10 kule ammebilder

Selv om Norge er et liberalt land skjer det fortsatt at cafeer ber ammende mødre gå, eller mate barna sine på do.  (Ville du spist lunsjen din der andre bæsjer?!)

nternasjonalt har kvinner blitt kastet ut av klesbutikker fordi de ammet barna sine, en redaktør i det britiske bladet Mother and Baby kalte amming for «creepy» og en mor ble til og med kastet av flyet fordi hun ville mate barnet sitt.

Derfor synes jeg det er bra å se kvinner som mater barna sine og ikke skammer seg for det. På Facebooksiden Beautiful Breastfeeding har de masse kule bilder av kvinner i alle aldre og fra alle kulturer. Her er mine favoritter:

Liker at det tar litt tid før du ser at ungen faktisk spiser.

Digger dette bildet fra Beautiful Breastfeeding-siden av en mor som ammer sin nyfødte datter. SÅNN ser en kvinnekropp ut etter at den har født! #pustmedmagenikkehatden #sunnspirasjon

Hvor kul ser ikke hun ut?? Historisk bilde av en inuitt-kvinne som tandem ammer barna sine. Fra århundreskiftet.

Klassisk, men creepy ammebilde av Frida Kahlo. Moren kunne ikke amme henne, så hun leide inn en fattig indianerkvinne som amme istedenfor.

Ikke bare hippier som ammer!

Hatt det ansiktsuttrykket der før??

Om jeg skal på do og amme? Tr’ukke det.

Haha, jammen ikke mye som har forandret seg på 200 år. Det kaoset her mens babyen skal få mat ser kjent ut.

Liker at det ikke bare er glansede mødre som fronter amming.

 

Hippie chick forut for sin tid! Grenada, 1951.

Har du turt å amme på offentlige steder som cafeer eller restauranter? Og har du noen gang opplevd å få kommentarer eller reaksjoner på det?

No Comments
 • Lisettes

  15/07/2013 at 08:31 Svar

  Hei Suzanne, elsker bildet av kvinnen som ammer sitt nyfødte barn! Og at du nevner at faktisk at kroppen ser slik ut etter en graviditet:) Love it! Jeg må innrømme at jeg er litt flau og amme for venner og noen familie medlemmer (deriblantikkeminmor), hehe. Litt gammeldags der….jeg husker når jeg var liten og min tante skulle amme barnene sine ble jeg superflau. Og det har hengt i alle år….til og med når jeg skulle amme mine. Jeg er langt i fra en sjenert person til vanlig, og derfor litt rart det hele….men synes synet av en ammede mor er vakkert! Og jeg elsker det selv. Savner det allerede. Kanskje det blir en nummer tre….snart;) Vi få se….

  • Susanne Kaluza

   17/07/2013 at 12:41 Svar

   Det er mitt favorittbilde og! Med nummer 1 gikk magen ganske fort tilbake, men etter andremann så jeg jaggu gravid ut i 9 måneder ETTER fødsel 😀

 • Camulen

  15/07/2013 at 08:36 Svar

  Jeg er veldig glad i å amme – har ammet fire barn – og har bare positive erfaringer med å amme på offentlige steder. Jeg har aldri fått negative kommentarer, selv ikke da vi bodde ett år i England det året jeg var i permisjon med tredjemann. Dette var i 2001/02, og det var ikke veldig vanlig å amme offentlig der da. Jeg «debuterte» der borte med å amme en illsint og sulten baby stående i IKEA-køen! Jeg fikk en del blikk, men bare en kommentar av en dame som syntes det var så fint å se hvordan vi løste det! 🙂 En annen dame jeg ble kjent med i løpet av oppholdet, mente jeg burde fått en utmerkelse av helsemyndighetene for min innsats for å fremme amming offentlig – Hehe!

  Nå sitter jeg ikke å blottlegger hele meg mens jeg ammer. Jeg tar hensyn og er ganske diskret, men gjemmer meg heller ikke bort når babyen skal få mat. Amming er flott, koselig og en superenkel måte å gi babyen et godt måltid på, og ved å vise forståelse begge veier skjønner jeg ikke at dette skal være problematisk for noen.

  • Susanne Kaluza

   17/07/2013 at 12:43 Svar

   Samme her. Selv om jeg ammer stort sett hvorsom helst (i kirken på julaften i silkekjole?) er jeg alltid diskret. Jeg dekker meg ikke til med noe teppe eller noe, men passer på å ha på klær som gjør at det er lett å amme uten å blottlegge seg. Egentlig ikke så mye for andre sin skyld, som at jeg aldri har vært toppløs-sole typen og ikke er komfortabel med å vase rundt med puppen ute,-baby eller ei:-D

 • BrusselMamma

  15/07/2013 at 11:40 Svar

  Har ammet offentlig når det har vært behov for det, i Norge, Belgia hvor jeg bor, og på ferie i Italia, Frankrike, Tyskland, Nederland etc og bare møtt hjelpsomme og greie folk.

  Følte meg litt tett på folk da jeg ammet en gang på en buss som skulle ta oss fra flyet til flyplassen for jenta ble veldig varm. En dame at det sikkert var lurt så hun ikke ble dehydrert, mens en mann tok seg av kofferten min. Bare gode opplevelser og koselige minner, altså!

  • Susanne Kaluza

   22/07/2013 at 14:19 Svar

   Så godt å høre! Jeg tror jo folk blir stadig mer avslappet på dette i de fleste landene i Europa i alle fall.

 • Mari

  15/07/2013 at 13:42 Svar

  Jeg ammet min 6 dager gamle baby på bussen hjemme i Oslo, det falt ikke i god jord hos en kvinnelig medpassasjer: Hun himlet med øynene, ristet på hodet og stønnet oppgitt… Men baby var sulten og jeg gjorde det mest naturlige verden, gav babyen min mat <3

 • Hanne

  15/07/2013 at 13:49 Svar

  Har ikke barn, enda, så har derfor ikke ammet heller, men synes det virker som en god ting man ikke skal være flau eller redd for å gjøre i offentligheten.

  Allikevel så kan jeg trekke frem et par ganger der jeg følte at ammende mødre var generende for meg. For eksempel på en tidligere arbeidsplass der mitt eneste lunsjbordalternativ var en plass litt bortgjemt ment for lesing og studering. Da en dame kom bort mens jeg spiste lunsj og begynte å amme uten å spørre meg eller noen andre som satt der. Selvsagt skulle hun fått lov om hun spurte, eller jeg hadde foreslått en plass et annet sted i lokalet av hensyn til andre gjester, men hun kunne da ha spurt om det var greit først vel?

 • Elisabeth

  15/07/2013 at 16:27 Svar

  Jeg har ikke barn selv (ennå). Men jeg reagerer veldig på at noen mener amming er unaturlig, ekkelt og skal gjemmes bort. Jeg har alltid tenkt at det er det mest naturlige i hele verden. Det er jo sånn en baby får i seg næring og folk forventer da ikke at jeg skal gjemme meg bort hvis jeg spiser. Jeg er egentlig veldig sjenert, men tror jeg kommer til å amme akkurat hvor det måtte passe meg når jeg får barn. Amming er vakkert og helt naturlig. Man trenger selvfølgelig ikke å slenge ut puppen og la den henge så alle får se, men hvem gjør vel det i dag?

  Amming skal ikke gjemmes bort. De som får til å amme burde være stolte av det og vite hvor heldige de er som ikke trenger å gi flaske.

 • Elisabeth

  15/07/2013 at 17:40 Svar

  Ammer hvor og når som helst! Bryr meg ikke hva andre syns. Det er jo 100% naturlig:-)

 • Ikke mamma

  15/07/2013 at 18:51 Svar

  Nå er ikke jeg mamma enda, så akkurat det der skal jeg ikke uttale meg så mye om:) men det jeg alltid stusser på i slike diskusjoner er at hovedargumentet er «det er jo naturlig!». Det er mye som er naturlig som vi likevel ikke gjør blant folk. Tviler på at jeg hadde sluppet unna med å fise eller ha sex i en restaurant med å si «det er jo 100% naturlig!» Ikke at det nødvendigvis kan sammenlignes med å amme, men håper dere ser svakheten i argumentet;) jeg må hvertfall le litt hver gang noen sier det med største selvfølgelighet. Det at noe er naturlig er hvertfall ikke god grunn nok alene til å gjøre det i offentlighet;)
  (jeg er for ordens skyld ikke i mot amming:P)

 • Kath

  15/07/2013 at 19:04 Svar

  Ang «jeg gjør det hvor som helst fordi det er 100% naturlig»: Det er mye som er naturlig, det betyr ikke at det nødvendigvis må gjøres i offentlighet. Sex, for eksempel. Det mest naturlige i hele verden – uten hadde ingen av oss vært til – men man trenger ikke nødvendigvis å gjøre det på bussen foran bestemor likevel.

  Jeg synes at enkelte som ammer er så udiskret at det faktisk blir litt latterlig. Jeg satt på en buss med ei som bokstavelig talt dro av seg hele toppen og vippa puppen ut av BH’n uten noe som helst forsøkt på diskresjon – noe som gjorde et par eldre herremenn ekstremt ukomfortable. Jeg hører mange argumentere at «ungen trenger mat, så da driter jeg i hva noen sier», men det er ikke nødvendig å gjøre det til et show hvor man undrer på om det kan lønne seg å ta inngangspenger heller. For all del; utfør amming om det er nødvendig, men vær oppmerksom på at det ikke er alle som er like interessert i å være vitne til det. Kanskje spesielt i situasjoner hvor man ikke kommer seg av flekken (offentlig transport osv).

  Mens jeg er i gang… Småbarnsforeldre: det å skifte bleier på bordet i kaféer er faktisk fullstendig uakseptabelt – men utføres likevel av mødre som bokstavelig talt driter i at andre ikke er interessert i kaffe med møkk til dessert.

 • Annie

  15/07/2013 at 19:14 Svar

  Kos deg på ferie! Vi smakte matpakkebrødet ditt i sag, tommel opp frå alle fire! Vi har alt kjøpt det igjen:-)

 • DIVAMAMMA.NO

  15/07/2013 at 20:35 Svar

  Jeg sier bare HEIA AMMING ( til de som får det til). Fine bilder!! Jeg synes amming er vakkert, men selvfølgelig ikke til enhver pris.
  Jeg har ammet offentlig, og har aldri fått kommentarer på det. Men jeg må ærlig innrømme at selvom jeg er veldig for amming, og synes det er flott, så har jeg aldri vært helt komfortabel med å amme foran mange , mange mennesker.

 • Lisa

  15/07/2013 at 22:26 Svar

  Hei! Jeg er for tiden gravid med mitt første barn og har sånn sett lite erfaring med temaet, men jeg skal innrømme at jeg kvier meg litt til å amme i offentlighet. Jeg vil selvfølgelig amme barnet mitt og ser argumentet med at «det er det mest naturlige i hele verden», men som flere påpeker over her, er ikke det at noe er naturlig synonymt med at det må gjøres i offentlighet. Når det er sagt, håper jeg at jeg endrer mening og at det vil føles naturlig for meg å amme hvor som helst – men på en diskré måte som ikke støter noen.

 • C.

  15/07/2013 at 23:14 Svar

  Jeg ammer barna mine når som helst, og hvor som helst. Så jeg har ammet på alle mulige steder offentlig. Aldri fått kommentarer. 🙂
  Ikke at jeg hadde brydd meg, hvis barnet er sultent må det få mat. Jeg gjemmer meg ikke bort, eller bruker teppe over elns. Men jeg bruker amme BH så det er enkelt tilgjengelig, og jeg personlig liker ikke å vise frem magen min så jeg kler meg slik at jeg kun må ta frem den aktuelle puppen som babyen uansett vil skjule når den spiser. Jeg liker ikke å «lufte puppene» offentlig rent personlig liksom. Så jeg er litt diskret alikevel, selv om jeg ammer anywhere.

 • Jona ( Mammalivet i Berlin)

  15/07/2013 at 23:50 Svar

  Jeg elsker den facebooksiden!

  Amme gjør jeg over alt. I dag ammet jeg på et meeeget fullstappet fly, og kjente hvor takknemmelig jeg er for at offentlig amming er såpass akseptert i Norge. Jeg har fått noen rare blikk når jeg har ammet min datter som da var litt over året. Vi satt i parken og jeg var veldig diskret, men likevel så rynket naboen på nesa og snudde seg vekk. Bra at hun gjorde det da, og ikke ba meg om å gå vekk, for da hadde det blitt rabalder..hehe 😉
  Jeg tror amming av barn som er eldre enn 1 år er det som får mest reaksjoner.Det har i allefall jeg følt. Men jeg tror det eneste som kan endre den holdningen, er at flere ammer sine smårollinger offentlig og dermed gjør det mer «normalt».
  Ikke gjem dere damer, vær stolte!

 • Christina

  16/07/2013 at 00:04 Svar

  Jeg er har hatt flere dårlige opplevelser med kvinner som har ammet offentlig. Da jeg jobbet i butikk var det til og med en som hadde ungen på armen og puppene ute mens hun ble ekspedert i kassen. Det syns jeg rett og slett er ganske frekt. Diskret amming er selvfølgelig helt ok. Amming føles sikkert helt normalt for alle som er mødre selv, mens andre kan synes det er sjenerende. Og det må også være greit.

 • Elisabeth

  16/07/2013 at 09:33 Svar

  Mat er livsviktig det er ikke sex!

 • Lisa

  16/07/2013 at 11:10 Svar

  Fikk meg en god latter her! Har selv ammet til gutten var rundt året å kan ikke huske å noen gang fått noen kommentarer på det. Og jeg var mye ute mens jeg gikk i permisjon, genialt at maten er klar til en hver tid! Så kom jeg på at utfor skobutikken jeg obber i er det en benk hvor det daglig sitter noen å mater barnet sitt, enten pupp eller flaske. MEN da kom jeg også på den ivrige kunden jeg en gang hadde som ammet mens hun prøvde sko, mens hun ville ha min hjelp…Morsomt nå men tror kanskje jeg ble litt satt ut da:)

 • Kaisa

  16/07/2013 at 13:10 Svar

  Debuterte som offentlig ammer et par uker etter fødsel, da min kjære syntes det var lurt å møte folk på kafe på slutten av spasertur, i stedet for å gå hjem. Sliten mamma og sulten unge var ikke verdens beste kombo, sørlig siden jeg slet litt med å få det til. Men vi snudde oss litt vekk og ungen roet seg, og etter det gikk det greit. (Men min kjære ble gjort oppmerksom på at det var greit å avklare sånt med meg FØR han gjorde avtaler heretter.)
  Da junior var 4 mnd dro vi til USA, og jeg var veldig spent på hvordan det ville bli å amme ute på tur. Men det gikk supert, ingen sure miner. Var nok en god kombo av diskresjon fra min side og det faktum at staten Washington har en rimelig sterk «Brest is best»-lobbygruppe. Du har all rett til å amme hvor som helst, og ressurssterke grupper som holder på den retten. 🙂

 • Steinsdotter`s Saga

  17/07/2013 at 20:45 Svar

  Jeg personlig kan ikke skjønne at folk har noe i mot mammaer som ammer offentlig!!! Det er jo den mest naturlige ting i verden.

  Og her hadde du delt mange fine bilder!
  Jeg har jo supersansen for kule fargerike mammaer med full afro, så det bildet var min favoritt!

  Mammadamens mammablogg delte et fint innlegg av Marta Breens blogg på facebook igår! Velskrevet om blandt annet amming:

  http://martabreen.wordpress.com/2013/07/14/de-brysomme-barna/

  Anbefaler å lese!

  • Susanne Kaluza

   24/07/2013 at 18:50 Svar

   Takk for god link! Marta er en gammel kollega og venn av meg, og hun skriver ofte klokt og godt!

 • Tina

  25/07/2013 at 09:02 Svar

  Jeg lurer på hva som er verst jeg, offentlig amming eller er hylskrikende baby som er sulten? Folk ser stygt på en når barnet gråter og det kan de også gjøre når en prøver å ordne problemet! Er det ikke det ene så er det det andre! He he he

 • Anne Katrine

  15/03/2016 at 18:53 Svar

  Hei. Det er lenge siden dette ble postet. Jeg ammet babyen min på 6 mnd på kommunestyremøte i desember og fikk tydelig beskjed om at det ikke var greit. I avisa ble det skriving om at jeg ikke visste hvordan jeg skulle oppføre meg og om etikette. Så denne debatten er ikke død i Norge heller! I 2016! Og barnet fikk jeg ikke ta med meg mer. Nå er ikke det så aktuelt lenger for meg, men likevel. Hilsen meg:)

Post a Comment