De beste brettspillene for barn

Når jeg ikke hadde noe å finne på hjemme i Lilleøygata pleide jeg å mase på familien min om å spille spill med meg. Jeg maste på pappa om å spille mølle, mamma om å spille Kongen på Hjørnet (hos oss omdøpt til kongenpåhjørnetfuss! siden det føltes ytterst viktig å være førstemann ut) og Karoline om å spille Monopol, Ludo eller Roulette. Men siden jeg var yngst var det kun  i sjeldne tilfeller søsteren min kjedet seg tilstrekkelig til å sette seg ned med den tre år yngre søsteren og leke med brettspill.

Og når mamma var ung, hadde vi ikke iPader med Angry Birds, barna mine. Da satt vi på kveldene og spilte spill trykket på dødt papir.

Nå har jeg imidlertid produsert opp to nye mennesker som er mindre enn meg og som derfor alltid har lyst til å spille brettspill hvis jeg er med. #Winning!

Noe jeg oppdaget etter at jeg fikk barn selv er at det slett ikke er alle spill som er like gøyale.

Jeg er stor fan av Pulverheksabøkene. Synes lydbøkene med sine Ari Behnske imitasjoner av Drømmeprinsen og Politimannen med Marve Fleksnes-vri er legendariske, men brettspillet? Altfor komplisert og heller ikke særlig morsomt.

Det er ikke gull alt som glimrer.

«Lesespill» var et annet bomkjøp som kanskje heller burde hett Bokstavspillet siden det har fint lite med lesing å gjøre (du skal finne første bokstav av et ord og flytte brikken fram. Etter sju plasser har du vunnet). Dørgende repetetivt og spenningsløst.

Da jeg vokste opp var søsteren min rå på Mikado. Nå har en ny generasjon tatt over.

Et godt spill for barnehage og førskolegjengenhar etter min mening så selvforklarende regler som mulig, tar ikke for lang tid i hver omgang og kan by på utfordringer (hvertfall noen) enten du er liten eller stor.

Neida. Pinnen rørte seg ikke..

Her er de fem største favorittene hjemme hos oss. Perfekt for å ta med på påskefjellet!

 1. Alias -Her blåser vi i reglene og spiller bare sånn at vi trekker et kort og så må de andre stille spørsmål for å gjette hva som står på kortet. Det er bare lov å stille ja/nei spørsmål. F.eks: Er det et dyr? Er det vi har i huset? Er det noe vi kan spise? Men det varierer hvor strengt vi praktiserer denne regelen. Det viktige er at barna skjønner at de ikke kan spørre rett ut hva tingen er. Det fine er at til og med lillebror på 2 og et halvt kan være med, selv om han ofte får veldig lyst til å hjelpe storesøster ved å rope: «Det er en SPADE! En SPADE!»
 2. Jenga (også kjent som Tower eller Klossmajor) -Et spill som forklarer seg selv. Bygg et tårn. Ta ut en og en kloss. Den som raser tårnet taper. Moro for hele familien!
 3. Memory – Dette klassiske finn to like spillet finnes det ørten varianter av, mem jeg synes denne der du kan lage ditt personlige Memoryspill med egne bilder av bestemor, av katten, av huset vårt osv var en morsom gaveidé.
 4. Mikado -Dette pinnespillet er lett å ha med i veska, og ble flittig brukt på solsenga da vi var på Tenerife.
 5. Hvem er Hvem –Nok et spill som i likhet med Alias øver verbale ferdigheter og logisk tenkning, og som dermed også gir god hjernetrim for oss voksne. Hvem skjuler seg på den andre spillerens kort? Har han bart? Er det en dame? Har hun hatt? Vi har bare spilt dette hos tantebarna våre i Stavern, men det står øverst på ønskelista til lillebror når han har bursdag i april.

Nervepirrende fjerning av klosser.

Og her er 3 jeg gleder meg til barna mine blir gamle nok til å spille

 1. Monopol -Vi spiller fortsatt mammas gamle variant der en bygård i Parkveien kostet 200 kroner og Rådhusplassen lå på 8000. Jeg tar ett blikk på gjeldsbrevet for treromsen vår og gråter innvendig. (Jeg har dog ennå ikke prøvd å sitte oppe natta før og pugge Dine Pengers stategi for seier . Får se hvor mange runder jeg klarer å vinne i Hvem er Hvem først.)
 2. Labyrinth -ikke lenge igjen! Dette spillet der du skal skyve deg fram gjennom labyrinten fikk jeg av min tante Christa i Berlin påsken jeg fylte 8, og jeg elsket elsket elsket det i årevis.
 3. Cluedo -da vi besøkte min norske tante og onkel på hytta deres på Rødtangen var fetteren og kusina mi forlengst blitt voksne. Ett spill lå dog igjen på hytta etter dem og var dermed den eneste leken søsteren min og jeg hadde å ty til mens de voksne grillet og skravlet i eeeevigheter. Cluedo. For hvem ble drept av butleren i biblioteket med en revolver? Svar røpes neste sommer.

Liker du å spille spill med barna? Hvilke spill er deres favoritt? Og hvilke synes du er gøy? Har du selv noen favoritter fra barndommen?

Åh, nei! Det raste ned! Hva må vi gjøre da? Bygge tårnet opp igjen!

 

No Comments
 • Mandagsmor

  20/03/2013 at 08:38 Svar

  Herlig liste, og litt nostalgisk. Jeg liker også brettspill.
  Vil anbefale et som passer for litt større barn: «Borettsslaget». I dette spille skal du lyve så godt du kan! Scenarioet er at du bor i et borettslag og stadig tabber deg ut, eller må forklare hvorfor du ikke møtte opp på dugnad… Kjempegøy for litt større barn – og for mor! 😉

 • Susann

  20/03/2013 at 08:41 Svar

  Vi spiller Villkatten……. Igjen og igjen og igjen…….. Kjempegøy!

  Gleder meg til alle sammen kam være med og spille Cadoo og deretter Cranium!

 • Synnøve

  20/03/2013 at 08:51 Svar

  Masse læring i spill som foregår på «dødt papir» fremfor en skjerm. Tape, vinne, sosialisering, vente på tur, kommunikasjon…. og mye mer. (Og nei jeg er ikke motstander av nettbrett, pc’er, m.m. men noe får du ikke der) Et tips til litt nyere spill, som har fenget alle i vår familie, ja vi er 7 stykker i alderen 8 til 25!, er «Ticket to ride». Spilles med noe forenklede regeler med de minste. Og når de minste er i seng er det full rull med «strenge» regler for oss «voksne» Kjempe artig, du får utdelt 3 reiser mellom ulike byer, så er poenget å klare å bygge disse reisene med togvogner. Reisene har ulike poengsummer, og den som har høyest poengsum til slutt vinner. Ny variant er kjøpt inn til påskehøytiden!

 • Fanny`s Husmorskole

  20/03/2013 at 08:55 Svar

  Bra liste! Vi spiler både junioralias og vilkatten, men her i huset er det nok kinasjakk som står øverst pålisten til 5åringen 🙂

 • Jostein

  20/03/2013 at 09:36 Svar

  Det finns masse gode brettspill der ute. Et spill som har vært populært både blant store og små er hjemme og i mine kretser er ‘Spøkelsestrappen’. Veldig enkle regler, og temmelig små barn kan spille det. Samtidig som det også er morsomt for voksne. Det er i stor grad et hukommelsesspill.

 • Christina

  20/03/2013 at 10:20 Svar

  Cluedo er en hit hos eldste her i huset. Det er kjempegøy. På campingtur er det stigespill, ludo og yatzy som er en hit. Minstemor ønsker seg den forsvunnede diamenten(eller noe slikt) Minste fikk også ett ordspill som heter a-Å junior. Der skal man etter ei grusom tikkende klokke trekke ett tema, feks desserter, alle har ett brett hver med alle bokstavene på, du skal se hva du har av ledige bokstaver og finne dessert på den. For hver kalrte bokstav dekker du den og første med fullt brett vinner. Man kan trekke kort for å få lov å fjerne brikker fra motstander etc. Minste trenger litt mer tid men det går bra. Vi voksne har det helt gøy på en annen måte å blir utrolig kreative ut av det.

 • lene

  20/03/2013 at 10:35 Svar

  sønnen min elsker Villkatten. Enkle regler og tar ikke så altfor lang tid å spille. synes det er morro selv jeg. Anbefales!

 • line

  20/03/2013 at 10:42 Svar

  Hei

  Så artig inlegg dette med spill er artig og det er litt vanskelig å finne de gode spillene synes jeg.

  Jeg har barn 3,5,9 år og her er de spillene som spilles mest hos oss:
  – pinnespill
  – Jakten på den forsvunnende diamant
  – yatzy
  – Klipp en sau (lego)
  – Stigespill i ulike varianter.

  Gleder meg som deg til de store nok til Cluedo.

 • Tina

  20/03/2013 at 11:34 Svar

  Hei, takk for et koselig innlegg!
  Her spiller vi masse, men jeg kjenner at noen nye spill trengs i heimen!!
  Foreløpig er det stigespill, to like og dyreparkenyatzi, ja og fiskespill.. Takk for tips!

  På skolen er det villkatten, tower, kenguru, se hva jeg kan og hatt over hatt som er mest populært.
  Noe jeg savner er oversikt med ulike kortspill, eneste jeg husker fra barndommen er gris og bløff.

  Da jeg var liten gikk det mest i ulike kortspill, titusen på terninger, hvem er hvem, monopol, mastermind og jentesnakk – iiiik 🙂

  Ha en fin dag!

 • Mitt Lille Smykkeskrin

  20/03/2013 at 13:18 Svar

  Junior er veldig glad i Travelbyspillet; der kan man ikke vinne uten å samarbeide, så vi får testet litt dette med å ikke alltid være best/først. Et annet som også har slått veldig an er Hakkebakkeskogen spillet; Mikkel Rev er akkurat passe fæl og kan blåses tilbake i hiet med superpepperkaker.

 • Koppa Dasao

  20/03/2013 at 13:57 Svar

  Jeg foreslår at du kaster de oppgitte spilla på dynga hvor de hører hjemme, og går i butikken og kjøper skikkelige spill: Carcassonne, Ticket to Ride, Settlers fra Catan, Dominion, Amun-Re og Stone Age.

 • Leisha Camden

  20/03/2013 at 19:54 Svar

  Prøv Carcassonne, det er et fantastisk spill som kan tilpasses til nesten alle aldre. 🙂

 • Livet i Casa Didriksen

  20/03/2013 at 23:50 Svar

  akk for gode tips. Men her i huset er faktisk lesespillet ganske populært 🙂 🙂 Jeg synes det er kjedelig, men ungene liker det kjempegodt og det er jo hovedsaken 🙂

 • Lene

  21/03/2013 at 00:05 Svar

  Den forsvunne diamant- en klassiker som så absolutt holder mål fremdeles.
  Kongen på haugen, bursdagspresang for flere år siden som har blitt en hit hos en spillefamilie på flere generasjoner.
  Rummy, en passe utfordrende, men først og fremst bra tall klassiker, hvor barneskolebarn, irriterende nok, kan banke foreldrene sine sønder og sammen.
  Anbefales.

 • Lotte

  21/03/2013 at 16:18 Svar

  Ah, Cluedo er kjempegøy! Storesøster fylte to år for noen måneder siden, så jeg må innrømme at vi ikke har begynt å spille med henne enda. Men kanskje det er på tide å prøve? 🙂

  Jeg er selv veldig glad i brettspill, og favoritter er Scrabble, TP, Bezzerwizzer, Ticket to Ride, Cluedo, Brainstorm, Kortskalle, Monopol og Cranium! Synes også gamle travere kan være morsomme, som f.eks Yatzy, kortspill og Stigespillet.

 • Ingeborg

  22/03/2013 at 23:54 Svar

  Her spiller me Qwirkle, eit spill med former og farger. Spennende for både vaksne og barn.

 • […] allerede før bursdagskaka er servert, snakkede lektøysroboter som samler støv i hyllaog “lesespill” som ikke krever hverken lesing eller særlig tankevirksomhet. Rommene til barna fylles fort opp av ubrukelige leker de sanker med seg fra Kinderegg og bursdager. […]

Post a Comment