Babyshower Blues

Selv om jeg med et barns entusiasme omfavner Halloween og andre «importerte» skikker som Valentinesdagen, har jeg lenge sett med skepsis på fenomenet med babyshowers. For meg føles det litt dobbelt opp: I Amerika tar man med gaver til babyen på babyshoweren, i Norge gjør vi det når vi kommer på barselbesøk. Når man har hatt en babyshower i Norge, tar man gjerne med gave til begge anledningene. Det er ikke alle i en vennegjeng som har like god råd, så babyshowers lett kan føre til et ekstra kommersielt press. Særlig når babyboomen først setter inn i vennegjengen.

Min tilbakeholdenhet kan også skyldes at jeg aldri har vært særlig glad i smørkremdruknede cupcakes 😉

Overraskelse! (Målet var egentlig at hun skulle skvette så mye at vannet gikk. Det hadde vært babyfesten sin det!

Samtidig er jeg svært stor fan av konseptet: «Gjøre-krus-på-folk-jeg-er-glad-i», så det siste året har jeg likevel trommet sammen til babyfester for mine gravide venninner. For det er mye kos som kan gjøres uten at det kosterskjorta eller krever alt for mye styr i forkant.

Vi har pleid å avtale med de nærmeste venninnene og så enten lokke den uvitende gravide hjem til en av oss, eller overraske henne hjemme en dag kjæreste har sørget for at hun ikke har noen planer. Så blåser vi opp et par ballonger om noen har det liggende etter siste barnebursdag, alle tar med seg hver sin matrett, vi roper «OVERRASKELSE!!!» -og that’s it. Vi spiser, skravler og skratter (sist hadde jeg også satt sammen en spilleliste med babyrelaterte sanger, -stor underholdning) og det blir alltid topp stemning, rett og slett fordi vi er sammen. Trenger man egentlig så mye mer enn det?

Har du vært i, -eller arrangert- en babyshower før? Hva gjorde dere da? Og hva synes du egentlig om dette amerikanske konseptet? 


 

No Comments
 • Christina

  20/01/2014 at 09:45 Svar

  Baby shower har vi ikke hatt til våre jenter og ingen i vennegjengen har hatt det. For meg er det fortsatt ganske amerikansk, men en sammenkomst slik dere har gjort høres koselig ut.
  Har mer sansen for de gamle norske barselbesøk med barselgraut(eller annen mat) Tenk så deilig, du kommer hjem fra sykehuset, sliten og i en egen boble. Kanskje har du flere barn som venter spent på å få hjem mamma og lille knøtt. Der mens du sitter å prøver å amme den lille, barna venter på mat og du vil bare sove, der står det venner eller familie med middag til dere. Det ville vært lykke det.
  Ha en fin dag.
  Klem

  • Susanne Kaluza

   22/01/2014 at 17:15 Svar

   Barselgraut eller annen mat er gull verdt, Jeg elsket alle venninner som kom med mat, eller som (med nummer to) kom med f.eks plastelina og sa «Nå skal jeg leke med eldstemann så kan du slappe av litt med babyen». Love!

 • Lilja

  20/01/2014 at 10:51 Svar

  Hei Susanne; Selv elsker jeg babyshowers, og prøver å få til sånt så ofte som bare mulig. 😉 Jeg gjør alltid et poeng av å skrive at «dette er ikke en fest for handelstanden, hjemmelagde gaver blir satt ekstra stor pris på! Selv om vi skal ha massevis av konkurranser på festen, skal vi ikke konkurrere om hvem som har den beste/dyreste/største gaven! Gaver til mor eller barn – bruk fantasien her!» Vi lager bleiekaker (uten å ødelegge bleiene, det er fy-fy å feste dem med tape eller nåler! 😉 ), gir alltid en sparegris – det er en av lekene; hver gang noen sier «gravid» eller et annet ord det er vanskelig å unngå, må de betale bot til grisen, som så blir oppstarten på babyen sin sparekonto. Vi lager selvsagt babymat, salat med babytomater, babymais og babyfingers (minipølser) er en selvfølge, noen ganger lager vi barnslig mat som risboller og rødbrus, andre ganger lager vi mer forseggjorte kaker i barnevognform eller – som du nevner – cupcakes med ekkel glasur i rosa eller lyseblått, det kommer litt an på hvem den gravide er; det er jo tross alt hun som skal stå i sentrum. Babyshowers skal være spleiselag, alle har med noe, så blir det lite styr for den som holder huset. Noen ganger har vi til og med hatt det på restaurant. Det har aldri vært problematisk å få ha med medbrakt (bleie-)kake. Det kan ofte være vanskelig å lure med seg en sliten gravid venninne uten å by på en anledning, så da må den som har bursdag i venneflokken «ofre sin dag». ;-)Andre leker kan være å sette sammen bokstaver til ord – setkaåtelf – tåteflaske, ordbingo, gjette-kjønn, gjette-fødselsdato, gjette hvor mange godterikuler det er i ei sånn tåteflaske fra godteributikken, alle kan strikke en lapp til lappeteppe, dekorere en body med permanent tusj… Det finnes utrolig mange leker, jeg bruker å legge opp til to-tre, og så ha noen i bakhånd hvis ikke gjengen snakker så godt, eller kutte ut hvis jeg må bryte av et hyggelig selskap. Det viktigste er at alle har det kjekt! 🙂

  • Susanne Kaluza

   22/01/2014 at 17:16 Svar

   Det var en fin måte å løse det på. Hjemmelagde gaver er ekstra kos 🙂

 • Sovebebibloggen

  20/01/2014 at 11:46 Svar

  Hei!
  Jeg er veldig enig med deg! Jeg synes det er en koselig tradisjon og alt det der, men at det blir veldig mye dill, kjøping og styr for noe som kunne vært like koselig med så mye mindre! Opplegget deres med å bare møtes og skravle og spise litt, høres veldig hyggelig ut:)
  Jeg hadde ikke babyshower, og er ikke lei meg for det, men vi hadde drøssevis med besøk og fikk en hel garderobe full av klær i gaver i dagene og ukene etter fødselen:) I vår krets, er det ikke så vanlig med babyshower (ennå), men det kommer vel;)

  • Susanne Kaluza

   22/01/2014 at 17:17 Svar

   Ja, mitt inntrykk er at det blir mer og mer vanlig. Da jeg var gravid første gang for syv år siden var det ingen jeg kjente som arrangerte slikt, men i år er jeg bedt på tre babyshowers på få måneder!

 • Marianne SW

  20/01/2014 at 12:00 Svar

  Det er jo alltid vanskelig å importere en tradisjon for det blir fort dobbelt opp som du sier. Selv foretrekker jeg faktisk den amerikanske tradisjonen med å gi gavene før babyen er født. Poenget er jo at familie og venner skal hjelpe deg med å gi deg alt du trenger før babyen kommer så du slipper alle utgiftene selv og derfor har de fleste i USA registrert seg med «baby registry» hos de store baby og møbelkjedene så man får det man trenger av babyutstyr, møbler til barnerom (gjerne fra nær famile) osv. I Norge er vi kanskje i overkant skeptiske til å gi gaver før babyen er født mer kanskje av overtro at det gir ulykke. Da min amerikanske venninne hadde babyshower hadde venner, famile og kollegaer spleiset på nesten alt de trengte av bilseter, utstyr, flasker og klær og det er jo mye mer praktisk enn å få masse masse klær i nyfødtstørrelse som er den typiske barselgaven i norge.

  • Susanne Kaluza

   22/01/2014 at 17:18 Svar

   Godt poeng! Spleising på ting man faktisk trenger er nyttig. Utfordringen med barselgaver er jo fort det at de vordende foreldre allerede har kjøpt inn alt de trenger fra før.

 • Jannorama

  20/01/2014 at 12:56 Svar

  Susanne!

  Er så enig i at dette er en tøyseting, men liker tanken om å sette litt ekstra pris på venninner som venter barn! Har bare vært på ett, som strengt tatt var et ikke-babyshowe og vi drakk Prosecco og spiste tapas og takket min venninne for alt før hun nå forsvant fra radaren, men veldig hyggelig da!

  Selv må jeg si at jeg mye heller ville hatt Babyshower enn prematurebarn, så sånn sett savna jeg det litt!

  Har forresten skrevet litt om slankepress etter føding på bloggen i dag – ta en titt da vel!

  http://jannorama.wordpress.com

  • Susanne Kaluza

   22/01/2014 at 17:18 Svar

   Så fint innlegg du har skrevet. Viktig tema!!

 • Anita

  20/01/2014 at 20:45 Svar

  Jeg var i storform mens jeg var gravid og gøy å treffe venninner før man har en baby som krever sitt. Etter fødsel vil «alle» treffe baby, men da hadde i alle fall jeg nok med mitt og følte ikke for å ha huset fullt. Hadde jeg hatt shower hadde jeg jeg ikke forventet barselgave. Ellers enig med Marianne SW, lurt å få ting man trenger fremfor x antall søte kjoler. Ja, søtt med babykjoler, men i snitt er de brukt 1-2 ganger tenker jeg (og jeg byttet en del av dem også).

  • Susanne Kaluza

   22/01/2014 at 17:20 Svar

   Ja det er sant. Særlig etter første fødsel var jeg utslitt. Jeg er også fan av barselbesøk som kommer noen måneder etter fødselen. Det blir fort ensomt å gå hjemme!

 • Hilde

  21/01/2014 at 10:37 Svar

  Jeg venter mitt 3. barn og så langt har ingen arrangert babyshower for meg, verken da eller nå. Skulle veldig gjerne ha hatt en så fin vennegjeng som lagde cupkakes og sånn, men tviler på at det skjer. Synes folk som får babyshower er veldig heldige, det stikker i hjertet mitt når jeg hører om de som får det for vet at jeg ikke er så heldig. Et tankekors?

  • Susanne Kaluza

   22/01/2014 at 17:21 Svar

   Jeg tenker at sånt ofte er tilfeldig jeg? Kan i hvertfall trøste med at jeg ikke har hatt noe babyshower for noen av mine barn, og jeg tviler på at det blir denne gangen heller siden de fleste venninnene mine føder rett før meg nå og dermed har fullt opp med å bli vant med å være mamma for første gang. Selv arrangerte jeg heller ikke babyshower for min aller beste venninne. Det var tilfeldighetene som spilte inn, en hektisk tid, jeg var gravid med bekkenløsning, hun bor et stykke unna. Men hun vet at jeg elsker henne -og gudsønnen min- lell 🙂

 • T

  21/01/2014 at 17:40 Svar

  Da jdg ventet nummer rn ble det arrangert tidenes dårligste baby shower. Arrangøren hadde nok vært sen med invitasjonene for det kom bare tre stk og det var noen jeg bare hadde truffet noen få ganger. Videre ble det servert spekemat og oster, champagne og rødvin. Arrangøren og gjestene fortsatte ettermiddagen med å gå på byen.
  Jeg ble igen hjemme og ryddet opp. Etter jeg hadde laget noe mat jeg faktisk kunne spise.

  • Susanne Kaluza

   22/01/2014 at 17:23 Svar

   Hahahahaha, er det mulig?? Jeg husker en babyshower der noen foreslo vi skulle ha som lek å tippe vekta (!) på den vordende mor. Jeg stemte ikke akkurat for den for å si det sånn! (Her ble det også servert spekemat og vin «For vi må jo ha det gøy selv om hun ikke kan drikke!»)

Post a Comment