Kalde føtter: Isbading for de minste

Finnes det snømenn på Nordpolen? Hos oss gjør det hvertfall det!

Vi har hatt litt syke barn i det siste, noe som alltid bringer meg ansikt til ansikt med samme utfordring: Hvordan aktivisere akaleie barn innendørs uten for mye styr?

Sist vi hadde feberfri dag fant vi på et trisks så enkelt, og så genialt at jeg ikke skjønner hvorfor jeg ikke hadde tenkt på det før. Og vi trengte bare tre ting: Barberskum, lekedyr og konditorfarge.
Utgangspunktet var at vi snakket om nissen og hvem som bor på Nordpolen. Så vi bestemte oss for å lage litt polartema i huset. Først fant vi fram alle lekedyrene vi har som lever der det er kaldt: Duplo-isbjørner og Schleich pingviner og små seler.

Mangler bare en Duplo-versjon av Roald Amundsen nå.

Pappas barberskum ble til isfjell (og en snømann) rundt badekaret som vi fylte med vann og farget blått med konditorfarge vi gravde fram fra kjøkkenskapet. Voila! Polarfest!

Keiserpingvinenes marsj.

Barna digget å plaske rundt i det blå vannet (jeg var litt spent, men oppdaget til min glede at det hverken farget barn eller badekar). Barberskum har en genial konsistens som holder formen og i liten grad løser seg seg opp i vann, noe som ga barna lang tid med topp taktil lek. Kliss er gøy!

Polarhøgda.

Barna badet, plasket, griset og lekte lykkelige rundt i badekaret, mens jeg lå på varmekablene og leste Den Fortrolige (fransk spenningsroman om surrogati) til lyden av frydefulle hvin.

Siden har vi tydd til denne leken flere ganger. Vi har frosset bøtter med is ute og dumpet i badekaret for å se hvor lang tid det tar før isfjellene smelter i det varme vannet (bra utgangspunkt for å snakke om global oppvarming forresten..) og hentet isbiter i fryseren og hatt rundt badekarkanten. Selv for de minste barna er det kjempespennende å kjenne på forskjellen mellom iskalde isbiter og varmt badevann. (Og dette fine er at dette er ting selv en barnløs onkel som er barnevakt har i leiligheten sin: Isbiter fra siste nachspiel og barberskum)

Når barna var passe rosinfingrede etter over en time(!) var det bare å spyle bort barberskum-konditofargerestene med dusjen, tulle de små inn i håndklær og avrunde den arktiske dagen med pingvinfilmen  Happy Feet.

Bruker du noen gang utradisjonelle triks for å skape moro i hverdagen? Og hva gjør du for å komme deg gjennom den evindelige feberfrie dagen?

No Comments
 • Lene

  09/03/2013 at 08:22 Svar

  De selger både blått badesalt og blått såpeskum (som barberskum omtrent) på apoteket, heter «tinti» 🙂 Smart med isbiter, det må vi prøve!

  Badesaltet kommer forøvrig i pakker, og inneholder også rød og gul. Vi leker med farger, og veksler mellom blått, rødt, gult, lilla, grønt og oransje badevann:)

  • Susanne Kaluza

   10/03/2013 at 16:53 Svar

   Lurt! Jeg bare raidet kjøkkenskapet jeg 😉 Men farget bad er en skikkelig slager.Vi har også prøvd rødt og gult og lilla og grønt. Veldig spennende for de små og se på hvordan de ulike fargene blander seg!

 • […] Men mens jeg leser mail, kommer det plutselig tikkende inn en nyhetsmail fra Susanne Kaluzas blogg. Du vet sikkert hvem hun er. Hun mammabloggeren med matpakkeboka. Hun bruker å ha mange gode tips til enkle aktiviteter man kan finne på med barna. Gjerne aktiviteter som krever minimal forberedelse og innkjøp. Og så tikker altså dette gode tipset inn: Kalde føtter: Isbading for de minste. […]

 • Kaisa

  12/03/2013 at 21:52 Svar

  Leste om barberskum i badekaret på Pintrest, og har testet på han som er snart to år. Det er en skikkelig schlager. Han digger å ordne med barberskummet. Kjøpte på Kiwi en stor boks til 10-20 kr, så her er det bare å sprøyte løs.
  Har også sett tips om å blande inn lukter og glitter i barberskummet. Har ikke testet selv, men det er jo bare å prøve.

  • Susanne Kaluza

   18/03/2013 at 10:51 Svar

   Glitter! Alt blir med gøy med glitter 😀

 • Arne B.

  16/03/2013 at 17:05 Svar

  Hei,

  Veldig artig tiltak, men husk å opplyse barna om at isbjørner og pingviner bor ved hver sin pol: førstnevte på Arktis og sistnevnte på Antarktis.

  Mye god læring i det, også. Mangelen på landbaserte rovdyr på Antarktis er trolig en stor del av årsaken til at pingvinene mistet evnen til å fly. De trenger det rett og slett ikke.

  Hadde isbjørnene også levd der, ville det stilt seg annerledes.

  På den andre siden, bokstavelig talt, har vi også mange fugler nordpå som likner på pingviner og kan å fly, som alkefugler: http://no.wikipedia.org/wiki/Alkefugler

  Men til tross for likheten, er de veldig fjernt beslektet. De slikte trolig lag på livets tre for over 80 millioner år siden. Så hvorfor har de samme fargemønster og form?

  Fenomenet kalles konvergent evolusjon: To helt ulike arter utvikler samme løsning på samme problem. For en sjøfugl i polare strøk er det en fordel med hvite og svarte farger, spesielt når de svømmer i sjøen.

  En hvit mage gjør dem vanskelig å oppdage fra under, på grunn av lyse himmelen. En svart rygg har tilsvarende funksjon ovenfra, sett mot den mørke sjøen.

  Så var dagens naturfagstime over! 🙂

  • Susanne Kaluza

   18/03/2013 at 11:16 Svar

   Ogå jeg som følte meg SÅ flink som husket at pingvinene bodde på Sørpolen og ikke Nordpolen 😉

   Men ja: Et glitrende utgangspunkt for en liten naturfagstime for de minste dette her. Takk for god og morsom informasjon, Arne!

Post a Comment