Hvordan lage en populær blogg?

..og andre spørsmål fra leserne. Jeg hadde som dere kanskje husker en spørsmålsrunde for en liten stund siden. Har nå samlet opp spørsmål fra kommentarfelt og Facebook, og her kommer svarene:

Klar til å svare på spørsmål fra DEG. Foto: Agnete Brun.

Q: «Jeg studerer selv medier og kommunikasjon og lurer på om du har noen råd for en som har lyst til å blir journalist?

A: Så klart! Jeg har masse råd, her kommer tre:

1. Skriv! Det vil si ikke vær snobbete på hva du skriver eller hvor du skriver. Du er sikkert lei av at lærerne dine sier lokalaviser er gull, men…lokalaviser er gull. Ingen kan forvente å skrive portrettintervjuer de første årene. Nyheter, nett, kjendiser, fagblader, kjøpesenterblader: All erfaring teller. Kanskje er det kjedelig å springe etter brannbiler, men nyhetserfaring gjør deg til en veldig mye bedre journalist, uansett hva du har lyst til å drive med senere.

2. Vær hyggelig mot folk. Det er bullshit at du trenger spisse albuer i mediebransjen. Norge er et altfor lite land til at du kan behandle folk dårlig uten at karma kommer og biter deg i rumpa. Dette gjelder alt fra vaskemannen til kollegaer og medstudenter du har lyst til å se på som konkurrenter (de er ikke det. Du blir ikke mindre flink av at andre er flinke) til intervjuobjekter (du kan fortsatt være kritisk selv om du er hyggelig.

Vær blid, men beinhard.

Ingen sak blir dårligere om den angrepne part kommer til orde)
3. Les. Finnes masse bra bøker du kan hente inspirasjon fra. To av de beste er Om å skrive av Hans Olav Brenner og hvilken som helst av portrettsamlingene til Geelmuyden

Det er lov å være blid. Foto: Agnete Brun

Q: «Jeg har en fersk blogg, deler innleggene mine på facebook og lurer på hvordan man kan spre bloggen sin videre utover dette. Jeg vet jo det finnes topplister og slik, men synes det er en jungel og vet ikke helt hvordan jeg best skal gå frem.»

A: Du gjør allerede masse riktig. Det neste er noe så kjedelig som…tålmodighet. Ingen blogg vokser inn i himmelen med en gang. Før den kan bli stor bør du først ta et kritisk blikk på innholdet ditt. Poster du jevnlig? Har du en variasjon i innholdet? Hva skiller innholdet ditt fra andre i blogosfæren? Hvem vil du skal lese den? Tenk på hvordan du kan nå rett målgruppe.

Så er det bare å legge all jenteoppdragelse til side og promotere det du skriver i så mange sammenhenger som mulig: Facebook, Twitter, Instagram, middagsselskaper osv. Og be vennene -og leserne dine gjøre det samme.

I tillegg: Husk at blogging handler om dialog. Det er kjempegøy å bli kjent med alle de andre fine bloggerne der ute. Finner du en blogg du liker, så engasjer deg, legg igjen en kommentar og bli med i debatten. Og titter du på kommentarfeltet vil du ofte se at de som liker samme blogg som deg gjerne også har blogger du er interesset i. Prøv å lese en ny blogg hver dag. Men vær ekte. Folk som kommenterer kun for å trekke trafikk til egen blogg gjennomskues raskt.

Ready to pop!

«Hvor gammel var du da du fikk barn?»

Datteren min er 5 nå, og jeg er 31, så jeg var 25 da jeg ble gravid, og hadde akkurat fylt 26 da hun ble født.

«Jeg synes det er vanskelig å finne nye ting å skrive om til bloggen min. Hvor henter du dine ideer fra?»

Overalt! Ting som skjer meg i hverdagen, avisartikler jeg leser, andre bloggere. Blogg om det som opptar deg, det du lurer på og ting som gjør deg glad, inspirert eller irritert 🙂

«Leser bloggen din fast og synes det er kjempegøy at du også kommer fra Drammen! Hvilken skoler har du gått på?»

Jeg har gått på Brandenga barneskole, Strømsø ungdomsskole og Drammen gym.

Nordens Venezia!

«Siden det er “spørretimen”, så er jeg nysgjerrig på hvordan man gir ut bok? Har selv jobbet med tekst i alle år, men noen bok er det ikke blitt ennå :) Etter å ha bodd lenge med det ene barnet vårt på sykehus for noen år siden, har jeg gjort meg en del tanker rundt den situasjonen og helsevesenet generelt, som jeg godt kunne ha likt å samle mellom to permer, for å nevne noe.»

Det korte svaret på det er at du gir ut bok ved å få napp hos et forlag. Den enkleste måten å få det på er å ringe de selv, eller sende en mail der du kort forklarer hva boka di handler om og spør om de er intressert i å lese manus. Ta en titt på hva slags bøker det aktuelle forlaget pleier å gi ut, og sikt deg inn mot noen som har gitt ut bøker du tenker er i samme sjanger (i dette tilfellet, dokumentarbøker eller helsebøker)

Også må du ikke gi opp. Massevis av flinke folk (inkludert J.K Rowling har blitt avslått flere steder før de til slutt fikk napp!

Blaserte forfattere?

 

Har dere noen flere spørsmål er det bare å dele i kommentarfeltet, så svarer jeg som best jeg kan!

[subscribe2]

Jeg har forresten presentert bloggen min på Bloggurat.

No Comments
 • Casa Kaos

  20/10/2012 at 19:38 Svar

  Lurer på hvorfor jeg har falt av nyhetsbrevet ditt?
  Satt akkurat og tenkte at nå er det jammen lenge siden Susanne Kaluza har blogget. Men så viser det seg jo at du har blogget masse.
  Har meldt meg på igjen nå, så ingen skade skjedd. Men det kan jo være greit for deg å vite, dersom det har skjedd med flere.
  Ha en fin lørdagskveld.

  • Susanne Kaluza

   21/10/2012 at 19:30 Svar

   Takk for at du sier ifra! Jobber på spreng med å fikse det. Byttet fra WordPress.org til WordPress.com for en månedstid siden og siden har det vært maaaaaaaasse teknisk trøbbel. Men fra og med i kveld skal det være fikset, så krysser fingrene for at du får mail i morgen. Si gjerne i fra om den ikke kommer! Mange klemmer fra Susanne

 • Laila Didriksen

  20/10/2012 at 20:05 Svar

  Takk for svar. Jenteoppdragelse til side ja… Vrient det der. Ha en fin lørdag, nå er det lasagne og skal vi danse…

  • Susanne Kaluza

   21/10/2012 at 19:31 Svar

   Hehehe. Det er faktisk kjempevrient. Før jeg begynte å blogge postet jeg ALDRI på Facebook. Ikke statusoppdateringer engang. Så var en skikkelig terksel å komme over. Men bra å utfordre seg selv! Eneste måten å vokse på 🙂
   Håper lasagne og dans var strålende! Her er det straks rosévin og Downton Abbey. <3 Søndagskveldene!

 • Hverdagsmamma

  21/10/2012 at 20:33 Svar

  Hei Susanne,
  koselig blogg du har som jeg ofte titter innom. Har tidligere lest at du sa opp jobben fordi du ønsket å satse for fullt på blogging uten å ha særlig erfaring med dette på forhånd. Hva hva avgjørende for at du torde dette?? Selv ser jeg for meg at jeg ville ha mistet enhver form for nattesøvn ved tanken på å miste sikkerheten som ligger i en fast lønn – hadde du noe «sikkerhetsnett» for hvordan du skulle få det til å gå rundt økonomisk, og gjør det det?
  Ha en fortsatt fin søndag 🙂

  • Susanne Kaluza

   21/10/2012 at 20:50 Svar

   Hei,
   takk for hyggelige ord!

   Å si opp en fast og godt betalt jobb for å starte for meg selv er utvilsomt en av de skumleste tingene jeg har gjort. (Eneste skumlere? Bli mor.)

   Særlig siden vi for bare noen måneder siden hadde kjøpt ny og større leilighet og dermed hadde enda noen flere millioner i boliglån. Pluss to små som skal ha barnehageplass og parkdresser og vinterstøvler og jeg vet ikke hva. Gulp!

   Men det avgjørende for at jeg torde var en tro på meg selv og på at jeg skulle klare det.

   Jeg hadde ikke noe sikkerhetsnett økonomisk, men hadde fått såpass mange henvendelser fra såpass mange store aktører (som Nettavisen, flere forlag osv) at jeg så at det var en god mulighet til å få til noe spennende, og så tenkte jeg: Kommer jeg til å sitte om ti år å angre på at jeg ikke ble mellomleder i samme bedrift jeg har vært i siden jeg var 20, eller kommer jeg til å angre på at jeg takket nei til muligheten for å bygge opp noe eget og gjøre bloggen til levevei?

   Med 10 års erfaring fra å leve av å skrive var jeg også trygg på at jeg alltids kunne spe på inntektene mine ved å skrive artikler for aviser og magasinet, holde foredrag, lage flere bøker eller være konsulent på andres om en måned skulle være trang. Tror f.eks januar pleier å være en skrall måned sånn annonsemessig.

   Har vært ansatt i Dagbladet fram til midten av september, så denne måneden blir den første på egne ben, og foreløpig går det fint. Mange annonsører som har kastet blikket fra papir til nett i løpet av året, så det er en spennende tid. Veldig lærerrikt og gøy 😀

   En fortsatt fin søndag til deg og!

   Mange klemmer fra Susanne

 • Johanne Eikeset

  23/10/2012 at 15:53 Svar

  Hei!

  Denne bloggen likte jeg 🙂 Spesielt fordi du har en mann som er veggis, det er jo ikke så veldig vanlig. Jeg ble veggis da jeg var 16 (er 34 nå) og har jo igjennom årene syntes det har vært utfordrende å ha kjærester som ikke er like flinke som deg på å tilpasse seg. Man føler seg sær og vanskelig, og litt alene med verdiene sine.

  Men det var nå ikke det jeg skulle ´spørre´om. Jeg er ny i bloggeverden. Kom over denne verden fordi jeg har begynt å trene (ikke så flink til det nemlig), og har lett etter nye oppskrifter og tips i forhold til trening/kosthold. Jeg skal så absolutt kjøpe de to bøkene du anbefaler, veldig inspirerende!

  Det jeg dog lurer på er to ting:

  1. Når man finner blogger man liker, vil følge, finnes det noe system å holde orden på dem? Jeg kan jo selvsagt bokmerke eks bloggen din i populære på mac´n, noe jeg også har gjort, men det blir fort uoversiktlig og rotete. Og man ser jo ikke at noe nytt skjer på en blogg på den måten. Jeg ser jo også at man kan abbonere på nyhetsbrev, men jeg ser for meg at det må finnes noe system man kan sette bloggene man liker i? Som man systimatiserer program/apps på iPhone/pad eksempelvis. Jeg har eks en app på iPhonen hvor jeg har oversikt over alle nye innlegg på alle nyhetssidene jeg ´følger´. Går inn der noen ganger om dagen og føler jeg da er oppdatert på hva som rører seg i nyhetsverden. Finnes det noe tilsvarenede for bloggz? Jeg forstår heller ikke hvordan man følger en blogg som folk sier. Ofte hvis jeg trykker følger på en blogg, så kommer det opp en registreringsside, så sånn jeg forstår det så må man selv opprette en blogg/registrere seg på det bloggsamfunnet for hver blogg man ønsker å følge? Er som du forstår, ikke så sprek på dette området 🙂

  2. Hvor får jeg tak i en slik matboks med tre rom som du har skrevet om i dag?

  Mvh,
  Johanne Eikeset

  • Susanne Kaluza

   24/10/2012 at 16:22 Svar

   Hei Johanne,
   takk for hyggelige ord og så flink du er som har begynt å trene! Håper du finner en treningsform du trives med. Selv har jeg innsett at treningsstudio aldri vil bli noe for meg, men å svmme og sykle liker jeg godt 🙂 Så til spørsmålene dine:
   1. Det finnes mange måter å følge blogger på. Har du noen favoritter kan du skrive deg inn i «følg meg her» feltet deres så får du epost hver gang de skriver et nytt innlegg. Vil du samle alle bloggene du liker på et sted er den mest populære metoden å bruke http://www.bloglovin.com/ Det tror jeg vil funke fint for deg 🙂
   2. Matboksen med tre rom ala de jeg skrev om i dag får du her:
   http://casabento.com/shop/en/14-bento-boxes
   Jeg har kjøpt masse herfra og de shipper til Norge på under en uke.
   Håper det var ok svar!
   Mange klemmer fra Susanne

 • Johanne Eikeset

  25/10/2012 at 12:16 Svar

  Tusen takk for tips, nå skal det bli orden i sakene skal du se 🙂

  Johanne

Post a Comment