Dette kan du putte i julekalenderen til barna

Jeg fikk aldri gavekalender selv da jeg var barn, men bestevenninnen min Hildegunn fikk av mammaen sin og jeg var sååå misunnelig.

Min mor hadde forbud mot sjokoladekalender til vi var langt oppi tenårene, noe som betød at kalenderen min var en av disse ferdiglagde med 24 små, totalt ubrukelige plastdingser som jeg fortsatt, uvisst av hvilken grunn, oppbevarer i en 30 år gammel saltpastillboks.

Unyttig? Håå, nei!

Da jeg fikk barn selv var jeg ikke i tvil om at vi skulle ha gavekalender i vår familie. Det betyr at 2 x 24 smågaver skal oppdrives i disse dager. For å slippe å bruke penger på ting barna overhodet ikke trenger, har jeg laget en liste til meg selv over gavekategorier og idéer:

 • Ting barna trenger likevel trenger: Sokker, lue, ulltøy, pensko til julaften, slips.
 • Toalettsaker: tannbørste, badekuler, badeskum, kluter og lebepomade
 • Leker som brukes opp: perler, plastelinaboks, smykkeperler, klippe og lime ting, tusjer, fargestifter
 • Spisegaver: Små rosinbokser, bokstavkjeks, smoothiebokser eller smoothieposer, friske bingebær,
 • Aktiviteter: Bake brød, lage pepperkakehus, tegne julekort, bestemme middag, gå på kino, dra og ake etter barnehagen.
 • Småting: Armbånd, kjeder, sløyfer, spenner, hårstrikker, klistremerker, dyrefigurer, sangkort, småbiler.

Den aller beste kalenderen: Appelsin med nellik i (jeg må dog alltid bytte vår halveis i desember, hvis den ikke skal være skikkelig muggen og ekkel på julaften)

Særlig aktivitetsgavene er en slager. Da skriver og tegner jeg det vi skal gjøre på en lapp som jeg pakker inn og legger i kalenderen. Ting som tusjer, perler og plastelina er gull fordi de kan deles opp og spres utover flere dager.

Av butikker pleier jeg å finne det meste på billigkjeder som Nille og Søstrene Grene eller på apoteket (som alltid har en masse nyttige smågaver spesielt for foreldre på pakkekalenderjakt.)

Lager du julekalender til barna? Hva pleier du å putte oppi?

 

43 Comments
 • JunePune

  05/11/2012 at 10:42 Svar

  Ja, jeg har alltid laget pakkekalender, men i år vet jeg ikke om det blir. 🙂 vi får se om jeg får til 🙂

  • Susanne Kaluza

   06/11/2012 at 10:24 Svar

   Jeg har telt litt på knappene i år jeg og. Vi er bortreist halve desember, så vet ikke helt om vi skal ta med kalender, lage en halv (min favoritt 😉 ) eller la de åpne 12 luker når de kommer hjem?

 • Linda fra Go'ing

  05/11/2012 at 10:52 Svar

  Elsker pakkekalender så tusen takk for supre tips! I år føler jeg meg megaflink da jeg allerede er nesten ferdig med kalendergavene. I Drammen har vi en butikk som heter TGR som er magisk hva gjelder små ting som kan gå i kalenderen. KJøpte masse der i år, ellers slutter jeg meg til Søstrene Greene og apoteket. Nille er også knall, der ble det både litt godteri og spiderman tegneblokk 🙂 I tilegg blir det noen småbiler og litt annet smått og godt. Ser for meg at dette er enklere for jenter, tror nemlig ikke gutta mine blir veldig glade for hårstrikker og små søte spenner 😉

  • Susanne Kaluza

   06/11/2012 at 10:26 Svar

   Wow! Jeg som følte meg flink som begynte å TENKE på det nå. Bøyer meg i støvet 😀

 • Christina

  05/11/2012 at 11:05 Svar

  Vi har pakkekalender, men legger ikke i gaver mer. Her blir det lagt i aktivetslapper, gjerne ting som skal gjøres til jul uansett, lage julekort, bake ulike typer julekaker, gå på biblioteket, kino, svømmehall. Barnet bestemmer over en time av de voksnes tid. Lese ei valgfri bok
  De dagene det ikke er lapp er det en twistbit til hvert barn.
  Men slageren her er ei julekrybbe bok. Juleevangeliet i kort versjon, samt 24 små figruer i papp, alt fra jesus til palmer og dyr. Julaften er det ei fullstendig julekrybbe i stua. Ett år mente jeg barna var for store…. Men de ansiktene de fikk når de ikke fant den boka, ja da var jeg raskt på loftet å hentet den frem

  • Susanne Kaluza

   06/11/2012 at 10:28 Svar

   Så koselig tradisjon 🙂 Jeg er også fan av aktivitetskortene. I fjor var det så lite snø her i desember at ake/skøytelappene mine raskt måtte byttes ut, men prøver igjen med friskt mot i år 🙂

 • Hanna

  05/11/2012 at 11:19 Svar

  Vi har planer om å ha en aktivitetskalender i år, men jeg husker jo hvor stas det var å ha pakkekalender da jeg var lita. Men akkurat nå skal vi utnytte at barna ennå er små 😉 Gode tips med å bruksleker i kalenderen 🙂

  • Susanne Kaluza

   06/11/2012 at 10:28 Svar

   Utnytt det mens du kan! Tida kommer raskt nok når aaaalle andre har pakkekalender 😉

 • June

  05/11/2012 at 11:29 Svar

  Jeg har gjort samme som deg, men i år blir det litt annerledes med lego friends kalender til eldstejenta og duplo til minstemor!:)

  • Susanne Kaluza

   06/11/2012 at 10:29 Svar

   Legokalender er en knallidé! En pakke kan jo lett spres utover 24 dager!

   • Susanne

    07/11/2012 at 13:32 Svar

    Legokalenderen kommer i ferdig kalenderutgave faktisk, det er superenkelt!

    • Susanne Kaluza

     11/11/2012 at 15:14 Svar

     Genialt!

 • EllenF

  05/11/2012 at 12:05 Svar

  For oss er det viktig å markere at jula er en kristen høytid. Da blir pakkekalendre uansett innhold feil fokus. Vi har en hjemmelagd julekrybbe der vi følger Maria og Josef på vei til Betlehem. Hver kveld leser vi fra en bok, Stjernen i lykten, og hver morgen skjer det noe nytt i julekrybba. I tillegg har hvert barn en kalender med luker, 4 forskjellige, men alle handler om jul på en eller annen måte. Vi teiper dem igjen og bruker dem på nytt hvert år! Ungene vil ha tradisjon, dvs, alt skal være likt hvert år. Vi har sagt vi kan kjøpe nye kalendre, men det kommer ikke på tale! 🙂

  Handelsstanden kan få halloween. Jul og advent vil vi ha for oss selv!

  • Susanne Kaluza

   06/11/2012 at 10:29 Svar

   Så koselig med hjemmelaget julekrybbe! Så flink du er!

 • Ingrid

  05/11/2012 at 12:08 Svar

  Jeg begynte med pakkekaleder det året eldstejenta vår ble to år. Hun har bursdag seint på året, og ble storsøster kort tid etter bursdagen sin. Så hun fikk masse pakker av alle som kom for å se på den lille. Og så var det gave hver dag fra 1.-24. desember, avsluttet med en gedigen pakkehaug på julaften. Da vi kom til januar, hadde hun «hva-får-jeg-nå-holdningen». Så jeg tenkte at jeg må finne på noe annet, så ikke de siste mnd. fram til jul blir et pakkeras, som skaper utakknemlige barn.
  Så da kjøpte vi et lite og fint falskt juletre, og masse koselig julepynt. De får en julepynt hver hver dag. Vi begynner med stjerne og lys, og avslutter med de fineste kulene. Nå er det 3 år siden vi begynte med dette, og det er fortsatt like stas. De gleder seg til å pynte treet hver morgen.
  Og i tillegg har de en sjokoladekalender hver.
  Fungerer veldig fint for oss, også er det veldig greit at man kan bruke samme pynten om og om igjen, kanskje bytte ut noe innimellom.

  • Susanne Kaluza

   06/11/2012 at 10:32 Svar

   Juletre med julepynt har jeg ikke vært bort i før, det var lurt! Takk for godt tips!

   • Elie Montanarelli

    09/11/2012 at 23:31 Svar

    Hei! Vi har nå minijuletre på rommet til Helene for 7. år på rad( vi begyntecda hun var 1 år) og hun får en liten juletrepynt til å henge på treet hver dag. Vi tilpasser gjerne når det passer sånn, engel på Lucia, skøyt når vi skal stå på skøyter etc… Det er like stas hvert år, skaper minner og nydelig pynt hun kan spare til hun får sitt eget tre og egne barn. Det pynter opp på rommet og fyller ikke skuffer, skap og bad med alle disse evinnelige småtingene som tyter ut over alt. Veldig happy for at jeg faktisk kom på den ideen litt sånn av meg selv:-)
    Ellers må jeg VIRKELIG på det varmeste få anbefale julekalenderen til Røde Kors som fåes kjøpt på Princess, og som far og datter storkoste seg med i hele desember! Fantastiske hobbyposer fra Panduro hvor man lager en superfin julekrybbe-leilighet med mennesker, dyr, møbler og lekkerbisken- som man lager selv. Alt følger med, tilogmed limpistol, minus melkekorker, dorull og andre småting barna skal samle selv. Egen, koselig nettside hvor du også kan se og lese historien om figurene og lage de sammen med programleder. Også på youtube.. Den er såååå fin, ble kåret til beste kalender i danmark da den kom. Legger ved link http://www.reddbarna.no/jul

 • Jeg gir også barna kalendergaver som de likevel trenger. Særlig skoleting, farger og viskelær og blyantspissere. Men med 6 barn som skal ha hver sin kalender, blir det veldig mange pakker og ganske kostbart selv om de er ting de likevel trenger. I år skal jeg gjøre det litt enklere for meg selv, og er igang med planlegging var kalenderene uten å måtte sitte å pakke inn over 300 gaver en og en.

  Jeg er også helt enig med EllenF i at julens budskap skal frem. SÅ vi har også et stort fokus på nettopp det. I en av pakkene kan det ligge en stjerne, så skal det barnet som får en stjerne fortelle om hva den betyr i juleevangeliget, Kan også legge i en ku, et lam og vise menn, og alt som har med det å gjøre, sånn at vi også får reflektert litt over det.

  • Susanne Kaluza

   06/11/2012 at 10:33 Svar

   Hahaha, 6 x 24 pakker, da hadde jeg kastet inn håndkleet og gitt! Hva gjør du i å for å å gjøre det litt enklere?

 • Bente

  05/11/2012 at 12:47 Svar

  Jeg hadde mine intill vi solgte huset og flyttet i leilighet, jeg eller kanskje noen av mine barn rappa dem en gang i historien.

  • Susanne Kaluza

   06/11/2012 at 10:33 Svar

   Ja, sånn kan det gå 🙂

 • Mai T. M.

  05/11/2012 at 13:45 Svar

  Et av mine favoritt adventskalendere er SingSangkortene med julesanger. Hver morgen i desember starter vi med en julesang. Kjempekoselig!

  • Susanne Kaluza

   06/11/2012 at 10:34 Svar

   SingSang er helt topp! De julesangkortene må jeg finne fram snart nå kjenner jeg 🙂

 • Birgitte

  05/11/2012 at 16:24 Svar

  Jeg fikk min førtste gavekalender i 1968. Etterhvert som jeg ble eldre pakket min mor inn bokstaver hvor rekkefølgen var hulter til bulter. Etterhvert som dagene gikk satte jeg sammen bokstavene og når alle bokstavene var pakket opp ble de et ord som var gaven. Husker ennå det året jeg fikk ridepisk!
  Min mann og jeg har ikke barn, så i mange år var det ingen gavekalender hos oss. For noen år siden fikk jeg den «gode» ideen at jeg skulle lage gavekalender til min mann. Hva putter man i en gavekalender til en på nesten 50 år? Det er en utfordring! Likevel, – det ble 24 pakker. Og ja, – jeg har gjort det flere ganger. To ganger har mannen min laget gavekaleder til meg også. Kjempekoselig.

  • Susanne Kaluza

   06/11/2012 at 10:35 Svar

   Så koselig å lage pakkekalender til sin kjære! Takk for fin og romantisk idé 🙂

  • KristinB

   06/11/2012 at 10:55 Svar

   Jeg pleier også å lage kalender til mannen min, han har bursdag 1. desember så det blir jo litt bursdagsgave også. Kjøper 24 forskjellige typer juleøl på polet og setter dem i ei gammel rødmalt bryggerikasse, og så klistrer jeg hjerter med nummer på korken. Han blir enda mer glad enn ungene for sin kalender ; -D

   Til barna blir det mest nyttige ting, sånt som du tipser om, og jeg samler gjennom hele året og har ofte litt til overs (!) når desember kommer.

   Da de to guttene mine var små elsket de å lese tegneserier, og et par år kjøpte jeg en haug med gamle blader på et antikvariat som de fikk ett hver av hver dag. Det var kjempepopulært, og billig også!

   En annen kjær adventstradisjon hos oss er ei stor kasse med julebøker, julehefter, -cd’er og julefilmer som taes fram 1. desember og bare er tilgjengelig i jula. Det er noe hele familien gleder seg til, store som små!

   • Susanne Kaluza

    06/11/2012 at 15:11 Svar

    Takk for masse supergode tips! Tegneserier fra antikvariat var jo helt genialt!

 • marianne

  06/11/2012 at 00:33 Svar

  Vi prøvde oss på pakkekalender i fjor som var delvis bøker og delvis ting til aktiviteter……pepperkakeformer osv. Men ble litt vel mye pakker siden vesla har bursdag midt i desember. Så i år har jeg investert i 24 stk flotte mini-juletrepynt som vi ærbødig kan pakke opp og henge på hennes eget lille tre. tenkte det kunne bli en årlig greie med den samme pynten. Kan nok hende det lures inn en sjokolade eller to eller tjuefire underveis 😉

  • Susanne Kaluza

   06/11/2012 at 10:35 Svar

   Minijuletrepynt høres ut som en superkoselig tradisjon. Lurt!

 • Monika Taarneby

  06/11/2012 at 11:50 Svar

  Jeg husker da jeg var liten…jeg fikk alltid sjokoladekalender, men jeg ønska meg alltid slik kalender som du fikk med små plastdingser…snodig åssen man alltid vil ha det man ikke får 🙂

  • Susanne Kaluza

   19/11/2012 at 13:46 Svar

   Hahaha, så sant så sant!

 • Rita S

  07/11/2012 at 10:51 Svar

  ÅH. De FINE små plastdingsene. Jeg angrer SÅ fælt på at jeg kastet dem da jeg var «kul» ungdom…. Hvis du fortsatt har den lysebrune kamelen, er jeg villig til å betale for den. Jeg skulle ha hatt den i kjede rundt halsen. Kamelen! Den var jeg glad i den.

  • Susanne Kaluza

   19/11/2012 at 13:46 Svar

   Hahaha, jeg har donert de til datteren min som elsker elsker elsker dem 😀

 • […] trenger vi mer ting? De hyggeligste gavene er tid og opplevelser sammen. Et matkurs med mamma. En teatertur med tante. Et besøk i dyreparken med […]

 • Så flott innlegg, her var det mange gode tips 🙂

  • Susanne Kaluza

   19/11/2012 at 13:47 Svar

   Takk! Glad du ble inspirert!

 • […] med det på planen også! Susanne Kaluza har forøvrig skrevet et blogginnlegg med gode tips til hva man kan putte i barnekalenderen – alt fra ting de trenger som sokker og nye sko til juleaften, leker og […]

 • Åshild

  21/11/2012 at 09:06 Svar

  Det jeg lurer på er hvorfor alle unger må ha hver sin gave hver dag fram til jul. Jeg har tre søstre og vi fikk åpne luken hver fjerde dag. Mine unger åpnet annen hver dag, og synes ikke det var noe rart.

  Ellers er jeg helt enig i forslagene dine og hva kalenderen kan inneholde.

  • Susanne Kaluza

   21/11/2012 at 09:25 Svar

   Det er veldig lurt. Har hørt om flere som begynner med det når barna er litt eldre. I år er vi bortreist halve jula, så da blir det uansett bare halv kalender å lage for meg. Gidder ikke drasse med kalender på ferie, ei heller la de pakke opp ørten smågaver når vi kommer hjem.

 • […] min. Datteren min elsker å åpne de små lukene hver dag og finne kartet som viser veien til dagens lille kalendergave. (Og toåringen elsker bjella) Legger ut bilde på Instagramsiden min i […]

 • Randi

  10/11/2015 at 15:05 Svar

  Vi legger først et stort puslespill og fordeler det så i 24 poser med en godis til hver unge. Så bruker de mirgenstunden til å pusle litt og kose deg med hver sin godis.

 • Lina

  28/11/2017 at 12:30 Svar

  vi har pleid å ha pakkekalender i alle år, men nå har vi innsett at det blir for mye av det gode. Barna blir jo nesten lei av pakker før jula kommer! Så i år er det pus som skal få sin første kattekalender (kan kjøpes på nett og består av små godtebiter som katter elsker, en i hver luke). Så kan barna hjelpe pus med å åpne kalenderen og gi ham godbiten ! Kjenner jeg ham rett, vil han komme løpende ivrig hver morgen og hoppe høyt for å få noe godt, så det er stor stas for hele familien og foto-anledning .-) Så lærer barna samtidig at å dele med andre (i dette tilfellet katten) er budskapet i jula. Jeg tror det vil bli vellykket. Og pus fortjener det, for han har vært litt skranten i høst.

 • […] Susanne Kaluza | Dette kan du putte i julekalenderen til barna […]

Post a Comment