5 magiske og realistiske barnebøker

God morgen! Har dere hatt en fin helg? Formen min har vært litt dårlig i helga, så etter en aktiv lørdag formiddag med bruktmarked i hagebyen, ansiktsmaling og insektsjekking på Folkehelsedagene og eplekakebaking på Geitmyra sto søndagen i innekosens og høytlesningens tegn.

Hoho! Moro for unga! (Nevnte jeg at min mentale alder er 8 år?)

6-åringen og jeg er i gang med å lese Harry Potter. Som den Harry Potter-nerden jeg er (sto i kø midnatt da de tre siste bøkene kom, eier hele serien på norsk og engelsk, har hatt Gryffindor skjerf i 10 år, dro på Harry Potter Studio Tour sist jeg var i London) har jeg gledet meg til hun skulle bli gammelt nok til disse bøkene omtrent siden før hun lå i magen min.

Jeg ville nok ikke funnet de fram på et par år ennå, hadde det ikke vært for at en gutt i klassen hennes -som har en eldre søster – har vært gjennom flere av bøkene allerede og har dermed vekket interessen hos de andre elevene også.

Nå er vi kommet til side 155 og vi koser oss like gløgg begge to. Hun vil ikke at jeg skal slutte å lese, -og jeg vil for en gangs skyld ikke slutte å lese heller, fordi det er så mange detaljer jeg har glemt og det er så stas å gjennoppdage hele serien på nytt, når jeg vet hva som skjer videre og dermed kan plukke opp alle frempekene J.K Rowling har lagt inn.

Så får vi heller se ann hvor mange bøker vi leser i første omgang. De blir jo skumlere og skumlere og mer og mer rettet mot tenåringer ettersom Harry og vennene blir eldre og kampen mot Voldemort tilspisser seg. Dere som har eldre barn: Hvordan har dere løst dette? Har dere lest alle bøkene i en fei eller har dere drøyd noen år mellom bok nummer 1 og nummer 7?

Det aller helligste: Rektor Humlesnurrs kontor i Harry Potter Studio Tours utenfor London.

Lillebror på 3 er imidlertid altfor liten til å lese bøker uten bilder ennå. Hans favoritter om dagen er to bøker i hver sin ende av skalaen: En hverdagsrealistisk serie og en eventyrlig magisk.

Fine bøker for barnehagebarna av svenske Sanna Töringe.

Den hverdagsrealistiske er en søt liten svensk barnebok-serie som heter «Katt Kan».  Katt er et lite barn -ontrent 2, 3 år vil jeg gjette- som «kan selv!» Hjemme hos oss er den «klare sjøl!» en veldig gjenkjennelig setning enten det dreier seg om å sjenke melkeglasset sitt «sjøl!»eller trekke opp glidlåsen «sjøl!». Som hos Katt skjer dette med blandede resultater.

I berget av nostalgiske barnebøker er det og også lese noen som speiler barnas egen samtid. Men akkurat denne situasjonen er det vel ingen som kjenner seg igjen i eller…?

Vi har to av bøkene: Katt Kan i parken og Katt Kan om morgenen og her er gjenkjennelige tannbørstekamper «Katt kan! Katt kan!» og mammaer som sitter på benken i parken og er så oppslukt av mobiltelefonen at hun ikke får med seg hva barna egentlig holder på med (overhodet ikke gjenkjennelig! ehm….) Lillebror fryder seg og ler hver bidige gang Katt gjør noe mammaen ikke synes er greit og roper entusiastisk med «Katt Kan!».

Katt er veldig hjelpsom,men kanskje ikke helt slik mamma hadde trengt..

Den andre favoritten er en nydelig eventyrserie med vakre illustrasjoner og masse små fingre kan ta og føle på.

Serien er laget av Fortellerforlaget – og det finnes en rekke klassiske titler å velge mellom: Katten med støvlene, Askepott, Hans og Grete, Den Stygge Andungen, Snøhvit og Rødhette.

Ting popper opp, rører på seg og lar seg åpne i fortellingen om Katten med støvlene.

Lillebror er særlig glad i fortellingene om Lille Rødhette og Katten med støvlene. Han digger å kjenne på grov kanvas eller myke puter mens han hyler «så store ører du har bestemor!» eller humrer av den smarte katten som lurer den onde greven.

Fantastiske illustrasjoner og morsom tekstur i denne papp-bok serien som passer perfekt for nysgjerrige små fingre.

Bøkene er topp å ha liggende som gaver, siden de er spennende både fra man akkurat så smått begynner å lese for barna -med sterke farger, tydelige illustrasjonerog lite tekst på hver side- samtidig som de er magiske og annerledes nok til også å fange interessen til småskolebarna som har begynt å lese selv. 

Hvilke bøker leser dere om dagen?

Mens Askepott-boka er storesøsters favoritt.

No Comments
 • Hege

  23/09/2013 at 10:02 Svar

  Her veksler vi mellom Ruffen bøkene av Tor Åge Bringsvær og Kaptein Supertruse av Dave Pikey 🙂 hovedpersonene Thomas & Harald finne på mye gøy og for en 5åring er konseptet om drittleie doer og rampete roboter fantastisk morsomt!

  Jeg kan nesten ikke vente til han når Harry p alderen; Mor er Hp fan på sin hals (funka dårlig med rundtur i studioet under siste London tur – 5 mnd på vei og med storebror på slep..), alle bøkene på engelsk (først i paperback, men nå i hardback) og kjøpt på kindle! Og så klart alle på DVD 🙂

  Storebror har også fått lånekort – jeg hadde det som liten og husker enda turene til lierbyen bibliotek 🙂

  • Susanne Kaluza

   23/09/2013 at 11:11 Svar

   Hehe, ja Harry Potter studio tour er mer for de litt eldre barna ja. (VI!)
   Jeg haddde med tantebarnet mitt på 15 og vi koste oss gløgg 😀 Vil tro det er topp fra sånn 8-10-12 års alderen avhengig av hvor fan de er av bøkene og filmene? Hva tenker du?

 • Lindis

  23/09/2013 at 10:37 Svar

  Jeg har endelig fått 6- og 9-åringen med på Roald Dahl, hurra! SVK for tiden, den er jo bare genial:) Vi begynte på Harry Potter for noen år siden og er ferdige med bok 2, men 6-åringen vil helst stoppe der, 9-åringen vil fortsette.

  Ser ut til å bli tre-dobbel lesestund framover, ellers har jeg stort sett lest for de eldste 2 når minsten er i seng. 3-åringen holder seg til favoritten «Elgen Fredrik får seg høner» for tiden, men jg skal sjekke ut de du anbefalte:)

  • Susanne Kaluza

   23/09/2013 at 11:10 Svar

   Åh, Elgen Fredrik har jeg ikke hørt om. Den må jeg sjekke ut!

 • underveis

  23/09/2013 at 11:45 Svar

  Hei. Ungene her er nå sju, ti og elleve. Vi har vår faste høytlesningstradisjon til kveldsmaten – da leser vi for alle tre. Fram til lillebror var ca fire hadde vi litt separate lesinger – en bok for de to store og en annen for lillebror (stort sett Karius og Baktus omigjen hver kveld), hvis vi var to voksne. Første runde med Harry Potter var såvidt jeg husker i den perioden før lillebror ble med på de stores lesing. Da leste vi de tre første bøkene og så stopp. Seinere har vi lest disse tre omigjen, med en svært fascinert lillebror med i gjengen – og vi har sett de tre første filmene med ungene – alltid først etter at boka er lest. Dette har vi tenkt mye over, spesielt siden det er elleveårsgrense på den første filmen. Men vi syntes at det var best at vi så disse sammen med barna her hjemme – og etter at de kjente histoiriene godt fra bøkene – i stedet for at de plutselig fikk se de hos noen andre. (Vanskelig spørsmål). Men – altså full stopp etter tredje bok. Vi synes Harry blir «for stor» og at historien blir mye mer mørk etterhvert. Mange protester på dette, spesielt fra minstemann. (De to eldste kan selvfølgelig velge å lese bøkene selv, de står jo der i hylla). Så har det gått litt tid – og nå har vi valgt å sette igang med fjerde bok. Men uten å få noe løfte om å få se filmen etterpå.
  Det er en utfordring når en har barn i ulike aldre – som man jo gjerne har. Stort sett holder vi mye igjen når det gjelder filmer. Mht bøker så er det egentlig ikke så vanskelig å finne høytlesning som passer for alle. Det går også fint å tilpasse litt der og da når en leser, forklare, hoppe over litt, gjør ting mindre skummelt ved å spøke litt om det underveis osv. Og det er flott at de på den måten får mange felles historier som de kjenner godt – både nye bøker og gamle skatter.

  • Susanne Kaluza

   24/09/2013 at 09:19 Svar

   Det var gode innspill, tusen takk! Vi er snaaart ferdig med nummer én nå, så da er det godt å vite at vi har to bøker igjen før vi setter punktum for en stund 😀

 • karinleser

  23/09/2013 at 15:57 Svar

  Åh, jeg gleder meg masse til å lese HP for barna. Men siden den eldste er tre år så blir det vel noen år til;-) Jeg skjønner godt at det er litt dilemma, de blir mørke etter hvert. Kan jo være at det datteren din også vil ha en pause etter en bok eller to? Jeg er enig i at Fortellerforlaget har veldig fine bøker for barn, de har noen for veldig små barn som har veldig foreldrevennlig lyd!

  • Susanne Kaluza

   24/09/2013 at 09:19 Svar

   Oh! Foreldrevennlig lyd! Det hørtes interessant ut! Hvilke titler er det?

 • Odd Erling N. Eriksen

  23/09/2013 at 17:33 Svar

  I serien ‘barnebøker som egentlig er myntet på barnas foreldre’ vil jeg anbefale den glimrende «Go the f*** to sleep» av Adam Mansbach (Ill. av Ricardo Cortes)

  Alle som noengang har (forsøkt å) legge en liten småttis vil humre godt av de barnebokaktige tegningene i kontrast til rim av typen «The cubs and the lions are snoring/wrapped in a big snuggly heap. How come you can do all this other great s**t/but you can’t lie the f**k down and sleep?»

  • Susanne Kaluza

   24/09/2013 at 09:20 Svar

   Hahahaha, ja den har jeg lest hos naboen min! Hysterisk morsom!

 • Nancy

  23/09/2013 at 21:08 Svar

  Vår lille to, snart tre-åring har lagt sin elsk på en bokserien om Bø og Bæ. Den ene boken har vi nå lest så mange ganger at han kan den helt utenat. At bøkene er på nynorsk er helt topp, kjekt med litt nynorsk i en sterkt bokmålspreget hverdag også 🙂

  Ellers er bøkene om Thomas og Emma veldig populære, Mummi er kjempepopulær om enn noe skummel til tider. Gruffalo og lille Gruffalo kan også varmt anbefales til små nybegynnere på kveldslesingen, den går på rim og er akuratt passe lang og passe spennende for en liten krabat med lett makk i bakenden 🙂

  Lesestundene på kvelden er blitt vårt høydepunkt i hverdagen <3

  • Susanne Kaluza

   24/09/2013 at 09:22 Svar

   Bø og Bær bøkene er kjemåefine! Blir til at jeg «oversetter» de til bokmål når jeg leser høyt da, bare fordi det er mest naturlig for meg :-p Men jeg burde kanskje slutte med det…?

 • Marie

  23/09/2013 at 22:48 Svar

  niåringen min holder på med Harry Potter nr 2. Jeg har tenkt å bremse henne slik at hun ikke tar alle i en jafs. Jeg tenker at de har en naturlig progresjon ettersom de tar for seg ett skoleår ad gangen og blir voksnere ettersom Harry blir voksnere. Det er helt uaktuelt å la henne lese mer enn de to-tre første nå. Ellers går det mye i Doktor Proktor, Rampete Robin og En pingles dagbok-serien –

  • Susanne Kaluza

   24/09/2013 at 09:24 Svar

   Ja, de er jo 17 når siste bok er omme, så det blir litt «stort» for en seksåring for å si det mildt! Men Doktor Proktor, Rampete Robin og En pingles dagbok skjønner jeg at vi kan glede oss til!

 • Her har storebror akkurat begynt å interessere seg og kose seg med lesing. Og det måtte selvfølgelig belønnes i form av en ny bok og det ble Albert Åberg. Han er av den typen som kan lese samme boken x-antall ganger *sukk*

  Han elsker også boken om Edgar som går i skogen og treffer alle skogens dyr 🙂

  • Susanne Kaluza

   24/09/2013 at 09:25 Svar

   Åh, elsker å belønne lesing med mer lesing! Så fint! Jeg elsket også å lese de samme bøkene (og de samme Donald og Pellefant bladene) om igjen og om igjen. Tror det er endel av å være barn 🙂

 • Hege

  24/09/2013 at 21:39 Svar

  Tok visst litt lengre tid å svare enn jeg beregnet – jeg er helt enig – 8-10 år alt etter som hvor langt man har kommet i prosessen 🙂

  Jeg måtte lese de igjen i våres mens jeg ventet på at lillebror skulle komme; har lastet ned kindle for iphone og ipad; det var gull å ha mens man knotet seg rundt med kollektiv trafikk og slikt.

  • Susanne Kaluza

   25/09/2013 at 11:11 Svar

   Ja, jeg elsker Kindlen min. Anbefaler veldig å ønske seg den ordentlige Kindelen til jul. Den er så utrolig mye bedre å lese på enn en iPad. Den versjonen som er ute nå har også en hendig baklys-funksjon som gjør at man leser like fint i sterkt sollys som liggende i et mørkt rom -uten å lyse opp for den som ligger ved siden av og vil sove. Jeg elsker har hatt Kindlen min i to år nå og ELSKER den 😀

 • trine lise

  25/09/2013 at 12:14 Svar

  Hei! Hvor er den fiiine jakken på bilde nr 1 fra? :O

  • Susanne Kaluza

   25/09/2013 at 13:08 Svar

   Miss Selfridges i London. Jeg likte den så godt at jeg kjøpte to da jeg fant den på tilbud 😀

 • Inger Lise

  25/09/2013 at 18:31 Svar

  haha, du er nå søt da. Jeg også gleder meg veldig til å dele Harry Potter bøkene med jenta vår. Elsker de bøkene, og lever meg helt inn i de! :))

  De pop-up bøkene så artige ut. Frøkna hadde digger dem! 🙂

 • Nina

  25/09/2013 at 20:25 Svar

  ååh. Du skulle vært på Leaky Con London i sommer 😀 Magisk!

 • hanne

  01/10/2013 at 10:42 Svar

  Har du vært borti noen av disse pop-opp-bøkene? http://www.gammafon.no/arkiv/category/produktkategori/pop-up-boker
  Har hørt så mye bra om dem, så vurdrer dem i julegaver (billigere for eksempel her: http://www.adlibris.com/no/product.aspx?isbn=8282181153 )

 • hanne

  01/10/2013 at 11:29 Svar

  Har du vært borti noen av disse pop-opp-bøkene? http://www.gammafon.no/arkiv/category/produktkategori/pop-up-boker
  Har hørt så mye bra om dem, så vurdrer dem i julegaver (billigere for eksempel her: http://www.adlibris.com/no/product.aspx?isbn=8282181153)

Post a Comment