Skole bøtelegger mor for hjemmelaget niste

Hvordan tror dere dette hadde slått an hjemme i Norge? En delstat i Canada har innført nye retningslinjer for å sørge for at barna får i seg variert og sunn mat i løpet av skoledagen. I Manitoba  har departmentet bestemt at alle skolemat, må inneholde:

 • 1 porsjon melk
 • 1 porsjon kjøtt
 • 1 porsjon korn
 • og 2 porsjoner frukt eller grønnsaker.

En mor som sendte med barnet sitt en hjemmelaget matpakke bestående av roastbiff, poteter, gulrøtter, appelsin og melk fikk derfor refs for å ha sendt med barnet et «ubalansert» måltid, melder nettstedet Gawker. «Korn» manglet i følge skolen, og barnet fikk derfor Ritz-kjeks for å gjøre måltidet mer «balansert», mens mor fikk brev med hjem og en bot på 60 kroner.

Sukk… Hvor skal en begynne? I utgangspunktet er det jo slett ingen dum idé å øke bevisstheten rundt viktigheten av variert skolemat for alle barn. En undersøkelse fra Norges Forskningsråd av 15 000 elever på 300 norske skoler viste i 2011 at bare 29 prosent av elevene spiste frukt på skolen og enda færre -12 prosent- spiste grønnsaker. 9 prosent spiste yoghurt. 1 prosent spiste nøtter.

Men her har det bikket helt over. Hvis vi ser bort fra at Ritz-kjeks er et næringsmessig null, pakkfull av mettet fett og salt som denne kjeksen er (Men god i blant da!) vil jeg si hele idéen om å straffe foreldre økonomisk for skolematen gir meg en dårlig smak i munnen. Vi vet fra før at mat forsterker sosiale forskjeller, og at barn fra lav-inntektsfamilier sjeldnere har med skolemat, og generelt får mer usunn mat og mindre grønnsaker.

Jeg tror derfor mer informasjon, -og gjerne også tiltak som å fjerne momsen på frukt og grønnsaker, tilby frukt og grønt på skolen eller enda bedre:  varm skolemat til alle – er en mer -ehm- fruktbar vei å gå.

Enkel pastasalat av middagsrester. Korn kommer fra pastaen, protein kommer fra kyllingbitene. Grønt kommer fra aspargesrestene, gulrøtter og mais. Sønnen min liker å plukke og spise hver del av salaten for seg, mens datteren min foretrekker å ha med dressing, gjerne i en boks ved siden av.

Farsen blir komplett av at nista til denne moren med poteter, kjøtt, melk og to slags grønnsaker var en eksepsjonelt variert og bra matpakke. For det trenger slett ikke være hverken vanskelig eller dyrt å gi barna variert og sunn mat i de timene de er på skolen eller i barnehagen. I matpakkeboka mi «I Boks» har jeg en lettere huskeliste. Hver matpakke skal forsøksvis inneholde noe:

 • Korn
 • Protein
 • og Grønt.
Enkelt og greit.

Barna mine er veeeldig glad i riskjeks og i blant lar jeg dem få med det som en variasjon i nista. Protein fra hardkokt egg, Babybel og skinkeost de kan smøre på selv. Grønt fra agurk og gulrot.

Korn kan for eksempel være brødskiver, poteter som for eksempel potetsalat eller resten av potetbåter fra middagen om barna liker det, knekkebrød, pastarester, tacolomper, pitabrød, byggris-rester, bagels osv.
Protein kan for eksempel være kjøtt (men det ikke være det. Vi nordmenn får i oss mer enn nok kjøtt som det er. Tall fra Helsedirektoratet viser at forbruket vårt av kjøtt har steget fra 53 kilo i året i 1989 til 75 kilo i 2011. I snitt får norske menn i seg dobbelt så mye rødt kjøtt i uka som helsemyndighetene anbefaler..) som skinke, salami, yoghurt, fiskekaker, rester av kyllingvinger eller kyllingbiter fra middagen, fiskepudding, falukorv, cottage cheese, hardkokte egg eller ost.
Grønt kan for eksempel være agurk, paprika, gulrot, eple, vannmelon, pære, plommer, rips fra hagen, rosiner, cherrytomater, kålrot, blåbær, tørket aprikos eller tranebær, kikerter (lett å spise for små barnefingre og fin nøytral smak), sukkererter, en kvart maiskolbe, eller en smoothie.

Hva tenker du om å bøtelegge foreldre for «ubalanserte» matpakker? Synes du det er en god idé med tydeligere retningslinjer fra helsemyndighetene? Heier du på gratis frukt og grønt på skolen, eller er det andre tiltak du har mer troa på? 

No Comments
 • Madam Mim

  21/11/2013 at 10:22 Svar

  Kjempefint innlegg, Susanne. Den aktuelle saken var jo helt hårreisende i og med at matpakken til dette barnet var perfekt, og så la de til noe høyst usunt! :-/ vel, vel. man kan ikke styre over foreldre på den måten! Dine tips som mer opplysning, billigere grøntfor osv er riktigere vei å gå.

  Men så lurer jeg på hvor du har kjøpt den lille tuben med smøreost..? 🙂 barna synes det er så stas med kuvert-pålegg og smøre på selv, og de elsker knekkebørd – så det er en sikker slager i matboksen. Finner så få sånne kuvertpakker i butikken synes jeg! Og når kommer ny ladningen av matboksen din???

  • Susanne Kaluza

   22/11/2013 at 09:18 Svar

   Du det har de på min lokale Ica-butikk! Jeg pleier å hamstre det og leverpostei/makrell i tomat kuverter når jeg ser det, så jeg kan slenge oppi matboksen i blant når det må gå ekstra fort.

   Ny ladning av matboksen min kommer i alle landets Rimi butikker fra 1. januar!

 • Mats Eriksen

  21/11/2013 at 10:45 Svar

  Du mener systemet er feil fordi det legger til Ritz i en perfekt matpakke.
  Det du ikke nevner er hvorfor denne matpakken er perfekt i utgangspunktet.. Mest sannsynlig fordi de har et tvunget system der en straffes..

  • Susanne Kaluza

   22/11/2013 at 09:17 Svar

   Nei, jeg mener systemet er håpløst og at denne saken illustrerer håpløsheten i et så rigid system. Som jeg skriver har jeg mer troa på at «informasjon, -og gjerne også tiltak som å fjerne momsen på frukt og grønnsaker, tilby frukt og grønt på skolen eller enda bedre: varm skolemat til alle – er en mer -ehm- fruktbar vei å gå.»

 • to vrange

  21/11/2013 at 11:03 Svar

  Ah, fantastisk! Hadde fått bot hver eneste dag, jeg da 😉 I dag hadde treåringen min hjemmebakt brød (med ost og cashewnøttsmør), eggerøre, fersk mozzarella, paprika, agurk, klementinbåter, blåbær og valnøtter i matboksen sin. Skikkelig ubalansert, med andre ord – det manglet jo kjøtt. 😛

  • Susanne Kaluza

   22/11/2013 at 09:27 Svar

   Haha. FY!

 • Kimma

  21/11/2013 at 11:21 Svar

  Siden når er 10 dollar 30 kroner?

  • Anne

   21/11/2013 at 11:47 Svar

   Regner med det er snakk om kanadiske dollar… Siden det var i Canada?

   • Björn-Jarle

    21/11/2013 at 12:42 Svar

    1 CAD = 6.34 SEK Pr.Dato
    1 NOK = 1.08 SEK Pr.Dato

    Så !0 CAD = Ca 63 NOK Pr.Dato

  • Camilla Kitty Karlsen

   21/11/2013 at 11:49 Svar

   5 dollar. Takk.

   • Kimma

    21/11/2013 at 15:12 Svar

    «Your account will be charged: 10 dollar.» Boten er på 5 dollar også tar de 5 dollar for varen. Så STFU

   • C.

    22/11/2013 at 22:20 Svar

    5 canadian dollars = 28.84 nok. x2 blir det faktisk 57.64 nok.
    Og de tok 10 dollar fordi det er to barn, det står Natalie & Logan på lappen.

 • Trine V

  21/11/2013 at 11:39 Svar

  Jeg syntes det er fett at de gir beskjed om hva en matpakke skal inneholde, selv om jeg er enig om at man sagtens kan få protein fra andre steder enn kjøtt! Det det er hårreisende og så hvor mange skolebarn her i SFOen jeg arbeider som har dålrig matpakker..
  Noen har kun en pakke med instantnudler, andre har en frukt/muslibar… Kjeks, godteri og pannekaker er også klassikere. Forstår ikke hvordan de kan bli mette! (eller holde sitt blodsukker bare sånn noenlunde i orden…)

  • Susanne Kaluza

   22/11/2013 at 09:38 Svar

   Godt poeng! Jeg tror også mer informasjon om hva en matpakke bør inneholde hadde vært lurt.

   (Jeg laget gratis brosjyre om dette i fjor høst som alle kunne få på Rimi, mulig den kommer igjen til jul, men det vet jeg ikke)

   Det trenger jo slett ikke være så vanskelig som canadierne legger opp til. Du kommer langt om du bare husker frukt og grønnsaker!

 • Tintin

  21/11/2013 at 13:14 Svar

  Litt synd at ikke miljøet også har fokus når det gjelder barnets matpakke. Porsjonspakninger gir utrolig mye søppel og er ikke nødvendig for at barna skal spise sin mat – det handler om hva man er vant til – barn er vanemennesker. Og den matpakka passer nok best til en mor som sitter stille – ikke et barn som springer rundt hele dagen….veldig synd når mors dårlige matvaner smitter over på barna…

  • Susanne Kaluza

   22/11/2013 at 09:42 Svar

   Er du seriøs? 1 egg, gulrøtter, agurk, ost og fire «knekkebrød» av fullkornsris er ikke en bra matpakke? Hva synes du mangler? Dette er forøvrig mat til et og et halvt måltid. To dager i uka får de frukt og brød i barnehagen, så denne her skal være litt å spise når de kommer fram om de har lyst på ekstra frokost, og så til klokka 11 måltidet.

   Når det gjelder porsjonspakker er det en genial tidsbesparer de dagene det trenger å gå ekstra fort med matpakkesmøring til to barn her hjemme. Men om du klikker på banneren niste på sida mi vil du se at det slett ikke er noe vi bruker hver dag, nettopp med tanke på miljøet.

   Håper det ga deg svar på det du lurte på!

   Mange klemmer fra
   Susanne

 • Eirik

  21/11/2013 at 13:39 Svar

  Når jeg ser hvor mye dill folk gjør med matpakkene, kan jeg ikke annet enn å grue meg til når jeg selv får barn. Lurer på hvordan jeg klarte å få mot i brystet, vett i pannen og stål i bein og armer med bare brødskiver til lunsj i oppveksten…

 • Helen

  21/11/2013 at 15:24 Svar

  Helt utrolig. Det type detaljstyring trenger ikke skole/stat utøve. Ikke fungerer det i praksis heller: når lunsjen i tillegg blir supplementert med RITZ-KJEKS blir det bare en parodi. Hadde dette vært meg ville jeg vurdert å bytte skole(/by/land).

 • Stine

  21/11/2013 at 15:54 Svar

  I barnehagen har minstemann kokke så da får de all maten der, mens hu elste går på sfo.. hjemmefra har hu me seg hjemmelaga brød med de vanlige tinga som salami, leverpostei osv.. men snakk om sunn mat sfo sitt varmmåltid er ofte grandiosa, pølser og pasta med ketchup.. og ikke for å klage den kommunen vi bor i er på topp 10 lista over dyreste sfo i landet! så de hadde jaggu hatt råd til både mere ansatte..1 student på 15unger! uff… spora litt av.. men jeg får alltid høre hvor «kresene» unger jeg har siden de ikke liker frossenpizza, mc donalds, Pose gryteretter osv.. da sier jeg gi dem erter, laks, poteter,torsk, salat ol så er de happy! Kresne nei.. rein mat ja..

 • trond

  21/11/2013 at 16:39 Svar

  Kan si meg enig i at det der er helt over grensen, men for å pirke litt;
  Manitoba er da en provins, Canada har som man vet hverken stater eller delstater.

  • Susanne Kaluza

   22/11/2013 at 09:57 Svar

   Ah, takk for innspill!

 • Lilja

  21/11/2013 at 17:59 Svar

  Misforståelsen her var jo om poteter kvalifiserer som «grain» eller ikke. Siden det står på Fedon’s fy-liste, tenker jeg at det kvalifiserer. Hvis noen ga ungene mine salte kjeks for å veie opp for manglende korninnhold i poteter, ville jeg protestert, ja. 😉 Her er uansett en byråkrat som har for lite å gjøre i jobben sin.

  Hos oss får ungene kjempevarierte matpakker som pappa’n står tidlig opp og lager, og det på tross av at de hver dag får to brødskiver med kjøttpålegg. De er med på skolefrukt- og skolemelkordning, og pappa skjærer opp minst tre grønnsaker, litt nøtter, tørkede tranebær, babybel, kruttonger (favoritt, hadde sikkert slått an i Canada), pastaskruer eller noe annet snacks. Elsker tredelte matbokser, skulle bare ønske de var tilpasset mini-yoghurtene.

  På SFO er den ene voksne utdannet kokk, de har suppe, fiskegrateng, pastaretter, hjemmelagede horn… Tror ikke det har vært en grandis innenfor dørene der, men pølser slipper fra tid til anna gjennom nåløyet. Både skole- og sfo-dagen er lagt opp etter blodsukkeret, ingen må gå sultne og småhypre gjennom dagen, der er alltid et fat med oppskåret frukt eller oppskårne skiver og mør tilgjengelig. Enkelt men ofte. Den dama skulle vært klona!

  • Susanne Kaluza

   22/11/2013 at 09:59 Svar

   Oh! Ja, takk til kloning ja!

 • Jona ( Mammalivet.com )

  21/11/2013 at 22:20 Svar

  Denne saken leste jeg også og fikk helt hakeslepp. Ritz!? tuller du?
  Nei jeg synes ikke skolen bør ta regien over matpakkene. Jeg synes vi gjerne kunne hatt skolemat, om ikke hver dag så i alle fall to-tre dager i uka med ordentlig, sunn varmmat. (Dette klarer mange land som ikke er listet som «verdens rikeste»…) Jeg har ikke noe imot at skolen er oppmerksom på kosthold, men jeg tror kanskje at mer undervisning om sunt kosthold i skolen, samtaler på foreldremøter og mer info generelt hadde vært hjelpsomt. Når barna blir store nok til å lage niste selv, så er det enda viktigere å lære dem hva god mat egentlig er.
  Mine barn får sjelden ferdigmat og mat med tilsatt sukker, og har også blitt kalt kresne for at de ikke liker slik usunn, overfabrikert mat. Da tenker jeg at vi lever i en bakvendtverden, litt ala denne Ritz-episoden…

 • C.

  21/11/2013 at 23:05 Svar

  Det er jo ren idioti, rett og slett. Jeg synes det er fint med barnehager og skoler som banner nugatti og kaker og kjeks og sånn, for det er ikke hverdagsmat for noen. Men den listen der? Helt på bærtur.
  Og ritz?!
  *panneklask*

 • Anne mette

  22/11/2013 at 00:06 Svar

  Hva skjedde med den gamle matpakka som inneholdt 2 skiver og en gulrot?

  Jeg er personlig i mot å «dulle vekk» barna med fancy matpakker. Her sender jeg med ett knekkebrød, en grov brødskive og litt oppskåra frukt eller gulrot.
  (Bama-matboksene fra Kiwi er geniale, der har man to separate rom)
  I tillegg får han melk på skolen, og skolefrukt.

  De matpakkene dine ser fine ut, men hvor mange av elevene har faktisk slike?
  Det jeg legger vekt på når jeg lager matpakke er at det er enkelt å spise den uten for mye søl, at det går kjapt å lage den og at den er næringsrik. Jeg gidder ikke å lage noe koltbord i matpakka, og tror heller ikke det er vanlig i klassen til sønnen min på 6 år hvertfall.

  • Susanne Kaluza

   22/11/2013 at 10:06 Svar

   Hei Anne Mette!

   Det viktigste er at folk får øynene opp for at barn trenger mer enn bare brødskiver 8 timer i strekk. Og her tenker jeg det viktigste er å gjøre som deg: Å sende meg grønnsaker og frukt. Desverre er det altså bare 9 prosent av norske barn som spiser grønnsaker i nista si. Det vil jeg gjerne bidra til å gjøre noe med!

   Og oppskåren frukt og grønt som du sender med er aller best. Undersøkelser viser at barn spiser dobbelt så mye frukt og grønnsaker når det er skåret opp.

   Håper det var oppklarende!

   Mange klemmer fra
   Susanne

 • Marianne

  22/11/2013 at 00:41 Svar

  Hei! Så deg på God morgen Norge i dag, og du snakket om tips til julekalender (pakkekalender), men jeg fikk ikke med meg alt du vente. Kan du være så snill å skrive tipsene her? Gjerne med aktiviteter og fysiske ting til gutt 🙂

 • Stine

  22/11/2013 at 00:48 Svar

  Huff, de kunne vel gitt ungen noe annet enn ritz-kjeks hvis de mente at det manglet korn i den matpakka…

 • Tone

  22/11/2013 at 12:57 Svar

  Minner meg om programmet med Jamie Oliver i USA der skolen mente at Jamies wok med masse grønnsaker ikke var bra nok for skolebarna, men la man til pommes fritt ble det plutselig bra nok…

Post a Comment