De beste bøkene om barnehagestart

Nå har jeg akkurat forlatt en gråtende gutt i barnehagen. Au i hjertet.

Selv om lillebror digger å leke med de andre barna, er kjempeglad i de voksne på avdelingen sin og har snakket om dem nesten hver dag i ferien, er det røft å gå fra å være sammen med mamma, pappa og storesøster hver dag til å være borte fra hverandre store deler av dagen.

Særlig for de små.

Rasjonelt vet jeg at han har det bedre i barnehagen enn å være med meg på møter eller sitte i oppussingsstøvet hjemme mens jeg diskuterer med rørlegger eller reiser i skytteltrafikk mellom Flisekompaniet og Maxbo, og jeg gjør alt jeg kan for å gi ham korte dager, men likevel.. Det gjør vondt å gå når barnet ditt gråter og roper på deg.

Da datteren min skulle begynne i barnehagen for første gang var hun 14 måneder og det føltes naturstridig å sende henne fra meg når hun bare så vidt hadde begynt å gå. Men permisjonen var brukt opp, så det var ingen vei utenom.

Derfor ville jeg gjøre overgangen lettest mulig for henne, og vendte meg mot en venn som alltid har hjulpet meg gjennom vanskelige tider før: Biblioteket.

Her pløyde vi oss gjennom det som var å lese av barnebøker om barnehagestart. Favorittene leste vi så ofte at jeg kjøpte dem for å ha dem tilgjengelig i bokhylla hjemme.

De blir nok nattabok denne uka her merker jeg.

Barnehageboka Mi av Kari Grossmann (kvinnen bak «Lillesøster»-serien og den populære myldreboka «Se og Si») følger du ett år i en barnehage, lek ute og inne, melkesøl på buksa, misting av sko i sandkassa, turdag til skogen, oppkast, Luciafeiring, karneval, plaster på kneet og sommerfest med pølser. Som vanlig i Grossmanns bøker er tegningene fullpakket med detaljer, noe som gjør dem perfekte å lete rundt i for små lesere. De gjør det også lett å bytte på å lese teksten i boka (det gjør jeg for datteren min) eller bare snakke om det som skjer på bildene (det gjør jeg oftest med minstemann).

Dette er en realistisk og fin bok, der du både ser en gutt som gråter når mammaen hans går og får trøst på fanget til en av de voksne (litt kjent den situasjonen der, ja) og den samme gutten som gjemmer seg fordi han ikke vil hjem fra barnehagen senere når mammaen kommer og henter (også kjent!)

En annen bok vi har lest mye er egentlig to bøker, men de funker best sammen, synes jeg: Klassikerne «Emma i barnehagen» og «Emmas første dag i barnehagen.»

Bortsett fra at barna har tannbørste i barnehagen og en dame som lager mat til dem, er disse fortsatt virkelighetsnære for dagens barn. Emma vil ikke begynne i dumme barnehagen, men heldigvis møter hun en jente og har dte gøy med å hoppe i puterommet med henne. I neste bok er hun vell innkjørt i barnehagen og leker, maler, kler seg ut, drar på tur, krangler, blir lest for og blir hentet. Bøkene har mindre tekst enn Grossmann sin og det funker derfor fint å lese hele historien, selv for en ettåring med maur i rumpa.

Og på tiden det har tatt meg å skrive dette har jeg heldigvis fått en SMS som er enkel, men ubeskrivelig fin:

«Han har sluttet å gråte og koser seg på fanget med bok.»

Deilig. (Men blir nok tidlig henting hele uka likevel tenker jeg!)

Hvordan har dine barn taklet møtet med barnehagen? Og har du noen triks å dele for å gjøre denne overgangen litt mykere for de små?

No Comments
  • Marianne

    08/08/2012 at 11:54 Svar

    Jeg og minsten liker også godt bøkene om Karsten og Petra som også kommer som finfin lydbok-App for ipad hvor man enten kan lese selv eller høre på «damen». Den første boka «Karsten får ikke sove» følger med Appen og handler om Karsten på 4 som ikke får sove fordi han skal begynne i barnehagen neste dag…..lekeløven hans overbeviser Karsten om at han egentlig ikke gruer seg men bare er spent fordi det er nytt….han grugleder seg og da er det jo ikke farlig 😉 Neste bok handler om Petra på 4 som begynner i barnehagen og møter Karsten osv osv. Bøkene er litt over samme lest som Emma & Thomas men litt mer filosofiske og tidsnære , f.eks «Karsten drar på sydentur» som tar for seg overfyllte flyplasser, flyskrekk og charterhoteller

  • […] vet min lillemann har hatt en røff uke, med flytting og barnehagestart , så jeg bestemte meg for å ta meg fri på torsdag og ha en mor-sønn dag sammen med […]

  • […] bøker som gjenspeiler deres egen samtid. Jeg liker bøker som Stjele-Frida, Nilsen og Ne eller Barnehageboka Mi Samtidig er det ikke til å komme bortifra at det er noe ekstra fint ved å lese bøker som jeg selv […]

Post a Comment