Retro-bølge i bokhylla

Selvsagt er det viktig for barn å lese bøker som gjenspeiler deres egen samtid. Jeg liker bøker som Stjele-Frida, Nilsen og Ne eller Barnehageboka Mi Samtidig er det ikke til å komme bortifra at det er noe ekstra fint ved å lese bøker som jeg selv har gode minner knyttet til fra barndommen.

Nå flommer formelig bokbutikkene over av nyopptrykk av gamle klassiske barnebøker vi selv husker fra 70-og 80-tallet.  Aschehoug har gravd i sine rikholdige arkiv og trykket opp en rekke gamle barnebokklassikere til glede for nye lesere under merkelappen «Ashehoug Retro»

Jason. Et ektefødt barn av 70-tallet. Den bakerste boka er min gamle, den forresten er sønnen min sin nye.

En av mine favoritter er den ur-feministiske 70-tallsklassikeren Jason. Her er vi så langt fra Bakkerbygrena-idyll som vi kan komme. Jason bor sammen med (alene) mammaen sin Gudrun. Hun jobber på fabrikk på dagen og sitter aktmodell på kvelden. Det er slitsomt, men «når Gudrun tenker på at Jason kan få ny vinterfrakk for pengene hun tjener, så orker hun litt til.» Mens mamma jobber er Jason hos dagmamma. Av og til lurer Gudrun på hva Jason holder på med.

Gudrun kan kanskje minne om barnelitterturens svar på Tårnfrid, der hun haster rundt, men selv om hun må jobbe for å få penger til mat og klær er hun er varm og god mamma for sønnen.

Jeg liker Jason, fordi den gir et herlig sosialrealistisk bilde av et hektisk hverdagsliv, uten at noen av karakterene blir klisjeer. Gudrun er dårlig til å strikke, men god til å bake boller og veldig glad i å holde det store, krøllete håret sitt fint, og selv om mamma er litt stressa har hun og Jason det i bunn og grunn veldig fint sammen.

Håndarbeid er ikke Gudruns sterkeste side.

NRK Super har igjen begynt å sende den gamle jugolsaviske tegneserien om den sprø, men kreative Professor Balthazar.  Akkurat som på TV er bøkene om Balthazar herlig surrealistiske og flommer over av fargerike, psykedeliske illustrasjoner. Lillebror har lagt sin elsk på fortellingen om Tikk Takk Musa Igor, som liker å sove inni klokker.

Lett LSD-inspirerte illustrasjoner eller?

Det fine med disse bøkene, som nå bli utgitt på nytt av Juritzen forlag, er at de er skrevet helt på barnas premisser. Her er fint lite samfunnsmoral å ta med seg, bare sprø ideer og koko fortellinger som gir fantasien fritt spillerom.

Professor Balthazar finner stadig opp nye, spennende ting.

Mitt lesehjerte banker varmt av å se fantastiske Lisen får ikke sove i butikkhyllene igjen. Sammen med God Natt Albert Åberg er vel dette de mest realistiske bøkene noen gang skrevet om barn som skal legge seg. Husker du den? Det er leggetid for Lisen, men hun får ikke sove uten dukken, og dukken får ikke sove uten bamsen og bamsen får ikke sove uten hunden og hunden får ikke sove uten pusen og sånn fortsetter det. (Høres kjent ut forresten!)

Tilslutt er det ikke plass til Lisen i senga.

En annen bok jeg husker jeg leste masse på Fritidshjemmet da jeg var liten er Majas Alfabet.

Husker du denne?

De sjarmerende tegningene og fine, små rimene som hører til hver bokstav gjør boka til en fryd å lese for barn som så smått er begynt å interessere seg for alfabetet. En ekstra bonus er at barna lærer masse navn på blomster og planter mens de leser, alt fra T for timotei til G for gressløk og S for smørblomst. En herlig sommerbok!

Leser du noen bøker fra du var liten for barna dine? Hva er favorittene?

Søte små dikt på rim til hver bokstav i Majas Alfabet.

No Comments
 • Line

  03/06/2013 at 10:16 Svar

  ÅÅH, Lisen får ikke sove var favorittboka mi når jeg var liten!

  • Susanne Kaluza

   03/06/2013 at 10:30 Svar

   Samme her 😀 😀

 • Hanne

  03/06/2013 at 10:35 Svar

  Farvel Rune… Får tårer i øynene enda av den boken! Lisen får ikke sove er også fantastisk 🙂

  • Susanne Kaluza

   03/06/2013 at 10:52 Svar

   Samme her! Klarer ikke tenke på den en gang uten å begynne å gråte! Det var en vooond bok..

 • k.

  03/06/2013 at 11:23 Svar

  Åhhh, lisen var en av mine favoritter som liten! her i hus går det mest i engelske barnebøker siden de bare koster en brøkdel av prisen her og vi er en tospråkelig husholdning, men hjemme hos moren min leser vi mye de gode gamle jeg hadde som liten. Jeg fant feks Albert Åberg og en kjempefin Postmann Pat serie med en god bøker i. Jeg var også så heldig å bli minnet på illustrasjonene til en japansk forfatter som heter Gyo Fujikama, og siden de bøkene også var tilgjengelg på engelsk har flere i den serien nå. Illustrasjonene gir meg skikkelige barndomsminner: http://www.amazon.co.uk/Sleepy-Time-Gyo-Fujikawa/dp/1402768206/ref=sr_1_5?ie=UTF8&qid=1370251056&sr=8-5&keywords=Gyo+Fujikawa !

  Ellers har vi satset på ordentlige tjukke gode bøker vi kan bruke videre, som illustrerte versjoner av Ole Brum-biblioteket, Det Suser i Sivet og Beatrix Potter. Mummi har vi også, men til nå er det de nye versjonene det går i, selv om jeg tror vi kommer til å lese de lengre historiene om ikke så lenge. Hun har også en Albert Åberg-bok, og de er jo utrolige fine.

  Den siste der minner meg forresten om denne: http://bokelskere.no/bok/linnea-i-malerens-hage/112999/

 • Hanna

  03/06/2013 at 12:21 Svar

  Haha, Jason flagrende på slep er jo en klassiker! Av de bøkene jeg likte da jeg var lita er det Albert Åberg som er populær i heimen, men de fleste bøkene jeg har er for litt eldre barn ser det ut som…

  • Susanne Kaluza

   04/06/2013 at 08:58 Svar

   Digger Albert Åberg! Også er det utrolig kult at det fortsatt kommer nye bøker i serien 🙂

 • Aina

  03/06/2013 at 13:11 Svar

  Nesten alle disse var i bokhylla mi da jeg var liten! Er vokst opp med fast bibliotek-tur hver tirsdag… Nå har jeg sjøl blitt mamma til to lesehester, en storebror som sluker bøker på sengekanten og ei lillesøster som gjerne hører om Lisen. Vi har forresten vår egen variant også, der alle kosedyra hjemme får gjennomgå 🙂

  • Susanne Kaluza

   04/06/2013 at 08:59 Svar

   Fats bibliotekstur hver tirsdag? For en utrolig hygelig tradisjon!

 • Anne Line

  03/06/2013 at 13:59 Svar

  For meg er det bøkene til Elsa Beskow som fremkaller barndomsminner. Spesielt historiene om Tante Grønn, Tante Brun og Tante Fiolett, i tillegg til «Puttes Eventyr i Blåbærskogen» og «Okke, Nøtt og Pillerill». De er ikke så enkle å få tak i, men jeg har funnet noen av de. Veldig nostalgiske og med vakre tegninger av Beskow.

  • Susanne Kaluza

   04/06/2013 at 09:01 Svar

   Åh! Elsket Tante Grønn, Tante Brun og Tante Fiolett! De må jeg se om jeg kan finne neste gang vi er på biblioteket 🙂

 • Marit Magnussen

  04/06/2013 at 06:52 Svar

  «Champingjong med fransk fasong. Skrives med bokstaven C!» Majas alfabet er en gammel slager hos meg. I boka mi har jeg øvd på bokstavene (med tusj) så den er sliten og nedklussa. Men har tenkt å kjøpe et nytt eksemplar til dattera mi på 1. år. Blir koselig å lese sammen etterhvert!

  • Susanne Kaluza

   04/06/2013 at 09:01 Svar

   Så herlig at du kan den i hodet! Boka funker like fint ennå. Det er veldig gøy å se 🙂

 • Marit

  06/06/2013 at 22:13 Svar

  Jason på ferie! Dét var det den het! Jeg har gått rundt med diffuse minner om denne boken, og vips der var den! Jeg vet hvilken bok som er den neste jeg kommer til å kjøpe 😀

Post a Comment