Hurra for vaksine mot omgangssyke!

De første par årene som mamma syntes jeg det var sykdom non-stop i heimen. Fra å ha hatt jernhelse og knapt vært syk en dag siden barndomsskolen, var det med ett den rene virusparaden i det Kaluzaske hjem. Krabbende rundt og ivrig bitende på alle slags halvskitne helsestasjonsleker dro datteren min med seg den ene uhlumskheten etter den andre og etter at hun hadde vært syk var det gjerne en av oss foreldrene sin tur: Omgangssyke, kikhoste (en i barselgruppa var smittet av en uvaksinert onkel før de små rakk å få vaksina) feber, øyebetennelse, oppkast, diaré, munn-og fotsyken (!), vannkopper, ny runde omgangssyke og slik gikk no’ dagan.

Jeg følte knapt det gikk én uke uten at jeg måtte tekste sjefen min i Magasinet og melde inn nok en dag hjemme med sykt barn, og det gamle stamstedet vårt på Kunstnernes Hus var for lengst byttet ut med like mange timer tilbrakt på Oslo Legevakt, -særlig når feberen krøp mot 40 grader og kvalmen herjet. Spiste hun nok? Fikk hun i seg nok væske? Heldigvis ble vi alltid møtt med forståelse på Legevakta (de har nok møtt noen førstegangsfødende før..)

Derfor husker godt nyheten om at ei halvannet år gammel jente i Oslo var død av dehydrering fra diare etter å ha blitt sendt hjem fra legevakta og bedt om å «drikke saft». For selv om omgangssyke sjelden er særlig farlig i Norge, fører rotaviruset til over 1000 sykehusinnleggelser av småbarn hvert år. Sykdommen er verst for barn under fem år, og  forekomsten er høyest i aldersgruppen 6-24 måneder (noe jeg tror alle som har hatt småbarn kan skrive under på!). Selv om vi -heldigvis- har vært forskånet fra mer alvorlige konsekvenser, er det tungt nok for både små og store å gå gjennom dagevis (og nattevis!) fylt av oppkast, feber og tårer.

Da jeg gikk gravid med lillebror leste jeg i at Folkehelseinstituttet vurderte å innføre en vaksine mot rotaviruset i barnevaksinasjonsprogrammet. Vaksinen har vært i bruk siden 2004, ble godkjent i Europa i 2006, er allerede innført i 43 land og regnes i følge Helse- og Omsorgsdepartementet for å være trygg og gi få bivirkninger.  I Amerika førte innføringen av vaksinen i 2006 til at antall sykehusinnleggelser av småbarn ble redusert med 84 %.

Jeg syntes dette hørtes lovende ut, men oppdaget at det ikke holdt å vente tålmodig på at vaksinen skulle bli endel av det vanlige barnevaksinasjonsprogrammet som foreslått. For at vaksinen skal ha effekt må den nemlig gis første gang når barnet er eldre enn seks uker og siste gang før fylte 8 måneder. Hvis ikke blir beskyttelsen vesentlig redusert. Jeg var alt høygravid vei da jeg leste artikkelen.

Derfor forhørte jeg meg med helsesøsteren på helsestasjonen vår hva hun tenkte om å gi sønnen min en slik vaksine. Jeg fryktet hun skulle se på meg som en gal mor, som vurderte å gi barnet mitt flere sprøytestikk enn nødvendig (Jeg har sprøyteangst nok som det er..) Men det viste seg at hun hadde god erfaring med vaksinen, som hun hadde gitt i en årrekke til foreldre som ønsket å ta med babyene sine til hjemlandet. I tillegg viste det seg at det dreier seg om en drikkevaksine, slik at det slett ikke fører til noe ekstra stikk.

Vi bestemte oss derfor for å gi lillebror rotavirusvaksinen. Effekten var ikke til å kimse av. Mens storesøster var syk omtrent hele høsten og vinteren gjennom da hun året, har lillebror kastet opp to ganger i sitt liv, -og begge ganger ble han frisk igjen på noen timer.

Nylig leste jeg at noe av det siste Jonas Gahr Støre gjorde som helseminister var å sørge for finansiering i statsbudsjettet slik at rotavirusvaksinen endelig blir endel av det alminnelige barnevaksinasjonsprogrammet.

I går fikk jeg bekreftet fra helsedepartementer at de blå har beholdt dette forslaget også i sitt statsbudsjett, slik at alle norske babyer fra og med juli 2014 vil få tilbud om denne vaksinen gratis.

Det er beregnet at vaksinen årlig vil spare 900 sykehusinnleggelser, 7200 legekonsultasjoner og 29.000 sykdomstilfeller. 

Jeg tenker alle får vurdere selv hva de ønsker for sitt barn, men selv er jeg ikke i tvil om at det å gi sønnen min denne vaksinen når han var liten er noe av det lureste jeg har gjort som mor, og jeg synes det er strålende at andre barn nå vil få samme mulighet.

Har dere vært plaget av omgangssyken hjemme hos dere? Og ville du takke ja eller nei til å gi barna den nye vaksinen?

No Comments
 • sillala

  20/11/2013 at 10:20 Svar

  Typisk dårlig timing når jeg har termin i januar! 🙁

  • Susanne Kaluza

   20/11/2013 at 11:13 Svar

   Sant.. Men du kan spørre om vaksinen på helsestasjonen og få den lell. Husker ikke hva vi måtte betale, jeg, men det var ingen ublu sum. Noen hundrelapper?

   • Maria

    20/11/2013 at 22:16 Svar

    Det fins to typar vaksine mot rotavirus. Den eine blir gitt i to dosar (Rotarix) og den andre i tre dosar (Rota-teq). Rotarix kostar 800kr til saman. Du får resept hos fastlegen uten problem (går kanskje an å spørre helsestasjonslege også, sjølv om eg tviler på dei gir ut). 1.vaksine kan gis frå 4 vekers alder, det skal vera minst 4 veker ml dose 1 og dose 2, og det skal vera fullført før 16 veker. Eigne regler for premature. Sjå evt her: http://felleskatalogen.no/medisin/rotarix-glaxosmithkline-563635

    Nr 1 her fekk ingen vaksine, og har vore innlagt med elendigheta to gongar. Og eine gongen fekk eg det. Fysj. Nr 2 har fått vaksine 🙂

 • Ine

  20/11/2013 at 10:22 Svar

  Det høres veldig interessant ut med en slik vaksine! Er det slik at vi kan spørre på helsestasjonen om sønnen vår på fire måneder kan få den, selv om den ikke er en del av vaksinadjonsprogrammet enda?

  • Susanne Kaluza

   20/11/2013 at 11:15 Svar

   Ja, det var det vi gjorde. Men tror du må være kjapp, for vaksinen må som jeg skriver over gis i to doser med et visst antall måneders mellomrom og siste dose må tas før fylte 8 måneder.

   Vi hadde som sagt ikke noe problem med å få den på helsestasjonen.

 • Marianne

  20/11/2013 at 10:30 Svar

  Hurra hurra. Bare det kunne komme en vaksine mot noro virus også nå så…. for det er jo viktig å merke seg at denne vaksinen kun hjelper mot dette ENE viruset, men at det finnes dusinvis andre virus som forårsaker oppkast og diare…..

  • Susanne Kaluza

   20/11/2013 at 11:16 Svar

   Ja, det hadde vært noe! For oss har det dog kuttet vesentlig ned på antall runder omgangssyke i heimen. Gull verdt 🙂

 • Mari

  20/11/2013 at 10:43 Svar

  Endelig! Vi har gitt vår sønn rota-virus-vaksine på eget initiativ. Helsesøster var mer enn skeptisk, mente det var nærmest farlig å gi en vaksine som ikke var på vaksinasjonsprogrammet. Etter en del drøfting viste det seg at hennes skepsis skyldtes at hun ikke hadde mye kunnskap om vaksinen, og i stedet for å lese seg opp på feltet, prøvde hun å snakke oss bort fra vaksinasjon. Utrolig uprofesjonelt!

  Vi jubler derfor nå: Enda flere barn (og deres familier) slippe ubehaget rotaviruset gir, og foreldre slipper å bli møtt på den måten vi gjorde!

  • Susanne Kaluza

   20/11/2013 at 11:18 Svar

   Ja, jeg har fulgt med i denne debatten siden jeg leste om vaksinen da jeg var gravid for snart fire år siden, og synes det er fabelaktig at både de rødgrønne og nå de blåblå har fått den inn i barnevaksinasjonsprogrammet.

   Trist at ikke helsepersonell holder seg bedre oppdatert, men godt å høre det ordnet seg for dere lell 🙂

 • Silje Tiller

  20/11/2013 at 10:49 Svar

  Typpisk at jeg har termin i april når dette blir innført i juli. Men kommer nok til å spørre om den likevel på helsestasjonen tror jeg. Vedlig kjekt å ha vaksinert lille knøttet når storesøster kommer hjem fra barnehagen med både det ene og det andre.

  • Susanne Kaluza

   20/11/2013 at 11:18 Svar

   Ohhh yeahh. Det var det vi tenkte og 🙂

 • Aase

  20/11/2013 at 11:48 Svar

  Jeg fant også fram til denne da mine små var bittesmå, men ble heller ikke møtt av særlig velvilje på helsestasjonen. Også fordi den som nevnt, kun virker mot rotaviruset, som såvidt jeg har skjønt man opparbeider seg en viss immunitet mot om man har hatt den en gang, i motsetning til hr. Noro, så lot jeg den gå.
  Men hurra for at den har kommet med i vaksineprogrammet!
  Håper noen luringer finner en mot noroviruset og, ugh.

  • Susanne Kaluza

   20/11/2013 at 12:21 Svar

   Ja Noro-vaksine hadde vært gull, men det er visst vanskeligere å lage:

   «Det er veldig mange forskningsgrupper som jobber med akkurat dette, forteller Lange fra Folkehelseinstituttet.

   Dessverre er ikke virusene særlig samarbeidsvillige.

   – Norovirus kan ikke dyrkes i cellekultur og det vanskeliggjør arbeidet med å utvikle en vaksine.

   Når forskerne ikke kan eksperimentere med viruset i cellekulturer i laboratoriet eller på forsøksdyr, blir det vanskelig å finne ut hvordan det virker og hvilke svake punkter det har.

   I tillegg finnes det mange forskjellige varianter av noroviruset. De har ulik genetikk og ulike antigener – altså delene av viruset som immunsystemet vårt kan kjenne igjen. Kroppen selv er heller ikke så flink til å bli immun mot uhumskhetene.

   – Fra smitteforsøk gjort i andre land kan det se ut som om man bare utvikler en kortvarig immunitet – altså mindre enn seks måneder – mot den samme varianten av viruset som man ble syk av, forklarer Lange.

   Forskerne vet ikke helt hvorfor det er slik.»

   Når det gjelder rotaviruset er det dumt at helsestasjonen ikke er mer oppdatert. Det står for omlag halvparten av alle diarétilfeller hos barn under 5 år:
   http://helsenorge.no/Helseogsunnhet/Sider/Vaksine-mot-rotavirus.aspx

   Studier etter innføring av vaksinen viser sterk nedgang i sykehusinnleggelser for gastroenteritt. I Belgia rapporteres det om om en nedgang på 65-80 % og i Australia på 89-94 %. Det samme ses som jeg siterer over i USA.

   http://www.dagensmedisin.no/nyheter/innforer-rotavirusvaksinen/

   Hurra for at den er kommet med i vaksineprogrammet ja 😀

 • Lisa Mare

  20/11/2013 at 11:52 Svar

  kan voksne også få denne vaksinen? og barn i bhg som er 4 år? eller gis den kun til spedbarn?

  • Susanne Kaluza

   20/11/2013 at 12:14 Svar

   Desverre. To doser må tas før barnet er 24 uker gammelt 🙁 Derfor er både jeg, mannen min og datteren min uvaksinert, mens sønnen vår på 3 er vaksinert og så godt som aldri har hatt omgangssyke, tiltross for at vi andre ligger flate ut..

 • Fru Jacobsen (@frujacobsencom)

  20/11/2013 at 12:19 Svar

  Det er så synd at denne ikke gies til de over 8 mnd. For da skulle minstemor på 8 ,mnd fått den og de to andre på 5 år og 3 år.

  Jeg har helt angst for omgangssyken og så fort storebror har vært steder med andre barn eller vi har vært ute på shopping på store senter så går jeg med en evig uro i 48 timer for å se om vi har dratt med oss noe hjem 🙁

  Så om vi noen gang får en baby til SKAL babyen få vaksinen.

  Jeg tenker med gru tilbake på det året storebror var 2,5 år som vi hadde omgangssyken i huset 1 – 2 ganger i mnd fra rett før jul til april. Vi hadde da fått noro viruset fra sykehuset der moren til ene søsteren min jobbet.

  Jeg håper at jeg snart klarer å slappe mer av med tanke på det, og at jeg kan nyte småbarnstiden og skoletiden med ungene.

  • Susanne Kaluza

   20/11/2013 at 12:22 Svar

   Uff, ja det er plagsomt både for små og store det der.. Håper det blir lettere for dere når barna blir eldre <3 <3

 • Jona (Mammalivet i Berlin)

  20/11/2013 at 12:49 Svar

  Denne vaksinen er standard i Tyskland, så den fikk våre som ble født der 🙂
  Veldig kjekt altså. Skulle helst hatt vaksine mot ørebetennelse også…. ;P

  • Susanne Kaluza

   20/11/2013 at 13:19 Svar

   Haha, ja det hadde gjort seg! Har fått med meg at vaksinen for lengst er innført i en rekke europeiske land. Flott at Norge nå kommer etter! (Og heldiggris som har tre vaksinerte barn 😉 )

 • Lise

  20/11/2013 at 13:23 Svar

  Visste ikke at det fantes en vaksine mot dette, men det er jo fint at det åpner seg en mulighet for å ta denne. Jeg har barn på 5 og 7 år og vi har ikke vært mye plaget med omgangssyke, og generelt lite syke. Det kan jo være helt tilfeldig. Men for å støtte immunforsvaret så har vi de siste 3 årene alle tatt vitamin D3 og gode melkesyrebakterier, samt FOS (mat til melkesyrebakteriene). D3 har de aller fleste for lite av, men det kan være lurt å sjekke nivået slik at man tar riktig dose. Melkesyrebakterier til barn i pulverform samt FOS finnes på helsekosten. I tillegg har vi fokus på god håndhygiene – banalt men enkelt:-)

  • Susanne Kaluza

   20/11/2013 at 14:50 Svar

   Melkesyre og god håndhygiene er gull! På skolen til datteren min er en av elevene syke, slik at de er ekstra nøye med vask (flere ganger om dagen) og håndvask, og jammen er det få som er syke der gitt!

 • David Storoy

  20/11/2013 at 13:54 Svar

  Skal vi få vaksine mot alt mulig rart? Er det ikke naturlig å reagere negativt mot dette? Kan ikke kroppen si ifra når man har ubalanse og må få noe ut på naturlig måte? Skal vi proppes kroppen full av vaksiner for å stoppe at naturlige prosesser skjer i kroppen? Er det ikke bedre å la kroppen si ifra på naturlig måte istedenfor å dynkes med vaksiner? Svineinfluensa-vaksinen var jo en flopp. Influensavaksine er bare for risiko-gruppa.

  Det finnes til og med dem som mener at det er sunt at barn får barnesykdommer og at kroppen kan naturlig jobbe med å ordne opp selv. Overdrevet bruk av vaksiner i verden? Jeg tror det. En får bedømme selv.

  • Susanne Kaluza

   20/11/2013 at 14:48 Svar

   Hei David! Ja, vi kan nå heldigvis få vaksiner mot en rekke sykdommer som tidligere tok liv helt unødig. Synes Gunnar Tjomlid har en god fremstilling av argumenter for og mot her:

   http://tjomlid.com/2013/02/25/vaksiner-redder-liv-2/

   og om barn og vaksiner her:
   http://tjomlid.com/2011/06/24/vaksiner-barna-dine/

   Vennlig hilsen
   Susanne

  • Øyvind

   11/10/2014 at 01:44 Svar

   Lurer på hvor du har det fra at sykdom er «kroppens måte å si ifra om at den har ubalanse»? Vi vet hva som forårsaker sykdommer, og «kroppen vil du skal vite at den er i ubalanse» er ikke blant årsakene jeg kjenner til.

   Det er heller ikke noe argument at noe er «naturlig». Kvikksølv (en av ingrediensene i vaksiner som gjorde folk så livredde) er naturlig. Fluesopp er naturlig. Lynnedslag er naturlige. Kreft er naturlig — og livsfarlig.

   Og svineinfluensaen var én vaksine, og på veldig mange måter et unntak — og overhodet ikke en flopp.

 • Susann

  20/11/2013 at 18:23 Svar

  Vi havnet på sykehus med eldstemann i 2005 og lå der i 3 dager med intravenøst, så vi bestilte også denne til nr. 2 i 2008. Helsesøster da sa at hun ønsket at denne vaksinen hadde kommet inn i det nasjonale vaksineprogrammet for lenge siden, så dette var en gladnyhet!
  Samme erfaring sommer, yngstemann har bare hatt omgangssyke 1 gang 🙂

 • Kristin

  20/11/2013 at 20:03 Svar

  Jeg HATER omgangssyke, har kanskje nesten litt angst for det. Jeg jobber i bhg, så jeg er så «heldig» (NOT!) å jobbe et sted der omgangssyken florerer i flere mnd av året. Synes det er flott at det kommer en vaksine mot rotaviruset i barnevaksinasjonsprogrammet, spesielt for de aller minste. Men slik jeg har forstått det, er Noroviruset det mest vanlige som sørger for omgangssyke, og det går det dessverre ikke an å få vaksine mot. Men det hjelper derimot at foreldre med barn som har fått omgangssyke holder barna hjemme i minst 48 timer etter siste oppkast/diaré (det smitter i etterkant også, selv om barna er pigge som bare det) og god håndhygiene + vask av leker, dørhåndtak osv. Tenker også at noen har lettere for å få omgangssyke enn andre så nødvendigvis vil ikke vaksinen redusere omgangsyke sånn generelt i mange familier siden også den dustete Mr.Noro eksisterer.

 • ja

  20/11/2013 at 20:21 Svar

  Bruk heller hel hvit pepper (5-6 korn) mot Omgangssyke.Hvirker hver gang.Vaksiner har ofte stygge bivirkninger.

  • Zindy Roka

   07/05/2014 at 17:35 Svar

   Hei til deg som anbefaler Hel hvit pepper mot omgangssyke! Vi som da dessverre er for sent ute til å gi våre barn denne vaksinen, vi har jo ikke annet valg enn å klamre oss til kjerring-råd mot «dævelskapen» (altså omgangssyken!!!) Liksom en annen har skrevet på siden her- så HATER OGSÅ JEG DEN! Jeg har fobi rett og slett — Så hvis det finnes NOE som kan bekjempe den — !!??? — er jeg villig til å prøve hva som helst!!? Men; hva skal jeg gjøre med de hvite pepperkornene!? Tygge dem – svelge dem hele – koke dem – ta de alle på èn gang eller èn og èn!? Kan de brukes preventivt – når drittsyken har brutt ut i nærmiljøet!? Or: What!!? Vær så snill og si noe mer om middelet og metoden!??

  • Øyvind

   11/10/2014 at 03:08 Svar

   Vaksiner har overhodet ikke «ofte» stygge bivirkninger. Dette kan du få bekreftet selv ved å lese dokumentasjon på nett. Stygge bivirkninger er ekstremt sjeldne.

   Vis oss forskning som viser at helt vanlig pepper virker mot omgangssyke. «Det virker for meg» beviser null og niks.

 • C.

  20/11/2013 at 20:45 Svar

  Vi har aldri omgangssyke her i huset. *knock on wood*
  Ingen av oss er vaksinerte mot det, og jeg ville heller aldri utsatt ungene for slike vaksiner. Man så jo hva som skjedde med svineinfluensavaksinen som de påstod var trygg, så mange barn som fikk livet snudd på hodet med narkolepsi som følge av den. Samme med vaksineforsøket mot hjernehinnebetennelse i -99, der ble det jo en dom i sommer mot staten fordi det var en ME syk som gikk til sak etter å ha fått det av den vaksinen.
  Jeg er ikke vaksinemotstander altså, veldig glad for mange av de!
  Men jeg er skeptisk, og influensavaksiner synes jeg er tøysete. Og de vaksinene de får nå som er rene coktailer med 5 vaksiner i en og sånn synes jeg er galskap, og de får så absolutt ikke mine.
  Jeg synes det er for mye nå, og det blir mer og mer. Jeg synes det er hårreisende at staten kan tillate seg å utføre slike vaksineforsøk, og i tillegg fronte det som trygt først, når det så viser seg å ikke være det fordi folk blir syke. Det er ikke greit.

 • Linda

  20/11/2013 at 21:39 Svar

  Så bra at du skriver om dette. For en førstegangsmamma i ammetåka(ugjennomtrengelig, tykk skodde) hadde jeg ikke tenkt på dette selv. Har nok med å huske å pusse tennene og bytte til genser uten gulp. Men nå blir det en ekstra vaksine.

 • Joanna

  21/11/2013 at 00:26 Svar

  Fødte jenta mi i juli i år i Ungarn og her er d ikke noe spørsmål engang. Hun er nå 4 mnd og har fått den 2 ganger alt. I tillegg var vi så heldige at hun fikk BCG vaksinen dagen før vi dro hjem fra sykehuset. Veldig positiv til vaksinen så langt 🙂

 • Kari

  21/11/2013 at 20:50 Svar

  Jeg vil anbefale dere å lese dere opp på temaet vaksiner. Hva inneholder de, for eksempel? Begynn med å lytte til et foredrag av Mary Tocco eller dr. Sherri Tennpenny.Tenk videre over hvordan et lite spedbarn er i stand til å takle en vaksine. Har det et immunforsvar som kan takle det som vaksinen inneholder? Videre; kan det være en økt sammenheng mellom økt antall vaksiner og astma, allergi, lærevansker, diabetes, kreft, osv.?

  • Øyvind

   11/10/2014 at 03:10 Svar

   Jeg er glad Folkeopplysningen tok opp denne problemstillingen (og alle disse argumentene) på søndag. Det trengs.

 • Linda

  21/11/2013 at 21:27 Svar

  Jeg har ikke sett god,vitenskaplig dokumentasjon for noe av dette. Derimot har vaksiner reddet tusenvis av liv og utryddet sykdommer som tidligere tok livet av eller invalidiserte både barn og voksene.

 • Myke minutter

  25/11/2013 at 14:31 Svar

  Ingen av oss i familjen pleier å få omgangsyke. Kanskje fordi vi er over gjennomsnittet flinke med håndvask, siden datteren vår har en lungesykdom. Men da vi bodde på Ullevål i nesten 6 mnd etter hennes fødsel, ble både baby, mannen min og jeg smittet. Datteren vår fikk knapt symptomer, mens mannen min og jeg som fikk hele to runder med dritten, var så syke som vi aldri har vært før. Du kan tenke deg at frustrasjonen var stor siden vi skjønte at denne smitten fikk vi i oss pga sykepleiere som ikke overholdt hygienerutinene! Når jeg senere har lest at barn faktisk kan dø av rotaviruset, får jeg frysninger på ryggen av å tenke på at vi som allerede var innlagt på sykehus med et svakt barn ble utsatt for dette… I årene etterpå, hvor vi har fått et friskt barn, kan jeg knapt huske at vi har hatt magesjuke noen av oss.

Post a Comment