De beste tipsene fra bursdagshelgen

Puh! Da var årets barnebursdagsbonanza omme. De siste dagene har vi hatt 35 barn, 14 voksne, 2 babyer og 1 hund på besøk.

Det enkle er ofte det beste: Hvit papirduk og fargestifter er alltid en slager hos de små. Glassene skriver vi alltid navn på under eller på siden slik at vi slipper å bruke 75 plastglass på 15 gjester..

Gårsdagen var min 18ende barnebursdag, (familie og vennebursdag x 6 + familie og vennebursdag x 3)  og i løpet av årene har jeg plukket opp en god del triks, som gjør at jeg ikke lenger synes bursdagene er stressende, men tvert i mot har oppdaget at jeg trives med all ståheien. Det aller beste trikset er å prioirtere knallhardt, og ikke jobbe seg i hjel unødig.

Den aller første barnebursdagen vi lagde, på ettårsdagen til datteren min, gjorde jeg -i kjent førstegangsfødende stil- alt for mye ut av. Jeg følte liksom pølser ikke var nok mat å by på, så jeg sto opp grytidlig, bakte grove pizzasnurrer, tredde frukt på spyd, lagde to slags salater og hadde koldtbord til de voksne med oster, skinker, jordbær og melon, -i tillegg til fancy pølser så klart.

Nå har jeg skjønt at vanlige, rimelige wienerpølser holder i lange baner på en norsk barnebursdag. Med ett sunt alternativ til de voksne (Druer? Trenger ikke skjæres opp en gang) og eventuelt én salat er matbordet mer enn raust nok.

Morro for unga! Kakefakkel gir maks effekt for minimum innsats. Du finner dem på Cacas eller på store matvarebutikker (jeg kjøpte min på Ica).

Ellers prioriterer jeg bort alle ting jeg ikke synes er gøy selv (som baking) og prioriterer opp alle ting jeg synes er morsomt (som leker, tøys og moro)

Jeg hadde egentlig tenkt å pynte bollene med sjokoladeglasur eller melis og kakestrø, for å gjøre dem morsommere (og kamuflere at de var bortekjøpt), men unger digger jo boller akkurat slik de er, så jeg kjørte på med drinkpasasoller og noe stjerneskudd og lot det bli med det. Neste gang tror jeg at jeg kjøper enda færre boller, og heller deler de i fire, siden de færreste barna orker en hel bolle etter pølsefest.

Tidligere år har jeg pliktskyldigst bakt en sjokoladekake langpanne, men i år valgte jeg å innse mine begrensninger. Bestemor og mormor har alltid med en hjemmebakt kake, som er mye bedre enn alt jeg kan komme opp med lell. For barnebursdagen dagen etter valgte jeg derfor kun å spe på med noen pakker sjokoladeboller fra butikken, -og en sånn ferdig kakerøre fra Møllerens med kokoskake i.

Og vips hadde jeg en nybakt kake, gitt!

De hadde jeg aldri prøvd før, men for en genial oppfinnelse!  Krevde totalt tre sekunders arbeidsinnsats fra meg (klippe opp posen, helle røre i en form) for å kjenne lukten av stekende kake spre seg i huset. I tillegg smakte den digg. Hadde jeg oppdaget denne før, hadde jeg garantert prøvd å lage noe gøy ut av den i Juksekokeboka mi. Har på følelsen av at den vil bli et fast innslag på selskapet hjemme hos oss i årene fremover. (Skulle jeg servert kaka til voksne hadde jeg lagd to i en rund form, og fylt midten med krem og ananas for å ta igjen det tropiske, eventuelt en deilig, frisk sitronkrem?)

Et lurt triks er forresten å dele kakene opp i bittesmå stykker -mye mindre enn det faller deg naturlig- tenk konfektstykker fremfor kake. Barna liker ofte å smake på alle kaker, men orker ikke store stykkene. Slik blir det mindre svinn.

Morsom kakeform og tonnevis med kakepynt kompenserer for at herligheten kommer fra en ferdig røre. Pyntmessig gikk jeg for melis blandet med sitron som en kontrast til den søte kokossmaken, og så blandet datteren min kokosstrø sammen med rosa og svart strøssel, mens lillebror satte på nonstop.

Som en ekstra overraskelse denne gang hadde vi vært på Ikea og kjøpt en markedsbod i papp som kostet geniale 98 kroner. Først fikk barna leke med den, mens på slutten av festen ble den gjort om til en iskiosk.

Kom og kjøp -pepper og løk -før butikken stenger – husk å ta med penger!

Her rigget jeg meg til med boller fylt av saftis, en flaske sjokoladesaus som stivner på isen og kakestrø og så fikk barna stå i kø og bestille den isen de ønsket seg.

Alle liker saftis!

Dette var supermoro, og vi tullet og tøyset masse med å insistere på at jeg bare solgte blomkål og gulrøtter og spørre om de ikke ville ha sko med sjokoladesaus i stedenfor is.

«Jeg vil ha én is med sjokoladesaus og dobbel strø, takk!»

Jeg kunne selvsagt bare gitt barna isen som den var, men det geniale med sjokoladesaus som stivner på isen er nettopp at du kan helle strøssel på, -og vips har den samme, gamle lollipopen festpynta seg. I tillegg  digger barna alt de kan få være med å bestemme hvordan skal være selv.

Det blir tretusentrehundreogtre kroner, takk!

Barna var kreative og plukket blader de brukte som betaling, -mens andre tøyset og løp fra regninga eller betalte med en klem i stedenfor med «penger».

En Kaluzaspesial!

Ellers lot jeg barna leke mest mulig fritt selv. Siden dette var første bursdag i førsteklasse og mange av jentene bare har kjent hverandre i en knapp uke, passet vi på å ha noen leker i bakhånd i tilfelle det skulle skli ut, eller noen ble gående alene. (Forresten, her er et lurt triks: Vi satte navnelapper på alle barna da de kom, og hadde i tillegg litt navneleker rundt bordet. Dermed lærte vi oss kjapt navnene på alle jentene i klasse 1a.)

Heldigvis gikk timene fort, og barna lekte fint sammen. I begynnelsen var det et par som gikk rundt i utkanten og småsavnet mammaen og pappaen sin, men så tok vi en runde Bro Bro brille, for å dra alle med, og da varmet de kjapt opp.

Sirkusteltet fra Ikea kjøpte jeg i sommer, fordi det var det biligste jeg fant: knappe 150 kroner.

På forhånd hadde vi dratt ut alt vi har av uteleker: stylter, hoppetau, baller, rockeringer (litt fordeler skal vi ha med å bo i en bygård med flere andre barn!) pluss et leketelt (også det fra Ikea, men kjøpt tidligere i sommer) som ble fylt med dukker og ballonger for de som ville trekke seg litt tilbake.

Klarer du å gå helt fra iskremkiosken og bort til huskene?

Stort mer opplegg var det ikke behov for. Barna koste seg med å leke butikk, ha dukkesykehus, slå hjul eller hoppe på trampolina. Dagen ble avsluttet med en liten skattejakt. Hvordan jeg lager skumle skattekart som ser skikkelig ekte ut kan du se her.

Når foreldrene kom og hentet etter tre timer var hagen full av lekende, leende barn som ikke ville hjem. Pakkene valgte vi å åpne først når gjestene var gått, mest av alt fordi jeg ikke kjente de andre barna i klassen ennå, og ikke ville det skulle bli sårt om noen ikke hadde med gave eller om noen hadde med mye finere eller mye mindre fin gave enn resten. Hvis alle skulle sitte i ring ala den klassiske «flasketuten-peker-på» syntes jeg det ville bli så mye fokus på hvem som hadde gitt hva.

Hvordan pleier du å gjøre det når dere feirer bursdag? Pakker dere opp gaver ettersom barna kommer, samler dere alle i en ring underveis, eller gjør dere noe helt annet? Og har du noen andre smarte (og enkle!) bursdagstips på lur? 

Kaptein SorteSus til tjeneste!

 

No Comments
 • Anita

  26/08/2013 at 08:47 Svar

  Ser ut til å ha vært en kjempefest og heldige som kunne være ute med alle kidsa.

  Lurer på en liten ting… Du virker over gjennomsnittlig opptatt av sunn og god mat, er du ikke litt skeptisk til å promotere halvfabrikata posemat, selv om det er enkelt?

  • Susanne Kaluza

   26/08/2013 at 10:40 Svar

   Vet du, etter at jeg fikk først ett og så to barn har jeg vært nødt til å innse at jeg må senke kravene til meg selv om ikke jeg skal slite meg ut. Halvfabrikata (og standard bilige wienerpølser) er ett slikt eksempel. Før ville jeg slitt meg ut med å lage alt fra bunnen av (selv om jeg ikke liker å bake). Nå har jeg omfavnet posematen og tenker slik: Kake er ikke sunt okke som. Det viktigste er at vi spiser sunt med masse frukt og grønt de 364 dagene ellers i året. Også satte jeg fram en skål druer og en skål cherrytomater på bordet før pølsene kom, så barna fikk da i seg vitaminer denne dagen og 😉 )
   Man må ikke være så streng med seg selv, tenker jeg.

   • Susanne Kaluza

    26/08/2013 at 10:42 Svar

    Forøvrig holder ganske mye snarvei-mat helt ok standard. Nivået er blitt langt høyere enn for bare noe år siden. I den kokoskaka (som jeg forøvrig vedder på ingen av de voksne som smakte da de henta ville gjettet var ferdig-røre) er f.eks hovedingrediensene: Egg, rapsolje, sukker, potetstivelse,vann, revet kokosnøtt (8%) og hvetemel.

    Ikke så halvgærent det der, med andre ord 🙂

 • Hilde

  26/08/2013 at 09:17 Svar

  Kjempebra! Endelig barneselskap med fokus på barna! (Er så lei av de barneselskaptrendene som massemedia refererer til… At det skal være innleid klovn og restaurant eller sirkus eller et eller annet high class og dyrt.)

  Jeg likte selv de barneselskapene med fokus på pølser og fiske etter godtepose og barneleker best. Det var noen som bare satte på en film, men det er noe av det mest passive en kan finne på.

  Hjemme hos oss hadde vi mange barneleker i stedet. (Vi hadde ikke tv før jeg var 5 år og ikke videospiller før jeg var kanskje 14?) Husker at ei klassevenninne av meg bemerket at dette var den morsomste bursdagen hun hadde vært i! (To barneleker, pølse i brød, godtepose, sjokoladekake i morsom form, ikke verre enn det…)

  Som sluttnote: Var skeptisk til deg da du havna i media pga fancy matpakker, men etter hvert har jeg blitt en ganske stor fan av deg 🙂 Hver gang du sier noe i media, kan jeg ikke annet enn å si meg enig og prise meg lykkelig over at det fins noen som sier det høyt. Stå på, du tøffe dame!

  • Susanne Kaluza

   26/08/2013 at 10:48 Svar

   Først og fremst: Så utrolig hyggelig å høre! Glad bildet av meg har nyansert seg over tid. Jeg er jo opptatt av mye mer enn matpakker (selv om min attraksjon til det først og fremst ligger i at jeg liker å a) spise mat og b) la min indre 3-åring finne på gøye ting i voksenlivet).

   Høres ut som vi er fan av samme type bursdag. Frilek er topp og så litt sånn «sett hale på grisen» eller fiskestang når man ser ting begynner å skli ut.

   Det viktigste med en bursdag er jo at barna får tid til å leke sammen, -ikke at den er dyrere og mer spektauklær enn forrigemann sin..

 • Mamma

  26/08/2013 at 09:58 Svar

  Jeg er også en stor fan av å holde det enkelt, med minst mulig opplegg, og mye frilek. Sist barnebursdag droppet jeg faktisk pølse og hadde bare kake (der jeg kommer fra er det ikke vanlig med pølse, bare 1 kake). Ingen barn som etterlyste pølse og kakestykkene ble spist opp i motsetning til da de tar 2 biter og resten av kakestykket blir kastet. Min erfaring er at barn liker flaskelek fordi de er stolte over gaven de har gitt og ønsker å se bursdagsbarnet åpne pakken. Jeg har ikke følelsen av at barn er så veldig opptatt av hvem som hadde med den «beste» gaven, i hvertfall ikke der vi bor. Da min sønn var i en annen bursdag og pakkene ikke ble åpnet så lurte han på hvorfor pakkene ikke ble åpnet, siden han synes det er så gøy. Hvor kjøpte du forresten stjerneskuddene?

  • Susanne Kaluza

   26/08/2013 at 10:35 Svar

   Godt poeng!

   Jeg var litt redd for at barna skulle bli skuffet over mangelen på sjokoladekake, men det var bare én som spurte etter det, og de var mer enn happy med pølser og is, så det gikk veldig fint!

   Ser at barna liker godt å se det de gir bli motatt, men her gjorde jeg det slik fordi jeg ikke kjente barnegruppen på forhånd. Husker fra min egen oppvekst at ei tyrkisk jente kom på første barnebursdag med blomst til vertinnen og ingen gave til bursdagsbarnet. Ei annen jente hvert år med noe som helt åpenbart var sammenrasket hjemmefra, typ en voksenbok med kaffeflekker i. Siden det var helt ny klasse og jeg var usikker på hvem som faktisk kom, hva slags gavenivå de forskjellige la seg på og jeg ikke ville skuffe noen, bestemte jeg meg for å gjøre det slik, men kanskje gjør vi det annerledes neste år.

   Snakket med en del av foreldrene ved henting på om vi heller skal gå sammen og spleise på gaver ved barnebursdagene i klassen. Det kan også være en fin løsning 🙂

   • Mamma

    26/08/2013 at 10:57 Svar

    Ja, jeg skjønner poenget ditt med gavene, særlig siden du selv har opplevd som liten at det kan bli flaut for noen. Skulle ønske jeg hadde turt å ta opp dette med spleisegave. Da får man en ordentlig gave istedenfor masse smågaver. Er redd for å virke grådig, he he 😀

    • Mamma

     26/08/2013 at 11:01 Svar

     PS Hvor kjøper man slike stjerneskudd?

     • Susanne Kaluza

      26/08/2013 at 12:57

      Hmmm… De var det mannen min som kjøpte for lenge siden, og jeg som fant bakerst i bursdagshylla i kjøkkenskapet 😉 Men ser det har masse kule stjerneskudd -bla hjerteformet og som tall eller bokstaver på cacas.no

      http://www.cacas.no/Finn/Produkter/?keyword=stjerneskudd&page=1

    • Susanne Kaluza

     26/08/2013 at 12:55 Svar

     Ja, vrient det der, men tror ingen tenker at det er grådig. Fokuser heller på hvor arbeidsbesparende det er 😀

 • Inger Lise - TiddyMin

  26/08/2013 at 10:19 Svar

  Herlig! Regner med at vi holder barnebursdag neste gang frøkna fyller år, og det er ikke helt utelukket at vi henter noen ideer og inspirasjon herfra. Likte veldig godt isboden, og konseptet med lek og moro! 😀

  • Susanne Kaluza

   26/08/2013 at 10:50 Svar

   Isboden var helt topp. Minimalt med innsats for maksimalt med gøy! Lurte først på å smelte kokesjokolade å helle over, men så fant jeg flaska med stivende sjokkosaus i skapet, og da ble det jo om mulig enda enklere! Vi tulla og tøysa masse med å late som jeg bare solgte sko eller grønnsaker, tulle med prisene, si vi var utsolgt osv og barna gikk helt opp i rollen som butikkgjester. Og det beste av alt: De saftistene koster jo under 20 kroner for en pakke med 10 nå, så dette var virkelig billig moro!

 • Hanna

  26/08/2013 at 10:31 Svar

  Åh, du er så flink til å lage gøy! Gøy mat, gøy is, gøy lek. Men hvor ble pølsedrakten av?! 😀

  • Susanne Kaluza

   26/08/2013 at 10:36 Svar

   Hahahahaha, pølsemannen var selvsagt med i år og! Fikk bare ikke noe kult bilde av ham 😀 Barna digger ham og nå var det ekstra stas siden halvparten ikke hadde sett ham før. Veldig billig moro det der!

 • Gründermamma

  26/08/2013 at 22:22 Svar

  Her var det mange supre tips!! Dette er akkurat en sånn type sommerbursdagsfest jeg vil organisere for min sønn. Han fylte 1 år nettopp, men dessverre gikk ikke bursdagen hans som planlagt. Ble et litt rotete opplegg og like før pakker og kake skjedde en ulykke som gjorde at vi måtte dra til legevakten (det gikk bra med ham). Har skrevet litt om det på bloggen. MEN neste år da skal jeg hente frem ideene dine og få en fabelaktig feiring:-)

  • Susanne Kaluza

   27/08/2013 at 07:49 Svar

   Uff og huff! Det hørtes ut som maks uflaks! Godt å høre det går bra med han nå. Heldigvis får du maaaaaaaange muligheter igjen til å lage en koselig barnebursdag for ham 🙂

 • Monica

  26/08/2013 at 22:30 Svar

  Wow. Denne bursdagen skulle jeg nesten ønske jeg var invitert i (selv om jeg er 36…)!! Hørtes jo kjempe gøy ut rett og slett. Jeg sanker ideer til vårt første store barnekalas om en måned:) TAKK

  • Susanne Kaluza

   27/08/2013 at 07:51 Svar

   Haha, så hyggelig å høre! Vi hadde det topp, -hjelper når været er som det er om dagen da! Krysser fingrene for at sola holder seg til deres kalas og. Mange klemmer fra Susanne

 • Hege

  27/08/2013 at 09:49 Svar

  Vi arrangerte barnebursdag forrige helg, jenta mi er et år eldre enn din og går i andre klasse. Min erfaring er at disse jentene synes det er veldig moro å gi bort presanger, så jeg tror de ville blitt skuffa hvis pakkene ikke ble åpnet i bursdagen.

  Ellers er det lurt å være enig om nivå på gavene. Hos oss ble dette tatt opp på foreldremøte første skoledag. Gavene skal koste max 100 kr, og i barneselskap må man invitere alle jentene/guttene eller hele klassen.

  • Susanne Kaluza

   28/08/2013 at 09:30 Svar

   Ja, barna ville veeeldig gjerne åpne opp her og, men jeg har som jeg skrev over her litt blandede erfaringer med det fra egen oppvekst. Jenta som alltid kom med noe sammenraskede ting hjemmefra eller hun med utenlandske foreldre som ikke hadde med gave i det hele tatt. Siden jeg ikke kjente barnegruppa i år, ville jeg unngå en liknende situasjon.
   Veldig enig i at det er lurt å bestemme et fast nivå på gavene. Første foreldremøte på skolen kommer snart, og da tenker jeg det blir et nyttig tema å ta opp!

 • Jona ( Mammalivet.com )

  27/08/2013 at 11:11 Svar

  Du er så flink til å lage moro ! 🙂 Den isboden var genial!
  Jeg går gjerne for outsourcing av kaker og diverse.
  Bestemødre og venner får i oppgave å lage ting som jeg ikke er så god på.
  Men en enkel og god greie jeg laget til siste barnebursdag var kiwipops. Frosne kiwiskiver på pinne med sjokoladetrekk! Superenkelt og et sunnere alternativ for dem som er opptatt av sånt. 🙂 Og så var pitapizzaene en superhit! Barna digger å få velge pålegg selv og lage sin egen minipizza 🙂

  • Susanne Kaluza

   28/08/2013 at 09:32 Svar

   Ohh, minipizza og kiwipops var lurt! Man kan jo bli litt halvgal av alle de pølsene når man har flere barn 😉

 • Fru Thoresen

  27/08/2013 at 21:48 Svar

  Digger ideen om pimpet Lollipop og iskrembod – takk for tips 🙂

  • Susanne Kaluza

   28/08/2013 at 09:33 Svar

   Bare hyggelig! Det var virkelig kjempemoro!

 • […] likhet med Susanne Kaluza, er ikke baking verken min styrke eller lidenskap. Hva gjør man da? Jo, man får litt hjelp. Jeg […]

 • […] min hadde selvsagt Monster High øverst oppe på ønskelista til bursdagen sin i år, og siden jeg forlengst har gitt opp mitt steinharde pre-baby-prinsipp om å nekte datteren […]

Post a Comment