Den fødte stjerne

Nå er det barnehagetid, skoletid og dermed også matpakkesmøretid igjen. Dagens nisteboks er inspirert av de superkreative folkene bak Familiesirkus. (Trofaste lesere husker kanskje jeg skrev om den fantastiske aktivitetsboken deres i våres?) Per Olav og Ragnhild tipset meg nemlig om at de pleier å lage glitrende fiskepudding til jentene sine når de føler barna trenger en liten boost i tilværelsen.

Billigste fiskepuddingen fra Ica. Kakeglitter. Fest i hverdagen!

Det er like enkelt som det er genialt. Her har jeg bare brukt en liten pepperkakeform til å trykke stjerner ut av rimelig fiskepudding. Et kjapt dryss med glitter så blinker de som på en stjernehimmel.

Fordi det fortsatt (i hvertfall i følge kalenderen) er sommer, passer det fint med en liten maiskolbe. Brødskiva er stukket ut med en sånn lur sandwichcutter jeg fant på Ebay.

Laptop Lunchboxen er fylt med sukkererter, blå druer, delfinbrødskiver med makrell i tomat, maiskolbe og fiskepuddingstjerner.

Unødig å si at datteren min syntes dette var veeeeldig stas. Jeg måtte bare huske å si at hun faktisk fikk lov til å spise opp fisken sin (første gang jeg sendte med sånne hadde hun ikke turt å røre dem fordi hun syntes de var så fine.) Er ikke alltid så flink til å lage torsk og sånt til middag selv (kjappe, barnevennlige oppskrifter mottas med takk!), så digg å gjøre fisken til dagens opptur i matpakka.

Glitteret her er fra cupcakebakeriet Lola i London (hamstret 6 flasker fra avdelingen deres på Selfridges Food Hall), men du kan få tak i spiselig glitter på de fleste kakepynt butikker ala Cacas.

Matpakka blir ikke mer bling enn dette.

Trenger vi egentlig noen unnskyldning for å la hverdagen skinne?

No Comments
 • Liv-Inger Resvoll (@livinger)

  29/07/2012 at 22:13 Svar

  Nei, vi trenger definitivt ingen unnskyldning for å la hverdagen skinne! Og wow, sier jeg bare! Så kreativt og flott. Skjønner godt at jenta di ble fornøyd. Tuppene her er irriterende kresne i matveien. Tipper de hadde rynket på nesen om jeg hadde sendt med dem sukkererter og maiskoble i matpakken. Yngste hadde til og med klikket i vinkel av druer. Har visst noe å jobbe med…

  Takk for inspirasjonen!

  • susannekaluza

   31/07/2012 at 07:01 Svar

   Ja, det kan være en utfording å få barna til å smake på en del ting. Vi har hatt runder der datteren min elsker fiskepudding, hater fiskepudding, liker erter, ikke liker erter osv. Min løsning er bare å fortsette å sende meg mat (også den de sier de ikke liker om dagen) så lenge jeg også sender med nok mat jeg vet de garantert spiser.
   Kanskje får de lyst til å smake når den kommer i en morsom eller overraskende form? Eller kanskje de vil ha fisk om de får lov til å dyppe i ketsjup?
   Ellers gjør det ingenting om barn bare spiser en grønnsak og en slags frukt. Det går nok over før de blir konformanter 😉 Glad du ble inspirert! Mange klemmer fra Susanne

 • litloo

  30/07/2012 at 06:50 Svar

  Elsker slike tips! Åh som jeg gleder meg til boken din 😀

 • Christina

  30/07/2012 at 07:52 Svar

  Lekkert og ser jeg må kjøpe noe glitter ja:) Maiskolbe, sukkererter, min hadde også tiltet, men hun fikk med gulrøtter i staver og hjerteskive da så hun var så fornøyd.
  Enkel torske oppskrift: Torskefilet(eller blokker) grønnsaker dere liker.
  Hakk/skjær de grønnsakene du vil ha(rødløk er veldig godt) ha i en ildfast form. Krydre fisken med salt, pepper og gjerne karri(eller annet du liker)
  Legg fisken oppå grønnsakene. Ta ca 2 dl melk(eller fløte) bland i ca halvt beger rømme(men det er ikke nødvendig) Når du setter på poteter setter du formen i i ovnen på 200 grader(trenger ikke forvarme) Når potetene er ferdig er fisken også ferdig.

  • susannekaluza

   31/07/2012 at 07:07 Svar

   Kjempebra Christina! Det er nettopp det som er poenget. Ikke alle barn liker sukkererter, men da kan man bare tilpasse til ting de liker -som gulrøtter i staver. I boka kommer det forresten flere morsomme ideer til hvordan du kan kutte opp gulrøtter til barna på nye måter. Tusen takk for fin fiskeoppskrift! Mange klemmer fra Susanne

 • Cecilie

  30/07/2012 at 08:06 Svar

  For en fantastisk idé! Det hadde lille prinsessefrøkna her ELSKET! Kom over bloggen din nå etter intervjuet i mamma, kan ikke skjønne at jeg ikke har funnet den før. Blir fast følger fra nå av, for en fin blogg – fine bilder, fine tekster, inspirerende tips! Ikke rart det er mange som følger med her 🙂

  Ha en strålende dag!

  Klem, Cecilie

  • susannekaluza

   31/07/2012 at 07:05 Svar

   Tusen tusen takk Cecilie! Nå ble jeg glad! Ønsker deg en riktig herlig dag! Mange klemmer fra Susanne

 • Cecilie

  30/07/2012 at 08:08 Svar

  P.S. Har mange barnevennlige fiskeoppskrifter i bloggen min 😉 Hva med ovnsbakt pestomarinert laks i tortilla med salat, agurk, tomat og lettrømme? Kjappere blir det ikke!

 • Synne

  30/07/2012 at 12:31 Svar

  Så kreativt!

 • Monstermønster

  30/07/2012 at 16:33 Svar

  Glam i hverdagen! Hoho! Så gøy!

 • KristinB

  30/07/2012 at 18:29 Svar

  Så stilig og enkelt! Jeg har ikke småjentene mine i barnehage, men liker allikevel å ha ferdig matpakker til oss i kjøleskapet sånn at det er enkelt og raskt å ordne med maten hvis vi skal på tur eller spiser ute. Egentlig er det å stå og smøre mat om kvelden noe av det kjedeligste jeg gjør, men inspirert av bloggen din blir det jo det reneste hobbyprosjektet – et gøyalt og kreativt innslag i hverdagen 😀 Noe av det jeg liker aller best er ideen om å putte rester i matboksen. Så kjekt å få bruk for de tre cherrytomatene eller den halve maiskolba som ellers ville visnet hen på en tallerken på benken! Eller osteskalken som vanligvis går i søpla. Det går nesten litt sport i å kunne finne nye og lure alternativer, og ikke minst gjør det matboksen mer spennende og variert. Gleder meg også veldig til boka di!
  Klem, KristinB

  • susannekaluza

   31/07/2012 at 07:04 Svar

   Nå ble jeg glad! Det er akkurat det jeg forsøker å formidle med både bloggen og boka: At det går ann å ta noe så kjedelig som å smøre matpakker hver bidige kveld om til et morsomt innslag i hverdagen. Ikke trenger det å ta lenger tid heller, hvis man lener seg på restemat og råvarer som allikevel ville skrumpet inn alene og forlatt i kjøleskapet eller på fruktfatet. Og så trenger man jo ikke gjøre de like morsomme hver eneste dag, om tida er knapp. Så heldig du er som kan ha jentene dine hjemme, forresten. Hvor gamle er de? Synes du det funker fint?

 • Tea Kristin

  30/07/2012 at 22:12 Svar

  Herlig! Men hvordan får man toåringen til å skjønne at ikke all glitter er spiselig? 😉

  • susannekaluza

   31/07/2012 at 06:55 Svar

   Hahahaha! Ja, det blir kanskje en utfordring! På den annen side Hvordan få toåringen til å forstå at Sabeltannfigurer, leppepomade og mammas penger ikke er spiselig? Satser på å holde glitteret mitt i en skuff høyt nok oppe til at min klåfingrede lille mann ikke når opp 😉 Mange klemmer fra Susanne

 • Konrad

  31/07/2012 at 09:12 Svar

  Jeg tror ikke tidligere generasjoner hadde vondt av å få høre at «du har å ete det du får». Nå har du tenkt å fortelle ungene at livet ikke består av fiskepuddingstjerner med glitter? Den dagen da de blir gamle nok til å få seg en sommerjobb, for eksempel å male hus, sitte i kassa på rimi, eller noe sånt, kommer de til å oppleve at de ikke er verdens viktigste person. Eller skal Mamma sørge for at de ikke trenger å gå på dumme sommerjobber?

  • susannekaluza

   31/07/2012 at 11:12 Svar

   Hahaha, er du seriøs? Mammaen din bakte kanskje aldri eplekake til deg? Pappaen din overrasket deg aldri med nybakte rundstykker en søndag morgen? Når det kommer til stykket er all matlaging, enten det er mors kjøttkaker, stjerneformede pepperkaker eller fin fiskepudding, en måte å vise kjærlighet på. Matglede tror jeg barna bare har godt av å lære. Viktigheten av å bidra i samfunnet lærer man dem på andre måter: ved å la de hjelpe til å rydde på plass oppvasken, rake i hagen, dekke bordet, være med å lage middag, hjelpe andre osv Det lærer du nok selv når du får barn en dag. Ønsker deg en fortsatt fin dag! Mange klemmer fra Susanne

   • Konrad

    31/07/2012 at 12:02 Svar

    Nei, sødag morgen kom ikke min far med rundstykker. Min far bakte brødet vi spiste, og det var grovt som pukk, og meget nærende. Min mor bakte kaker av og til, men det var ikke til meg, det var når de skulle ha gjester eller noe sånt. Hvis min bror og jeg oppførte oss pent, fikk vi også et stykke, men etter at gjestene hadde forsynt seg. Grei ordning, man lærte både nøysomhet, folkeskikk og gjestfrihet på det viset. Ellers åt vi det vi fikk, siden våre foreldre ikke hadde tid til å lage treretters matpakker hele tiden. Du skjønner, begge var i arbeid. Og vi var ikke veldig gamle før vi måtte lære oss å ordne matpakken selv. Hvis jeg får barn selv, tror jeg at det vil være viktig å videreføre disse verdiene. Fortsatt fin dag og mange klemmer til deg også!

    • susannekaluza

     31/07/2012 at 12:42 Svar

     Hei igjen, min far bakte også brød til oss. Det var grovt surdeigsbrød som han den dag i dag baker når han vil glede meg ekstra. Jeg hadde to foreldre i fulle jobber, og hos oss har det også vært fullt kjør med to journalistjobber, to barn og bokutgivelse. Matpakkene må smøres lell, så om man bruker et par minutter ekstra for å lage dem ekstra fine utgjør det minimalt i løpet av en dg. Hyggeligere for både den som lager og den som skal spise å gjøre seg litt flid med tingene man gjør. De «tre rettene» er ikke for morro skyld, men nettopp fordi barn i dag vokser opp med to utearbeidende foreldre som malen, er de generet flere timer i barnehagen hver dag enn vi var. Da er det viktig å få inn mat som egg, fisk og grønnsaker i tillegg til brødmaten. Er helt enig med deg i at barna gjerne kan være med å smøre matpakkene sine selv, de dagene jeg har ekstra tid lar jeg gjerne datteren min kutte grønnsaker eller legge på pålegg selv. Med to barn i barnehagealder er det likevel uendelig mye mer effektivt å fikse det selv. Når de blir skolebarn tror jeg det blir mer egensmurt. Og da legger man et godt grunnlag ved å ha gjort matpakka til noe hyggelig i utgangspunktet. Mener jeg da.

 • Eva

  31/07/2012 at 10:51 Svar

  Hvor godt smaker det egentlig etter en halve dag i sekken? 🙁 syns det er trist barna må ha med seg matpakke i det hele tatt, burde vært kantine på alle skoler.

  • susannekaluza

   31/07/2012 at 11:15 Svar

   Enig i at en kantine med godt utvalg frukt og grønt hadde bært å foretrekke, men i mangel på det er nistemat eneste alternativ. I barnehagen til barna mine får maten stå i kjøleskapet, så den er frisk og fin når de skal spise, men på turdager eller steder uten kjøleskap kan det vært lurt å sende med en drikkeflaske frossent vann så maten kan holde seg kjølig og god. Det finnes også flere matpakke på markedet nå med kjøkeelement. Den jeg har brukt her Laptop Lunchbox fra Høstbarn.no har en liten oppbevaringslomme med kjøkeelement som ekstrautstyr.

 • […] halve kyllingfileten ingen spiste, snuppen med Tortillaomelett som ligger igjen i forma  eller maiskolben som ble til overs etter grillingen i hagen? Sleng det i matboksen! Det er ikke store biten restemat […]

 • […] hans tips til en kjapp og billig hverdagsmiddag. Det viser seg nemlig at Arne Hjeltnes liker å stikke ut fiskepudding med pepperkakeformer og steke i litt smør i panna. Fiskepuddingen serverer han for eksempel med stekt bacon og […]

Post a Comment