Hva har vært fint med året som er gått?

Har dere hatt en fin juleferie?

Baby+kalkun+stuffing+medisterkaker+krumkaker+riskrem+kranskekake+marsipan.

Jeg har bare tatt det heeelt med ro denne jula: Hatt familie på besøk, spist cirka 50 av mammas krumkaker om dagen, lekt Sonia Henie (eventuelt Bambi på isen) på skøytebanen, ryddet ut klær som er blitt for smått av barnas klesskap (når lillebror nærmer seg fire er det kanskje på tide å legge bort klær i størrelse to år..?), sett Polarekspressen tre ganger, spilt sjakk med seksåringen min, lest The Testament of Mary, gått solskinnstur  (føles det ikke nærmest som april i lufta om dagen?) med søsteren min og kjæresten hennes til Grünerløkka og spist burger og milkshake, hatt pizzafest med venner og generelt bare latet meg. Veldig deilig!

Nå kjenner jeg at jeg er klar for ny giv i 2014, og hva passer vel bedre da enn å oppsummere året som er gått?

Årsoppsummeringen er en tilpasset versjon av lista til Mariell som driver den nydelige bloggen Hjartesmil (sånn ved siden av å gjøre webdesign, fotografere og skrive glimrende romaner da)

Gjorde du noe i 2013 som du aldri har gjort før? 
Hmmm.. Jeg har aldri sendt brev til landets politikere før. Men det gikk jo ganske fint? (I hvertfall om du ikke spør Michael Tetzschner) Ellers har jeg aldri hatt en utskrapning før, men det var ikke så fint.

Epostaksjonen vår kom med i kåringen til Dagbladets Maktpanel!

Gjorde du noen stor forandring? 
Etter at jeg i fjor startet blogg, sa opp jobben, kjøpte ny leilighet, pusset opp leilighet, ga ut min første bok og var gravid to ganger følte jeg dette var året for å ta det litt mer med ro. Ekke helt sikker på om jeg klarte det gitt..

Året jeg «roet ned»..

Ble noen av vennene dine foreldre i år?
Ja! To av mine aller beste venninner fikk henholdsvis en nydelig lillebror som komplementerte familien på fem, og sitt aller første barn, -ei fantastisk lita jente. Nå som de fleste vennene mine har bikket 30 er det skikkelig babyboom i vennekretsen. Til neste år venter fire av mine nærmeste venner barn, i tillegg til to fettere og meg selv. Da jeg gikk gravid med datteren min som 25-åring bodde de fleste av mine jevnaldrende fortsatt i kollektiv og var fjernt fra babyliv og bleieskift, så det er en ny og hyggelig opplevelse å ha så mange rundt meg i samme situasjon.

Hvilke land besøkte du? 
Spania med mann og barn, USA alene for et vennebryllup, Danmark der jeg ble kjent med fine folk som Linda, Astrid VU og Marte fra Casa Kaos og til slutt Italia der også mammaen og pappen min også var med.

Beste kjøp?
Teller julegaver?  Kjenner jeg er skikkelig glad i den leppestiftrøde blenderen jeg fikk av barna til jul, -og som vi har laget nye smoothier i hver dag hele romjula.

Manglet det noe i 2013 som du vil ha i 2014?
Baby!

Hva skulle du ønske du gjorde mer?
Svømte. Besøkte barndomsvenninnene mine Linda og Hildegunn i Drammen. Tok meg helt fri i blant.

Hva skulle du ønska du gjorde mindre?

Sjekket VG Nett fem ganger i timen?

Favorittprogram på tv?

Ohhh! Har sett mye bra TV i år altså. Jeg har ikke tid til så mye TV sånn i hverdagen, men når jeg sykler på treningssykkelen min er det min tid der jeg kan se på så mye serier og filmer jeg vil.  Bonusen er at jeg får lyst til å sykle lenger og lenger fordi serien er så spennende når jeg egentlig har nådd tida jeg hadde sett for meg. Jeg ser mest TV på iTunes, Netflix eller Get og mine fem på topp i år blir:

 • Orange is The New Black på Netflix som er basert på en sann historie om ei helt ordinær dame i 30-åra som må sone i kvinnefengsel etter å ha latt seg lure til å smugle narkotika uten at hun var klar over det som ung student.
 • Nytt liv i East End (eller Call the Midwife som den heter på engelsk) om jordmødre på 50-tallet.
 • House of Cards som enhver fan av Presidenten (West Wing) vil trykke til sitt bryst. Handler om kongressmannen Frank Underwood og hans manøvreringer i maktens korridorer som slett ikke tåler dagens lys.
 • Scandal – som er en annen spenningsserie om makt i Washington. Denne handler om medierådgiverens/spin doctoren Olivia Pope.
 • Girls – der Sex og Singelliv ga et glorifisert bilde av livet til unge single kvinner i New York er denne prisvinnende serien langt mer realistisk og ærlig.
Mens jeg synes både Broen og Homeland tok litt vel av i årets sesong, med urealistiske plott og skuffende avslutninger. Hva synes dere?

Beste boka du leste i år?

Jeg synes det er vanskelig å velge én bok, for har lest masse gode bøker i 2013 (sjekk noen anbefalinger her) Men jeg er generelt fan av alt jeg har lest av Olaug Nilssen!

Ikke no’ juks her! Mette og jeg lagde all maten i Juksekokeboka selv, uten assistenter eller stylister. Middagene ble til på kjøkkenet hjemme hos henne og meg, -bildene tok vi i vinduskarmen!

Hva er ditt største fremskritt på jobben i 2013? 

Det var kjempegøy å få laget mitt eget brød og min egen matboks. Jeg koste meg med å lage kokebok sammen med min fabelaktige fotografvenninne Mette, og superstas å få kontrakt med Aschehoug om å lage en helt annen type bok (den er forøvrig snaaart klar og jeg er så stolt av alle de flinke, fine damene som har bidratt med knallgode, åpenhjertige, såre, varme, morsomme og sterke tekster. Lover å fortelle mer om den snart!) I tillegg var det utrolig artig å se hvordan bloggen har voks jevnt og trutt og få utforske mulighetene som ligger i bloggmediet sammen med dere.

Var du gladere eller tristere samanlignet med tidligere år?
2013 ha vært et år av store kontraster, både jublende glede og stikkende sorg, men jevnt over var jeg lykkeligere enn året før. Synes det har vært en stigende kurve!

Hva gjorde du på bursdagen din i 2013?
Den feiret jeg på taket til The Thief med drinker og fine venner.

32!

Hva hadde gjort året ditt enda bedre? 
Med tanke på at jeg har vært gravid i første trimester i 6 måneder av året, hadde det utvilsomt gjort livet lettere å ikke vært kvalm og trøtt og svimmel non stop..

Beste fest?
Lanseringsfesten for boka, der Mette og jeg fikk be alle vi var glade i, mens forlaget fikset alt fra lokale, til mat til (det beste av alt!)  opprydnining etterpå. Gamle kollegaer minglet med mammaen og pappaen min, alle koste seg med quesedillas, paier og appelsinbrownies fra boka, og da jeg tok kvelden danset søsteren min fortsatt til «The Fox» med noen folk fra forlaget. Utrolig hyggelig kveld. Tror ikke jeg har blitt arrangert fest for siden konfirmasjonen!

Haisommer.

Hva fikk deg til å ha det bra?

Å kose med barna mine, se de leke fint sammen ( i alle fall i ti minutter før den ene dæler den andre i hodet med en legokloss), svømme, lese, lage mat og henge ut med familie og fine venner.

Høyeste ønske akkurat nå?
Det største og viktigste ønsket mitt akkurat nå er at alt går bra med barna mine, både dem jeg har utenfor magen og den lille som fortsatt er inni.

Hva med dere? Hva har vært opp- og nedturene hos deg i 2013? Og hva har du lyst til å gjøre mer og mindre av i 2014?

 

No Comments
 • Erik Sjon

  30/12/2013 at 16:32 Svar

  Den største oppturen var å bli kvitt en udugelig( dokumentert ) statsminister

  • Susanne Kaluza

   30/12/2013 at 22:55 Svar

   Så bra du hadde noe å glede deg over i 2013 🙂

 • Line Konstali

  30/12/2013 at 18:12 Svar

  Ja, det høres ut som et rolig, avslappet år, Susanne 😉

  Den største oppturen var da vi reiste til Santorini, bare oss 5, i høstferien. Da fikk vi sol og sommer midt på høsten, god mat og mye tid til hverandre. Luksus!

  Jeg som selv har en attpåkladd unner deg den velsignelsen! Godt nyttår (jula er jo nesten over nå….)

  • Susanne Kaluza

   30/12/2013 at 22:56 Svar

   Takk, Line! Er så mange av de jeg kjenner som har tre barn som sier at den minste er en skikkelig bonus. Kjenner hvertfall jeg setter enda mer pris på graviditeten og det å (forhåpentligvis) skulle få en baby nå som jeg vet hvor absurd fort de vokser opp.

 • Nann karin

  30/12/2013 at 19:37 Svar

  Jeg er seriøst imponert over hvordan du har fylt året!

  Hos oss har nok hverdagen preget livet, men av høydepunkt vil jeg nevne at min gamle far fikk leilighet på et omsorgsenter, – hvor han trives og er trygg. For meg innebærer det færre tårer å tørke, samt mindre smerte ved å dra.
  Ellers så er nok feriene og dagene sammen noe jeg trives med, og når året gir så mye sol som i år, da er utetid tingen. Det liker vi.

  Lykke til med 2014, – og gled deg til dagene som kommer!

  • Susanne Kaluza

   30/12/2013 at 23:02 Svar

   Åh, så godt å høre Nann Karin! Å bekymre seg for foreldre er nesten mer smertefullt enn å bekymre seg for barna, siden vi ikke har sjansen til å passe like godt på dem som vi gjør de små. Veldig glad for at pappaen din blir tatt godt vare på nå! Håper 2014 blir et strålende år for deg og dine! Mange klemmer fra Susanne

 • Casa Kaos

  30/12/2013 at 20:30 Svar

  Fantastisk, Susanne! Jeg er mektig imponert.
  Det var forresten veldig hyggelig å bli kjent med deg også i Danmark.
  Godt nytt år!

  • Susanne Kaluza

   30/12/2013 at 22:54 Svar

   Godt nyttår til deg og dine, Marte! Håper vi sees mer i 2014 🙂

 • Christine

  30/12/2013 at 21:14 Svar

  Gratulerer med baby i magen. Du virkelig stråler!
  Hvor mange uker er du?

  • Susanne Kaluza

   30/12/2013 at 22:54 Svar

   Takk! Jeg er i fjerde måned, så fikk mage fort! Kanskje ikke så rart i siden det er fjerde graviditet på et drøyt år..

 • bitte

  01/01/2014 at 14:03 Svar

  Herlig mage!

  Selv har jeg også vært gravid i 1. trimester halve 2013. Første gang på senvinteren – livet gikk litt i tusen knas da det for sjette gang gikk galt.

  Nå er jeg som deg; gravid og 15 uker på vei (med fiiiine tvillinger) – og alt ser ut til å gå veldig bra denen gangen. 2014 skal bli et fantastisk familieår for meg, drømmen om å bli trebarnsmor er bare 5-6 mnd unna.

  Lykke til med graviditeten og familieforøkelsen. Du ser helt fantastisk ut som gravid!

  • Susanne Kaluza

   03/01/2014 at 10:47 Svar

   Hurra! Så herlig å høre! Og dobbel lykke da gitt. Jeg gleder meg med deg! Mange klemmer fra Susanne

 • Bella

  01/01/2014 at 14:47 Svar

  Min største opptur i 2014 var å bli gravid for 4.gang på 1 år, og oppleve at spiren endelig satt. Nå venter vi vårt første barn om bare 4 uker 🙂

  Største nedtur: utskrapning, uten tvil. Jeg husker så godt at jeg lå sykmeldt hjemme etterpå og leste ditt innlegg om at du også hadde gjort det. Takk for gode ord, det hjalp meg veldig den gangen.

  Lykke til videre med svangerskapet 🙂

  • Susanne Kaluza

   03/01/2014 at 10:46 Svar

   Åh, så utrolig hyggelig å høre! Jeg blir så glad for hver eneste historie jeg hører om folk som også har mistet igjen og igjen, men som nå venter barn. Godt å høre at innlegget mitt hjalp deg litt. Det er så fælt å føle at man er den eneste i verden som må gjennom noe sånt. Jeg heier på deg og oss i 2014! Lykke til med det spennende du nå står ovenfor! Mange klemmer fra Susanne

 • AG

  01/01/2014 at 23:36 Svar

  Godt nyttår til deg, og lykke til med baby på gang! Også lurte jeg på om du skal trekke vinnere på forrige innlegg snart 🙂 Det hadde jo vært gøy å vinne…

  • Susanne Kaluza

   03/01/2014 at 10:44 Svar

   Den er trukket, og vinnerne har fått mail:-) Ble dermed ikke deg denne gang, desverre, men krysser fingrene for deg neste gang!

 • Fru Jacobsen (@frujacobsencom)

  03/01/2014 at 13:46 Svar

  Det beste med dette året må ha vært når vi fikk lille Karoline <3

  Jeg har selv laget en årskavalkade med bloggens høydepunkter (som jeg håper du tar turen innom for å lese).

  Håper du får en supert start på det nye året 🙂

 • […] 2013 var litt av et år, og det ser jammen ikke ut til at 2014 blir helt fritt for begivenheter det heller.. […]

Post a Comment