Barnas beste bæsjebøker

Når er en god tid å slutte med bleier? I følge eksperter er norske barn trege på det feltet. De er som oftest over 3 år når de blir tørre, mens barn i andre land kutter bleier et helt år tidligere. Det synes jeg ikke vi skal stresse så mye med. Det er mye mer tricky å slutte med bleier når du må vrenge av deg to lag ull og en parkdress enn om du kan løpe rundt i en shorts i solskinnet. Dermed slutter de fleste norske barn med bleier i vår og sommerhalvåret, enten de er født i november eller mai.

Bæsjefest! Morsom og glad-absurd svensk billedbok.

Vi er med andre ord midt inne i høysesong for bleieslutt i barnehagen. Dette fører til mye prat om barnas absolutte favoritt-tema: Bæsj, tiss og promp! Er det ikke utrolig hvor moro disse ordene er? Da barna mine var små holdt det at jeg satte opp et alvorlig, Knut Nærumsk-ansikt og sa «BÆSJ» så lo de så de små magene deres ristet 77 ganger på rad. (Det var forøvrig et bra triks for å få ungene til å smile på bilder)

Her er våre favorittbøker om dette -bokstavelig talt- mørke tema:

1. Den lille tronen av Martyna Skibinska – En nydelig polsk billedbok, som er en del av serien «Verdens Beste Bildebøker». Boka handler om prinsesse Gucia som ikke vil sitte på noen av tronene hun blir tilbudt. Ikke tronen som ser ut som en stor banan, ikke kanonkulen som offiseren tilbyr, ikke tronen som dronningen har strikket. Først når hun får en potte av plast blir Gucia fornøyd. En morsom og leken bok, med fine, enkle og retro-aktige illustrasjoner. Passer for barn fra to år.

2. Au! Promp! Atsjo! Dette er en faktabok for de litt større barna. Med spenstige illustrasjoner, leken layout og klaffer får barna lære mer om alt som kan skje med kroppen: vannblemmer, hikke, gjesping, blod og selvsagt: Bæsj, tiss og promp. Visste du at alle mennesker promper 12 til 25 ganger i løpet av en dag? (Å, ja da, du også!) Mye moro og spennende kunnskap for vitebegjærlige barn i førskole og småskolealder.

3. Endelig bæsj. Den retro-inspirerte røde elefanten Lillefant laget av Camilla Lundsten er blitt så populær nå at han faktisk har fått sin egen kleskolleksjon på Lindex. I denne boka skal elefanten sitte på potte . Men selv om veslefanten tar i så hardt at han blir helt blå kommer det ikke noe i potta. Dette er en enkel, lettlest og pedagogisk pappbok som ender med at pappa skyller innholdet i potta ned i do og vasker henda. Passer best for barn fra 0-3 år.

 

4. Bæsj! av Stephanie Blake. Denne franske boka om den vesle kaninen Simon som bare kan si en ting: Bæsj! er en stor hit hos oss. Barna elsker gjentakelsene: Mammaen hans ber han stå opp, Simon svarer: Bæsj! Pappaen hans sier han må spise opp spinaten og Simon svarer: Bæsj! Men hva skjer når Simon blir spist opp av en ulv? (Herlig, grotesk Grimsk-fortelling dette her) Jo ulven sier selvsagt også bare en ting_ Bæsj! Underholdende for barna helt fra babystadiet og ut barnehagen.

Prompehunden Walter av William Kotzwinkle er femåringens favorittlydbok om dagen. Den handler om den søte og snille hunden Walter som havner i mange artige situasjoner fordi han har et lite problem: Luft i magen. Promp blir aldri kjedelig! Boka har solgt i bøtter og spann verden over og ligget på bestselgerlista til New York Times Passer for barn i skolealder.

Den lille muldvarpen som ville vite hvem som hadde bæsjet på hodet hans Dette var den første boka datteren min fikk i gave da hun ble født. Fetter Uffe var innom og da vi pakket opp sa barna hans i kor: «Har dere denne ennå?» Det hadde vi ikke, men i ukene og årene som fulgte tror jeg vi har fått fem eksemplarer. Fortellingen om den morske muldvarpen som tramper gjennom åkrene for å finne ut hvem som var frekk nok til å bæsje på hodet hans er blitt en moderne klassiker. Underveis møter han på kua, hesten, grisen, dua og andre dyr og finner ut hvordan de bæsjer.

Bæsjefesten er en morsom og moderne svensk bok av Alex Schulman. Boka handler om den lett utspekulerte babyen Nikki som pleier å bæsje hver dag, men som plutselig ikke bæsjer på dagevis. Høres det kjent ut? Faren hennes blir mer og mer stressa, men Nikki tar det hele med knusende ro. Hun sparer nemlig opp: Til en skikkelig bæsjefest! Nikki kommuniserer i fulle setninger  «Fy fader, så deilig å ligge uten bleie. Dette er skikkelig livskvalitet for meg». noe som  bidrar til å den absurde og underholdende stemningen i boka. Passer for barn fra to år og opp i småskolealder.

Hvor gamle var dine barn da de sluttet med bleier? Og synes barna dine fortsatt at bæsj, tiss og promp er gøy? Vet du om noen andre fine bøker om temaet som jeg burde sjekke ut?

Foreldrelærdom del 1. Aldri la en baby ligge bleieløs på sengetøyet.

 

No Comments
 • Christina

  18/04/2013 at 11:02 Svar

  Lillessøter skal tisse ble brukt litt her i huset. Her forsvant bleia vel rundt 2 årsalder. Som du skriver på sommerstid det er mye lettere da.

  Prompehunden Walter og Muldvarpen som ville vite…. var store hit her i huset. Prompehunden Walter hadde vi på cd lydbok og den ble helt slitt ut, helt til mor og far ble helt gale…. Vil bare si at det tar 8 timer å kjøre til besteforeldre….. Det er mange runder med Walter…… Takk og lov for hodetelefoner sier jeg nå 🙂
  Ha en flott dag og takk for supre innlegg.

  • Susanne Kaluza

   18/04/2013 at 11:42 Svar

   Tusen takk for kjempefine ord!

   Tror jeg må kjøpe noen hodetelefoner snart jeg og, om jeg ikke skal bli gaaaal av Walter og Billy og Betty, haha. Ha en nydelig dag du og!

 • Andriana

  18/04/2013 at 11:23 Svar

  Gjett om jeg skal kjøpe Bæsjefesten! For noen herlige bilder:). Her i huset ble vi kvitt bleiene nå barna var to år og det var midt på vinteren. Det var ingen hinder for oss;).

  • Susanne Kaluza

   18/04/2013 at 11:41 Svar

   Ja, den er super! Så proff du var som kuttet bleier til tvillinger på to midt på vinteren. Jeg er imponert 😀

   • Andriana

    19/04/2013 at 11:19 Svar

    Takk for det! Nå må det sies at det var far i huset som stod på og var super flink med oppfølging og kommunikasjon med de to små. Mor var litt mer avslappet…;)

 • Ulla

  18/04/2013 at 11:35 Svar

  Hei! Vil bare melde inn at det faktisk ikke er alle som slutter med bleie når de er 2 år. Våre gutter var sene med bleieslutt, noe som bare medførte stress og kav, fordi det er så forventet at man skal være bleiefri når man er 2,5 år. Storebror sluttet med bleie våren han var 3,5 men brukte hele det sommerhalvåret til å fikse biffen. Lillebror slutta ikke før han var nesten 4,5, og ja, vi har prøvd alt! 🙂 Men til slutt knakk vi koden, og ikke minst Lillebror sjøl var strålende ( tjihi ) fornøyd med tilværelsen. Det der er ikke alltid like greit og lettvint som man vil ha det til.

  • Susanne Kaluza

   18/04/2013 at 11:41 Svar

   Det har du helt rett i. Som jeg skriver er de fleste norske barn over 3 år før de blir tørre. Leste at flertallet av 3 åringer faktisk bruker bleie hele dagen. Jeg tenker at det kommer når barnet er klar for det, -og at det som regel blir senere for høst og vinterbarn og for sommerbarn. Og i snitt senere for gutter enn for jenter. Godt å høre lillebror knakk koden til slutt. Alt ordner seg som regel i barnas eget tempo 🙂

 • Frk. Kristine

  18/04/2013 at 11:43 Svar

  Sønnen var 2,5 år.
  Jeg hadde tenkt at han nok ble 3,5år før han ble tørr, men han tok oss på senga. Først tørr om natta, så om dagen. Vi gjorde det på hans premisser, uten mas og stress. Han var klar! Hadde han ikke vært det hadde vi øvd på potte/do tissing, uten å styre med bleieslutt.
  Vi hadde det kjempe enkelt, og er glade for det!

 • Kaisa

  18/04/2013 at 11:52 Svar

  Lillebolle har akkurat rundet 2, og mor har et håp om å få ham tørr innen neste sommer. Vi har potte på badet, som han noen ganger sitter på (uten at det kommer noe). Satser på litt mer fokus på dette nærmere sommeren. Hadde liksom vært fint hvis han hadde lyst til å begynne å gå på potta, selv om han også brukte bleie.
  De bøkene så veldig morsomme ut. Bæsjefesten virker hysterisk. Mulig mor må ut og handle. 🙂

 • Hanna

  18/04/2013 at 11:57 Svar

  Hehe, bæsj, tiss og promp er vel morsomt ganske så lenge — det er jo voksne som fremdeles synes det er hysterisk festlig også 😉

  Vi har faktisk ingen bæsjebøker, men har den om Lillesøster som må tisse på app. Om jeg ikke husker feil så var det den som gratis med appen også.

 • Karoline

  18/04/2013 at 12:54 Svar

  Hahaha! Tusen takk for nok et hysterisk, gjennomtenkt, velskrevet innlegg!
  Blir nok å gå til innkjøp av noen bæsjebøker og la minsten prøve seg på do til sommeren!
  Han er bare 1,5 år, men virker klar til å begynne å prøve Iallefall!

 • Supre tips! Vi er midt oppe i dette nå vi. Det vil si, tisse på potte, ikke bæsje. Det var det mest absurde Thea hadde hørt i hele sitt liv. Bæsje der. Hoho det skulle tatt seg ut 😛 Jeg er enig med deg at man ikke skal stresse med det. Da er det iallefall ikke noe moro. Ta det når barna er klar for det, er de to eller tre gjør da ikke det noe. 🙂

 • Lise

  18/04/2013 at 14:59 Svar

  Mange artige bøker selv for de som har sluttet med bleie – bæsj går aldri av moten hos barn:-) Har egentlig aldri skjønt styret rundt dette med at barna skal slutte med bleie i forhold til sånn og sånn alder. Det er vel ingen fasit på det. Hos oss har begge jentene sluttet med bleier når de selv var klar. Vi tilrettela med potte og doring og spurte innimellom om de hadde lyst til å prøve. Med vekt på at det var helt opp til de. Samme med å gå uten bleie og prøve å gå med truse. Bare hvis de selv hadde lyst. Dette mener jeg barna må få lov å velge selv:-) De må få lov å kjenne på om de er klare. Det er jo så mange ting som blir bestemt for de. Mine jenter sluttet når de var 2,5 og 3 år.

 • Jona ( Mammalivet i Berlin)

  18/04/2013 at 16:38 Svar

  Mellomstejenta vår er 2år så nå går vi løs på bleiefri-prosjektet i sommer.
  Bæsjefesten virket fantastisk gøy. (Og da mener jeg for mammaen også…)

  Vet du om den finnes på tysk..? 😉

 • Mandagsmor

  18/04/2013 at 17:15 Svar

  Ah, promping er gøy for hele familien! (Bare ikke ved matbordet…)
  Jenta sluttet da hun var såvidt 2, mens gutta ble både 3, 5 og 4 før de var helt ferdig med bleier.
  Skikkelig tøffe bøker – snasne gammeltantegaver! 🙂

 • Emmi

  18/04/2013 at 20:12 Svar

  Tror det beste tipset er å ikke gjøre noe stort nummer ut av det, bare slutte helt og ikke gjøre det halvveis. Ikke bleie på av og til, bortsett fra natt, det blir bare forvirrende. Ikke prøv litt uten bleie av og til og håp på at det skal å av seg selv, prøv å bare slutte helt med en gang, når det er tid og ro i familien. Hvis barnet har fått være med de voksne på do endel ganger, trenger de ikke masse bøker om bæsj, de skjønner når de er to år at bæsj og tiss skal i do. Har ikke noe tro på å sette barnet på potta for å vente på at noe skjer, med mindre barnet åpenbart synes det er moro. Det blir fort bare press. Ville du funnet deg i å bli kommandert til å sitte på do når du ikke måtte, liksom?:) Tror generelt det er lettere å slutte ved to år enn ved tre. De fleste to-åringer er fysisk og mentalt modne nok, og er laaaangt mer samarbeidsvillige enn tre-åringer, som fort vil stritte imot alt foreldrene foreslår, det er i hvert fall min erfaring.
  Det er viktig at man setter av noen dager de går uten klær nedentil, og er inne eller i nærheten av huset hele tiden, og følger med. Ha potta i nærheten. Det er selvsagt en stor fordel om det er sommer, men en ukes tid til jul eller påske bør også være nok. Det som er litt slitsomt i begynnelsen er at de ikke kjenner forskjell på tiss, bærj og promp. Har stoppa bilen på motorveien noen ganger bare for å slippe ut en promp… Men i løpet av noen uker går det bedre.

 • Pottemamma

  18/04/2013 at 20:53 Svar

  Her i huset har Bæsj! og den lille muldvarpen vært veldig populære (egentlig hos de voksne også).
  Vi synes å være litt annerledes enn de fleste her i denne diskusjonen.. Våre tre har sluttet litt før de har fyllt 2 år (på dagtid) og de har sluttet å bæsje i bleie fra de var 1- 1,5 år. Vi har satt våre på potten fra de var ca ett år. Jeg synes det er like naturlig å lære de gode rutiner på do-gåing som f.eks at de skal ha greie rutiner når det gjelder spising (at man sitter ved bordet når man spiser). Vi har ALDRI tvunget våre, men vi har gjerne gitt de noen leker el mens de har sittet på potten, og satt de på potten f.eks etter måltider når vi visste at det ofte var action. De skjønte raskt hva poenget med potte er – og foretrakk raskt å bæsje på potte. Og det skjønner jeg godt- det er jo langt bedre!
  De har alle trivdes på potte- vi har hatt mange fine samtaler på badet:) Jeg blir alltid litt overrasket over at folk synes å tro at om man setter barna tidlig på potte så er det tvang. Våre har forresten heller ikke sluttet på sommeren:)

  • Emmi

   18/04/2013 at 21:13 Svar

   Pottemamma skriver om å sette ett-åringer på potte. Det er sikkert veldig mye enklere enn å overtale en selvstendighets-alder-treåring til å sitte der. Hvis man er hjemme med ett-to åringen så bør det absolutt være mulig å slutte tidlig. Men man kan ikke forvente at barnehagen kan følge opp et sånt opplegg. Eller funka det med barnehagebarn? Kunne vært morsomt å høre. Vår første sluttet da hun var nettopp fylt to (sommerferie), men da hun begynnte i barnehage ca 16 mndr kunne hun nok klart å slutte hvis vi hadde vært hjemme, merket at hun ble bevisst på bæsjingen rundt da. Håper nestemann også er avvendt innen ca to år.

 • Pottemamma

  18/04/2013 at 21:43 Svar

  De har startet i barnehage når de har vært 13-17 mnd, så det gikk egentlig fint. Men vi har jo brukt laang tid på tisseavvenning hvor de har rtisset både i bleien og på potten (siden de var så små). De har satt de på potte etter mat og ellers til faste tider- slik de har gjort med barna som hadde sluttet med bleie. Det har egentlig gjort at flere av de små barna på avdelingen har vært interessert i å sitte på potten også.
  Det å slutte med bleie har vi tatt i en helg/ferie og få uhell etter dette.
  Nå skal det sies at jeg kun har jenter.
  Vil tro at det er en fordel å være godt i gang med å sitte på potte før man starter i barnehage.
  Jeg tror også det er enklere når de er små- det blir fort naturlig for de, og de skjønner raskt at det er mer behagelig å bæsje på potte.

 • Tone

  21/04/2013 at 22:15 Svar

  «Får jeg kikke i bleien din» av Guido van Genechten kan anbefales! En herlig klaffebok som absolutt bør være med i samlingen!

 • […] setter kulturhuset opp favorittboka til barna mine som teaterstykke. Det dreier seg selvsagt om barnas yndlingstema: Bæsj og den lille muldvarpen som […]

Post a Comment