6 enkle tips for en grufull Halloween

Knask eller knep! I dag planlegger jeg å hente barna tidlig i barnehagen, ta med to små venner hjem og la de leke og kle seg ut som grusomme monstre før vi går og banker på og skremmer naboene.

Du bestemmer selvsagt selv hvor mye eller lite du vil gjøre ut av en slik amerikansk, importert tradisjon, men selv synes jeg en hver anledning til å finne på noe gøy (og gjerne også kle meg ut!) er topp.

Mange venter med Halloweenfeiringen til helga, noe som gjør det enklere å finne på morsomme ting som å lage en ekkel saft med krympede hoder. 

Men det finnes fortsatt plenty med små grep du kan ta for å få Halloween-stemning på selveste dagen uten å stresse.

I går satt barna og jeg og tegnet skumle gresskar-ansikter på klementiner med svart tusj. Moro, lettvint og ikke minst: billig.

En ting jeg liker med Halloween er at imotsetning til jula – som kommer med en masse tradisjoner og forventninger – er alt du gjør denne dagen en bonus. Lar du barna kle seg ut og gå fra dør til dør? Topp! Har du et gresskar i tillegg? Superpappa!

Er du på utikk etter flere raske knep for å lage monstermoro uten å slite deg helt ut, kan du sjekke ut disse idéene:

– Hjernemasse-snacks

Spyende paprika:

Avkuttede pølsefingre med skåledede mandler:

Horrorsaft med dødmannshånd:

 

Skal dere feire Halloween i dag, venter dere til helgen eller dropper dere denne skikken fullstendig?

No Comments
 • Ida

  31/10/2013 at 07:30 Svar

  Min datter var på halloween fest i går, noe hun synes var kjempe gøy men for midt vedkommende er det helt uaktuelt at hun kan kle seg ut som døden selv, jeg synes heller ingen ting om å lære barna at de kan gå på dørene til folk å tigge gåtterier, jeg synes også det er en uting at de skremmer gamle med sine stygge masker med tilatelse ifra foreldrene.
  Når barna blir store nok til å gå selv er det mange som gjør knep som å kaste egg på vinduer, fordi de ett sted ikke fikk gåtterier.

  Hvordan skal vi som ikke vil feire denne usikken beskytte oss ifra den når vi alikevell blir utsatt for knep? skal vi hvere nødt til å henge lapp på postkassen der det står «vi markerer ikke halloween vennligst ikke tigg».
  Frøkna her er såpass liten enda 3år, å det er greit med ett utklednings fest som jeg kaller det men det vil aldri bli aktuelt å tilate at hun tigger ved dørene utkledd som noe som skremmer folk.

  Til helgen har vi Allehelgen, dette er en gammel norsk tradisjon og som har blitt markert i mange generasjoner, kirkene har minnegudstjeneste for de som har dødd det siste året og det tennes lys og pyntes med kranser på gravene, dette er en fin tradisjon og tenk om flere lærer sine barn å respektere de døde. For oss er dette en viktig tradisjon, en som vi vil at vårt barn skal lære om og ha gode relasjoner til.

  I Romjulen savner jeg å få besøk av julebukker, de skal også kle seg ut, men de skal synge noen julesanger for å få noe godt alt ifra godterier, frukt eller nøtter er lov å gi, jeg har pratet med noen gamle damer som kunne fortelle at det var gjevt å gå julebukk for 80årsiden den gangen var det heller ikke uvablig å be julebukkene inn på mat eller middag, damene fortalte også at de syntes det var morsomt med julebukkene og synes det er rart at det ikke er noen som går det lengre, men som julebukk skal en glede seg over gleden motageren får av julesangen/e.

  Ps; kommer det halloween barn hit får de litt godterier men jeg bruker å si dere er mer velkommen som julebukker.

  • Susanne Kaluza

   31/10/2013 at 10:08 Svar

   Ufine knep synes jeg ikke noe om. Jeg lærer barna mine at vi kler oss ut (i år: som heks, Spiderman eller Harry Potter) besøker naboene og spiser god mat med venner.

   Elsker også Julebukk som er for oss er samme runden, med utkledning, sang og nabobesøk 🙂

 • underveis

  31/10/2013 at 08:01 Svar

  Morsomme ideer – men litt «skumle» …. synes jeg 🙂
  Her er det Halloween på selve dagen – med mellomstore unger er det ingen tvil om at dette er noe de ser fram til og som «hører med».
  En gjør så mye eller lite en vil ut av ting – men Halloween er – som mange andre ting rundt ungene våre – noe vi møter og må ha et forhold til. Da synes jeg voksne får ta ansvar for å bidra til at det skapes gode og trivelige og morsomme tradisjoner, veldig gjerne uten kjøpepress.
  Jeg er litt oppgitt på voksne som skal surmule over Halloween hvert eneste år. Det er ikke alt i barnekulturen vi trenger å verken like eller elske – men da får vi jo gjøre noe med skikkene, påvirke det slik vi vil, ta ansvar som voksne – ikke bare melde oss ut. Hvis vi bare overlater det til «naboens unger» og markedet å utvikle disse tradisjonene – så har vi ingen innvirkning på det hele. Og det er helt fritt fram å gå julebukk i vilden sky – om to måneder. Det gleder ungene mine seg også til.
  Her blir også noen med hjem – på helt vanlig mat – så er det utkledning og ut i nabolaget med lykter og latter. Eldstemann er invitert på Halloweenfest og er veldig spent. Skal sykle med svart kappe og hjelm og refleksvest – det blir bra.
  Og når en del godteri er spist – så kan en velge å gi bort resten til Halloween-feene. Da legger en de i en skål under senga – og tenk, så blir det byttet med en bok eller noe hobbymateriell i løpet av natta til i morgen….. Det synes jeg er en fin skikk. God Halloween.

  • Susanne Kaluza

   31/10/2013 at 10:09 Svar

   Det høres ut som en trivelig tradisjon dere har laget! Håper dere får en kjempefin dag!

  • Troll

   31/10/2013 at 10:43 Svar

   Og hva gjør feene med godteriet? Blir det porsjonert ut som lørdagsgodt eller spist av foreldrene er det greit nok, men blir det kastet fordi det er usunt så blir jeg litt sur.

   Stiller alltid med godteribolle som jeg deler ut av til unger som ringer på,men hvis antisukker mammaene, som følger kidsa rundt når de ringer på og ber om snop, etterpå kaster det de har bedt meg om- og fått-, og så belønner dem med en en gave fordi de kvitter seg med det…………..

   • underveis

    31/10/2013 at 11:38 Svar

    Heisan – der fant noen enda en ting å være sur på med Halloween! Stå på! Det er jo fritt valg der også – da vet du – med hva man gjør med godteriet. Du har jo flere forslag på lista, velg selv.

    • Troll

     31/10/2013 at 12:12 Svar

     FEIL ! jeg har absolutt ingen ting imot Halloween, tvert i mot. Festen er faktisk en del av min kultur som jeg synes er hyggelig har funnet veien til Norge.

     Les hva jeg skriver og kom gjerne med et ordentlig svar isteden for å beskylde meg for å være Halloweenhater.

     Jeg stusset over din nye oppfinnelse Halloween feene, og bemerket at hvis det skulle bli en norsk trend at snopet kastes og barna belønnes for det så synes jeg det lukter en form for sløseri som jeg ikke liker.

     Da får dere heller «oppfordre» nabolaget om å stille med frukt når kidsa deres ringer på døren, ikke noe problem for meg.

     Men siden det nå er mange som er imot «tiggingen»- les kommentaren over her feks- så blir vel ikke denne festen noe mer populær blant dem, og ja de får et veldig bra motargument.

     Men jeg repeterer, å først be om snop, få det og så kvitte seg med det og belønnes for det synes jeg er veldig rart.

     Når jeg som er Halloween tilhenger reagerer så kan jeg bare forestille meg hvor indignerte de vil bli.

     • Troll

      31/10/2013 at 12:34

      …………….forestille meg hvor indignerte «haterene» vil bli

     • underveis

      31/10/2013 at 12:38

      Men kjære deg, les det jeg skriver også da – her propper ungene seg med godteri og koser seg. Og vi sier takk og takk og takk til alle. Men noe blir igjen. Det er gjerne det som egentlig er ganske uspiselig – men som sikkert noen store eller små hadde proppet i seg en eller annen gang seinere allikevel. Eller det er rett og slett for mye. Da fant jeg et (faktisk amerikansk…) tips i fjor – som var genialt for å «bli kvitt restene». ETTER spising og kos og etter at noe er valgt ut til fremtidig lørdagsgodt.
      (hva feen gjør med det er avhengig av hva det egentlig er. Stort sett er det ikke særlig spiselig det som er igjen.) Men da blir vi «ferdig» med det – på en positiv måte – i stedet for at «strenge mamma» sier at nå er det stopp. Og fe-gaven er bare koselig, ikke noe fancy, men ikke spiselig…
      Dette er helt frivillig. Slapp av. Ikke finn problemer der de ikke finnes.

 • Liz

  31/10/2013 at 10:18 Svar

  Her gjør vi litt ut av halloween, pynter litt og går gjerne noen hus. I fjor gikk de for første gang. 4 og 5 år. Selvfølgelig var det tidenes storm og regn den dagen. Det virkelig pøste ned! Men de var lovet tur og da tenker man ut nytt kostyme og går. Jeg stod på utsiden mens de gikk opp til huset sammen med venninne. De var utkledd som prinsessehekser, de stumpet i lange kapper, fniste, hvinte av forventning og de som åpnet ble møtt av masse positiv herlig barneenergi. Men hva ble de møtt med? Jo, 80% av sure og gretne voksne som lekset opp at de ikke syntes noe om halloween osv. Ikke så lett forståelig for et barn på 4-5 år? De ble mer og mer oppgitt for hver dør, men gjett om de som løp inn etter twistposen etterlatt fra jul fikk store takk? Tenk så sjelden vi ringer på døren til hverandre, ta i mot naboer med et smil, bli kjent og bli smittet av glede. I år går vi til naboer fra barnehage og skole, forhåpentligvis blir vi møtt av «likesinnede. «Så det er ingen «ukjente» som får gleden av et besøk fra søte små i år….

  • Hilde

   31/10/2013 at 18:51 Svar

   Jeg er en surpomp som ikke liker Halloween. Jeg åpner ikke døra når det ringer på. Ikke har jeg snop heller.

   Halloween er ikke en tradisjon jeg liker, så hvorfor skal jeg delta, eller rettere sagt tvinges til å delta fordi overivrige foreldre drar barna sine rundt i nabolaget på jakt etter snop? Syns det virker som en kunstig tradisjon. Og jo, foreldre styrer dette mer enn barna. Barna får ideer og impulser fra andre barn, men disse må jo også ha fått griller i hodet fra noen.

   Hvis man på død og liv skal feire Halloween, kan man ikke gjøre det hjemme? Skjønner ikke den tankegangen at «siden vi feirer det og barna syns det er kjekt, så skal nabolaget stille opp». Høres nokså egoistisk ut. Så klart kan man til en viss grad si det samme om julebukktradisjonen, men der gjør jo barna faktisk noe for snopet (synger), det er på en tid av året da husene bugner av søtsaker, kaker, mandariner og slikt, samt at det er en norsk tradisjon som ikke er importert av handelstanden.

   Sånn, da har surpompen sagt sitt.

 • Carina

  31/10/2013 at 10:36 Svar

  Vi skal ikke ut og gå, Mini er fortsatt så liten, og det virker ikke til å være så mange som går her i blokklandskapet vårt;) Men, jeg har godteskåla klar dersom noen skulle komme. (I fjor fikk jeg alt selv, jippi!) Og, vi får middagsgjester, så tenkte å prøve ut klementintrikset ditt.

  Sånn ellers er jeg veldig enig med Underveis! Vi voksne må ta ansvar for Halloween, og skape gode og trygge tradisjoner.

 • Abelone

  31/10/2013 at 11:33 Svar

  Halloween er i dag, det er vel ikke en opsjon å gå knask eller knep til helga?? Da er det stor fare for at jeg allerede har spist opp godtet 🙂

  Forberedelsene synes jeg kan være koselig, som å skjære ut gresskar. Mine er fremdeles så små (3 og 6), at jeg er ikke så glad for alt det skumle. (Men det er mulig at det er jeg som ville sovet dårligst etter å ha spist «fingre»).

 • Helena

  31/10/2013 at 11:51 Svar

  De hendene i horror-safta er jo helt geniale!!
  Jeg feirer ikke halloween, men det hadde kanskje vært annerledes hvis jeg hadde hatt barn. Men! Jeg er veldig fascinert av Dia de Muertos! Som på mange måter går ut på det samme, men blir feiret på en litt annen måte 🙂

 • TIL UNDERVEIS

  31/10/2013 at 13:52 Svar

  Her er det absolutt ikke snakk om å lage problemer, men jeg spurte ganske enkelt hva som skjdde med «Fesnopet», for HVIS det ble en trend å kaste godteriet jeg ga til barna deres så syntes jeg det var surt og sløseri.

  Stilte deg dette spørsmålet etter å ha lest at du skrev; «Og når en del godteri er spist, så kan man velge å gi bort resten….»

  Jeg sa da også at endte det i magene til foreldre eller som lørdagsgodt var det jo bra……….

  Istedenfor å ganske enkelt svare,så «glefser» du og setter meg i anti Halloween boksen fordi jeg tillot meg å stusse ved denne nye «skikken» og hadde noen spørsmål rundt den.

  Synes fremdeles ikke min første kommentar fortjente så mye krasshet og utropstegn som jeg fikk, og hvorfor svarte du ikke ganske enkelt i første omgang sånn som du gjorde etterpå?–gjerne uten den litt tilgjort overlegne «Kjære deg» og rådene om å «slappe av» og «ikke lete etter ikke eksisterende problemer».

  Det er helt naturlig å ville forsvare seg når man blir kritisert eller ilagt meninger man ikke har, men det går også an å ta en kommentar til det en har skrevet for det det faktisk er; et spørsmål om en nærmere forklaring på noe man har sagt eller skrevet.

  Happy Halloween 🙂

  • underveis

   31/10/2013 at 14:44 Svar

   Du – dette tar jo helt av. Jeg har bare i all fredsommelighet fortalt om noe vi gjør som vi synes er hyggelig. Jeg blir helt overveldet av ditt engasjement i dette. Jeg har ikke glefset eller beskyldt deg for noe, du har selv sagt at du blir sur, noe som overrasket meg i første omgang. Beklager hvis jeg gjør deg sur – det var virkelig bare et hyggelig tips – som ikke passer for deg. Jeg er svært opptatt av gjenbruk og resirkulering og ta vare på det vi har. Virkelig. Peace!

 • Marthe

  31/10/2013 at 15:01 Svar

  Eg syns halloween er stas!
  I vellet hos oss i Nydalen har me nabolagsfest i hagen på Halloween. Alle som vil er med, og sidan alle har fått invitasjon i postkassa veit også dei som vel å IKKJE markere halloween, at det kjem til å bli litt liv rundt dørane denne kvelden. Tønnegrillen vert tent opp, pølser grilla, gresskarsuppe servert, og elles bidreg folk med det dei vil. Skumle muffins, clementiner med ansikt, pølsefingrar, skummelt god toddy.. Så samlar me borna i grupper etter alder, og sender dei på runde i nabolaget. Ein kjekk tradisjon og ei fin avslutning på «utesesongen».

Post a Comment