Jeg skal gi ut kokebok!

Og denne gang blir det hverdagsmiddager som skal til pers!

Forløpig tittel er Juksekokeboka. Hva synes dere om den?

Robbie på Spotify og oppskriftene mine på macen. Sånt blir det en glad kokebokforfatter av! (Skulle bare ønske jeg hadde husket å rydde vekk oppvasken i bakgrunnen der..) Foto: Mette Møller

Idéen har jeg gått og tenkt på i årevis. Før jeg fikk barn var jeg veldig flink til å lage all maten fra bunnen av, men etter at jeg fikk først ett og så to barn måtte jeg bare innse at det ikke alltid er mulig lenger. Jeg måtte derfor jakte på de gode snarveiene: Går det ann å bruke et ferdig pastasausglass i blant? I så fall: Hvilket er best? Hva kan jeg finne på med en boks tunfisk? Må jeg alltid lage paideig fra bunnen av? Hvor kan jeg kutte noen hjørner uten å kompromisse på smak?

Første opptaksdag: På bordet i stua mi.

Sammen med flinkeste og fineste Mette Møller som jeg har jobbet med på matstoff i Dagbladet i et tiår er jeg nå i gang med boka.

Hvem trenger fotostudio når vi har vinduskarmen i stua mi? («I boks» ble forøvrig også laget vekselsvis i vinduskarmen min og på balkongen)

Vi koser oss gløgg med å høre på Robbie Williams og  lage middager på kjøkkenet hjemme hos meg eller hos henne. Jeg kokkelerer og Mette fotograferer. Forlaget Press har gitt tommel opp og hvis alt går bra (og vi står på litt i tida fram mot sommeren!) er målet å få boka utgitt til høsten!

Krever litt å lage en hel kokebok. Her er innkjøpene mine for første opptaksdag..

Men da vil jeg gjerne ha deres innspill! Mye av oppskriftene er sånne jeg har lagd til familien min i årevis, men jeg tenker at boka blir enda bedre med deres hverdagstips! Derfor lurer jeg på: Hvilke snarveier bruke du når du skal ha hverdagsmiddagen på bordet kjapt? Tryller du noengang med indiske ferdigsauser, pastaglass, suppebaser eller annet du har kjøpt i butikken? Har du noen triks du vil dele som får maten på bordet i en fei? Hva er din beste, enkleste hverdagsmiddag?

Ender jeg opp med å bruke akkurat din oppskrift i boka får du ( i tilleg til min varmeste takk!) en rykende fersk utgave av Juksekokeboka i posten så snart den er klar fra trykkeriet. Vil du bli med og hjelpe meg?

Koker opp noe godt! Foto: Mette Møller

 

No Comments
 • Hanna

  23/05/2013 at 08:33 Svar

  Du, altså! Mange baller i luften, og enda noen jern i ilden 😉 Gratulerer med enda en bok! Jeg jukser ganske så ofte med middagen, selv om også det som man egentlig ikke hadde trengt å jukse med… Som pizzabunn. Superenkelt å lage, men enda enklere å bare ta ut et par pizza tortilla fra skuffen, og så får barna ha på det de ønsker selv. Minimalt med søl på rask tid, og barna spiler som bare det 😉

  • Susanne Kaluza

   27/05/2013 at 11:01 Svar

   Ja, tortillas er genialt. Selv om det ikke tar lang tid å smelle sammen en pizzadeig tar det null tid å bruke en ferdig tortilla. Det er viktige minutter når barna er suuuuuultne nååå etter barnehagen 😉

 • Mariann

  23/05/2013 at 08:34 Svar

  Såkalt «fattigmannsbaccalao» fungerer fint her i huset. Posetomatsupper (f.eks. barnas tomatsuppe, fordi den kom ganske greit ut i en test jeg så et sted, tror det var foreldre og barn) med fiskekaker/fiskerester i biter og de grønnsakene man måtte ha i skapet. Urter er også fint å ha oppi. Serveres med grovt brød, og voilá´! Litt annerledes fiskemiddag laget på en-to-tre, i tillegg til at man får brukt opp massevis av gamle grønnsaker hvis man ønsker det. Trikset brukes selvfølgelig på andre posesupper også.

  Ellers er wraps en slager, gjerne med laks. Kesam med hakka urter lages også lynraskt, og gir en fin smak på maten.

  Jeg hadde forresten blitt glad hvis du også har litt fokus på sunnhet, sånn som i matpakkaboka. Jeg synes det er vanskelig å manøvrere blant all halvfabrikaten som finnes, men jeg er stor tilhenger av raske hverdagsmiddager.

  (Lagde forresten kraft av rekeskallene etter oppskrift hos restemat.no. Grunnarbeidet tar litt tid, men ellers kan det stå og småputre for seg selv en søndagsmorgen-formiddag-nårmanhartid (skallene kan jo fryses i påvente av at man får tid). Satte krafta i kjøleskapet et par dager, holdt seg finfint. Sammen med en boks matfløte, fisk i terninger, litt gulerot og purre, ble det utrolig godt! Serverte med dillen og sitronen som ble til overs fra rekekalaset, ble en hit hos store og små. Og veldig rask gjestemiddag en hverdag etter jobb. Det samme kan helt sikkert gjøres med kjøpekraft/fond/buljongterninger, litt avhengig av hvor mye tid, penger og smak man vil ha. Oppskriften på rekekraften er forøvrig her: http://restemat.blogspot.no/2012/03/ukens-tips-kraft-pa-rekeskall.html . Jeg erstatta hvitvin med litt hvitvinseddik og sitron)

  • Susanne Kaluza

   27/05/2013 at 11:28 Svar

   Tusen takk for strålende innspill!

 • Camilla

  23/05/2013 at 08:37 Svar

  Gratulerer!
  Dette blir veldig bra!

  Min yndlings-luksus-kjapp-middag er risotto. På ingen måte laget fra bunnen, men med utgangspunkt i denne:
  http://www.superbra.no/vareprodukter_risotto_sorter_steinsopp.html
  (den er uheldigvis ikke i standardsortimentet overalt, men den finnes i mange større matvarebutikker)

  Når risottoen er ferdigkokt (ca 15 min), så tilsetter jeg en klump smør, en god slump revet parmesan, 2-3 hakkede vårløk, skallet av en halv sitron (raspet), saften av den samme halve sitronen, en god neve kapers og litt timian eller andre urter/krydder. De som spiser kjøtt kan få en skive god spekeskinke over.

  Ferdig!

  (ps. risottoen kan selvsagt tilpasses kresne barn og voksne ved at ekstraingrediensene tas på ved bordet sånn at alle kan velge det de liker)

  • Susanne Kaluza

   27/05/2013 at 11:40 Svar

   Risotto er absolutt med. Helt enig med deg i at det er synd at Superbra sine ikke finnes i standardsortiment flere steder. Det er gull å ha som backup middag!

 • serena

  23/05/2013 at 09:08 Svar

  O la la! Kokebok igjen! Stas 🙂
  Jeg er skyldig i å lage det meste fra bunn av, men jeg bruker halv-ferdige ingredienser når de er av bra kvalitet! Eks: Ferdige poser med bønne- og kornblandinger som jeg kjøper i Italia, men jeg tror de er å få tak her også..jeg så de på Food Story på Grünerløkka bl.a. Noen er ferdige på 15 min andre må stå i bløt over natten. Da steker jeg gulrot løk hvitløk og selleri i litt olje (jeg kjører dem i minipimer slik at bitene blir bittesmå og barna ikke merker dem) når grønnsakene er møre har jeg oppi kaldt vann, bønneblandingen og evt en buljongterning, de kan koke og kose seg til de er ferdige. En potet i småbiter gjør suppen tykkere, eller evt hvis man spiser kjøtt kan man ha i litt baconbiter, pølse…osv. Til slutt salt, en skvett med god olivenolje, parmesan, friske urter. TA DAH! Det tar litt tid å planlegge det (med bløtlegging og sånt) men det er veldig lite JOBB, og når den står og koker, kan mamma og datter danser! (her er Shakira og PSY som er favoritter..sukk)

  • Susanne Kaluza

   27/05/2013 at 13:16 Svar

   Takk for strålende tips! Skjønner jeg må komme meg på Food Story 😀 Jeg elsker også å danse med barna mens maten lager seg selv. Hos oss er Waka Waka favoritten om dagen 😀

 • Cecilie

  23/05/2013 at 09:14 Svar

  Alle mulige slags supper? Skjær en løk og to fedd hvitløk i biter, stekes litt, deretter hell på vann og buljong og kok opp med ønsket hovedingrediens (gulrøtter, brokkoli, blomkål, spinat…) Kok til det er mørt (små biter!), hell oppi f eks litt fløte, kjør glatt med stavmikser og ferdig! Hvis vi skal flotte oss tar vi hvitløksbaguetter (kjøpte) til. Kan gjøres enda bedre med litt søtning (honning) og/eller noe syrlig (hvitvinseddik). LYKKE TIL med boken!

  • Susanne Kaluza

   27/05/2013 at 13:16 Svar

   Tusen takk, Cecilie!

 • Stine

  23/05/2013 at 09:46 Svar

  Min favorittkjappis på middagsfronten er en deilig og superenkel pastarett. Jeg varmer like mengder ferdigkjøpt pesto og rømme forsiktig i panna og har i ferdigkuttet soltørket tomat i små biter. Dette has oppå pastaen når den er ferdigkokt. Så strør jeg ristede pinjekjerner på toppen. Godt med parmesan til, og man kan gjerne tilsette kylling etc. hvis man ønsker kjøtt i.

  • Susanne Kaluza

   27/05/2013 at 13:16 Svar

   Nam! Det hørtes digg ut! Tusen takk for tipset, Stine 🙂

 • Notisboka

  23/05/2013 at 09:48 Svar

  Tommel opp for ei slik kokebok!

  Eg er kjempeglad for å ha oppdaga fiskesaus, østerssaus og sambal oelek. Dette får ein ikkje tak i på den lokale Kiwien min, men eg må ikkje lenger enn til Meny eller Mega før alt er i boks. Sausen nedanføre nyttar eg ofte i wok og anna asiatisk. Til somaren tenkjer eg å prøve den som marinade på grillmat.

  2 dl olivenolje, 1 dl fiskesaus, 2 dl østersaus, 1 dl soyasaus, 1 dl sesamolje, 4 ss sukker, safta av 2 lime, 2 fedd kvitlauk,2 ts most ingefær, 1 ts sambal oelek.

  Sjølv om det er mange ingredienser i ein saus, er dette likevel ingredienser som held seg lenge i kjøkenskapa. Det er difor ei svinte oppskrift som eg gjerne tyr til om eg ikkje har planlagt noko anna.

  NB: eg er oppvaksen med spaghetti med Dolmiosaus minst ein gong i veka, -og eg og sysknene mine var særs nøgde med det. 😀

  • Susanne Kaluza

   27/05/2013 at 13:45 Svar

   Oh! Sambal Oelek har jeg faktisk ikke brukt så mye av selv ennå. Hva bidrar den med av smak?

 • Gunhild

  23/05/2013 at 10:06 Svar

  Jeg har en veldig bra jukse-Lasagne.

  500 g karbonadedeig
  1 stort glass Dolmio classico (evt 2 glass økolosisk dolmio hvis det er viktig)
  2 dl matfløte
  1 pk (tror det er 250 g) revet Jarlsberg
  Lasagneplater
  (Pluss ½ dl rødvin om du har en slump – kok den inn sammen med dolmioen, så gir det en veldig god smak)

  Sett ovnen på 225 grader
  Brun kjøttdeigen
  Blsnd inn dolmioglasset og kok opp (evt sammen med litt rødvin).
  Rør inn 1,5 dl av fløten, ta av varmen og vend inn halvparten av osten.
  Ha kjøtt/oste/fløte-saus lagvis i ildfast form med pastaplater
  Avslutt med kjøttsausen, hell over litt ekstra fløte og dryss til slutt resten av osten over toppen.

  Stek i ovenen i 25 min, eller til osten er gyllen. Server med enkel salat (jeg pleier å ta en trippel, blande inn cherrytomater, marinert feta og helle over litt av oljen/laken i glasset som dressing) og brød/hvitsløsksbrød/foccachia (halvstekt? Som kan varmes sammen med lasagnen i ovenen.

  • Gunhild

   23/05/2013 at 10:58 Svar

   Må bare legge til:
   Det er altså meningen at sausen skal være en «alt-i-ett»-saus, så man slipper bechamelsausen. Alle smakene er jo der uansett ;-)Da blir det bare kjøttsaus, plater, kjøttsaus, plater, kjøttsaus 🙂 Helt topp!

   • Susanne Kaluza

    27/05/2013 at 13:46 Svar

    G*E*N*I*A*L*T* 😀 😀

 • Gunvor

  23/05/2013 at 10:24 Svar

  Tommel opp fra meg også!

  Her koker vi som regel mer ris enn hva vi trenger, og restene blir raskt avkjølt og lagt i en boks i fryseren. Ta ut om morgenen, og sammen med en halv pakke amerikansk blanding, litt kyllingfilet (eller reker/scampi/fisk/biffstrimler/bare sopp osv) og litt soyasaus eller woksaus så har man stekt ris i en fei!
  (Stek kjøtt først, kast oppi den kalde risen og grønnsaksblandingen og rør til det er gjennomvarmt. Smak til med saus. Evt kan man også ha oppi et egg og røre rundt slik at det også blir stekt i minibiter overalt mellom risen. )

  • Susanne Kaluza

   27/05/2013 at 13:49 Svar

   Lurt! Tusen takk for tips, Gunvor!

 • christina

  23/05/2013 at 10:27 Svar

  Fiskesuppe. Kjøpe en pose bergensk fiskesuppe, tilsett litt ekstra fiskebiter(gjerne store biter) litt ekstra fløte om man har eller rømme.
  Smaker ypperlig med litt brød, knekkebrød, flatbrød eller noe ved siden av.

  Fiksepudding i skjell(typisk 80 tallsmat.) En fiskepudding, ferdig erter og gulrot på boks(eller frosne) Jeg har som oftest laget hviot saus selv, men kjøp en pose hvit saus pulver, skær fiskepuddingen i terninger, ha i sausen med grønnsaker, la koke litt, varm terteskjell ha sereveres i skjellene eller i bolle og hver enkelt forsyner seg selv. Ha litt reker på toppen evt sitron å skvis over.

  Ferdig wok grønnsaker, sur søt saus på glass fra uncle ben og ferdig strimlet kjøtt.

  • Susanne Kaluza

   27/05/2013 at 13:57 Svar

   Takk for masse gode innspill, Christina!

 • Du er helt rå altså! Grattis med ny bok på vei! 🙂
  Og når det gjelder oppskrifter, så tror jeg at min absolutte favoritt må være Magic Pancakes som jeg la ut på bloggen min. Jeg tilstår at vi har hatt de pannekakene til frokost eller kvelds opptil flere ganger i uka. TO ingredienser liksom! hallo!

  • Susanne Kaluza

   27/05/2013 at 13:49 Svar

   Den var helt konge! Må prøves ut ASAP!

 • Kristin Storrusten

  23/05/2013 at 10:34 Svar

  Apropos jukselasagnen over her – jeg lærte av Herreavdelingen, tror jeg det var, å bruke creme fraiche i stedet for bechamelsaus. Nå gjør vi alltid det her hjemme. Lasagnen blir mye friskere av det, og så er det utrolig mye mindre styr enn å lage bechamel!

  • Susanne Kaluza

   27/05/2013 at 13:58 Svar

   Godt innspill Kristin! Tusen takk!

 • Ida

  23/05/2013 at 10:44 Svar

  Synes det er veldig mye mat som går ganske raskt jeg da… Men er en sånn raring som koker opp 11 liter med bolognessaus til nedfrysing når jeg først er igang… Risotto bolognes er nemlig en kjappisslager her i huset.
  Raskt fra butikken bruker å være: Polarbrød extrem. Grove fiskeburgere, tomat salat løk = simsalabim etter litt oppvarming av brød og fiskeburgere- Sunn utgave av hamburger. Ellers er lammekotteletter i panna hvis dårlig tid og i ovnsform hvis sliten men god tid (ca 50 min i ovn + 10 min forbredelser)
  Chili sin carne med avokadoquesedilla tar heller ikke lang tid (halvtime fra start til slutt ca)
  Alt som kan puttes i ovnen med minimalt med forbredelser er topp synes jeg 🙂 Om det tar tid i ovnen gjør foreløpig veldig lite, for vi har ingen faste kveldsaktiviterer.

  Veldig stas med kokebok! Lykke til med kokkeleringen!

  • Susanne Kaluza

   27/05/2013 at 13:59 Svar

   Oh! Hva har du avokado quesedillaen? Elsker quesedillas!

   • Ida

    27/05/2013 at 19:04 Svar

    Ost, bruker Norvegia/Jarlsberg/cheddar/manchego alt etter hva som er i kjøleskapet, best med smeltbar ost med litt mer smak enn Norvegia. Skivet avokado og finhakket chili.

    Med paninigrill tilgjengelig er dette en kjappismumseslager. Men ikke nok til fullverdig middag dessverre. Quesedillas trorjeg det er umulig å bli lei <3

 • Mari

  23/05/2013 at 11:12 Svar

  Bra konsept!

  Vår enkleste og mest populære hverdagsrett er fersk laks i allumiumsform (billig og bra fra Rema) som vi smører godt med ferdig pestosaus over og har i ovnen. Kan også kutte opp restegrønnsaker med litt smør og krydder pakket i alluminiumsfolie og steke i ovnen samtidig. Mens fisk og grønnsaker står i ovnene koker man tagliateller.

  Sundt, godt og man kan leke mens maten lager seg selv.

  • Susanne Kaluza

   27/05/2013 at 14:00 Svar

   Takk for bra innspill, Mari!

 • frklinn

  23/05/2013 at 11:15 Svar

  i min hverdagskokebok (den jeg kun har lagret oppi hodet og som ingen andre har tilgang på) har jeg tidenes enkleste pølselapskaus:

  1 pose betasuppe (evt rester av en grønnsakssuppe om man har det)
  1 pakke skinnfrie kjøttpølser
  1 pose potetmos

  kok opp suppen, tilsett kjøttpølser i biter og rør inn potetmosen til slutt. server med flatbrød og namnam!

  :frk

  • Susanne Kaluza

   27/05/2013 at 14:00 Svar

   Takk for bra innspill! Kokeboka som er lagret i hodet er ofte den beste 😀

 • Gunhild

  23/05/2013 at 11:43 Svar

  Fiskepinner i lompe med “coleslaw”

  Fiskepinner
  Lomper
  Råkostblanding (kjøp ferdig i pose, eller lag selv av grulrøtter og kål)
  1 rømme
  1 pose holidaydip

  Bland dippulver med rømme, bland inn ønsket mengde i råkostsalaten = JUKSEcoleslaw. Stek fiskepinner. Server stekte fiskepinner i lompe med coleslaw! Er en høydare her i gården.

  • Susanne Kaluza

   27/05/2013 at 14:03 Svar

   Det må testes ut! Lurt!

 • Cathrine B

  23/05/2013 at 11:54 Svar

  Bra idé!
  Det er utrolig mange som bruker tida som unnskyldning for ikke å lage mat fra (nesten) bunnen av. En juksekokebok vil nok være flott for den gruppa:)

  En veldig enkel middag som gir lite oppvask er pasta med brokkoli.

  Kok pasta etter anvisning på pakka. Del brokkoli i små biter, og ha det i pastakjelen på slutten av koketida. Hell av vann, og dryss over parmesan (eller annen ost). Voila, så har du en enkel, billig og kjapp middag.
  For de som svært gjerne vil ha kjøtt, så kan man jo ha i salatkylling, stekt bacon etc. Soltørka tomater er også knallgodt i denne retten!

  • Susanne Kaluza

   27/05/2013 at 14:02 Svar

   Enig! Jeg tenker at matlaging i stor grad handler om selvtilitt. Derfor er det viktigste å friste folk til å komme seg i gang på kjøkkenet og så bygge kunnskap sten for sten. Pasta med brokkoli er en hverdagssager hos oss og. Her ser du min vri 🙂 http://www.susannekaluza.com/?p=1498

 • Kristin

  23/05/2013 at 12:37 Svar

  Oh yes!
  Min favoritt er noe som heter kylling a la elin!
  Dette er oppskrift til to personer:
  – 2 kyllingfileter strimlet
  – en boks matfløte
  – sweet chili saus (jeg smaker alltid til, men ca 1-2 dl)
  – peanøtter (så mye du selv vil)
  – 1 pakke bacon (kan sløyfes)

  Bland alt utenom baconet sammen i en ildfast form, legg bacon på toppen, og hiv det i stekeovnen på 180 gr i 45 min, mens du leker med barna 🙂
  Voila!
  Serveres med ris eller salat!

  Du burde prøve!

  mvh Kristin

  • Ingvild

   23/05/2013 at 20:13 Svar

   Og da legger du kyllingfileten ustekt i ovnen? Hørtes digg ut!

   • Kristin

    24/05/2013 at 07:30 Svar

    ja, kyllingfileten stekes da oppi dette inni ovnen 🙂 Det er superNAM!

    • Susanne Kaluza

     27/05/2013 at 14:04 Svar

     Nam! Høres superdigg ut! Og lettvint!

 • Maria

  23/05/2013 at 14:34 Svar

  Ett lite knep vi bruker hjemme (som riktignok ikke er en hel middagsrett), er å kjøpe hermetiske tomater på boks (gjerne de som er av italiensk merke) blande med litt tomatpure, løk, grønnsaker og diverse krydder av eget ønske, så har du tomatsaus til pastaretter, pizzasaus, tomatsupper osv. Føles litt mer hjemmelaget enn å kjøpe ett sånt glass:)

  • Susanne Kaluza

   27/05/2013 at 15:05 Svar

   Det var et fint knep! Koker du grønnsakene også?

 • ragnhild

  23/05/2013 at 17:37 Svar

  Jeg gleder meg allerede 🙂

  • Susanne Kaluza

   27/05/2013 at 15:06 Svar

   Så hyggelig å høre 🙂

 • Ragnhild

  23/05/2013 at 17:39 Svar

  Jeg gleder meg allerede 🙂

  • Susanne Kaluza

   27/05/2013 at 15:06 Svar

   😀

 • Silje

  23/05/2013 at 19:10 Svar

  Asiatisk på 15 minutter – alle kan!

  Til 2-3 personer:

  2 kyllingfileter
  3 ss Pataks-paste (Meny, asiabutikker mm)
  1 boks kokosmelk
  0.5 løk
  1 paprika

  Stek kyllingfileter i biter. Tilsett 3 ss Pataks-paste (her er variasjonen stor, men anbefaler ´Indisk mild´!), og rør inn. Ha i en boks kokosmelk og litt oppkuttet løk, paprika eller hva du har for hånden. Kok i ca 10 min, smak til med sukker og salt. Godt med nøtter og koriander på toppen! Serveres med ris.

  Mvh Silje

  • Susanne Kaluza

   27/05/2013 at 16:13 Svar

   Tusen takk! Elsker Pataks!

 • Marianne

  23/05/2013 at 19:16 Svar

  Tips til raske og sunne middager tas imot med takk. Gleder meg til boka kommer.
  Mitt tips er laks i pitabrød. Laksefilet stekes i ovnen og serveres i pitabrød med salat, agurk, paprika og rømme.
  En enda enklere variant er med spekeskinke, ost, salat, agurk, paprika, mais og rømme med hakket hvitløk.
  Superraskt, og du trenger bare en brødrister for å varme pitabrødene.

  • Susanne Kaluza

   27/05/2013 at 16:14 Svar

   Pitabrød er genialt! Har alltid noen liggende i kjøkkenskuffen. Elsker at de varer så lenge og 😀

 • Marianne

  23/05/2013 at 19:21 Svar

  Og pasta med tunfisk:
  Kok pasta, gjerne penne eller skruer.
  Stek chili, hvitløk, tunfisk på boks, brokkoli og soltørket tomat i litt olje. Brokkolien skal fortsatt ha litt tyggemotstand. Bland sammen og server.

  • Susanne Kaluza

   27/05/2013 at 16:15 Svar

   Tunfiskpasta er en slager her hjemme og. Har ikke prøvd din variant ennå, men den må jammen testes ut. Tusen takk!

 • Ingrid

  23/05/2013 at 20:32 Svar

  Noen ganger må middagen stå på bordet i løpet av et kvarter-tjue minutter og da lager vi easy-peasy fiskesuppe. En løk freses i panna. En pose grønnsaksblanding (f.eks lapskausblanding) kokes opp i vann med et par bujongterninger. I mellomtiden skjæres 4 laksefileter i terninger. Når grønnsakene er blitt myke, tar en oppi en boks creme fraiche, rører godt, skur ned varmen og har i laksen. Laksen skal trekke til den er ferdig, da blir den ekstra god. Smakes til med salt, pepper og andre krydder etter smak. Hvitløksbaguetter smaker veldig godt ved siden av. Har man god tid, er det bare å bytte ut de frosne grønnsakene med ferske:)

  Ser fram til å utvide «fast food»- menyen!

  • Susanne Kaluza

   27/05/2013 at 16:16 Svar

   Høres nydelig ut! Tusen takk for innspill!

 • Ellen

  23/05/2013 at 20:47 Svar

  Jeg ser at det allerede er kommet mange gode tips her. Jeg er mer opptatt av at middagen skal være sunn enn at det skal gå så fort å lage den, men det ene utelukker absolutt ikke det andre.
  Jeg er glad i ovnsbakte middager, for eksempel kyllinglår eller laks + grønnsaker i en ildfast form. Ja, man må vente i 20 min (laks) og 40 min (kylling) men den tiden kan man få gjort helt andre ting enn å lage mat.
  Min favoritt for tiden er grønnsaker (vanligvis brokkoli, gulrot og champignon), laksefileter med sitronpepper og soyasaus på toppen. Serveres med bulgur/ris. Kjempegodt, og både mor, far og sønnen på to år liker det.

  • Susanne Kaluza

   27/05/2013 at 16:17 Svar

   Laks er så kjapp mat at det nesten teller som en snarvei i seg selv ja! Og ovnsbakte ting er genialt når man har barn for da lager maten nesten seg selv 🙂

 • Merete

  23/05/2013 at 21:05 Svar

  Når jeg egentlig ikke gidder lage middag, blir det pasta med fetasaus eller alfredo.
  Alfredo lages ved å koke pasta, imens får knust hvitløk kose seg i smør i en liten gryte i et minutt, før jeg tilsetter matfløte og reven parmesan, og krydrer med salt og pepper. Litt pastavann oppi om sausen blir for tykk. Av og til har jeg også litt kokt skinke eller rester av kylling oppi. Bland med pasta.
  Fetasausoppskrift finner du på bloggen.
  Til dette spiser jeg tomat- og løksalat, kokt broccoli eller grønne bønner.
  Lykke til med boken!

  • Susanne Kaluza

   27/05/2013 at 16:18 Svar

   Nam! Høres nydelig ut! Tusen takk, Merete!

 • Marte

  24/05/2013 at 01:21 Svar

  Pimpe opp en frossen-firkant med fiskesuppe med kokosmelk, rød karripaste, vårløk, koiander, sitron, scampi (eller bedre: reker, siden scampiindustrien er så råtten) og ting som ellers er godt i!

  • Susanne Kaluza

   27/05/2013 at 16:19 Svar

   Lurt! Bruker du bare sånn klassisk, frossen Finus-suppe?

 • Dina

  24/05/2013 at 07:24 Svar

  Mitt heteste tips er å kjøpe frossen lapskausblanding! (gulrøtter, poteter, selleri og purre kuttet opp)

  Fungerer til SÅ mye! Til grønnskapslapskaus (naturlig nok), til ovnsbakt fisk i ovnen (med pesto), som tilbehør til fiskegrateng, til rotmos/potetmot (kok opp, tilsett melk og salt og pepper og mos!) osv. osv. Genialt når man vil ha litt «husmannskostaktig» middag, men ikke orker/har tid/gidder å skrelle poteter og gulrøtter. Billig er det også! Og mener jeg har lest at vitaminer og næring ikke forsvinner ved koking heller 🙂 Syns boka di høres veldig fin ut, gleder meg til å lese:)

  • Susanne Kaluza

   27/05/2013 at 16:11 Svar

   Rotmos av lapskausblanding! Genialt!!

 • Katrine

  24/05/2013 at 09:51 Svar

  Hurra! Elsker tittelen. Har ingen konkret oppskrift, men et innspill. Her i huset brukes ferdigløsninger ikke først og fremst fordi det tar kortere tid, men fordi det blir mindre oppvask og ryddesjau på kjøkkenet etterpå. Alle jukseløsninger som reduserer oppvaskmengden er derfor superinteressante!

  • Susanne Kaluza

   27/05/2013 at 16:11 Svar

   Godt poeng! Det skal jeg definitivt ha i bakhodet!

 • Nanna

  24/05/2013 at 17:53 Svar

  Hei Susanne! Kjempemoro med juksekokebok! Mitt tips er «taco» i pita. Dette trenger du:

  Ferdige pitabrød (som du varmer kjapt i ovnen)
  Kjøttdeig, kylling, svinekjøtt eller fisk
  Grønnsaker/salat som du har i kjøleskapet
  Tacokrydder
  Creme Fraiche

  * Varm pitabrød i ovnen.
  * Jeg steker kjøttet (som regel kylling) i stekepannen (stek gjerne sammen med løk, hvitløk, vårløk,brokkoli, paprika eller chili om tilgjengelig).
  * Tilsett tacokrydder og bland i creme fraice til blandingen er fin, men før creme fraichen skiller seg.
  * Ha ved siden av salat/grønnsaker som du har tilgjengelig.
  * Fyll pitabrødene med kjøtt/fisketacofyllet og grønnsaker – og Voilá!

  Lykke til med boka!

  • Susanne Kaluza

   27/05/2013 at 16:10 Svar

   Nam! Pitabrød er genialt! Tusen takk for tips, Nanna!

 • Elin

  24/05/2013 at 20:08 Svar

  Hei!
  Ser at det er tipset om det før, men rotmos av ferdig lapskausblanding er genialt. Koke i 5 min, mose med melk og smør, ferdig! Er best hvis man bruker stavmikseren til å mose, syntes jeg..

  Ellers lagde jeg gode kyllingkjøttboller her en dag. Blandet 400g kyllingkjøttdeig, 1 egg, litt potetmel, litt oregano, 1 hvitløkfedd (revet) og 1/4 løk (også revet). Stekes, og etterpå tilsettes en boks hakkede tomater, litt sukker og mer krydder. Ferdig før pastaen var kokt! 🙂

  • Susanne Kaluza

   27/05/2013 at 16:09 Svar

   LURT! Det hadde jeg aldri tenkt på før!

 • Cathrine

  25/05/2013 at 16:14 Svar

  En favoritt her i huset som går kjemperaskt er pasta med kyllingg og pesto, toppet med cerrytomater.
  Bare å koke opp pasta, steke kylling, helle over pesto og kutte op tomater. Super raskt og godt!

  I det siste har vi også kjøpt tom la gai paste og laget denne thai retten, kjempegodt!!! Servereres med ris

  • Susanne Kaluza

   27/05/2013 at 15:45 Svar

   Hvordan lager du tom ka gai’en?

 • Stine Mari

  26/05/2013 at 10:47 Svar

  Hei! Dette blir noken super bok, ikke bare for barnefamilier

  • Susanne Kaluza

   27/05/2013 at 15:42 Svar

   Håper det! Tenker at den kan passe både for studenter, barnefamilier og alle andre som ser at det i en hektisk hverdag i blant er vanskelig å lage ALL maten helt fra bunnen av!

 • AnetteLille

  26/05/2013 at 17:54 Svar

  Her er min beste hverdagsmiddag. Tar ca 30 min fra du begynner til maten er på bordet.

  4-500 g torsk ( kan bruke laks eller annen fisk og)
  2 store gulrøtter
  1 brokkoli
  4-5 mini mais
  1/2 rødløk
  2 fedd hvitløk
  1 boks hermetiske tomater ( gjerne den som er tilsatt basilikum)
  4 ss rød pesto

  Hakk alle grønnsakene i biter og fordel utover en ildfast form, som har litt olje i bunn. Del fisken i biter og legg oppå. Topp det hele med hermetiske tomater og rød pesto. Inn i ovnen på 200 g i 18-20 min. Mens det hele står i ovnen koker du fullkornsris.

  Smaker helt nydelig, og er en hit her hos både store og små. Smaker ekstra godt med litt frisk persille på toppen 🙂

  • Susanne Kaluza

   27/05/2013 at 15:11 Svar

   Det så ut som en fin oppskrift! Tusen takk!

 • Iselin

  26/05/2013 at 23:18 Svar

  Veldig god, ganske så sunn og absolutt rask pasta bolognese:

  Legg en kjøttdeig i panna med litt olje på middels høy varme (ikke hakk den). Rasp (grove siden av raspen) en liten gulrot og en liten løk og gjerne noe annet du har i kjøleskapet som feks litt stangselleri, roten på en broccoli, litt squash, litt paprika. Evt også en hvitløksbåt.

  Sett på pastavannet og snu kjøttdeigen over på andre siden. Hell de raspede grønnsakene over kjøttdeigen og hakk alt sammen. Ha i en boks med hakkede tomater, litt salt, pepper og oregano, samt en hel/halvt boks med vann avhengig av hvor fuktig du liker sausen (bruk tomatboksen for å få med restene). Sett plata på fullt så sausen koker opp, og skru litt ned så den putrer friskt mens pastaen (gjerne fullkorn) koker. Server med evt raspet ost og/eller salat.

  Med litt effektivitet tar dette ca. 20-25 min- går mye raskere å raspe enn å hakke. Og er svært barnevennlig-har vært datteren min på 15 måneder sin favoritt siden hun begynte å spise voksenmat.

  Lykke til med boken!!

  • Susanne Kaluza

   27/05/2013 at 15:07 Svar

   Bolognese er definitivt med i alle former og fasonger. Det er den defintive hverdagsredning her og!

 • Tonje

  28/05/2013 at 22:17 Svar

  I vår hverdag er det mange «ferdig-hjemmelagede» retter som havner på bordet 🙂

  Pastasaus med mye smak på 10min: stek karbonade/kjøttdeig med en løk kuttet i små biter+et par hvitløksfedd i små biter, hell over 1pose med Toro spagettisaus,hell på 2,5dl vann og rør opp pulveret,hell på 2-3dl matfløte la det småkoke i 5min og smak til med natvigs krydderblanding. Kok den pastaen du vil og maten er ferdig på max 20min!!!! Dette er en slager hos vår 5åring.

  «Mumsesuppe» : kvelden før skreller jeg potet,gulrot og sellerirot og kutter i passe terninger før det dekkes med vann i en kjele i kjøleskapet. Dagen etter setter jeg på kjelen på plata med to buljongterninger oppi,før jeg lager små boller av kjøttdeig eller medisterfarse. La det koke til gr.sakene er møre og nyt det med flattbrød!

  Havets skattekiste er godt med den fisken du vil ha og ferdige gr.blanding etter smak. 10min i ovnen på 200gr. Toppes med rømme og sitron. Sunn middag på null tid!

  Pitabrød med skinke,salat etter ønske,stekt bacon,en god dressing og raspet ost. Veldig veldig godt!!!

 • Anita

  28/05/2013 at 23:38 Svar

  Kan anbefale en pesto fra «fersk og ferdig». På kiwi står den sammen med fersk pasta. Koster ca 22 kroner og ikke mye skumle E’er og vanskelige ord i innholdsdeklarasjonen. Smaker godt og ikke dyr.

 • Tine

  29/05/2013 at 08:34 Svar

  Min favoritt-hastemiddag er linsesuppe (som også er ganske billig og metter godt)!
  Jeg steker en hakket løk og et par finhakkede hvitløksfedd blanke i litt rapsolje, tilsetter det jeg har av grønnsaker (feks bare et par gulrøtter og poteter i terninger), en boks hermetiske hakkede tomater og en buljongterning. Så lar jeg dette koke til grønnsakene er møre før jeg tilsetter en boks røde linser fra Go Green (fordi de er innmari billige).
  Krydre etter ønske. Jeg er glad i paprika, spisskum og chilli.

  Noen ganger tilsetter jeg stekt karbonadedeig og får en gryterett jeg serverer med pasta, andre ganger tilsetter jeg fullkornspasta direkte i suppa og lar det koke med, og noen ganger serverer jeg den bare som den er med godt brød til.

  Billig, enkelt og godt 🙂

 • Mariann

  31/05/2013 at 20:45 Svar

  Aner ikke om det står her, for jeg har ikke lest gjennom alle kommentarene, men da jeg var på butikken i dag slo det meg at vi gjerne spriter opp kjøpepotetsalaten med grønne epler i biter. Det er både friskt og godt, og gjør at majonesen blir litt mer jevna ut. Kan godt tenke meg at det samme kan gjøres med f.eks. Purre og vårløk.

  Jeg tenker på kokeboka di såpass ofte at jeg åpenbart er klar for den. Hurtigmattriks er etterlengtet!

 • Eileen

  03/06/2013 at 21:39 Svar

  Hei:)
  Gleder meg til boka di!
  Her bruker vi å legge frosne kyllinglår med litt olivenolje og krydder i stekeovnen når vi kommer hjem og har frisk salat til (ikke blandet pga kresent barn).

  Det andre kjappe tipset er hjemmelaget fiskegrateng. Fiks ferdig på 40 min. Det beste som fåes i dette huset.

  Hjemmelagde karbonader med havre og kruskakli, salat og selvlaget potetmos.

 • Hanna

  04/06/2013 at 10:10 Svar

  Kan jeg bare si at jeg elsker alle kommentarene her? Mange smarte løsninger og bra tips. Tror den boka di kommer til å bli en kjempehit, Susanne! 😀

 • Monica

  04/06/2013 at 23:00 Svar

  Jeg bruker ganske mye tid på kjøkkenet, men innimellom må jeg som alle andre også ty til litt kjappere løsninger. En favoritt da er Tom Kha suppemix fra Santa Maria. Den pimper jeg med grillet kylling og masse grønnsaker. Lager den på ca 10 min og det gir en sunn og ikke minst skikkelig digg suppe!
  Full oppskrift her:
  http://monicasoppskrifter.blogspot.no/2011/09/thai-kyllingsuppe-med-kokosmelk-thai.html

  Lykke til med boka! Gleder meg til å lese den. Monica

  • Nina

   11/09/2013 at 14:54 Svar

   Mmm, elsker Tom Kha Gai!!

 • […] til Juksekokeboka skal leveres i løpet av uka, jeg har en ny spalte å pønske ut for høstnummeret av Kamille Mor og Barn, samtidig som andre […]

 • […] den digg. Hadde jeg oppdaget denne før, hadde jeg garantert prøvd å lage noe gøy ut av den i Juksekokeboka mi. Har på følelsen av at den vil bli et fast innslag på selskapet hjemme hos oss i årene […]

 • […] da jeg ennå holdt på å jobbe med Juksekokeboka,  spurte jeg dere her inne på bloggen om råd. Hva var deres beste jukseoppskrift? Jeg likte tanken på at boka mi ikke bare ville bli fylt med mine beste og kjappeste […]

Post a Comment