Juksemiddag: Vintersuppa er i boks!

I disse hektiske førjulstider må jeg innrømme det ikke alltid er like mye tid til matlaging. Her om dagen var jeg alene med lillebror, og motivasjonen for å bruke lang tid bak grytene når jeg heller kunne ta en pust i bakken fra juleforberedelser og slappe av og kose i sofaen med 3-åringen min var minimal.

I anledning konkurransen som bokhandlerkjeden Ark har hatt gående inspirert av boka mi hadde Grete Helene sendt inn en oppskrift som tok omtrent 5 minutter å lage, og som fristet, siden både lillebror og jeg er storfans av laks.

Grete Helene skriver:

«2 bokser hummersuppe

200 g krepsehaler i lake eller laksebiter

3 dl kaffefløte

1 sitron

2 ts tørket timian

1/2 ts Natvigs krydderblanding

1 ts sukker

Hell hummersuppen i en stor kjele. Tilsett krepsehaler (uten laken) eller laksebitene og kaffefløte. Skjær sitronen i båter og deretter fileter (fjern det hvite og hinnene). Krydre med timian og krydderblanding. Ha i sukker. Varm opp. Servér med timiandryss.»

Jeg fant ikke hummersuppe i nærbutikken vår, men lot meg inspirere av Grete Helene til å bruke samme fremgangsmåte med to bokser oksehalesuppe de hadde i hylla i stedenfor. I stedenfor laks brukte jeg da biffstrimler jeg stekte i panna, og så smakte jeg til med sitronsaft, sukker, krydder og timian som anbefalt.

Campbellssupper kan brukes til mer enn kunst!

Grunnen til at jeg ville ha med denne oppskriften er at det som tommelfingerregel er veldig lurt å smake til middagene sine generelt og butikksauser og supper spesielt med sødme (som sukker eller honning eller hva enn man har for hånden av søtning)og sitron (aka syre. Lime funker også strålende på thailandskeretter) Det balanserer ut smakene på en veldig god måte.

Jeg er alltid på utkikk etter måter å få mer grønnsaker inn i måltidene våre på, og her hadde jeg frosne aspargesbønner liggende som lillebror knakk i småbiter og hadde oppi mens suppa varmet seg opp i kjelen, og biffstrimlene stekte ved siden av. Liker du ikke aspargesbønner ville både erter, gulrøtter og paprika også vært en god match. Liker du –som meg- sterk mat, er det supert å ha litt cajennepepper eller chiliflak i din egen tallerken. 3-åringen her er ikke fullt så stor fan, så hans porsjon var uten..

Dette er også en veldig enkel rett å skalere opp eller ned. Det er bare å ha en boks suppe per person. (De varer en liten evighet i kjøkkenskapet, så det er gull å ha noen stående når du brått er sulten NÅH!)

Under 10 minutter senere er middagen klar, og så er det bare å krype opp i sofaen med en liten gutt i armkroken og se»Jul i svingen».

En klatt rømme eller creme fraische er sjelden feil i tomatiserte supper eller gryter. Det var prikken over i’en også i denne varmende vintersuppa.

Hvordan ligger dere ann med juleforberedelsene? Hva slags middager spiser dere hjemme hos dere denne uka her? 

No Comments
 • mie

  17/12/2013 at 13:44 Svar

  Beklager, men dette er et spørsmål om en helt annen sak; jeg så på instagram at du hadde sett Frost med barna dine, og jeg lurer (i forbindelse med at jeg vurderer å kjøpe kinobilletter til 2. juledag): var den passende for din yngste, eller ble det for skummelt? Min yngste er 3år, og jeg lurer på om det er litt for ungt..

  • Susanne Kaluza

   18/12/2013 at 08:41 Svar

   Du, det var jeg ganske spent på selv også. Filmen har jo 7 års aldrsgrense, men for min yngste gikk det helt fint. I Frost var det to ting jeg syntes hadde potensiale til å være skummelt, det ene var noe ulver som jagde sleden, men det varte så kort at lillebror ikke lot seg merke med det, så var det et ismonster, men også han var ikke skumlere enn at det gikk helt greit å se på. Også var det masse humor og morsom komikk, slik at lillebror satt og lo så han trilet (blant annet av en veldig søt, snakkende snømann og noen rare, fine troll) store deler av filmen, og det første han spurte om da lyset var skrudd på var om vi kunne «laste ned filmen på macen også mamma»! Vi hadde han med på Modig (Merida-filmen) i fjor, og med den bjørnen og mammaen som plutselig ble «slem» syntes jeg denvar altfor skummel både for ham og storesøster!

 • underveis

  17/12/2013 at 14:06 Svar

  Blir ofte supper her også (men uten bokser og poser…. 🙂 ), kan stå og koke lenge og varmer godt. Linsesuppe er god hverdagsmat, kjapt å lage, kan varmes opp dagen etter, enkelt å spise. Kjøttsuppe med god kraft har jeg kokt flere søndager nå – og så blir det rester til mandag, passer bra….

  • Susanne Kaluza

   18/12/2013 at 08:42 Svar

   Jeg pleier også å lage supper som koker leeenge. Beste vintermaten! Særlig rotgrønnsakssupper, også har jeg oppskrift på en nydelig gulrot og rødlinse suppe i boka mi. Men siden jeg er suppoman er det topp å ha noen raskt i bakhånd når blodsukkeret er lavt 😉

 • Ida

  17/12/2013 at 15:01 Svar

  Vi er så heldige å ha morfar på besøk i dag og kommer hjem fra skole og jobb til hjemmelaget blomkålsuppe. Gleder meg 🙂

  • Susanne Kaluza

   18/12/2013 at 08:43 Svar

   Snille morfar!!

 • Hanne

  17/12/2013 at 15:17 Svar

  Liker tips til raske retter, har også kjøpt kokeboka di 🙂

  Fiskekaker er ofte min redning i hverdagen. Har vi litt tid blir det med potetmos laget av potet- og sellerirotterninger og med varm mais eller sukkererter til. Er det mer stress blir det med meksikansk salat fra Dole eller wokede grønnsaker og sweet chili saus eller kesambasert dressing til.

  En annen slager er pasta carbonara med tomatsalat ved siden av.

  Supper er godt og egentlig raskt å lage men blir det til at jeg gjør det?Nei… Så skal definitivt prøve fiske- eller kjøttversjonen med Campbell.

  • Susanne Kaluza

   18/12/2013 at 08:44 Svar

   Så hyggelig å høre! Lurt med tomatsalat ved siden av pasta carbonara. Det er jo en nydelig pastarett, men null komma null grønnsaker 😉 Det må jeg prøve selv en dag og!

 • Monica

  17/12/2013 at 20:42 Svar

  Vi spiser salater og grønnsaksupper denne uka. Lader litt opp med lett og sunn (og rask) mat før den feite julematen:)

  • Susanne Kaluza

   18/12/2013 at 08:37 Svar

   Lurt! En favorittsalat å tipse om?

 • Monica

  18/12/2013 at 11:36 Svar

  En favoritt som jeg aldri går lei er kyllingsalat med mozzarella og balsamico dressing. oOpskrift her:)
  http://monicasoppskrifter.blogspot.no/2012/05/kyllingsalat-balsamico.html

Post a Comment