Slik unngår du å blakke deg på julekort

Det er mye som er nytt når man for barn. Man slutter å se på en daglig dusj som en livsnødvendighet. Man blir med ett interessert i andre menneskers obskure amme og fødselsdetaljer. Man begynner å gå på do med tilskuere. Man begynner å like å reise på ferie med foreldrene sine igjen. Og man begynner å sende julekort.

Bilder av meg skålende på Natt&Dag-fest var liksom ikke så interessant å sende ut til tanter og besteforeldre i desember mens alle etterlyste nye bilder av familiens nye gullklump.

(Jeg heier forøvrig på alle barnløse som svarer på flommen av julenissekledde, skinnfellliggende babyer som oversvømmer postkassene deres i disse dager med et skikkelig fett feriebilde fra New York/Japan/Afrika eller et annet sted vi som må betale flybillet for fire bare kan drømme om å komme oss til. Touché!)

Nuvel.  Jeg fikk dratt på datteren min en rød genser, tuslet ut en dag det var overskyet for å få best lys, fant en ren bakgrunn på en rødmalt barnehage og knipset julekortbildet. Måtte si «bæsj» ganske mange ganger for å lokke fram et smil, men en liten pris å betale.

Frohes Weinachten 1983

Så gikk jeg inn på en fotobutikk på nett.. og -fikk hakkeslepp! Skal jeg betale 500 kroner bare for å få laget opp julekort av sneipen?  Jeg liker ikke å føle meg som en lettmanipulert brikke i et kapitalistisk spill. Det måtte finnes en lurere løsning.

Jeg tok derfor bildet mitt, skrev God Jul på i Photoshop, krysset av for hvit ramme hos Japanfoto og hey-presto! plutselig kostet julekortet med det samme fine bildet 25 kroner for 50 istedet for 500. Mer julegaver til meg!

I år var jeg tilbake til start igjen. Da barnehagebildene kom for et par uker siden hadde fotografen på overmenneskelig vis klart å ta portretter av barna der begge faktisk smiler og ser i kamera. Jeg så derfor mitt snitt til å spare meg en julekortfotosession der jeg tvinger på dem bestemors hjemmestrikkede ullgensere fremfor den plastikkrosa jakka datteren min er så glad i og bestikker de med nonstop og rosiner for å få dem til å smile synkront.

Kaluza familiens julekort anno 1984. Far har vært ute med selvutløseren.

650 kroner kom julekortene på om jeg valgte enkleste løsning med ett av de fine søskenbildene. Men -mohahaha! -istedet kjøpte jeg én forstørrelse til 150 kroner (som jeg siden kan ramme inn og henge på veggen på barnerommet eller gi til noen av besteforeldrene til jul) scannet det og så var vi nede på 50 øre bildet igjen. #winning

Sender du ut julekort med bilde av barna? Hva er deres budsjett? Og har du noen lure tips til fotografering (som ikke involverer nonstop)? Eller  smarte fotoprogrammer som gjør julekortmekkingen til en lek?

No Comments
 • Mamma Janne

  26/11/2012 at 12:05 Svar

  Tenkte jeg iår skulle prøve meg på noe hjemmesnekkring i ulike bilderedigeringsprogrammer 🙂
  Tror det ligger noen jule-rammer inne på en eller flere av disse bildered.programmene jeg har.

  • Susanne Kaluza

   26/11/2012 at 12:38 Svar

   Hvilke programmer bruker du?

 • Bente

  26/11/2012 at 12:07 Svar

  Så smart du. Flott at du tipser andre om økonomiske løsninger på et meget dyrt opplegg. Takk skal du jammen meg ha.

  • Susanne Kaluza

   26/11/2012 at 12:38 Svar

   Bare hyggelig 🙂

 • Monica

  26/11/2012 at 12:07 Svar

  Man koster gjerne på julekortene litt ekstra når barna er så små, siden det er umulig å ta fine bilder av de urolige småtassene med eget kamera. Men selv bruker jeg flere ulike bilderedigeringsprogrammer på data, også synes jeg FotoKnudsen er rimelige i pris, så jeg ordner gjerne resten gjennom dem. Så det trenger ikke å bli så halvgæærnt likevel.. 🙂

  • Susanne Kaluza

   26/11/2012 at 12:39 Svar

   Hehe. Sant. Trikset er også å begynne å tenke på det tiiiidlig (typ nå) og ta en fotosession på formiddagen en helgedag barna er metteog uhvilte og lyset er fint utendørs.

 • Astrid

  26/11/2012 at 12:14 Svar

  Har lurt litt på den løsningen med å skanne barnehage-bilde el.l selv, men er sånt lov da? Er ikke slike profesjonelle bilder beskyttet av copyright…?

  • Susanne Kaluza

   26/11/2012 at 12:27 Svar

   Tanken slo meg. Men fotoloven tar slik jeg leser den for seg offentlig fremstilling av foto (dvs trykk i avis, blogg o.l), ikke privat bruk. Så kommer det moralske ifht arbeidte fotografen har lagt ned og da tenker jeg at jeg kjøpte faktisk bildet og har betalt for deres arbeid. (Svei vel av en 900 kroner totalt på gruppebilder og portretter etc)
   Litt baksterversk at de ikke selger bildene som nedlastbare filer for en litt høyere sum pr stk?

   • Morten

    26/11/2012 at 13:46 Svar

    fotoloven utgikk vel i 1995, det er Åndsverkloven som regulerer bruken av andres arbeide. Du er jo frilanser selv: Hadde det vært greit om andre kopierte tekst og bilder, trykte det i x antall eksemplarer og sendte det ut til venner og kjente? Uten kredittering?

   • Morten

    26/11/2012 at 13:47 Svar

    fotoloven utgikk vel i 1995, det er Åndsverkloven som regulerer bruken av andres arbeide. Du er jo frilanser selv: Hadde det vært greit om andre kopierte tekst og bilder, trykte det i 50 eksemplarer og sendte det ut til venner og kjente? Uten kredittering?

    • Susanne Kaluza

     26/11/2012 at 13:53 Svar

     Her var jeg kanskje ikke tydelig nok: Det jeg mener om det er at når prisene er ran på høylys dag så har jeg ingen kvaler. Jeg betalte nærmere 1000 kroner for bilder av barna mine (som jeg uansett måtte legge inn og shoppe selv fordi de var helt ubehandlede med blasse grå farger), og det er jaggu mer enn nok. Disse barnehagefotografene burde heller ta innover seg at vi lever i en digital tidsalder, ta en høyere stykkpris per bilde og sende til folk digitalt.

     Når det gjelder meg selv: Folk kan selvsagt printe ut min tekst og sende i julebrev til vennene sine om de ønsker det, men en kommersiell aktør som Dagbladet kan ikke gjøre det samme uten å lønne meg siden de tjener penger på det selv.

     • Susanne Kaluza

      26/11/2012 at 13:54

      Som en leser skriver på Facebooksiden til bloggen min:
      https://www.facebook.com/susannekaluzablogg

      «I USA følger digitalfilene med hvis man har et visst minstekjøp av papirbilder/forstørrelser.»

      Det kunne vært en fornuftig løsning her hjemme også.

     • k.

      26/11/2012 at 18:50

      det er fullstendig håpløst at ikke barnehagefotografen deres tilbyr digitale filer! i de aller fleste tilfeller gjør de jo det, men de koster flesk og det er vanligvis det folk klager på..

      samtidig må digitalfiler være dyre fordi fotografer ikke tjener på selve fotograferingen, de tjener på bestillinger av forskjellige prints. det ligger også noe i det at når man bare tar en bildefil og printer den gjennom feks fotoknudsen har ikke fotografen noen form for kvalitetskontroll på den printen. jeg er bare hobbyfotograf og jeg har fått noen forferdelige rare printversjoner fra fotoknudsen med blå nesebor (!) eller rare farger (never again!). dette er fordi alt er automatisert og kvaliteten er så-så der. ser en potensiell kunde ett av bildene noen har printet fra en side som fotoknudsen kan de lure på hvorfor noen i all verden vil betale så mye for en fotografering fra han eller henne. jeg synes det er kreativt og lurt av folk å lage julekort selv (iallefall om det er isteden for de rare man kan bestille fra fotonettstedene, de er jo ikke spesielt pene og forferdelig overpriset), men samtidig ser jeg problemet med å bruke bilder fra noen som faktisk prøver å leve av fotografjobben sin.

      jeg vil iallefall tipse folk til å finne hobbyfotografer som kanskje driver med porteføljebygging når de skal lage julekort! de er gjerne mye rimeligere eller noen ganger gratis, og man finner oftes ut en billigere ordning fra dem.

      ellers kan jeg tipse om en skikkelig flott blogg for de som har photoshop som gir vekk gratis actions, bakgrunnspapirer og mye annet fint som kan være fint å ha når man mekker julekortet selv. http://www.thecoffeeshopblog.com/p/all-of-my-free-stuff.html flott dame!

 • Anette

  26/11/2012 at 12:20 Svar

  Med en sta tiåring og en rocka fjortenåring i huset blir det i år følgende julekort: nisselue, løs-ører og gummifjes 🙂 Har gode erfaringer med billige priser hos NFoto 🙂 God jul 😉

  • Susanne Kaluza

   26/11/2012 at 12:40 Svar

   Hahahahaha! Herlig! NFoto? Har du link?

 • Line Konstali

  26/11/2012 at 12:21 Svar

  Lag julebrev i word. Lim inn et fint fargefoto på toppen.Forutsetter tilgang til fargeprinter som gir fine bilder. Det er hyggelig med julebrev, spesielt for de som ikke ser deg så ofte.

  • Susanne Kaluza

   26/11/2012 at 12:41 Svar

   God fargeprinter er lurt ja. Men julebrev synes jeg er vanskelig. Tricky å skrive dem på en sånn måte at det ikke blir selvforherligende?
   Enklere med bare God Jul 😉

 • Christina

  26/11/2012 at 12:33 Svar

  Her prøver jeg å få tatt bilder av barna selv, blir det ikke noen som er bra er det bedre å ta ett skikkelig tøyse bilde av de. Deretter jobber jeg litt i elements, printer ut selv så mange jeg trenger og limer de inn i kort(ofte lager jeg kort selv da siden jeg scrapper)

  • Susanne Kaluza

   26/11/2012 at 12:44 Svar

   Lager du kortene helt selv? Så flink du er!

 • AstridVU

  26/11/2012 at 13:03 Svar

  Strålende innlegg, Susanne! Hvorfor gjøre det dyrt, når man kan gjøre det rimelig – og vel så fint? Jeg anbefaler nettsiden http://www.picmonkey.com (ikke et program som må lastes ned, man ordner alt rett på websiden – herlig!) Der finner jeg de aller fleste mulighetene jeg trenger (kan dessverre ikke Photoshop og er nok ikke den mest kresne, men likevel…), og de er så smarte at de også legger ut ekstra muligheter ift sesongene vi er i. Altså, ny funksjonalitet til Halloween, og garatert nye nå til jul. Ta en titt 🙂

  • Susanne Kaluza

   26/11/2012 at 13:55 Svar

   Takk for strålende tips Astrid! Picmonkey var gull!

 • Linda fra Go'ing

  26/11/2012 at 13:36 Svar

  ARGH¤%#(&*» Og dette sier du nå! Jeg bestilte julekort i går kveld for 600,- blanke kroner! Pokker! 😉

  • Susanne Kaluza

   26/11/2012 at 13:56 Svar

   Hahaha. Men tenk på alle pengene du sparer neste år! Det er jaggu DYRT altså!

 • Olga

  26/11/2012 at 13:50 Svar

  Tatt bilder med iphone,brukte app FrameArtist,ble veldig fint:)

  • Susanne Kaluza

   26/11/2012 at 13:56 Svar

   Takk for tips! FrameArtist skal sjekkes ut!

 • Torill

  26/11/2012 at 14:25 Svar

  Same metode som eg har gjort i fleire år. Samt at eg kjøper egne konvoluttar. På fotoobutikk skal dei ha 3 kr+ for EIN konvolutt….

  • Susanne Kaluza

   26/11/2012 at 21:36 Svar

   Lurt!

 • Casa Kaos

  26/11/2012 at 16:10 Svar

  Vi har helt gitt opp å ta fine smilebilder av barna. Nå har det nesten gått sport i å ta de morsomste, galne, kaosbildene til julekortene 🙂

  Ellers har vi brukt Fotoknutsen til å lage kortene. Men i år har jeg ikke kommet så langt ennå, og AstridVUs tips om Pickmonkey var jo helt fantastisk. Så takk!

  • Susanne Kaluza

   26/11/2012 at 21:36 Svar

   Haha, gøy! Og ja, Picmonkey var gull!

 • Ida

  26/11/2012 at 18:40 Svar

  Jeg tenker motsatt av deg ang. hva som er «selvforherligende», synes det blir litt for dumt å sende rundt bilde av egne barn med ferdigtrykt «god jul» til alle, uten en eneste personlig hilsen eller refleksjon rundt året som har gått. Men takk for tips!

  • Susanne Kaluza

   26/11/2012 at 21:39 Svar

   Skjønner jeg lett kunne misforstås her. Tenker ikke at et julebrev i seg selv er «selvforherligende», men at sjangeren gjør det lett å bli det.

   Selv pleier jeg å skrive personlig hilsen til hver enkelt bakpå de ferdigtrykte god jul kortene. Da får jeg tilpasset det til hver enkelt.

 • marianne

  26/11/2012 at 22:40 Svar

  Vistaprint.no!

  • Susanne Kaluza

   29/11/2012 at 16:31 Svar

   Takk!

 • susan

  27/11/2012 at 15:37 Svar

  Jeg tar alltid julekortbildene på sommeren. Gjerne på stranda en dag da det er sol og alle er blide og brune.

  • Susanne Kaluza

   29/11/2012 at 16:40 Svar

   Det er lurt. Flere fine bildemuligheter da, når det både er lyst lenger og man har mer fri sammen 🙂

Post a Comment