som er hjemme på heltid og bare baker cupcakes, er helt marginal og derfor er «tilbake til 50-tallet» trolig ikke noen problemstilling i det hele tatt. De fleste «livsstilsbloggere» er nok fulltidsarbeidende, som i motsetning til våre bestemødre kan velge selv hvilke deler av husmorrollen de vil omfavne og nedprioritere. Hvis de har valgt rett mann da, hovedutfordringen er vel heller å få menn på banen for å ta ansvaret sitt for hjem og barn, som du er inne på. Jeg synes du skriver veldig bra og poengtert om ulike temaer, bl.a tekstene dine om keisersnitt og deltidsarbeid fenget meg særlig 🙂 Ha en fortsatt fin onsdag!

Post a Comment