Hvem laster ned app'er til barna hjemme hos dere?

Først vil jeg bare si tusen takk for alle varme, fine, oppmuntrende heiarop, meldinger, personlige erfaringer og ikke minst solskinnshistorier jeg har fått her på bloggen, på Facebook, på Instagram og på telefon de siste dagene. Særlig blir jeg glad av å høre om alle andre som har mistet både tre og fire og sju ganger, men som likevel hadde vellykkede graviditeter etterpå. Sånne historier gjør det mye lettere å holde håpet oppe!

(Akupunktøren som hadde slik suksess med å hjelpe Ane Dahl Torp er forøvrig lokalisert. Time bestilt for neste uke!)

I mens forsøker jeg som best jeg kan å sette den ene foten foran den andre og la hverdagen gå videre. Jobb er en fin distraksjon. I dag begynte arbeidsdagen klokka 07.30 da datteren min og jeg hoppet inn i en drosje for å dra ned til TV2 på Karl Johansgate. Denne gang hadde de bedt meg komme i studio på TV2 Nyhetskanalens direktesending for å snakke om app’er for barn. En ny undersøkelse fra Forlaget Propell viser nemlig at 8 av 10 barneapper som lastes ned blir lastet ned av kvinner. Det er altså mødrene som tar styringa over barnas digitale hverdag. Hvordan stemmer det hjemme hos dere? Og hva tror du årsaken kan være?

På den ene siden tenker jeg det er kult at data -et tradisjonelt mannsdomene- nå blir overtatt av kvinne. På den anen side henger det jo kanskje sammen med at det ofte er mødre som tar ansvar for å kjøpe innbursdaggaver, følge med på om barna trenger nye gummistøvler og altså også har tatt på seg å sørge for at iPad-ene er fylt med passende spill og underholdning?

Hos oss er det i alle fall jeg som tar grep om å fylle iPad og telefon med nye, spennende og lærerike spill før en sommerferie. Til vanlig er jeg streng på skjermtid, og lar bare barna spille iPad på ukedagene om de «bytter det inn» med halvtimen med Barne TV.

Når de er syke eller er på feire, og allikevel må sitte i et flysete og vente eller trenger litt rolig lek etter en hel dags bading og herjing ute, synes jeg det er fint å ha noen nye og engasjerende spill på iPad’en eller telefonen. Nå om dagen står Dragonbox høyt i kurs. Et annet mattespill barna liker er Hungry Fish, der barna lærer pluss og minus gjennom å la fisker spise tall.

Jeg liker holdningen til Aslak Borgersrud, som skrev her på bloggen her at det gjelder å holde lekekassa spennende, bytte ut leker i blant og sørge for at det man har i den er alderstilpasset, variert og gir barna utfordringer. Hvilke app’er er barna deres mest fan av for tiden?

Nå har jeg en liten 5-åring som synes alt som har med TV å gjøre er veldig spennende, og siden dette opptaket skulle være i den tiden på døgnet der hun er som mest i støtet (grytidlig på morgenen…) lot jeg henne bli med for å se hvordan TV blir laget.

«Mamma og meg på venterommet og mamma blir sminket av sminkedama og jeg har på meg gul kjole».

Gjett om hun syntes det var stas?? Særlig inntrykk gjorde sminkerommet. «SÅ mye sminke! Det er sikkert over hundre!» og at mannen som satt ved siden av oss i sminkestolen var å se på skjermen i pauserommet bare minutter etterpå. Mens mamma var i studio måtte hun love å sitte musestille i sofaen på pauserommet. Da var det enda bra jeg hadde noen nye spill på telefonen 😉

Hvem er det som styrer nettbrett og app-er til barna hjemme hos dere? Og har du tips til noen bra app-er å sjekke ut for de små?

 

No Comments
 • Mari - Sikring av barn i bil

  24/06/2013 at 13:13 Svar

  Først av alt må jeg si at jeg føler så med dere som har opplevd enda en spontanabort, Susanne. Jeg håper du nå får god oppfølging, og at akupunktur er det som kanskje skal til for deg.

  Når det gjelder app’er her i huset så er det nok mamma som styrer med det her også. Samboeren min er redd for at telefonene våre skal bli ødelagt av at barna låner dem, mister dem/krangler om dem osv, til spilling og derfor helst ikke vil ha noen app’er på sin telefon. Selv syntes jeg er app’er er genialt for læring og noe spennende å finne på når man er på steder hvor man kanskje ikke kan gjøre så mye annet enn å sitte stille 🙂

  Jeg liker å leke meg med forskjellige app’er selv også. Vi var nylig en langhelg i Sør-Frankrike og ved hjelp av en app hadde jeg lært meg bittelitt fransk. Hadde jeg hatt bedre tid kunne jeg nok lært mye mer, men jeg rakk bare å benytte meg av den et par dager før avreise. Gøy og nyttig.

  • Susanne Kaluza

   26/06/2013 at 10:17 Svar

   Tusen takk for gode ord.
   Jeg tror det er flere som har det som dere, at pappa er litt mer skeptisk til å la barna leke med telefonen. Den fransk-appen hørtes forresten genial ut! Husker du hva den het?

   • Mari - Sikring av barn i bil

    09/07/2013 at 15:45 Svar

    Appen heter Mindsnacks French, den kan også fås på andre språk(antar de da heter Mindsnacks Spanish, German også videre).

 • Utrolig bra av deg på debatten. Jeg så på og synes det var litt stas å si til mannen at henne kjenner jeg litt 😉 haha… *starstruck*

  Her er det også jeg som laster ned 🙂

  • Susanne Kaluza

   26/06/2013 at 09:07 Svar

   Så koselig! Tusen takk for fine ord! Må møtes «live» en dag også snart kjenner jeg 😀

 • […] at vi faktisk ble invitert til å diskutere saken på TV2 Nyhetskanalen sammen med mammablogger Susanne Kaluza. I tillegg har Familieprat.no har også laget en sak på […]

Post a Comment