The times they are a changin'

Spania 1984.

Sommeren søsteren min fylte 13 tok mamma og pappa oss med på sommerferie til Frankrike med stopp i….Euro Disney!

Nå har vi aldri vært noen rik familie, mamma er lærer og pappa var i fagforeninga på sykehuset, men de hadde spinket og spart i typ 10 år, og nå skulle vi ha en skikkelig fin familieferie sammen. I retrospekt lurer jeg på om det var helt tilfeldig at det var akkurat det året de tok den helt ut.

For noe var annerledes. Søsteren min gikk mye rundt og kjedet seg. Prøvde å finne andre ungdommer å henge med. Synes vi var dølle.

Jeg var 10 år og kunne ikka fatte hva i alle dager som hadde skjedd. Ferie med mamma, pappa og oss hadde alltid vært årets høydepunkt. Det beste i livet. Hva hadde forandret seg?

Happy days.

Dette var siste året hele familien min reiste på sommerferie sammen.

Der hun lå over meg i køyesenga i nattemørket prøvde storesøsteren min å forklare at når jeg begynte på ungdomsskolen kom jeg også til å innse at det var dølt å bli tvunget til å være sammen med familien din 14 dager i strekk, men jeg krøp bare lenger opp på fanget til mamma hver kveld og insisterte på at dette aldri skulle skje meg.

Så ble jeg 13.

Fortsettelsen sier seg selv.

Det første året løste mamma og pappa problemet ved å la meg ha med en håndballvenninne til feriehuset vi leide i Danmark (Karro hadde for lengst trasset seg til å få bli igjen hjemme)

Neste år hadde pappa fått hjerteinfarkt, og mamma og jeg reiste på en ukes jentetur til Hellas. Så var det også slutt.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=u1Gi6CXRnGw]

De neste årene tilbrakte Hildegunn og jeg på språkreiser til Bournemouth og Malta og siden til Nice. Vi klinte med italienere, spiste Haagen Dazs til frokost, danset til Tic Tic Tac og Notorius B.I.G.

Jeg kunne ikke forestille meg å noen gang reise på ferie med foreldrene mine igjen.

Så fikk jeg barn. Og alt endret seg på ny.

Spania 2012.

Nå sitter jeg på Alcudia, Mallorca. På to ukers ferie med mann og barn. Pluss mammaen og pappaen min. Og jeg elsker det.

Selvfølgelig er det gull med barnevakt. Å ha to ekstra voksne rundt når jeg har to små barn er uvurderlig. Da kan jeg faktisk ha et håp om å få lest en bok i fred eller sneket oss ut på kjærestedate.

Også er det herlig å se hvordan barna mine koser seg når de kan hvile trøtte ben på høye Opa skuldre.

Men det er mer enn det.

Vi utforsker de høye bymurene rundt gamlebyen i Alcudia, mens mormor og Opa er barnevognvakt.

Med tenårene trygt bak meg har jeg til min overraskelse oppdaget at jeg faktisk synes mammaen og pappaen min er skikkelig fine folk.

Varme (mamma kan kaste ett blikk på meg og se om jeg er sliten, trøtt, trist eller sulten. Høres kjent ut?), morsomme (hvertfall når pappa ikke drar de vitsene jeg har hørt nihundretusen ganger før), smarte (hei! de vet faktisk ting jeg ikke vet! 65+ års livserfaring er- tro det eller ei- godt for noe!) og omtenksomme (når pappaen min kjøper med fersk appelsinjuice uten å bli spurt, fordi han vet jeg elsker å drikke det når jeg soler meg)

Sjokkerende nok fine folk.

Joa, de er irriterende i blant. Men ikke mer enn andre folk. Og de er mine.

Hvordan har synet ditt på tid med foreldre endret seg siden du fikk barn? Har du prøvd ferie med tre generasjoner? Hva er dine erfaringer?

No Comments
 • Kristin

  17/09/2012 at 05:41 Svar

  Mine foreldre har bestandig vært verdens beste. Foreldre, forbilder og rett og slett fantastisk. <3 Håper min lille datter som kommer om noen uker og får blitt godt kjent med de.

  • susannekaluza

   17/09/2012 at 21:02 Svar

   Så koselig å høre! Og lykke til med fødselen, så spennende <3

   • Hanna

    22/09/2012 at 09:01 Svar

    Var der første gang i år, for vi bruker å dra inn til Köln når vi er på besøk hos svigers. Men jeg syntes at Düsseldorf var en mye bedre shoppingby enn Köln, hvis antall penger brukt er måleenheten 😉

    • admin

     25/09/2012 at 07:03 Svar

     Og det er jo defintitivt rett måleenhet 😉

 • Laila Didriksen

  17/09/2012 at 06:51 Svar

  Etter at vi fikk barn har vi alltid reist på ferie med foreldrene mine 🙂 Vi har til og med lagt om ferieturnsen til mannen slik at ferien til ham og mamma kommer likt hvert år 🙂 Sent, tidlig, sent, tidlig. Så er så enig så enig med deg. Neste år skal vi forsøke å lure dem med til Lalandia i Danmark. en uke i lekeland må jo være alle besteforeldres drøm.

  • susannekaluza

   17/09/2012 at 21:02 Svar

   Proft! Har hørt Lalandia skal være supert!

   • susannekaluza

    19/09/2012 at 18:54 Svar

    Hahahaha, det er akkurat sånne ting pappaer kan fortsette å tro, ja 😉 Utrolig vondt med mammen din, men flott at du har han igjen <3

 • Vigdis

  17/09/2012 at 07:20 Svar

  I år har vi faktisk vært på ferie sammen med foreldrene mine to ganger. Først ti dager i Italia der også søsteren min med familie var med. Og så ble det noen dager sammen i Sverige i juli. Det var ikke planlagt, men koselig likevel! Og jeg vet at spesielt pappa har gledet seg til å ta barnebarn med på ferie 🙂

  Vi har kost oss masse, så det blir nok ikke siste året 🙂

  • susannekaluza

   17/09/2012 at 21:03 Svar

   Det hørtes supert ut! Hvor i Italia var dere? Har du noe sted å anbefale?

 • Hanna

  17/09/2012 at 14:43 Svar

  Siden barnas besteforeldre bor så langt unna blir det ofte at vi drar på ferie til dem. Selv om det ikke er badeferie og soling på stranden er det kjekt med barnevakt når vi følte shoppetrangen og trålte gatene i Düsseldorf etter noe å bruker penger på. Kunne godt tenkt meg å hatt med foreldre/svigers på badeferie også, men jeg tror det må bli når minsten har blitt bittelitt større 🙂

  • susannekaluza

   17/09/2012 at 21:04 Svar

   Samme hvor man er så lenge man får sneket inn noen minutters kjærestetid 😉 Aldri vært i Düsseldorf, men digger jo Tyskland. Er det fin by?

 • Borghild

  17/09/2012 at 23:38 Svar

  Åååå den sangen (og ikke minst musikkvideoen) hadde jeg helt glemt. Haha den er så kul!

  • susannekaluza

   19/09/2012 at 06:57 Svar

   Hahahahahaha, ikke sant? Den og Blue da be di. Moderne klassikere!

 • Christina

  18/09/2012 at 06:52 Svar

  Kos deg på ferie med mamma og pappa. Kos dere som kjørester og som familie. Å ja, jeg har alltid ment du har flotte, varme og gode foreldre. Ett godt eksempel på varmen, jeg hadde fått min førstefødte, og kun jkort tid etter fikk jeg mitt aller første besøk som nybakt mor. Og hvem andre stod med ett stort smil i døra, jo pappaen din. Han hadde vel sett jeg var der:) Oki….. så gråt jeg en skvett i takknemmelighet etterpå.
  Jeg har ikke dratt på ferie med foreldre, men vi er jo alltid på ferie i Drammen hos foreldre.

 • Nann Karin

  18/09/2012 at 07:09 Svar

  Så hyggelig innlegg. Nyt ferien sammen. Jeg fikk barn etter at jeg hadde mistet mammaen min, men vi ferierte sammen som voksne. Det etter at ungdommens utforskertrang var over. Og jeg opplevde det som hyggelig. . Å bli voksen og det å bli forelder selv, har gjort at jeg synes det er viktigere å knytte bånd til famiien .

 • Vesle Serena

  19/09/2012 at 05:39 Svar

  Veldig søt innlegg, ble nesten rørt! Jeg mistet mammaen min for 11 år siden, og det er ikke akkurat det samme med ferie med svigerforeldre, selv om de er topp! Vi har en annen løsning, vi reiser hjem til pappa i Italia, så har vi en egen feriested med barnevakt inkludert 🙂 Og jeg og pappa krangler ikke lenger sammen, selv om han fremdeles tror at tatoveringen min er tegnet på 😀

 • […] Farvel slaps og regn! Farvel cherox og vinterdress! Snart pakker vi kofferten og reiser på en førjulsferie til Thailand sammen med mamma og pappa. […]

 • H

  21/01/2013 at 22:31 Svar

  Jeg ble rett og slett rørt av å lese dette <3

  • Susanne Kaluza

   21/01/2013 at 22:32 Svar

   Takk! Så koselig at du likte det 🙂

Post a Comment