Mine 7 beste nistetips

Klar for 12 år med matpakke?

I dag begynner hundretusenvis av barn på skolen igjen, og i den forbindelse tenkte jeg å dele noen av mine beste tips for en kjapp, sunn og appetittelig matpakke. For mens vi voksne kan meske oss i salatbaren, velge varmrett i kantina eller spise lunsj på en hyggelig café, er barna stuck med den maten vi sender i matboksen deres dag ut og dag inn.

Skal jeg spise brød med brunost eller brød med brunost i dag tro?

Det beste hadde selvfølgelig vært om alle barn, både i barnahage og på skolen- kunne få servert et varmt, næringsrikt og fristende måltid hver dag. I England har Jamie Olivers kampanje for bedre skolemat ført til at sykefraværet hos barna falt med 11 prosent, mens karakterene i matte og engelsk steg. 

I påvente av en slik utopi er nistematen i Norge fortsatt foreldrenes ansvar.

Ingen hjelp fra Jamie -eller politikerne- for oss. We’re on our own!

Da synes jeg det er hyggelig om nista kan være et måltid barna gleder seg til. Her kommer derfor

Mine 7 tips for mer matglede i matboksen:

1. Velg farger: Det er blitt sagt til det kjedsommelige at vi spiser med øynene først, men den klisjeen stemmer ennå. Jo mer farger maten har, jo sunnere er den, så send med mat i alle regnbuens farger: Varier mellom grønne kiwier og sukkererter, røde epler og tomater, gul eggerøre og mango og blå druer og blåbær. Opplysningskontoret for frukt og grønt har mye fin inspirasjon på sine hjemmeisder.

Du trenger ikke kjøpe masse dyre ingredienser. Agurk er godt som gull.

2. Bruk middagsrester: Du vet de fire kjøttbollene kjøttbollene som ikke er nok til en hel middag i morgen, den halve kyllingfileten ingen spiste, snuppen med Tortillaomelett som ligger igjen i forma  eller maiskolben som ble til overs etter grillingen i hagen? Sleng det i matboksen! Det er ikke store biten restemat som skal til for å pimpe opp en ellers ordinær matpakke. Du utnytter råvarene bedre, sparer penger og gjør matpakka mer spennende i samme slengen. Kinderegg!

3. Gjør den grønnere: 88 prosent av norske barn spiser ikke grønnsaker i nista. Det er lett å gjøre noe med. En skive melon er fint. En skive melon og litt agurk er finfint.

Pølsefest!

4. Gi 2 alternativer: Sønnen min på 2 er for liten til å lage niste selv, men datteren min på 5 synes det er stas med alt hun får gjøre selv. Når vi står på kjøkkenet og smører niste pleier jeg å gi henne to alternativer. Istedenfor å si: «Vil du ha med grønnsaker i dag?» spør jeg: «Vil du ha med oliven eller paprika i matboksen?».

Virru ha en sukkerert?

5. Stikk det ut: Lag akkurat den samme nista som du pleier. Stikk ut brødskiva med en pepperkakeform eller fiskepuddingen i stjerner.  En enkel og billig, men morsom overraskelse i hverdagen! Bekymret for sløsing av mat? Slik unngår du at restene går til spille. 

6. Bytt brød: Det er ikke mye som skal til for å skape variasjon i matpakka. Bytt ut den vante brødskiva med bagels, rundstykker, knekkebrød, polarbrød, baguetter, foccacia eller pastasalat.

Pitabrød er ekstra gull siden det var en liten evighet vakumpakket i kjøkkenskapet, og blir friskt og fint etter kjapp omgang i brødristeren.

7. Velg en god matboks: Du kan selvfølgelig bruke en vanlig ettroms matboks. Selv er jeg glad i Laptop Lunchbox, som rommer akkurat passe mat til en lang barnehage og skoledag (som Andreas Viestad nylig påpekte tilbringer norske barn langt flere timer på skole og barnehage hver dag enn generasjonene før, og er derfor avhengig av mer næring i matboksen.)  er flat nok til at maten ikke blir ristet rundt og samtidig gjør at jeg slipper å styre med ørten løse bokser.

En annen fin -og litt rimeligere- boks er Easy Lunchboxes. Denne finner du blant annet på Amazon. Dyr shipping gjør imidlertid at det lønner seg mest å gå flere sammen.

Laptop Lunchbox. Og et av maaaange coverforsøk Agnete og jeg lagde til matpakkeboka vår.

Nå er det ingen som orker å gi maks i matpakkesmøringa hver dag, men når finner deg selv stående for tjuende dag på rad og smøre den samme brødskiva med salami, kan det være fint å ha noen verktøy i bakhånd å ty til.

Hva er dine tips for en god matpakke?

49 Comments
 • Jorunn

  20/08/2012 at 06:19 Svar

  Veldig bra og informativ! Lykke til med første dag i bhg, snart blir det skole på dine og 🙂

  • susannekaluza

   21/08/2012 at 10:33 Svar

   Tusen takk Jorunn. Vi har ett år igjen til skolestart. Kan ikke tro at tida har flydd så fort!

 • mamma

  20/08/2012 at 06:27 Svar

  Søtnos 1988.
  Festlige, fargerike og smakfulle nister som alle ville synes var deilig. 5åringer vil nok helst gjøre selv, men pappa synes det var mer spennende når jeg hadde laget matpakka hans. Ha en fin dag i plaskregnet.

 • June

  20/08/2012 at 06:28 Svar

  Hei Susanne! Hvor får jeg kjøpt de egge formene du brukte på God morgen norge?

  • susannekaluza

   21/08/2012 at 10:34 Svar

   Søk på egg moulds på casabento.com Billig og rask shipping 🙂

 • Marianne

  20/08/2012 at 07:38 Svar

  Ser du har klart å hisse på deg feministene på Twitter som tydeligvis syns kule matbokser og hjerteformede egg kaster oss 60 år tilbake i likestillingskampen og muligens også fører til mobbing i barnehagen og lav selvtillitt hos mødre!? Kanksje det bør bli påbudt med servelat og svett brunost hver dag sånn at vi er sikre på at alle har akkurat like lite matglede…..sorry tiraden, blir litt matt noen ganger. Lenge leve sunne kule matpakker 😉

  • litloo

   20/08/2012 at 08:31 Svar

   Jeg skjønner ikke problemer til feminister. Kaster oss tilbake … HOW? Vi lager disse matpakken fordi vi vil, ikke fordi vi må. De kunne kanskje forsøkt å lage seg en slik niste og se at det verken tar lang tid eller sender oss tilbake til noe som helst. Det eneste den gjør er å få unger til å faktisk spise variert. Hvorfor er det så ille??

   • susannekaluza

    21/08/2012 at 11:05 Svar

    Tror ikke dette er representativt for feminister generelt altså. Feminisme handler om å slåss mot samfunsstrukturer som hindrer oss i å få like muligheter, uavhengig av kjønn, og jeg mener alle damer som ikke mener en mann bør få mer enn henne for samme jobb stolt kan slå seg på brystet og kalle seg feminist. Hva vi putter oppi matpakka er ikke en feministisk debatt, men hvem som alltid ender opp med å smøre matpakka kan altså være det. Dog har jeg ennå til gode å se tall som viser at nistesmøring er «kvinnearbeid» i norske hjem. Jeg tror det er mange flinke fedre der ute som er like opptatt som meg av at barna dere skal spise et sunt og godt måltid midt på dagen 🙂

  • Mamma

   20/08/2012 at 10:47 Svar

   Hvor finner jeg disse diskusjonene på twitter? Er ikke så dreven på Twitter skjønner du. Har lyst på litt underholdning 😉

   • susannekaluza

    21/08/2012 at 11:06 Svar

    Har ikke sett noe diskusjon der inne selv, så jeg aner ikke 🙂

  • susannekaluza

   21/08/2012 at 10:36 Svar

   Hahaha, ja, må jo nesten bare le av sånt. Det er åpenbart at det feministiske problemet er hvem som alltid smører matpakka, ikke hva som er oppi den. Nå tror jeg det finnes mange pappaer rundt om i landet som -i likhet med Andreas Viestad- http://www.dagbladet.no/2012/08/17/magasinet/det_beste_jeg_vet/andreas_viestad/matpakke/23006182/ er opptatt av at ungene skal få et sunt og godt måltid midt på dagen.
   Det viktigste er jo at hver enkelt familie finner en løsning som passer for seg, eller hva?

 • Genialt, Susanne! Matpakkene dine er inspirerende, jeg tenkte på deg da jeg stod opp ekstra tidlig for å lage 5 matpakker. Det ble blåbær, gulrøtter og brødskiver i dag første skoledag! Takk for flotte ideer fra en som har laget matpakker i 8 år og har kjørt seg litt fast i sporet:D

  • susannekaluza

   21/08/2012 at 10:38 Svar

   Så hyggelig å høre Linda! Det er akkurat det som er målsetningen min: Å gi litt inspirasjon til familier som -i likhet med meg- er trøtte av å smøre de samme brødskivene med brunost hver dag. Og mer bær og grønnsaker i nista er en sak jeg gjerne går i bresjen for 🙂

 • Christina

  20/08/2012 at 10:21 Svar

  Takk for supre tips. Her forsvant ei fornøyd jente avgårde med sin hjertematpakke og gledet seg villt til lunsjen idag. Design? Nei jeg gav bare barnet mitt litt ekstra glede for en førsteskoledag. GO GIRL(jeg heier på deg hele veien)

  • susannekaluza

   21/08/2012 at 10:40 Svar

   Det er nettopp matglede som er min inspirasjon også. Jeg blir rett og slett glad når jeg ser at ungene mine gleder seg til å spise matpakka si hver morgen. Vi har alle forskjellige styrker og interesser som mennesker og prioriterer derfor annerledes som foreldre også. Det er sånn det skal være det 🙂

 • Lammelåret

  20/08/2012 at 10:43 Svar

  Her var det mange tips, ja.
  Har sett at det er skrevet en artikkel om blant annet deg i Dagbladet, det er du sikkert klar over. Som respons på den har jeg blogget:
  http://lammelaartanker.wordpress.com/2012/08/20/nisteestetikk-og-likestilte-modre/

  Les og kommenter gjerne!

  • susannekaluza

   21/08/2012 at 10:43 Svar

   Takk for det og for et godt innlegg! Dumt at debatter som dette nok en gang setter feminisme i et dårlig lys. Som feminist er jeg mer opptatt av å diskutere samfunnsstruktur, likelønn og sekstimerdag enn hva mammaer og pappaer putter i matboksen.

 • Magne D. Antonsen (VG)

  20/08/2012 at 14:18 Svar

  Bra blogg, Susanne!

  Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett!

  Er det noen som har tips om gode blogger jeg bør anbefale så send meg en link på magne.antonsen [@] vg.no Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

 • Lene Risvik Johannessen

  20/08/2012 at 14:31 Svar

  Hei Susanne!

  Må si jeg elsker nistetipsene dine! Så mye mer spennende enn svett gulost!
  Jeg leser bloggen din ofte også, den er knallbra!
  Jeg lurer på en ting: Er det mulig å få tak i boken din her i Amsterdam? Eller at bokhandleren eventuelt sender bøker til utlandet?
  Jeg har så innmari lyst på den!

  Hilsen
  Lene R.J

 • Ellen

  20/08/2012 at 15:01 Svar

  Mulig du har skrevet om det ett sted; Men hva gjør du/dere med alt som blir til overs, dvs, brødskiva og osten UTAFOR forma? Kaster dere det, eller sitter det nå en haug av mammaer og spiser brødskiver i lunsjen som mangler hjerte i midten? 🙂 Kanskje vi får et nytt ord: «Skorpemammaer»????

  Her hjemme kjører vi tradisjonelle brødskiver og knekkebrød. Da er vi garantert at maten blir spist opp. Frukt får de på skolen.

  • susannekaluza

   21/08/2012 at 16:33 Svar

   Hei Ellen, jeg er helt enig med deg i at det er synd å kaste mat. Mer om hva jeg gjør med restene kan du lese her: http://susannekaluza.com/2012/04/19/ukas-niste-love-food-hate-waste/

   Er det frukt rester er de geniale i en smoothie. Er det osterester kan det legges i fryseren og has oppå neste pizza.

   Barna mine får også frukt i barnehagen, men ikke grønnsaker. Faktisk spiser nordmenn minst grønnsaker i hele Europa, i følge tall fra Helsedirektoratet. Og bare 11 prosent av barn spiser grønnsaker i nista.

   Det er det jeg vil slå et slag for med boka mi: Enkle fristende ideer for å sende med mer grønt i matboksen.

   I tillegg har jeg egne kapitler for Fisk (reker, lakserester, fiskekaker osv) og Restemat (kyllingbiter, den halve maiskolben som ble til overs, kokt potet osv)

   Supert at dere smører en matpakke alle er fornøyd med hos dere!

   Mange klemmer fra
   Susanne

 • Elin

  20/08/2012 at 16:33 Svar

  Selv om du ikke tipser om en neve nøtter her, ser jeg det tipset mange andre steder for tiden. Husk at på mange skoler og i mange barnehager er det forbudt med nøtter, da andre barn kan gå i allergisk sjokk, selv om det er noen få nøtter i andre enden av klasserommet. Skulle ønske tipsene dine hjalp på min datter:-), middagsrester, wraps, grove pizzaboller, frukt og grønt, kjøttboller, fiskekaker, skiver, knekkebrød, omelett, yoghurt, eggerøre…alt kommer i retur, untatt cherrytomater og bær.

  • susannekaluza

   21/08/2012 at 11:07 Svar

   I barnehagen min er det bare peanøtter som er forbudt. Hasselnøtter mandler etc går fint. Og så lenge datteren din får i seg cherrytomater og bær synes jeg du skulle være stolt jeg 🙂

   • Elin

    21/08/2012 at 16:08 Svar

    Vel…overvektig blir hun i hvertfall ikke av det kostholdet. Skulle gjerne hatt i henne noe med litt energi.

   • susannekaluza

    21/08/2012 at 16:34 Svar

    Hmm.. Hva liker hun å spise til middag da? Kylling? Ketsjup? Ris? Pasta? Liker hun best varm mat eller kald?

 • Nina

  20/08/2012 at 18:26 Svar

  Ellen, du virker sykt kjipt. Glad du ikke er mammaen min 😉 Sønnen min får masse godt og sunt i matboksen sin og han elsker det. Er verdt de ekstra minuttene det tar på kjøkkenene!

  Fin blogg, og bra innlegg!

  • Ellen

   20/08/2012 at 19:58 Svar

   Takk for hyggelig kommentar! 😉 Ungene mine vil ha det sånn, og jeg og pappan også! Dessuten synes vi det er helt ok at de spiser opp HELE brødskiva. Det er jo mest miljøvennlig også. 🙂

   • Ellen

    20/08/2012 at 20:14 Svar

    Og jeg burde sikkert tilføye at jeg synes det er flott dersom folk lager flotte nister til ungene sine. Og hvis ungene er fornøyd er det flott det og. Martine Aurdal og jeg lager nok ganske like nistepakker, men der stopper nok likheten.

    Men jeg lurer altså på hva dere gjør med alle restene… 😉 Kan ikke noen fortelle meg det da?

   • Mamma

    20/08/2012 at 21:13 Svar

    Ellen, jeg pleier å spise opp restene selv, hvis jeg skjærer noe (grønnsaker eller ost, f.eks.) eller man kan bruke brødskorpene til å lage brødsmuler eller krutonger. Barna mine får ikke utskårede brødskiver hver dag, kanskje bare 1 gang i uken, ofte deler jeg skivene på vanlig måte, jeg liker heller ikke å kaste mat. De får også lomper, polarbrød, knekkebrød, pitabrød, pasta osv. Jeg synes forresten at du skal få gjøre akkurat slik som du vil, dette passer ikke for alle, og det er greit!

   • susannekaluza

    21/08/2012 at 16:38 Svar

    Er nok mye middagsrester som går i søpla i de norske hjem, og det er langt fra miljøvennlig. Mitt ønske er å inspirere folk til å ta et nytt blikk på mat de spiser til vanlig, mens som de kanskje ikke har tenkt på at kan sendes med i matpakka. Som hardkokt egg, brokkoli, kålrot, bygggryn, eggerøre, kyllingnuggets, potetsalat osv.
    Også står selvfølgelig alle fritt til å smøre den matpakka som passer best til dem. Jeg vil bare gi ideer jeg 🙂 Mange klemmer fra Susanne

 • Kai

  20/08/2012 at 18:36 Svar

  Mye spennende her, men tror de fleste kommer til å slite med å følge opp så strøkne matpakker lekkert dandert med dus bakgrunn og sterke farger hver dag. Ikke bare skal man ha tid, men økonomien må også strekke til. Kreativ og morsom mat er som kjent ikke det rimeligste… Vi får la oss inspirere til variasjon. Flott innlegg! 🙂

  • susannekaluza

   21/08/2012 at 16:43 Svar

   Hehe. Så dus bakgrunn og sterke farger får du bare når en proff fotograf tar bilder. Vil du se hvordan mine nister ser ut til vanlig så søk på «ukas niste» her inne på bloggen. Kreativ mat kan likevel heldigvis være både billig og fargerik. Gulrøtter kan skjæres i biter, i staver, i «bølger» med ostehøvel, rives sammen med litt rosin og sitron. Kålrot kan stikkes ut med pepperkakeformer for morsomme figurer. Fiskepudding koster 9.90 for en pakke på Jokerbutikken min på hjørnet, og den får ungene servert både som pålegg, i stjerneform, i biter sammen med litt frosne erter osv. (Og hvis det er ketsjup å dyppe i som må til for å ungene til å spise fiskepudding, ja da får de det. Så lenge de spiser fisk gir jeg blaffen i om voksne ville rynket på nesen av sammensetningen 😉 )
   Takk for hyggelige ord. Jeg er glad jeg kan gi litt inspirasjon, Kai! Mange klemmer fra Susanne

 • Emmi

  20/08/2012 at 19:22 Svar

  Bruk fryseren: Ha oppskårede brødskiver i fryseren, ta de ut om morgenen og smør på pålegg. De rekker å tine til lunsj, og siden er er kalde har de holdt pålegget friskt, og man unngår svett ost og tørr leverpostei. Og de fungerer som kjøleelement for eventuelt andre ting i matboksen. Noen bær egner seg også godt til å brukes rett fra frysen, for eksempel bringebær. Hvis man fryser de i esker ikke altfor tett, kan man bare plukke ut noen om morgenen, ha de i en liten boks, så er de friske og fine til lunsj (jordbær egner seg ikke til dette).
  Viktig poeng fra Elin om nøtteallergi. Særlig på avdelinger det går små barn, der kan noen være allergiske uten å vite det. Jeg sender ikke med ungen nøtter av den grunn, vil ikke være den som utløser allergisjokk hos en av ettåringene.

  • susannekaluza

   21/08/2012 at 16:45 Svar

   Frosne brødskiver! For et genialt tips! Tusen takk! Det hadde jeg aldri tenk på før! Frosne bringebær er også en slager hjemme hos oss. Da er de akkurat passe tint til lunsj ja 🙂 Mange klemmer fra Susanne

 • Hanna

  20/08/2012 at 19:36 Svar

  I dag fikk jeg ros i barnehagen for matpakken til Emeline! 😀

  • susannekaluza

   21/08/2012 at 16:47 Svar

   Så hyggelig å høre! Er det ikke gøy når en sånn -i utgangspunktet kjedelig hverdagsplikt- blir noe du kan være stolt av og glede deg over i hverdagen? Jeg er nå en sucker for sånne enkle gleder 😉

 • […] du en kniv å skjære grønnsaker med, en ostehøvel (for eksempel til å lage agurk-og gulrotbølgene i pitabrødnista fra dette innlegget) og kanskje noen pepperkakeformer som støver ned i en skuff -eventuelt noen plastelinautstikkere […]

 • Fru husmor

  22/08/2012 at 06:41 Svar

  Hvor finner man en matboks med flere rom som får plass i skolesekken til en som går på ungdomskolen og drar på mange bøker, som fyller opp sekken. De jeg har sett er så store

 • […] opp er noe mammaer og pappaer med hektiske hverdager kan klare også. Ta for eksempel en kikk på Kaluzas sju beste tips til matpakka som hun delte på bloggen for et par dager siden. Og følg bloggen hennes Susannekaluza.com for […]

 • […] Les flere matpakketips fra Susanne Kalzua her. […]

 • Hageniste « Susanne Kaluza

  02/10/2012 at 07:06 Svar

  […] har fått Easy Lunchboxen sin fylt med cottage cheese, kanel og tranebær. Han er så glad i rosiner, men det er jo ikke så bra […]

 • billige nike free run 2

  19/04/2013 at 15:16 Svar

  Of course, such an approach is useful before, with the growing number of network

 • […] Les flere matpakketips fra Susanne Kalzua her. […]

Post a Comment