Filledukker som likner på familien din

Det er ikke lett å vite hva man skal gi bort i dåpsgave. En sølvskje? En forgylt ramme? En tinnboks til å ha tennene i?

Selv har jeg mer lyst tilå finne en gave som er både personlig og tidløs, og som barnet selv har glede av her og nå. Som alltid er jeg veldig glad i å gi bøker, særlig praktbøker av typen: Den store barnesangboka, Den store godnattboka  eller Den store eventyrboka.

Men så lenge jeg husker å planlegge litt fram i tid er min store favoritt å finne personlige gaver på Etsy.

(Det fine med barnefødsler, dåper eller navnedager er jo at de sjelden kommer brått på. Litt fordeler skal vi ha med at en gravditet varer i 9 måneder..)

Da bestevenninnen min fikk barn hadde jeg visst siden vi var omtrent 13 at jeg kom til å være gudmor, så det ga meg tid til å lete rundt etter en ekstra fin presang til gudsønnen min.

På Etsy kom jeg over den Budapest-baserte butikken Apacukababa som lager sjarmerende, personlige filledukker. (Noen flere som elsket Tøydukke-Anna som barn?)

Jeg sendte henne bilder av gudsønnen min, -han var fortsatt nyfødt da, så alt hun hadde å gå etter var at han var blond-, bestevenninnen min,  mannen hennes og broren hennes som er som en ekstra sønn i familien. Jeg beskrev hårsveis og hårfarger og høyde og så lagde hun dukkene deretter. Ble det ikke fine?

Bestevenninnen min jobber på en bar som heter Z, så jeg sendte jeg over bilde av logoen deres, mens mannen hennes kjører motorsykkel for Suzuki så far og sønn fikk Suzukiblåkjøredresser med navnet på armen.

Nå er gudsønnen min blitt 3 år, men han drar fortsatt fram disse dukkene og leker med dem,- innimellom rasing rundt på lekemotorsykler og klatring på alt han ser. Håpet mitt er at dette vil være en gave han har med seg gjennom livet, og som også hans barn vil ha glede av å leke med (så kan de samtidig le av hvor liten pappa var en gang og hvor dølle klær vi hadde på oss på 2000-tallet)

Dukkene kan også få tilbehør, om det for eksempel er en i familien som er veldig glad i fotball eller som spiller i band.

Apacukababa er ikke den eneste personlige dukkemakeren på Etsy. Her om dagen hadde jeg besøk av en fotograf som skulle ta bilde av meg for et magasin, og hun hadde kjøpt en slik dukke som en personlig gave til moren sin etter at hun var kommet seg gjennom lang tids sykdom. Disse dukkene har et mer fashion-aktig preg, og lages av Etsy-butikken Agah i Polen. Elsker dem!

Også her kan du få en familie, søsken eller venninner om du ønsker det:

Dukkene tar omtrent to uker å lage og koster 219 kroner stykket.

Hva pleier du å gi bort i dåpsgave eller barselgave? Og har du tips til noen andre, fine, personlige gaveidéer jeg burde sjekke ut?

16 Comments
 • k.

  06/02/2013 at 14:28 Svar

  jeg tror at neste gang ei nær veninne av meg får barn (og jeg har bare to nære venner med barn, så det skjer vel en gang), så vil jeg bruke litt tid på å lage en bok om henne, som jeg vil gi til babyen. historier fra da vi var små, fotografier, kanskje minner limt inn.. tror det hadde vært en fin gave. 🙂

  • Susanne Kaluza

   07/02/2013 at 11:36 Svar

   Åh, det var lurt! For en koselig gave å ha 🙂

 • Joanna

  06/02/2013 at 15:27 Svar

  De var kjempefine! Takk for tipset!De siste dåpsgavene jeg har gitt har vært innrammede scrapbooksider med bilde av dåpsbarnet.
  Her er et eksempel(uten rammen)
  http://jojosoppogned.blogspot.no/2010/03/absolutely-perfect.html

  • Susanne Kaluza

   07/02/2013 at 12:53 Svar

   Wow! Så link du er!

 • Jona ( Mammalivet i Berlin)

  06/02/2013 at 18:29 Svar

  Jentene mine hadde elsket sånne dukker! Tror forresten dette kan være et kult alternativ til Barbie 😉

  • Susanne Kaluza

   07/02/2013 at 12:53 Svar

   Godt poeng!

 • KristinB

  06/02/2013 at 20:19 Svar

  Kjempefine dokker, og et morsomt gavetips 🙂 En av mine fikk et pæretre i fødselsgave, det var en ide jeg falt veldig for og siden har brukt selv.

  Kanskje du en gang ville skrive litt tips og sånn om hvordan å handle fra utlandet (eller er det bare jeg som er helt grønn når det gjelder det??) Jeg kjøpte noen laptop lunchboxer fra USA sist vår, det tok hele sommeren før de kom fram, og jeg måtte betale norsk mva/toll eller hva det nå var – uten at butikken hadde trukket fra den amerikanske tax’en. Hvordan gjør du når du handler fra Etsy – og er du noen gang engstelig for å bli lurt??

  • Susanne Kaluza

   07/02/2013 at 12:59 Svar

   Pæretre var en koselig idé 🙂

   Og takk for tips til blogginnlegg.

   Alt over 200 kroner kommer det norsk toll på. Men på Etsy kjøper man hjemmelagde ting og det er det vanskelig å sette en pris på. Brukte ting er det f.eks ikke toll på. De tingene jeg kjøper på Etsy har jeg aldri fått noe toll på. De er da stort sett også så billige at det ikke blir noe problem 🙂

   Fra store nettbutikker er det klokt å dele opp kjøpet i flere deler hvis totalsummen kommer over 200. Altså heller to pakker til 150 enn én til 300.

   På Etsy er jeg aldri blitt lurt. Ei heller eBay, Amazon, Asos eller liknende store seriøse aktører. Der betaler du med PayPal og det er kjekt, for da slipper du å gi kredittkonort info.

   Eneste stedet jeg er blitt lurt er INFURN Skulle kjøpe en knaggrekke for 800 kroner og det viste seg å være ren svindel. Hadde jeg vært lurt hadde jeg googlet butikknavnet først (eventuelt med ordene fraud eller svindel) så hadde jeg sett at det kom opp advarsler ann mass på det nettstedet.

   Men som sagt: 10 år med masse netthandel på meg, og dette er eneste negative opplevelse 🙂

   Håper dette var til hjelp! Mange klemmer fra Susanne

 • Carina

  06/02/2013 at 21:41 Svar

  Så fine! Da både venninnene mine, og jeg, elsker 17mai sånn veldig veldig, pleier jeg å gi 17 mai sløyfe i sølv;)

  • Susanne Kaluza

   07/02/2013 at 12:59 Svar

   Oj, det har jeg aldri hørt om før! Link?

   • Carina

    08/02/2013 at 11:46 Svar

    Sylvsmidja har fine sløyfer til barn:) Smykkebutikker pleier å kunne bestille om de ikke har sløyfene inne selv. Synes det er en fin og varig gave.

    http://www.sylvsmidja.no/gaver/17_-mai-sloyfer/

    • Carina

     08/02/2013 at 11:47 Svar

     Gullsmed heter det kanskje..ikke smykkebutikk, hehe. Helg!!

 • Regine

  07/02/2013 at 08:56 Svar

  Jeg synes sin sang sangkortene er supre gaver 🙂

  • Susanne Kaluza

   07/02/2013 at 12:59 Svar

   Enig!!

 • Guro

  07/02/2013 at 21:12 Svar

  Til dåp synes jeg barnebibel er en flott gave! Andre forslag er barneskje i sølv, kopp/ fat/ skål fra Ittala med Mummi- mønster. Eller et deilig barnepledd fra RørosTweed. Takk for flott blogg forresten!! 🙂

  • Susanne Kaluza

   08/02/2013 at 14:01 Svar

   SÅ hyggelig at du liker den! Og tusen takk for gode tips. Jeg elsker de Mummi koppene 🙂

Post a Comment