Slik unngår du tungmetaller i barnematen

VG har i dag en artikkel der de advarer mot tungmetaller som arsen i barnematen. En rekke typer barnemat inneholder nemlig så mye tungmetaller at det svenske Livsmedelverket nå advarer helsepersonell og foreldre. Arsen er grunnstoffet som blant annet brukes til å produsere arsenikk, og regnes som giftig også i seg selv. Det er jo en lite hyggelig overskrift for småbarnsforeldre, og selve artikkelen er heller ikke noe lystig lesning. Det som provoserer meg er imidlertid den defansive tonen til barnematprodusentene.

Semper, som eier Småfolk sier til VG at de ikke vil merke babymaten som inneholder arsen før de eventuelt får et påbud om det. Nestlé påpeker at de holder seg innenfor europeiske grenseverdier, men unnlater å nevne at det ikke finnes noen grenseverdi for nettopp arsen i maten.

Hvem ga babyen arsen? Jo, det var barnematprodusenten, det.

Dette er for dårlig. Fra vi ligger på sykehuset med de nyfødte barna i armene blir vordende foreldre utsatt for reklame fra de samme produsentene som forteller oss hvor utrolig bra maten de lager er for barna våre.  Hvordan skal vi stole på dem?

Når vi vet at babymaten inneholder en gift som kan påvirke utviklingen av nervesystemet og immunforsvaret hos småbarna, er det forkastelig at barnematprodusentene ikke informerer foreldre om hva de kan gjøre for å unngå at dette skjer.

Små barn er mest utsatt fordi de får i seg mer gift per kilo kroppsvekt. I artikkelen i VG står det fint lite om hva foreldre kan gjøre for å unngå å dytte i småbarna for store mengder av disse tungemetallene.

Jeg sjekket ut hele rapporten som ligger på hjemmesiden til svenske Livsmädelverket, og her fant jeg noen praktiske råd:

 • All babygrøt laget av ris inneholder arsen. Barn som ofte spiser risprodukter kan på sikt få i seg nok gift til at det er helsefarlig. Livsmedelsverket sier det ikke er grunn for å avstå helt fra risgrøt, men ber foreldre huske å variere med grøt laget av f.eks mais, havre eller hirse. 
 • Risdrikker inneholder arsen.  Livsmedelsverket ber nå foreldre om å ikke gi risdrikker til barn under seks år. For barn med melkeallergi anbefaler de soyamelk eller havremelk istedet.

For de aller fleste vil jo ikke dette være noe å bekymre seg for. En god og generell regel er å variere maten barna spiser mest mulig, både type mat, men også merke.  Jeg mener likevel det burde være et minstekrav at Nestlé, Småfolk og Hipp merker de aktuelle produktene sine med rådene fra Livsmedelsverket. På den måten vil alle foreldre dra nytte av informasjonen. Honning er allerede merket med at den ikke skal gis til barn under ett år.  Det burde ikke være umulig for barnematprodusentene å få til det samme.

Troverdigheten til disse produsentene er på forhånd tynnslitt etter at de for tre år siden fortsatte å selge middagsglass med giftstoffet BPA i lokket til norske barn lenge etter at de hadde trukket disse tilbake fra det danske markedet. Produsentene endret først til giftfrie lokk etter mediestormen som fulgte da NRK avslørte praksisen.

«SMåFOLK Kveldsgrøt med ris og pasta er utviklet i samarbeide med barneleger. « heter det i dag på Småfolk sine hjemmesider. Produsentene bruker tunge skyts til når de skal få foreldre til å føle seg trygge på at nettopp deres barnemat er best. Burde de ikke da også sørge for at maten deres ikke gjør barn syke?

Hva synes du om praksisen? Stoler du på barnematprodusentene? Og gjør slike avsløringer noe med tilliten du har til dem? Hva synes du produsentene burde gjøre etter de svenske avsløringene?

No Comments
 • Henrik

  25/01/2013 at 14:09 Svar

  Hei Susanne. Det er nok ikke arsenikk, men grunnstoffet arsen som dukker opp i risen. Svenskene bruker av en eller annen grunn arsenikk og arsen om hverandre.

  • Susanne Kaluza

   25/01/2013 at 14:33 Svar

   Jeg har klargjort dette i teksten nå 🙂

 • Madeleine

  25/01/2013 at 14:34 Svar

  Hei Susanne!

  Jeg synes det er nitrist når slike undersøkelser kommer frem. De aller minste er absolutt mest påvirkelig i fht skadelige stoffer utenfra, og at babymat med tungmetaller i det hele tatt er i salg er uforståelig.

  Tilliten til Nestle er vel så som så fra før. De har vist fra tidligere at profitt er viktigere enn barnehelse. For noen år tilbake gikk de massivt inn i Afrika med markedsføring for morsmelkerstatning. Mødre fikk utdelt erstatning på sykehuset, og trodde at dette var det beste for barnet deres. Men med dårlig økonomi, dyr erstatning, begrensede muligheter for kjøp av flasker, lite brensel og vann til desinfisering, bruksanvisning på engelsk m.m førte dette til tragiske tilstander. Tusenvis av barn døde av underernæring og infeksjoner som følge av dette.

  Jeg har brukt å gi mine barn en kombinasjon av kjøpt og hjemmelaget babymat, men har alltid følt at industrifremkallt grøt har vært et «must» pga tilsatt jern. Dersom grøten inneholder jern og tungmetaller blir saken en helt annen føler jeg. Da må vel hjemmelaget hirsegrøt eller risgrøt være uendelig mye bedre?

  Vil gjerne samtidig takke deg for en flott blogg! Mye kjekk, underholdende, men samtidig fornuftig og reflektert lesing her. kjøpte «i boks» i høst, og en stund etter begynte jeg å følge deg på instagram.
  Gikk en stund før jeg oppdaget at du var matpakkedama 😉 så var du plutselig på tv en dag (gmn), og så var du jammen på radio noen dager etter. Måtte dermed sjekke bloggen din, og nå må jeg innom den daglig.
  Føler på meg at du er en dame vi kommer til å se mye av i åra fremover i diverse medier 🙂

  Madeleine

  • Susanne Kaluza

   25/01/2013 at 15:10 Svar

   Enig! Barnematprodusentene burde etter MME-skandalene og BPA-skandalen ligge langt foran foran lovgiverne ifht forsiktighet. Det ville de tjent på! Det er dere produkter og da forventer jeg at de selv er offensive på å gjøre maten vi gir barna våre tryggest mulig, fremfor å bli dratt etter ørene for å gjennomføre tiltak når det blir et medieoppslag.

   Har sjekket med Livsmedelverket og de sier at hjemmelaget risgrøt også vil kunne inneholde arsen, og at hjemmelagde grøter ikke inneholder nok jern.
   De anbefaler å varierer mellom ulike typer jerntilsatt grøt.

   Men barna skal jo ikke bli så veldig store før morsmelk/mme og små biter grovbrød med brunost gir samme næringsstoffer uten risikoen for tungmetaller.

   Og, du: Tusen takk for fine ord! Nå ble jeg glad!

   Mange klemmer fra
   Susanne

  • Pappa

   25/01/2013 at 15:21 Svar

   Hei,som det fremgår i reportasjene rundt denne rapportern er grunnen til arseninnhold og annet tungmetallinnhold at all ris tar dette opp i seg når den dyrkes. Hjemmelaget risgrøt kan derfor inneholde like mye eller mer arsen og tungmetaller enn kjøpegrøten. Det beste er kanskje å hoppe over risgrøt i de første leveårene og begrense inntak av risprodukter for barnet generellt.

   • Susanne Kaluza

    25/01/2013 at 15:25 Svar

    Jepp, ris inneholder arsen okke som. Finnes heldigvis masse annen bra grøt som også er jernberiket: hirse, mais, havre etc.

    Ellers er et godt tips å ha tørket aprikos i grøten om man lager hjemmelaget. De jernberiker, og dermed blir grøten like bra som den industrilagde.

    • Vilde

     25/01/2013 at 15:51 Svar

     Aprikos er supert i babygrøt, både som søtner og jerntilskudd. Jeg fryste det ned i isbitstørrelser og en aprikosmosisbit var perfekt til en grøtposjon – når isbiten var tinet ver grøten ved serveringstemperatur.

     NB – kjøp økologisk aprikos, det fås på bl.a. Meny og helsekost. «Vanlig» aprikos er behandlet med svoveldioksid (E220) og kan gi allergiske reaksjoner. Den visuelle forskjellen er at svovelbehndlingen gjør den tørkede aprikosen gul, mens tørket aprikos «Au naturell» er brun – noe som gjør det lett å velge den ubehandlede i butikken.

    • Madeleine

     25/01/2013 at 15:57 Svar

     Da blir prosjekt «hjemmelaget risgrøt» lagt på is 😉
     En annen grunn til å være skeptisk til industrifremkallt grøt er det høye innholdet av sukkerarter, samt inneholdet av palmeolje (både i grøt og mme). Mulig palmeoljen er fjernet nå, men FBI/NRK hadde en sak på det i 2011. Melkefett (dyrt) ble fjernet og erstattet med rimelig, skadelig palmeolje.

     • Jenny

      25/01/2013 at 22:00

      Jeg sitter med Småfolks milde flerkornsgrøt for 8 mnd i hånden, og den inneholder palmeolje. Jeg trodde naivt at de hadde fjernet det etter saken som var oppe i 2011, men neida.

      Det var mange kloke hoder her, og jeg lurer på om noen vet om havregrøt, med base i havremel eller -gryn, inneholder nok jern? Uansett var tipset om aprikos veldig godt!

     • Susanne Kaluza

      28/01/2013 at 13:49

      Takk for mange gode tips! Utrolig ufint med palmeolje i spebarnsmat ja.

      Jenny: Nei, vanlig havregrøt inneholder ikke nok jern. Men beriket med tørket aprikos hjelper det masse! Koke i jerngryte er også et annet godt tips her inne.

      Ellers er røde linser kjekke å mose og ha i fryseren for så å røre inn i middagsmaten. Det er også veldig jernrikt!

 • Melinda

  25/01/2013 at 16:21 Svar

  Takker for infoen. Har prøvd å finne ut hvilke merke vi skal prøve til mini’en. Vet hvertfall at Nestle ikke blir prioritert her i huset : )

  • Susanne Kaluza

   30/01/2013 at 11:04 Svar

   Hirsegrøt og maisgrøt er gode alternativer. Går du for økologisk ala Holle, så vær klar over at de ikke er jernberiket. Ergo må du alltid sørge for å jernberike grøten selv, f.eks med aprikos.

 • Ine

  25/01/2013 at 18:56 Svar

  Jeg er veldig skeptisk til spesielt Nestlé, mye på bakgrunn av den alvorlige saken med MME. Det du skriver om her gir meg ikke akkurat mer tillit til dem!

  Jeg blir mamma for første gang til sommeren. Vi har bestemt oss for å lage så mye som mulig av barnematen selv. På grunn av problematikken du tar opp her, men også fordi JEG aldri kunne tenke meg å leve nesten utelukkende på ferdigmat, og da vil jeg ikke at babyen vår skal det heller. Jeg tror rett og slett at ordentlig mat laget av ferske råvarer er mye bedre uansett.

  Kan forresten anbefale bloggen Lilla matdériven, der er det masse tips til bra mat for både voksne og barn: http://lillamatderiven.blogspot.no/

  • Susanne Kaluza

   30/01/2013 at 11:08 Svar

   Takk for bloggtips!

   Jeg lagde også mye mat selv da jeg fikk førstemann. Det er jo selvsagt aller best! Dog merket jeg at det kan være lurt å ikke være for hard med seg selv. Det ble mye jobb å alltid ha hjemmelaget for hånd, særlig ute på tur osv. Med nummer to ble det derfor «ja, takk, begge deler» for meg.

   Jeg pimpet også opp endel av vår mat med f.eks moste røde linser (før jeg hadde i salt). Dermed ble maten babyen fikk tilstrekkelig jernrik. Det funka bedre, synes jeg enn å lage noe helt annet til vesla.

   Avokado var også genialt, for det kommer på en måte ferdig most. Ellers er laks topp fordi det kan dampes klart fra frossent i mikroen og også moser seg selv.

   Grattis med graviditeten og lykke til. Du har mye moro i vente 🙂

   • Susanne Kaluza

    30/01/2013 at 11:08 Svar

    PS: Takk for blogg-tips! LOVE!

 • Jorunn

  25/01/2013 at 22:23 Svar

  Jeg synes barnematprodusentene er veldig spekulative i måten de forsøker å overbevise småbarnsforeldre om at vi ikke klarer å lage like god grøt til barne våre enn de gjør. Det er jo bare tull – grøt er vel det enkleste som finnes! Riktignok skal man tenke på viktige aspekter som jerninnhold, men det er jo heller ikke rakettforskning å tilsette aprikos eller andre ting (det finnes en fin liste over produkter og jerninnhold på norsk vegetarforening sine sider). Man får inntrykk av at industrielt fremstilt grøt er den eneste løsningen, fordi den er jernberiket. Jeg tror, med dagens økende bevissthet rundt mat og ikke minst ren mat, at barnematprodusentene går en tøffere tid i møte. Håper jeg, hvertfall…

  Takk for en kjempefin blogg, Susanne!!

  • Susanne Kaluza

   30/01/2013 at 11:35 Svar

   Så sant, så sant! Og ikke bare grøt, men også middagsmat. «Vår mat har nøyaktig den næringssammensetningen som barnet ditt trenger». Jeje. Det er ikke verre enn at middagen skal ha litt fisk, litt grønnsaker og litt grove karbohydrater og en klunk med rapsolje om de er litt små.

   Veldig hyggelig at du liker bloggen min da Jorunn! Det var hyggelig å høre 😀

 • Ina

  26/01/2013 at 00:26 Svar

  Dette var god motivasjon for å amme den lille leeeeenge!

  • Susanne Kaluza

   30/01/2013 at 11:38 Svar

   Hahahaha, sant!

 • Kristin D

  26/01/2013 at 21:24 Svar

  Jeg måtte dessverre gi mme til mitt andre barn, men laget heldigvis middagene selv til begge to. Så min første reaksjon var lettelse da jeg leste artikkelen. Lettelse fordi jeg fikk belreftelse for at det jeg dengang følte var naturlig også var sikrest for mine barn. Jeg tenkte ikke så mye over sikkerheten i forhold til idustrilaget mat da jeg kookkelerte til babyene mine, men min egen kresenhet og den ekle lukten av babymat på glass motiverte meg til å servere laks og annen mat laget på mitt eget kjøkken.

  Så googlet jeg kadmium i kveld.
  Det burde flere her gjort før man roper opp om at det er uhørt at man skal servere tungmetaller til barn.

  Det viser seg at kadmium regner over oss hver eneste dag, legger seg i kornåkrene våre, suges opp i roten på bla. hvete og ris og deretter serveres på fat. Havregrøten jeg servere barna mine hver morgen er full av kadmiun. Det samme er makrell i tomat og kaviar på brødskiven laget av hvetemel med kadmium. Nydelig. Og om 30 år er den dosenhalvert i kroppene våre. Men da har vi jo spist enda mer kadmium, arsen og nikkel. Vi er omgitt av tungmetaller. De gjennomsyrer alt vi spiser og det er ikke til å unngå at vi får de i oss. Heller ikke de stakkars små babyene våre.

  Så istedet for å skylde på Nestle kan vi skylde oss selv litt som lever med ipad,mobiler, datamaskiner, biler, elektrisk verktøy, batterier, osv osv osv osv.
  Sånn litt satt på spissen.

  Og jeg er ikke bedre enn noen andre. jeg lever et høyteknologisk liv med alle duppeditter og unødvendige hjelpemidler. spiser heller ikke økologisk.
  sendt fra min ipad med et oppladbart batteri mest sannynslig inneholdende kadmium.

  • Susanne Kaluza

   30/01/2013 at 16:12 Svar

   Ja mengden miljøgifter i alt vi omringer oss med er nitrist. Det jeg reagerer på er imidlertid at når det er slått fast at ris-produkter helt spesifikt ikke bør gis for ofte til spebarn synes jeg Nestle, Småfolk, Hipp etc bør anstrenge seg for å sørge for at kundene deres får denne informasjonen. Den enkleste måten å gjøre det på er å se til honningprodusentene som tydelig merker et produkt små barn ikkeskal ha i seg.

 • Eli

  27/01/2013 at 22:34 Svar

  Lurer bare på hva babyene i Kina eller India skal gjøre…jeg er født og oppvokst med ris og kan ikke se at jeg har noen gang vært forgiftet?!

  • Susanne Kaluza

   30/01/2013 at 15:46 Svar

   At noe KAN føre til forgiftning betyr ikke nødvendigvis at det MÅ gjøre det. Utover det kan ikke jeg spekulere i årsak-virkning i helse og levealder til mennesker i asiatiske land. Her blir det for mange faktorer bare i kostholdet som spiller inn.

Post a Comment