Det perfekte barselbesøk

I dag sitter jeg syltet ned i bokjobbing. Deadline for Aschehougboka jeg lager sammen med andre flinke bloggere kryper faretruende nær. Det er moro å redigere andres tekster, men den virkelige oppturen i dag kommer ved lunsjtider. Da har jeg nemlig satt av tid til å stikke innom en venninne som akkurat har fått baby. Åh som jeg gleder meg! Kose på bløte babykinn og tjukke, bollelår. Nusse på dunete nyfødthår, og høre hvordan sykehusopphold og foreldrelivet har vært så langt for min førstegangsfødende venn.

Min favoritt barselgave. Barna mine hadde knapt på seg noe annet enn de ullpysjene fra Nøstebarn hele høsten og vinteren når de var babyer.

Men hva er egentlig et hyggelig barselbesøk? Jeg innrømmer det gjerne. Før jeg fikk barn selv visste jeg fint lite om behovene til babyer eller nybakte foreldre for den saks skyld. Det var ikke viljen det sto på: Jeg ville gjerne glede venninnene mine, men visste bare ikke helt hvordan. Da jeg fikk barn selv gjorde jeg meg derfor mentale notater over hva jeg selv ble ekstra glad for på barselbesøk. 6 år og ørten venninner med barn senere har jeg en masterplan klar:

 1. FØR: Besøke en gang etter jobb når babyen er som mest sliten, ammer eller gråter nonstop og alle andre i familien og vennekretsen også kan og vil stikke innom. NÅ: Forsøke så godt det lar seg gjøre å legge visittene til lunsjtider eller andre tidspunkt når mor er alene med barnet og ønsker selskap.
 2. FØR: Bli i timesvis NÅ: Satser heller på kortere, men hyppigere besøk.
 3. FØR: Ha med en blomsterbukett. NÅ: Si ifra at jeg tar med mat så den nybakte mammaen ikke styrer med servering. Gjerne spekeskinke, en god ost, røkelaks eller annet hun ikke har kunnet sette tennene i på 9 måneder.
 4. FØR: Gi bort en kortermet babybody i størrelse 50, til et barn født midt på vinteren. Gjerne med en artig, ironisk tekst. NÅ: Ulltøy i størrelse 62 eller en annen stor størrelse som foreldrene ikke får lassevis av fra alle andre. Tilpasset årstiden babyens faktisk er født i. Eventuelt bøker som er lette å bytte.
 5. FØR: Sitte i sofaen og skravle og drikke glovarm te. NÅ: Tilby å holde babyen så mor kan dusje/gå på do/drikke glovarm te selv.

Har du andre tips du ville føyd til denne lista? Hvilke barselbesøk satte du mest pris på?

Perfekt gave til baby født i oktober, eller hva….?

No Comments
 • Mari

  29/10/2013 at 10:11 Svar

  Ha ha akurat de samme tankene har jeg gjort meg 🙂

  • Susanne Kaluza

   29/10/2013 at 10:40 Svar

   Godt å høre jeg ikke var den eneste 😀

 • lindis

  29/10/2013 at 10:27 Svar

  Haha – sitter og strikker ribbestrikket ullbody i alpakka, langermet og med omslagsåpning, til tantebarna som kommer i februar. Husker de nusselige lyseblå fløyels heldressene med knapping i ryggen og harde stive blondekrager jeg fikk TRE av til den førstefødte…

  • Susanne Kaluza

   29/10/2013 at 10:40 Svar

   Hehehehehe, knapper i ryggen: Verdens verste oppfinnelse for nyfødte 😀 Også veldig lite fan av alle klær som må dras over hodet, men har bitteliten åpning øverst.

   PS: Heldige tantebarna!

 • Christine

  29/10/2013 at 10:28 Svar

  Amen! Dette burde bli sendt ut til venner og kjente før fødsel 😉

  • Susanne Kaluza

   29/10/2013 at 10:38 Svar

   Hahahaha. Godt flere kunne kjenne seg igjen 😉

 • FruMeyer

  29/10/2013 at 10:33 Svar

  Perfekte var de som hadde med seg bakverk og vaska og rydda etter seg 🙂
  Synes besøket som fikk meg med på 2 timers gåtur var koselig den dagen, men ikke dagen derpå når brystbetennelsen og forkjølelsen meldte sin ankomst. Ikke lett å sette tadetmedro grenser som førstegangsfødende.

  Barselbesøkplanen din burde være slått opp på døra inn til barselforeldre !

  • Susanne Kaluza

   29/10/2013 at 10:38 Svar

   Oh! Folk som vasker og rydder etter seg! Det hadde jeg glemt. Burde definitivt være med som et eget punkt!

 • Brit

  29/10/2013 at 10:43 Svar

  Mitt aller største tips til dem som skal på barselbesøk er å gi beskjed på forhånd, evt spørre om når det passer best med besøk. På dagens barselhotell kommer gjerne de besøkende ramlende inn hele dagen siden det ikke er visittider, og sist jeg var ikke i form til uanmeldte besøk. Dette var da jeg var «rutinert» andregangsfødende, og jeg kan jo bare tenke meg hvor ekstra utfordrende det hadde vært dersom jeg var førstegangsfødende og skulle bale med ammingen i tillegg. Desverre var det ikke alle som hadde forståelse for at vi ikke øsnket uanmeldte besøk hele dagen, og noen ble fornærmet… Så brukte jeg tid på å bekymre meg over dette i stedet for å nyte babyen og få slappet litt av disse første dagene. Alle vil ha en bit av kaka (eller babyen), og det er mange som ikke forstår at man er sliten og sårbar etter en fødsel, og kanskje egentlig bare vil ha fred og ro! Til og med damer som selv har født oppfører seg slik, og det synes jeg er både ufølsomt og merkelig.

  En annen ting jeg hadde satt veldig stor pris på var om de besøkende som ønsker å holde den lille hadde vasket hendene først. Og at de hadde latt være å ta på seg sterk parfyme før besøket, for det er ikke noe særlig å få tilbake babyen sin som ikke lenger lukter nyfødt, men heller tantes parfyme…

  • Susanne Kaluza

   29/10/2013 at 10:50 Svar

   Gode innspill! Spørre om det passer eventuelt når det passer er veldig viktige innspill.

   Tror det er noe av det jeg likte best med å ligge på barselavdeling på Riksen. Der sto det i brosjyren at det kun var tillatt med partner og egne barn, slik at vi hadde en «unnskyldning» for å si nei til besøk. Så gjorde vi unntak og tuslet ut i resepsjonen før å møte de stolte besteforeldre.

   Og dette med å vaske hendene og droppe sterk parfyme er også lurt. Ikke minst fordi en god del barn kan reagere på sterk parfyme lukt.

 • Silje Tiller

  29/10/2013 at 10:44 Svar

  Liker punkt nr 3 på listen din. Jeg ble overrøsset med blomster da jeg fikk min datter. Neste alle tullipaner som jeg måtte sette ute på gangen om natten og ikke kunne nyte i det hele tatt. Men det beste besøket var av søsteren min som kom med muffins til meg, for sykehusmaten klarte jeg ikke å spise.

  • Susanne Kaluza

   29/10/2013 at 10:51 Svar

   Samme her! Søsteren min kom med sushi. Elsker henne!

 • Stine

  29/10/2013 at 10:49 Svar

  Midt i barseltiden selv, og kjenner meg godt igjen i denne listen. Som en over her nevnte; de som rydder og vasker etter seg selv er faktisk gull verdt! Da kan de komme nårsomhelst på døgnet!

  • Susanne Kaluza

   29/10/2013 at 10:52 Svar

   Hjertens enig! Det var det mest de nybakte besteforeldrene som gjorde hos meg, men tilgjengjeld gjorde de seg hjertlig velkomne til å komme når som helst og så ofte som helst!

 • Guro

  29/10/2013 at 11:00 Svar

  Mye bra sagt, dette med klærne er bare underlig. Da vi kom hjem, fikk vi en kompis av faren på besøk med gave. Hva hadde han kjøpt? Joda, kortermet t – skjorte med hodeskalle på og miniskjørt. I oktober. I størrelse 56. Ble aldri brukt.

  • Susanne Kaluza

   29/10/2013 at 11:11 Svar

   Hehehehehe. Snakker av erfaring ja 😉

 • sillala

  29/10/2013 at 11:16 Svar

  Haha, pefekt! 🙂 Denne må jeg bare dele slik at alle mine venner stiller godt forberedt en gang i januar når nr. 2 kommer!

  • Susanne Kaluza

   29/10/2013 at 11:39 Svar

   Oh! Så spennende! To er dobbelt så fint som én!

 • Carina

  29/10/2013 at 11:24 Svar

  Haha, gjenkjennelig! Spesielt dette med korte besøk! (I hvert falll de på ettermiddagen og i helgene, hvor pappaen endelig er hjemme og gjerne vil ha litt tid med den lille!) Min gode, snille venninne fylte fryseren vår med innbakte horn. De var gull verdt den første tiden! Så det tipset har jeg tatt med meg videre, til nære venninner pleier jeg å ta med horn med blåskimmelost og spekeskinke, som de kan fryse ned.

  Sånn ellers, så tenker jeg at det er rett og slett er greit å spørre hva den nybakte moren/foreldrene ønsker! Selv synes jeg den første tiden var beintøff, med mye sykdom og ammetrøbbel. Og mye av besøket så jeg, dessverre, som plikt og slitsomt. Men det gjaldt ikke de som holdt babyen, kokte en kaffekopp til meg og generelt ikke forventet så mye snakk og trilleturer ol. Jeg har derfor hatt lett for å tenke at alle andre tenker som meg.. Men, jeg har venninner som er i fin form og rastløse, som gjerne vil ha besøk, gå tur, som bare vil ha noen i sofaen sammen med seg. Så ja, spør hva mammaen ønsker, har lyst på, savner.

  • Carina

   29/10/2013 at 11:28 Svar

   Og, hurra for bokjobbing;)

   • Susanne Kaluza

    29/10/2013 at 11:40 Svar

    <3 <3

  • Susanne Kaluza

   29/10/2013 at 11:40 Svar

   Horn til fryseren! Det var både omtenksomt og lurt!

 • Sanne

  29/10/2013 at 11:58 Svar

  Takk for gode ideer- jeg er blant de som ikke har barn og ikke har peiling overhodet! Skal huske det til neste gang jeg skal på besøk 🙂

  • Susanne Kaluza

   29/10/2013 at 12:22 Svar

   Så bra du synes det var nyttig! Skulle ønske noen kunne hvisket meg noen tips i øret før jeg fikk barn selv og;-)

 • underveis

  29/10/2013 at 12:17 Svar

  Veldig veldig kloke råd. Jeg har også bakt rundstykker og gitt bort til naboer og andre med nyfødte babyer. Kan spises ferske og ellers fryses. Ordentlig mat er viktig. Holder ikke bare å gi folk kake – slik mange barselgjester tror…

  • Susanne Kaluza

   29/10/2013 at 12:23 Svar

   Enig! Jeg er ikke så flink til å bake selv, men har noen ganger tatt med to pakker fersk gnocchi (koker på 2 minutter) et glass ferdig pastasaus av høy kvalitet og en god ost. Middag på 5 minutter når de trenger det.
   Eventuelt kommet med en gryterett eller suppe jeg har laget selv 🙂

 • Fru Jacobsen

  29/10/2013 at 12:52 Svar

  Åh, sånt besøk skulle jeg ønske at jeg fikk, du høres ut som en perfekt venninne å få besøk av 😉

  • Susanne Kaluza

   31/10/2013 at 09:16 Svar

   Takk!! Prøver jo så godt jeg kan å være snill mot de rundt meg (selv om jeg gremmes med tanke på mine masete eviglange barselvisitter fra gamle dager 😉 )

   • Lone

    03/11/2013 at 17:15 Svar

    Skal ikke se bort fra at mange av venninnene dine syntes det var hyggelig å sitte i sofaen med deg og drikke glovarm te heller.
    Ingen mødre er like, noen er engstelige og stressa – andre er rastløse og vil gjerne fylle tida med noe, og har dermed nok av overskudd til besøk. Nettopp det var poenget med innlegget mitt under her. 🙂

 • Stine

  29/10/2013 at 13:10 Svar

  Veldig enig i dine punkter. Jeg passer på å ikke være for lenge, og har gjerne med meg mat/kake. Gavene blir ofte noe i større størrelser, og gjerne nyttige ting som man har bruk for men ingen kjøper (ullbodyer, strømpebukser, bodyer med knepping i siden, kluter, tepper, etc).

  • Susanne Kaluza

   31/10/2013 at 11:08 Svar

   Knepping i sidene = gull!

 • Marianne SW

  29/10/2013 at 14:23 Svar

  Jepp, er i permison med ei på 9 uker nå og er veldig glad for de som har hatt tid til å komme på dagtid på ukedager…..det er jo ikke så lett for de fleste. Jeg har en pensjonert pappa som ofte stikker innom på dagtid så jeg kan ta en laaaang dusj og spise i normalt tempo. Og så fikser han småting i huset som lyspæreskift eller tømmer/fyller oppvaskmaskin/vaskemaskin. Ekte pappakjærlighet 😉 Siden begge mine små er født høst/vinter har favorittgavene vært ulltøy i str 62/68, ulltepper og annen hjemmestrikk og spiselige gaver. Å bli invitert på helgelunsj hjemme hos noen er også en super ‘gave’ 🙂

  • Susanne Kaluza

   31/10/2013 at 11:09 Svar

   Så snill pappa du har! Og veldig veldig gratulerer med barn numer to!!

 • Sunniva

  29/10/2013 at 14:49 Svar

  Jeg hadde stående en flaske antibac til håndvask som alle måtte bruke. Syns også de som vil besøke babyer blir hjemme hvis de er syke. Mitt siste barn ble født 3 mnd for tidlig og det var et mareritt i begynnelsen å gå på kjøpesenter, alle skulle helst ta på den bitte lille babyen. Ble lei av å måtte forklare at han hadde dårlig immunforsvar.

  • Susanne Kaluza

   31/10/2013 at 11:09 Svar

   Lurt, Sunniva!

 • Tone

  29/10/2013 at 15:04 Svar

  Ja jøss, her har du mange gode poeng!!! Noen ting som kan føyes på lista er jo hva man kan, eller kanskje bør unngå å spørre om! Jeg synes det var meget sårt å få ammespørsmål, da dette var meget problematisk i starten. og ikke minst er jeg overasket over hvor mange som spurte meg rett ut om jeg hadde revnet…. Ang hvordan det står til med underlivet finnes det et fåtall venninner jeg kunne tenke meg å diskutere dette med, og da ville jeg isåfall tatt det opp selv 😉

  • Susanne Kaluza

   31/10/2013 at 11:10 Svar

   Hahahaha, godt poeng! Ikke spør om underlivet til folk det ikke er natulig å diskutere det med til vanlig!

 • Steinsdotter`s Saga

  29/10/2013 at 18:50 Svar

  Kjempefin liste 🙂 *Skal notere meg den bak øret*

  • Susanne Kaluza

   31/10/2013 at 11:10 Svar

   Så hyggelig at du fant noe nyttige tips her 🙂

 • Birgitte

  29/10/2013 at 20:09 Svar

  Den lista tiltredes, ja!
  Spesielt den med å tydelig signalisere i god tid at man kommer med mat – ellers stresser man jo ofte med å handle/lage/ordne noe.
  Støtter også det punktet en nevnte om at det er viktig å spørre hva akkurat denne moren vil, ikke anta at alle tenker likt som en selv. Min daværende beste venninne var nøye med å understreke at hun ikke hadde tatt kontakt mens jeg lå på barselhotellet, fordi hun selv hadde vært for sliten for besøk, mens jeg gjerne skulle hatt henne der og syntes det var litt sårt at hun ikke en gang spurte.

  • Susanne Kaluza

   31/10/2013 at 09:14 Svar

   Det er et godt poeng, og akkurat i de første dagene tror jeg det kommer litt ann på hvor mye familie man har som «må» innom og ikke minst hvor sliten man er etter fødselen selv. Så en liten teksmelding der man spør om mor orker visitt og om det er noe hun har lyst på fra butikken er veldig fint <3

 • Lone

  29/10/2013 at 23:10 Svar

  Antar intensjonen er god, men jeg får litt fnatt av denne type innlegg.

  «Perfekte barselbesøk?» Hvorfor skal det lages standarder for alt vi gjør? Til og med barselbesøk skal altså være perfekte.
  Av og til kan det være en utfordring stor nok å i det hele tatt få tid til et besøk i en travel hverdag.

  Normal høflighet/spørsmål om når det passer å komme/om det passer å komme holder vel ganske lenge – i hvert fall etter min erfaring? Og ellers er det sikkert veldig fint om man tar med seg en ting, eller mat – uten å måtte tråle hele byen.

  Litt lavere skuldre på alt vi foretar oss – en veldig god ting!

  • Susanne Kaluza

   31/10/2013 at 09:09 Svar

   Hei Lone. Om du tror dette innlegget handler om å gjøre ting perfekt tror jeg du skal lese det igjen. Det handler om å ha omtanke for den som akkurat har født, og litt selvironi på hvor lite følsom jeg var for sånt før. Som du leser av de andre kommentarene har de fleste leserne fått med seg dette.

   Det er altså slett ikke et innlegg som sier:
   «Før et barselbesøk må du vaske hele huset, ha kledd på babyen matchende klær og ha 50 nybakte cupcakes klare til gjester.» Tvertimot ønsker jeg å formidle: Husk at det å ha nyfødt baby er dritslitsomt. Lave skuldre: Jeg er fan.

   • Lone

    03/11/2013 at 16:47 Svar

    Jeg skjønner veldig godt hva du skriver/vil si, jeg tror heller DU misforstår det JEG prøver å si. Les innlegget mitt en gang til, så ser du at jeg snakker om de forventingene du skisserer til gjesten, ikke til den nybakte mora.

    Poenget er: Jeg kjenner ikke helt igjen det bildet du tegner av utslitte mødre som knapt orker besøk. De fleste jeg kjenner som har/har hatt en liten baby, synes dagene blir lange (og tidvis kjedelige), og er glade for å få besøk – uten at de forventer at gjestene som stikker innom har løpt byen rundt etter røkelaks og perfekte klesplagg med perfekt størrelse. Poenget er vel i størst grad å få litt tid sammen med venner/venninner – både for mora og gjesten?

    De fleste som ikke har nyfødte barn, jobber og har travle liv – og er nok selv mer slitne ved middagstid enn mora som er hjemme med en baby hele dagen. For min del kan det tidvis være vanskelig å i det hele tatt finne tid til å besøke venninner som har fått barn. Det jeg prøver å si er: Jeg tror det er helt greit med lave skuldre både hos mor og eventuelle gjester.

    Tror mødre flest synes det er ok å få litt avbrekk fra baby-tilværelsen, og trives helt fint med å drikke glovarm te samt skravle om både babyen og andre ting. Babyen sover jo gjerne mye av tida uansett?

    Min erfaring er i alle fall at venninner med nyfødte babyer synes det er hyggelig med besøk – uansett, siden dagene gjerne blir lange. Har jeg tid til å handle en fin gave/bake horn gjør jeg det – har jeg ikke tid, tror jeg venninnene mine synes det er ok at jeg/vi kommer uten «masse stæsj» også.

    • Caroline

     03/11/2013 at 17:57 Svar

     Til Lone,

     Jeg forstår logikken i din respons til innlegget, og at du tydeligvis ikke er mor. Jeg har alltid jobbet veldig mye før jeg fikk barn. Men aldri var jeg så sliten som da jeg ble mamma. Å kun sove noen timer i døgnet, alltid være i alarmberedskap til den mest uforutsigbare sjefen på jord (les baby) og smerter/hormoner/blødende fra både pupper og underliv.

     Men selvfølgelig er det sant at det for noen overhodet ikke er mulig å komme på besøk midt på dagen, fly rundt i byen etter den perfekte gaven osv. Men det er ikke så mye som skal til:)

     • Christina

      03/11/2013 at 20:32

      Enig med Caroline! Det første jeg tenkte var at denne Lone umulig kunne være mor selv. Før jeg fikk barn, jobbet jeg gjerne 12-15 timer per dag. Å være mor er dog, uten tvil, den mest krevende «jobben» jeg har hatt (selv med en «snill»/ «normal» baby). Men jeg forstår selvsagt at mødre er forskjellige, selv om de JEG kjenner er veldig enig i Susannes råd 🙂

     • Lone

      03/11/2013 at 23:52

      Nei, du har helt rett i at jeg ikke har barn selv. Likevel tror jeg at jeg kan si en hel del om hvordan MINE venninner har opplevd morsrollen? Vi snakker altså om disse temaene, selv om jeg ikke har barn – til informasjon. 🙂

      De fleste jeg kjenner (ikke alle) har syntes barseltiden har vært lang, og har også syntes det har vært ok å begynne å arbeide etter permisjonen. Samtidig har de fleste også gitt uttrykk for at i det de har begynt å jobbe igjen, har tilværelsen blitt mer slitsom. På grunn av puslespillet som da skal gå opp med barnehage, jobb, henting. Det er altså ingen selvfølge at baby-perioden oppleves som spesielt slitsom av alle.

      Selvsagt har man ulike erfaringer og opplevelser. Noen opplever barseltiden som veldig slitsom. Men dette er vel også avhengig av både egen personlighet, barnets personlighet, erfaring – og hvor mye hjelp man har tilgang til? (besteforeldre mm). Noen mødre er rimelig avslappet, rolige og trygge, andre er stressa – og som du sier: I konstant alarmberedskap.

      Mitt poeng er: Det finnes mange mødre som er GLADE for besøk – og har overskudd, selv om de har små barn. Jeg synes derfor det blir litt rart å skulle sette en mal for «et perfekt barselbesøk». Jeg håper (og vet) venninnene mine er glade for besøk selv om jeg ikke har rukket å kjøpe røkelaks. Synes det blir litt feil fokus med alt som til enhver tid skal være perfekt.

      For øvrig er Susannes intensjon med dette innlegget helt sikkert god, men jeg blir en smule oppgitt over alt fokuset på » det perfekte» – som innlegget innledes med. Og vil ellers gjerne påpeke at man ikke er programforpliktet til å være utmattet som småbarnsmor.

     • Lone

      03/11/2013 at 23:56

      Du har rett Christina, «denne Lone» er ikke mor selv. Merkelig nok har jeg likevel mange venninner som har delt erfaringene sine med meg. 🙂

      Du har din opplevelse av morsrollen, andre har sin!

    • Susanne Kaluza

     04/11/2013 at 08:38 Svar

     Jeg skriver da slett ikke at man skal måtte ha»løpt byen rundt etter røkelaks og perfekte klesplagg med perfekt størrelse. »

     Poenget var: 1) De fleste blir utrolig takknemmelige om du sier fra at du tar med mat. Rett etter fødselen blir mange ekstra glade for mat de har savnet i graviditeten, men alt av mat er supert -en pose boller fra butikken, bær, yoghurt, hva enn de har i nærbutikken-, så har den nybakte moren en mindre ting å tenke på.

     2) Det tar da ikke noe lenger tid å kjøpe klær babyen faktisk kan bruke (dvs tenke på når på året babyen faktisk er født), enn å kjøpe en t-skjortebody midtvinters?

     Her tillegger du meg en ond vilje som slett ikke er tilstede.

     Tipset om str 62 er fordi de aller aller fleste som kommer på barselbesøk har med klær i str 50 eller 56. Som du ser av de andre kommentarene var dette noe de aller aller fleste leserne som har født selv kjente seg igjen i.

     Så kan du enten tenke at det var nyttige ting du ikke har tenkt på før, eller la vær.

  • Susanne Kaluza

   04/11/2013 at 08:28 Svar

   Hei Lone, du blander litt snørr og bart her.

   Som jeg skriver i innlegget: Dette dreier seg om en visitt til en nyfødt. Og tro meg: Da er de aller fleste ganske utmattet og overveldet. I alle fall første gang.

   Utfordringen er jo nettopp at barselpermen blir lang, men at veldig veldig mange gjerne kommer på besøk den første månedene, mens det er i månedene som kommer at ting lett kan bli veldig kjedelig og stille. Da er også gjerne den verste slitenheten (og suget etter spekeskinke og alt du ikke fikk spist i graviditeten 😉 ) lagt seg.

   Det er nemlig enorm forskjell på en 3 uker og en 6 måneder gammel baby.

   Men det oppdaget i alle fall ikke jeg før jeg fikk barn selv.

 • Charlotte

  29/10/2013 at 23:11 Svar

  Haha, nå måtte jeg le. Jeg er den første i vennegjengen som har fått barn og tiden etter Sophia ble født var jeg mange dager helt utslitt, nettopp fordi folk ble for lenge når de først kom på besøk. Men det er jo ikke så lett for dem å vite stakkars. Har ofte tenkt på at jeg skal gjøre det annerledes når det er jeg som skal på barsel besøk.

  • Susanne Kaluza

   31/10/2013 at 09:12 Svar

   Hehehe. Det var slik disse tankene kom til meg og. Jeg elsker jo vennene mine, men gudhjelpe meg så fort jeg ble utslitt av besøk de første ukene etter fødsel. Tenkte: Dette må jeg skrive meg bak øret til det er min tur å gå på barselvisitt selv!

 • Christina

  30/10/2013 at 04:38 Svar

  Disse gode rådene burde flere tatt til seg! Syntes selv det var slitsomt å «måtte» diske opp med kaffe/ mat til alle som kom. Ellers ble vi på sykehuset rådet til å ikke ta i mot besøk hjemme før 3 dager etter hjemkomst, noe jeg er glad vi fulgte. Som førstegangsforeldre hadde vi nok med oss selv og den nye situasjonen.
  Forresten, bra blogg! 🙂

  • Susanne Kaluza

   31/10/2013 at 09:12 Svar

   Tusen takk for fine ord!
   Ja, jeg var også kjempeglad for at sykehuset var så tydelige på dette med besøk. Har nok sett noen slitne nybakte foreldre de 😉

 • Jona

  31/10/2013 at 00:03 Svar

  Veldig bra tips Susanne! Og jeg tror de fleste skjønner at ikke du mener at vi *må* være «perfekte». Litt ironi må det være rom for 😉

  Hvis jeg skulle lagt til noe så hadde det vært det å vente med å dra på besøk hvis man er syk. Det var like før jeg kastet ut noen av våre første gjester da tredjemann kom…
  -åh så søt han er – *ATSJOOO* -ja jeg har skikkelig ekkel influensa, men jeg måtte bare innom likevel!
  Whaaat?

  • Susanne Kaluza

   31/10/2013 at 09:11 Svar

   Godt poeng Jona. Og ikke minst: Drasse med seg snørrete, småsjuke barn 😉

 • Tina

  31/10/2013 at 11:00 Svar

  Gode tips. Synes det viktigste er å spørre. Jeg kjedwt meg den første tiden (med barn nr 3). Hadde en grei fødsel og var klar for å komme i gang. Mange omtenksomme venner og familie som jeg måtte forsikre om at «joda, jeg VIL faktisk veldig gjerne at dere kommer og der ER ikke noe stress» 🙂

  • Susanne Kaluza

   31/10/2013 at 11:07 Svar

   Heldiggris 😀 Selv synes jeg og det var en forskjell på barn nummer 1 og barn nummer 2. Mest overveldende første gang. Andre gang var jeg sjeleglad for alle som kom innom og lekte med barn nummer 1 eller holdt barn nummer 2 så jeg kunne vie litt tid til den nyebakte storesøsteren selv 🙂

 • Milla

  02/11/2013 at 04:36 Svar

  Min beste venninne lånte (og leverte tilbake) lydbøker på biblioteket for meg, himmelsk når jeg var for sliten til å holde øynene oppe og lese selv! I tillegg kom hun innom og tok bilder av meg og babyen der hun vinklet meg slik at jeg slapp å sminke meg, er veldig takknemlig for de bildene i dag. Husker jeg var så sliten at jeg ikke orket å styre med hverken kamera eller å fikse meg selv nok til at jeg ville like bildene etterpå, og har derfor kun disse bildene av oss sammen fra den første tiden. Og er evig takknemlig for min venninne som laget matpakke og leverte nr1 i barnehagen for meg en dag i uka!

  • Susanne Kaluza

   04/11/2013 at 08:29 Svar

   Åh, det var fine venninner det! Veldig gode, praktiske og omtenksomme ting å gjøre!

 • Torill

  04/11/2013 at 23:46 Svar

  Ikke alltid spør mor om når det kan passe med en visitt, men hør med far om hvordan det ligger an. Det er lov ha sekretær i denne perioden 🙂 Mange fedre er jo hjemme en uke eller to etter en fødsel. Tilby og følge eldre søsken til eller fra barnehagen/sfo hvist en likevel kjører og leverer egne barn, og ta med avisa og posten inn når en kommer på besøk. Det er de små ting som blir satt pris på 🙂

 • Luisa Fernanda del Mar

  05/11/2013 at 09:37 Svar

  Så lurt! Disse punktene skal jeg lagre og prøve å dele på bloggen (og selvsagt linke til deg), med flere av de ekstra som har kommet her i kommentarfeltet. I januar startet barselbesøkene for fullt her i vår vennegjeng, og i april er det vi som får en liten så tipsene kommer nok godt med 🙂

 • Anja Kristin

  06/11/2013 at 00:38 Svar

  Veldig gode tips 🙂 Har alltid gitt praktiske gaver som kanskje er litt kjedelige, men etter at jeg har fått barn selv vet jeg at det skal jeg definitivt fortsette med. Som førstegangsfødende og alenemor ville jeg gjerne ha besøk for å vise frem gutten min. Men jeg kjente det i tiden etterpå at det egentlig ble altfor mange og lange. Klok av skade var jeg innom i ti minutter da jeg beundret naboen sin førstefødte sist. Babyen er der siden også, men det er noe med å ha sett de når de relativt nyfødte.

 • Cathrine

  07/11/2013 at 15:34 Svar

  Herlig lesing!

  Jeg kjenner meg veldig godt igjen. Jeg har en datter som nettopp er blitt 5 mnd. Et av de beste besøkene var av tanta mi. Hun kom da lillemor var ca. 2-3 uker. Hun var svært påpasselig på av hun ikke skulle forstyrre oss, hun hadde med seg boller og var kun en times tid. Mamma kom hver eneste dag den første uke, deretter annenhver dag i 2 uker. Det var koselig men litt for slitsomt. Svigers (les svigermor) forventet (i mitt hode) kaffe, kaker og ryddig leilighet. De var i nesten 3 timer. Etter 2 timer gikk jeg å la meg. Kanskje frekt, men jeg orket ikke å sitte mer. Lillemor var bare noen dager gammel og jeg var førstegangsfødende..

  Listen din er suveren. Dette skal jeg huske på neste gang jeg er på barselbesøk. 😀

Post a Comment