Kaluzas do-restaurant


Joda, vinteren er kommet, men foreløpig kan hvertfall vi se langt etter «Den kalde fine tida». Rett nok har vi vært litt ute og akt på den ene centimeteren med snø som har lagt seg, men det er såpass surt med nærmere ti grader og vind at det ikke er veldig lenge før ungene er kalde på små fingre og lengter inn. Og hva finner man på da?

En klassiker som alltid kjøper meg plenty med tid til å lage middag selv etter jobb og barnehage og/eller (la oss være ærlige her) snike meg til ti minutter på sofaen med dagens Aftenposten, er å la barna lage «Do restaurant».

Dagens fangst: Røde linser, maizenna, risottoris og basilikum. Dette kunne vært en god utfordring for Master Chef!

Navnet kommer naturlig av at dette er en såpass vann-sølete lek at jeg bare lar dem leke den inne på badet. Vi finner fram skåler (plastikk er gull!), kjeler, tallerker, glass, røresleiver og bestikk. Og så måler jeg opp litt av diverse tørrvarer som ikke koster alt for mye. Det er typisk ting som:

 • Ris
 • Pasta
 • Sukker (sukkerbiter er særlig gøy for da kan barna se på at de løser seg opp, at vannet smaker søtt etterpå, og at de gjerne løser seg raskere opp i litt lunkent vann)
 • Salt (barna elsker å ta med seg en småpakke med salt eller sukker om vi er ute på café og spare opp til neste restaurantlek)
 • Frokostblanding
 • Rosiner eller annen tørket frukt.
 • Tørket krydder som rosmarin, timian eller basilikum (men styr unna chilien..)

Jeg aner 3 stjerner i Michelin guiden, -minst!

That’s it! Jeg legger et håndkle på gulvet og lar de piske og røre og helle og fylle og blande og mikse som hjertet behager. (Ett lurt triks: Det er smart å la de ha på seg sommertøy -eller enda mer gøy- badetøy når de skal leke restaurant, for det blir kjapt endel vannsøl.)

Den neste Tom Victor Gausdal, eller kanskje Kari Innerå?

Til slutt blir pappa og mamma ærbødigst invitert på «Barnas restaurant» og får æren av å lekesmake oss gjennom 5 eksklusive gourmetretter servert av krye kokker.

Og i mens er kanskje den ordentlige middagen rukket å bli klar også?

Hva slags leker er mest populære hjemme hos dere når været ute er som ekstra surt?

Maemo gå hjem og vogg.

No Comments
 • monica

  14/01/2014 at 10:46 Svar

  fantastisk, hahaha. elsker ideen

  • Susanne Kaluza

   14/01/2014 at 16:43 Svar

   Gull verdt når man er litt sliten den der ja 😉

 • Ann

  14/01/2014 at 10:48 Svar

  Genialt! Dette er ei utviding av min «dukanfålovågriseivaskenpåbadetmeddenneskåla»-leik! Denne skal vi adoptere!!

  • Susanne Kaluza

   14/01/2014 at 16:43 Svar

   Hehe, barn og vann altså 😉 Jo mer grisete jo bedre!

 • Maylen

  14/01/2014 at 13:17 Svar

  Susanne… Jeg dør litt av nysgjerrighet snart, kan du ikke skrive litt om graviditeten din? Har ventet lenge nå.. Også ser du altså helt fantastisk flott ut! 🙂

  • Susanne Kaluza

   14/01/2014 at 16:42 Svar

   Som sagt så gjort! Skrev et laaangt innlegg om det i forrige uke ( http://www.susannekaluza.com/?p=7985 ), og flere er på vei. Alle skal nok rekke å bli lei av gravideinnlegg herfra, hehe 😉

 • Gunhild

  14/01/2014 at 23:09 Svar

  Hehe, dette er ikke hva jeg anser som slappe-av-aktivitet. Da ville jeg bare ligget på sofaen og revet meg i håret over synet som ville møtt meg på badet (eventuelt resten av huset?) og det er jo innlysende hvem som måtte vasket opp til slutt. Nei, er nok en innmari kjip mamma på de «kreative» områdene der, gitt. Kjenner jeg har ikke ork engang til å fikse med slikt ekstra om det er tid og overskudd jeg er ute etter, så hatten av for slike innspill.
  Men her er jo de eldste ungene såpass store at de gjør lekser/ser tv/spiller musikk etc, og så passer de greit på lillebror om det trengs. Heldigvis 🙂

 • Ida@gmail.com

  15/01/2014 at 10:32 Svar

  Hihi, dette hørtes ut som mye greier mor måtte ordne, både før og etter, for 10 min med Aftenposten på sofaen! Da tror jeg nok vi her i huset heller ville satt på en lydbok, hentet opp legokassa eller sagt: «kan ikke dere lage en forestilling? (sånn at de løper ned for å «øve»/kle seg ut osv og underholder etterpå – veldig pop her). Men det er ikke tvil om at slik restaurant ville slått an blant barna; høres ut som et godt tips for terrassen på hytta i sommer feks. Alltid gøy å lese sånne tips uansett. Gratulerer med redaktørjobb, vel fortjent!

 • Inga

  20/02/2014 at 16:51 Svar

  Kanskje litt kvalmt å leke med mat? Fin måte å lære barna respekt for verdens ressurser.

  • Susanne Kaluza

   20/02/2014 at 19:02 Svar

   Kommer ann på hvordan man ser det? Jeg ser på det som å lære dem om hvordan forskjellige krydder smaker og at matlaging er gøy.

Post a Comment