Heftig debatt om hull i ørene på baby!

I går morges våknet jeg av at det plinget nye mail inn på macen min i ett kjør. Da jeg åpnet innboksen rant det innover  50 mail, med kommentarer og meldinger på blogg og Facebook om innlegget jeg hadde skrevet om foreldre som tar hull i ørene på babyer.  Og mer skulle det bli!

Noe av det fine med å blogge er dialogen det skaper med leserne. 16 000 hoder tenker defintivt bedre enn ett!

Jeg er derfor kjempeglad for å se hvordan deres kommentarer utdyper og nyanserer. Her er noen av innspillene som er kommet inn:

Inger-Lise sammenlikner det at babyer ikke skal føle smerte med folk som «mener dyr ikke føler smerte.» Lena spør: «Brukes samme legitimering for omskjæring av babyer?» Bente Christin har førstehånds erfaring med den gamle myten: «Min sønn ble operert i øret på Rikshospitalet i 1980, da var han 8 måneder . Han fikk ingen bedøvelse. Værste jeg har vært med på. synes jeg hører de skrikene enda.»

Bente påpeker utryggheten ved at babyer kan «dra ut øredobbene og putte dem i munnen.», mens Gunnar er  bekymret for at øredobbene skal rive opp øreflippen under lek: Barna leker, smyger seg gjennom trange åpninger, hopper og spretter, og kan fort skade seg stygt i ørene når dingeldangelet hekter seg fast. Jeg vet om jenter som har gått med konstante smerter fordi hullene har skadet nerver i ørene.

Joachim spør retorisk om vi synes det er greit å «tatovere barn?» mens Linda på den annen side spør: «Skal man vente med å vaksinere ungene til de kan snakke og da?»

Hanne synes ikke kirurgiske hull i kroppen bør tas hos frisøren og er bekymret for konsekvensene: «med alt man vet om eksponeringsallergi i dag, forundrer det meg at foreldre syns barna deres bør være i kontakt med smykker 24/7.»

Kristine har kjent dette på kroppen: «jeg har hatt så mye trøbbel med de hullene jeg har selv. X antall betennelser og fuglene vet hva mer.» Sofie har  samme erfaring: «E fikk hull i ørene da e va 3 år. Kan ikke bruke øredobber nå pga allergier. 

Per Arne påpeker at ørene «er et viktig akupunkturpunkt». Joanna har lest seg opp på soneterapi og refleksologi og sier: «Det kan umulig være gunstig å lage hull i området som så vidt jeg vet representerer magen og fordøyelsen? Min eldste sønn hadde en del magebesvær som liten, og refleksologen lærte meg å massere øreflippene og tåballputene hans ( føttene og ørene gjør samme nytten) for å lindre plagene.»

Stine sier øret ikke er fullt utviklet før barna er 12 år, og at profesjonelle piercere har en aldersgrense på 16 år: «Å ta hull i ører ved tidlig alder kan føre til misdannelser og unødvendig smerte. Dessuten hull som blir tatt hos frisører kan være skeive og føre til “fettklumper” siden de ikke bruker nål med hull.»

 

Yvonne forsvarer imidlertid sitt valg. » Jeg leste opp og ned og frem og tilbake da jeg tok hull i ørene på min datter. Og alt jeg kom frem til var hull i ørene eller ikke, det gjorde ingen forskjell om man var 1 eller 18 år. » Datteren hennes var 10 måneder da hun piercet ørene og hun «satt helt stille og leste i en bok og har ikke vært noe plaget siden.»

Marit sier: «Dette har vært gjort i mange kulturer til alle tider» mens Kenneth påpeker at «Her i Spania får fleste jenter, kun dager etter de er født, hull i ørene.»

Også voksne som selv ble piercet som babyer lar høre fra seg. Tina, Jeanette, Erika og Anneli er blant mange som mener de ikke «har tatt skade av det.» Anneli skriver «Jeg fikk selv hull i ørene da jeg var 6 mnd. Aldri hatt problemer med de hullene eller allergier. Ser jeg på bilder nå så synes jeg at jeg var fin. Det er ikke farligere å ta hull når man er 6 mnd enn 3 eller 9 år.»
Christin tipser om å smøre ørene med «Emblakrem en time før», mens Mary-Ann har et godt alternativ for de små: «Klistremerkeøredobber ruler.»
Mens Trond Erik skriver: «Kjør på! Intimpiercing, melketannbleking og permanent makeup-tatoveringer på babyer. La oss kjempe om å ha den kuleste babyen på Løkka!»

Hva tenker dere om innspillene? Burde det innføres en aldersgrense på piercing av barn? Hva burde den i så fall være på? Og er frisørsalonger rett sted for å bore hull i huden eller burde det kreves mer kompetanse?

 

 

29 Comments
 • Jona ( Mammalivet i Berlin)

  09/01/2013 at 15:43 Svar

  Argumentet om at «dette er tradisjon» og «jeg tok ikke skade av det» holder ikke helt mål for min del desverre. Jeg bekymrer meg for hvilke holdninger dette kommuniserer til barna våre. At vi må gå så langt at vi faktisk lager huller i kroppen deres for at de skal se søte eller ekstra fine ut…er det bare meg som syns det er en tist tanke?

  Og det finnes nok av Tradisjoner der ute som dumme, teite eller rett og slett grusomme. Bare fordi det er tradisjon, så betyr det ikke at det dermed blir legitimt.
  Nei, jeg ble ikke overbevist av motargumentene. Jeg syns fortsatt at babyer burde få ha ørene sine i fred.

 • Pink Ink

  09/01/2013 at 15:47 Svar

  Hos oss opererer vi med følegende aldersgrenser:
  16 års aldersgrense for piercinger.

  5 år i følge med foresatt for piercing i øreflipp, men det kreves dog at barnet gjør det av egen fri vilje og eget ønske!
  15 år med foresattes tillatelse for de alle piercinger foruten:
  16 år er absolutt nederste aldersgrense for brystvorter og kinn
  18 år er den absolutt nederste aldersgrensen for intim- og surfacepiercinger, samt skalpellering.

  • Susanne Kaluza

   10/01/2013 at 13:13 Svar

   Det høres veldig fornuftig ut. Reglene deres burde adopteres av alle som driver med piercing / ørehull. Props!

 • delphi

  09/01/2013 at 15:51 Svar

  Stygge babyer trenger hull i ørene, – så mammaen kan ta oppmerksomheten bort fra udyret. Pene babyer behøver ikke hull i ørene.

  • Susanne Kaluza

   10/01/2013 at 13:14 Svar

   Tipper det du prøver å si er at alle babyer er vakre nok i seg selv, -uten ekstra pynt? I så fall er jeg hjertens enig.

 • Gry Holmern

  09/01/2013 at 16:32 Svar

  Når jeg leste innlegget ditt igår tenkte jeg på omskjæring av gutter. Argumentasjonen om at babyer ikke føler smerte brukes også ifht det, og det er vanlig å gjøre ved en ukes alder. Veldig skremmende, synes jeg. Omskjæring av gutter også et helt unødvendig inngrep med langt langt større risiko, som er kulturelt betinget og helt vanlig andre steder. Og en sikkert enda mer emosjonell diskusjon, siden religion ofte er involvert.

  • Susanne Kaluza

   10/01/2013 at 13:15 Svar

   Veldig godt poeng, Gry. Omskjæring på gutter er faktisk en veldig god sammenlikning siden det også gjøres på babyer av estetiske/kulturelle årsaker, har lang tradisjon og er smertefullt for barnet.

 • Madeleine Norrman

  09/01/2013 at 16:43 Svar

  Etter å ha søkt et kort søk på youtube etter babyer som får ørene pierced, kan jeg bare si et ord: NEI!!!!

  Det er jo helt grusomt. Å si at babyer ikke føler smerte på samme måte som voksne blir for dumt. Se på hvilken som helst video på youtube og du ser at ungen hyler av smerte med en gang nåla borer igjennom huden. De gråter litt først, fordi de er redde og ikke liker å bli holdt fast, men det er smerte som kommer fram under selve piercingen, det kan ingen ta feil av!

  Jeg synes personlig at en nedre aldersgrense bør være på 5-6 år og at det forutsetter at barnet vil det selv. Hvis piercingstedet opplever misnøye ved barnet, bør de nekte å pierce barnet. Jeg synes det er helt greit at frisørsalonger tar hull i ørene, men det bør være en nedre aldersgrense. Selv tok jeg mine første hull i ørene i en alder av 6-7 år, den gangen hos gullsmeden. Etter det har jeg tatt flere hull oppover øreflippen, alle gangene hos frisører. Alltid blitt fint resultat og aldri noe tull med betennelser så lenge man er flink og renser godt selv.

  • Susanne Kaluza

   10/01/2013 at 13:23 Svar

   Det høres ut som et fint kompromoiss ja. Ser jo også Pink Ink skriver over at de har aldersgrense 5 år. Selv må nok datteren min venter myyyyye lenger etter denne debatten her. Kom opp endel momenter jeg ikke hadde tenkt på, som dette med kontaktallergi.

 • Yvonne

  09/01/2013 at 17:35 Svar

  Det er en skam at foreldre utsetter sine barn for sånt! Tenk hvor hjelpesløs en baby på 3 måneder er. Hva om du som forelder hadde vært like hjelpesløs og likevel måtte gå gjennom smerte fordi en annen person bestemmer det? Hadde ikke vært særlig populært det, tenker jeg..

  Hva om barnet vokser opp og ikke ønsker hull i ørene, men MÅ bare ha det fordi du som forelder hadde bestemt det?

  Barn er nydelig og enestående AKKURAT som de er!

  Det burde absolutt vært en nedre aldersgrense på dette!

  • Susanne Kaluza

   10/01/2013 at 14:23 Svar

   Det er spesielt det at babyene er hjelpesløse som gjør praksisen problematisk ja. Du ville vel neppe piercet en dement bestemor som ikke kunne be om det selv?

 • Lisa

  09/01/2013 at 20:15 Svar

  Ja æ skjønna bare ikke poenge…Har lest di fleste kommentaran å æ forstår bare ikke koffør. Har en gutt på 6 år som nylig spurte om det gjorde vondt å få hull i øre. Ja som sant e så måtte æ jo si ja. Nu sitt han hær å sir han vil ha det så vi må vel prat om det. Han snakka om sjørøvergull i øran… Selv syns æ det e stygt på gutta uansett alder men det treng ikke han vite…Tenker det er unødvendig på unga men det e nu mye som e det å æ syns ikke det e nå problem at foreldra sjøl kan velg dette når ungan e gammel nok til å prat om det. Det e æ som bestem til slutt uansett å ikke han. Men har alltid lurt på dømmekraften til foreldra som gjør dette på babyan. Syns det ser usmakelig ut.

  • Susanne Kaluza

   10/01/2013 at 14:24 Svar

   Sjørøvergull i ørene 😀 Barn sier de søteste tingene!

 • Renate

  09/01/2013 at 21:08 Svar

  Jeg synes det er galskap! Hva skal vel små babyer med hull i ørene? Jeg synes at vaksiner var mer en fælt nok! Aldri skulle noen få piercet min baby, bare «fordi det var fint». Jeg fikk hull i ørene da jeg var 6, jeg ville det selv, og var veldig opptatt av å rense det, ikke pirke på, og kun bruke små perler til hverdags. Er det sant at de ikke ga bedøvelser før? Jamen, det er jo helt forferdelig!!

  • Susanne Kaluza

   10/01/2013 at 14:24 Svar

   Jeg vet. Hjerteskjærende praksis..

 • Glenn

  09/01/2013 at 22:49 Svar

  Hur kan man med gott samvete ta ett beslut som man tycker barnen ska få ta själva när de blir äldre, man upphör inte förvånas, piercade barn, omskurna barn, hundar med kläder, vart är vi på väg? Hur långt ska vi gå för att visa hur «hip» vi är? Känns som hollywoodfruarna får för mycket tid på tv…
  «Alla drömmar de själva har förvägrats, vill de förverkliga genom sina barn» . Citat av Björn Afzelius.

  • Susanne Kaluza

   10/01/2013 at 15:20 Svar

   Ja, det er nok lett å glemme at barnet er et menneske i seg selv og ikke en dukke vi foreldre kan pynte..

 • Jules

  10/01/2013 at 03:35 Svar

  At foreldre tvinger på barna sine noe som helst av slik karakter gjør meg ganske enkelt kvalm. Aldersgrense vil nok være litt tricky sånn i praksis – men minstekravet burde jo være at barnet kan kommunisere at dette er noe de ønsker å gjøre!

  Synes absolutt det er en uting at frisører har lov til å utføre ørepiercing. Tok mine første i en alder av fem – av veldig sterk egen vilje riktignok. Smerten var ikke noe tema egentlig; men resultatet var så som så! De ble «skutt inn», så det sier seg vel nesten selv at hullene er i en veldig merkelig vinkel. Ørepynt sitter desverre ikke særlig pent.. Lurer nå tjue år etterpå (og to hull i hvert øre til!) om jeg bare skal la makkverket gro og ta nye hos noen som vet hva de driver med

  • Susanne Kaluza

   10/01/2013 at 15:24 Svar

   Jeg er heller ikke så fornøyd med hullene i mine ører som jeg tok da jeg var 13. Ett er f.eks helt skjevt i fht til det andre. Kjipt, men det var i hvertfall mitt eget valg!

 • Henriette

  10/01/2013 at 10:01 Svar

  Jeg var 24 da jeg fikk hull i ørene og er igrunen fornøyd med det 🙂 Mamma lot meg ikke ta da jeg var liten, hun hadde fått allergi og kunne ikke bruke det lengre og tenkte at jeg hadde mer nytte av øredobber som voksen enns om barn, om jeg også skulle ende opp med å få allergi og kun kunne bruke det en kort periode 🙂

  • Susanne Kaluza

   10/01/2013 at 15:25 Svar

   Fornuftig mamma 😀

 • Monika Taarneby

  10/01/2013 at 10:18 Svar

  Jeg husker da guttungen var 1 dag gammel så skulle de ta kromosomprøve av han(han har Downs syndrom) og fordi han var prematur så måtte de ta blodprøven i hælen fordi der kunne de klemme ut blod da blodårene er så små….gutten er i dag 12 år , men jeg husker fortsatt smertehylene hans mens de tok den prøven…så jeg har absolutt ingen tro på at babyer ikke kjenner smerte.
  Vi løste «øredobb til pynt» her i huset med selvklebende små steiner(klistrmerkelim på ene siden) da jentungen ville ha pynt i ørene slik som mamma.
  Jeg husker jeg fikk «skutt» hull i nesa på en frisørsalong da jeg var 15 , og de traff en nerve eller noe der for jeg ble skikkelig syk og nakken og kjeven min låste seg kort tid etter jeg tok den. Så 12 timer etter den var tatt så var den ute igjen og jeg har aldri mer tatt noe slags hull hos frisør.

  • Susanne Kaluza

   10/01/2013 at 15:24 Svar

   Uff og huff! Det høres helt hjerteskjørende ut. Grusomt at det var vanlig praksis før!

 • […] Blogging handler om dialog. Derfor har nyttårsforsettet mitt for i år vært å starte en serie som drar i gang diskusjon og dialog på tvers av blogosfæren. Serien har fått navnet: “Dagens Dilemma” Jeg vil plukke ut bloggere –fra forskjellige felt -som jeg synes har noe å komme med og be de gi sine tanker og refleksjoner rundt et aktuelt spørsmål.  På den måten får vi sett en problemstilling fra flere sider, fremfor å presentere én fasit: […]

 • Andreas

  14/01/2013 at 14:15 Svar

  Oppmerksomhetsyk verdensmester av en ginger. Deprimerende

 • nike golf

  09/09/2013 at 02:38 Svar

  プーマ フットサルシューズ

Post a Comment