Juksemiddag: Tomatgratinert squash

Som jeg har fortalt om tidligere har bokhandlerkjeden Ark i høst en konkurranse gående inspirert av boka mi. I god Juksekokeboka-ånd ble leserne bedt om å sende inn sin beste og enkleste hverdagsmat.  I finalerunden vil jeg plukke ut de 5 beste oppskriftene som jeg lager og presenterer her på bloggen, og i forrige uke delte jeg den superenkle vrien på innbakte pølser. 

Dagens finalist gjorde meg ekstra glad, fordi den ikke bare er vegetarisk, men også ekstremt lavterskel å lage: Du trenger i og for seg bare ha tre ingredienser for hånden:

Squash har den nyttige egenskapen at den tar til seg alle smaker den er i nærheten av.

Jeg lar Janne, som sendte inn oppskriften forklare:

«Del en økologisk squash i to, og legg den i en lidfast form. Smør på ICA I love eco økologisk pastasaus på de halve delene. Vri over Santa Maria chiliexplosjon, og strø over tørket oregano.Dekk med skiver av Jarlsberg eller Norwegia. Kan vri over Santa Maria chiliexplosjon og/eller strø over tørket oregano på toppen også. 20 minutter i ovenen og godsakene er klar til å spises. Verdens raskeste og beste middag!»

Etter 5 minutter er maten er straks ferdiglaget!

Som sagt så gjort.

Jeg fant ikke økologiske squash i min butikk, så jeg brukte vanlige squash. Disse var så lange at jeg skar de i to, før jeg skar de på langs igjen. Om du vil ha jevnere ratio av squash og ost/saus kan du skjære hver squash i tre på langs.

(Og har du ikke squash ville denne oppskriften også smakt nydelig med skiver av kjapt grillet aubergine.)

Fordi squash i seg selv har en ganske nøytral smak saltet jeg før jeg hadde på tomatsausen. Så tok jeg på chili på de vi voksne skulle spise og droppet chili på barnas porsjon. Ferdigrevet ost er en genial tidsbesparer. Jeg pleier å ha det liggende i fryseren, og strø frossen ost rett på mat som skal i ovnen. Både konsistens og smak holder seg strålende! Jo mer smakssterk ost du bruker jo bedre. Selv er jeg fan av ridderost, parmesan eller vellagret Norvegia.

Så bar det altså inn i ovnen på 200 grader i cirka 20-25 minutter.

Så sunt og så godt!

Fordi jeg hadde fersk oregano liggende hadde jeg det på etter steking, men om du ikke liker oregano funker denne retten også nydelig med for eksempel basilikum, timian eller litt salvie. Du kan også enkelt variere ved å ha for eksempel oliven eller skinke under osten.

Den tomatgratinerte  squashen er topp som den er, -jeg har allerede laget den flere ganger bare som en deilig kveldsrett- men den er også en super siderett til kylling eller kjøtt.

Denne gang lagde jeg en kjapp salat av kikerter (fra boks), cherrytomater, fetaost, urter (Jeg brukte timian, men basilikum, persille eller oregano ville også funket), pinjenøtter, sitron, salt og olivenolje. Du kan også ha i pastarester eller couscous eller servere med deilig ferskt brød.

Squashen holdt seg også fint i kjøleskapet til dagen etter. Da varmet jeg de bare lynkjapt opp under grillen i ovnen igjen, så var middagen klar!

Lager du noen gang middag uten kjøtt? Hva er din enkleste grønne, hverdagsoppskrift?

Deilig, varmende hverdagsmiddag og 5 av 5 om dagen, -minst!

No Comments
 • underveis

  14/11/2013 at 10:58 Svar

  Vi lager mye hverdagsmat uten kjøtt. Linsesuppe eller potetsuppe eller omelett med salat/pastasalat er raske retter. Grønnsakslasagna eller grønnsakspai eller tomatsuppe tar litt mer tid. Gratinert squash er supergodt – men hos oss hadde vi nok trengt litt brød eller ris eller noe sånt i tillegg.

  • Susanne Kaluza

   14/11/2013 at 12:08 Svar

   Ja, jeg har laget denne med pastarester i salaten og det funket kjempefint. Eventuelt bare noe digg brød 🙂

 • Carina|

  14/11/2013 at 11:35 Svar

  Nam!
  Jupp, her spiser vi ofte middag uten kjøtt. Paier, linsesupper, gryter..

  Men det alle kjappeste må rett og slett være pasta og tomatsaus med linser. Det tar jo 10 min:) Jeg kunne levd på tomatsaus hver dag, hele året. Men når den spiller hovedrollen må den lages selv, altså. Gjerne fra bokstomaer. Ellers har nestentreåringen dilla på å skolde tomater. (Ja, altså selve det å ta av skinnet, det varme vannet tar jeg meg av.) Så, om vi har tid pleier vi å skolde tomatene dagen før. Så er det bare å kutte opp de neste dag mens man freser litt hvitløk og chili, og hive linsene oppi når sausen bar kokt litt. Gjerne litt urter, og masse parmesan, og vips, varm og frisk middag.

  • Susanne Kaluza

   14/11/2013 at 12:09 Svar

   Oh! Det var lurt! Tusen takk for tipset!

 • Inga

  14/11/2013 at 13:20 Svar

  Det såg heilt nydeleg ut! Eg har ovnsbakt squash tidlegare, men ikkje brukt det som middagsrett. Det skal prøvast ut!

 • Ine

  14/11/2013 at 13:23 Svar

  Her i huset er det bare vegetariske middager, så jeg blir kjempeglad for noen grønne juksemiddagstips! Dette så veldig godt ut, skal prøves ut 🙂 Et vegetarisk lavterskeltips er at der det står tilsett kylling/annet kjøtt, kan man stort sett bruke kikerter i stedet. Vi lager ofte «jukseindisk» med å steke kikerter og ha på en eller annen saus fra glass.

 • Annebeth

  14/11/2013 at 14:39 Svar

  Vi forsøkte Hulken-Pannekaker igår – altså helt vanlige pannekaker med ca en halv pose frossen spinat i. De blir grønne, kule og sunne! Selve stekingen av pannekakene tar litt tid, men å spise dem var helt topp for 2 åringen.

 • Birgitte

  14/11/2013 at 15:46 Svar

  Men blir man mett av dette da? I mine øyne virker ikke dette som en fullverdig middag…

 • Pia

  14/11/2013 at 21:00 Svar

  Squash tror jeg faktisk at vi aldri har brukt…? Men dette her så veldig godt ut! Liker enkle oppskrifter:)

 • Siri

  15/11/2013 at 09:27 Svar

  Vi lager en super kjapp grøn middag. Masse god sopp i biter (pukk&mix det du finner, men gjerne portobello, aroma sopp ++),noen fedd hvitløk, et glass feta i olje og parmesan. Legg soppen i en ildfastform, peppre, så hel hele glasset med feta i olje og riv over rikelig med parmesan. Steker det hele på 200 grader til soppen er myk og osten smeltet.

  Serveres med pasta eller ris og en fresh salat.

Post a Comment