Morsom gjenbruk av babymat-glass

Da jeg ble mor for første gang var jeg fast bestemt på at barna mine bare skulle få hjemmelaget mat. Ikke noe sånn industriprodusert babymatglass på dette kjøkkenet, nei! Så jeg dampet søtpoteter, brokkoli og røde linser (er så mye jern i vettu!) og laks i store kjeler, moste og frøs ned i isbitformer eller små tupperwarebokser.
Og neida, det var jo ikke sååå vanskelig, men du verden så mye lettere det var da jeg etter noen måneder med intensiv damping kastet inn håndkleet og kjøpte inn et par babymatglass å ha stående «bare sånn i tilfelle»

fiskeboller_6_md

Vik fra meg! Eller vent…!

Nummer to har så ledes lykkelig gaflet seg gjennom et tårn av ferdiglaget babymat. Rett nok pimpet jeg opp ferdigmaten -litt frosne erter tint i en fei hei, litt kikerter eller mais fra boks der, og kanskje har jeg en liten laksebit igjen fra middag jeg kan mose oppi? – men de røde linsene har han ikke sett snurten av. For å være ærlig var det ikke særlig mye av dem som passerte ned i magen til datteren min heller. (Kan ikke si jeg klandrer henne. Jeg hadde lest hvor viktig det var å gi barna rene smaker av en og en ingrediens i starten, men har du smakt pure laget utelukkende på røde linser? Ikke? Jeg kan bare si det er en grunn for det 😉 )

Glassene i seg selv er jo ganske fine, og det blir fort til at man kjører gjennom endel i løpet av en uke i den mest hektiske tida med stor baby. Så finnes det noe annet man kan gjøre enn å kaste de rett i glassøpla?

Selv fylte jeg glassene ganske enkelt med tørr ris og makroni, limte fast lokket og hadde dermed en helt gratis rangle. Det går fint ann å dekorere ranglene med farget ark eller klistremerker gjerne på innsiden, så de ikke lar seg pelle av med små fingre, men jeg syntes de funket helt topp som ryteminstrumenter som de var, og barna bruker de faktisk ennå når de lager «orkester», seks år etter at jeg lagde dem!

På den amerikanske bloggen The Life of Jennifer Dawn fant jeg en annen søt idè. Hun har gjenbrukt de gamle babymatglassene til et sted å oppbevare enslige knapper i. 

Knapper

 Glassene er også perfekte å oppbevare småting som binders, perler eller hårstrikker i. En annen nyttig gjenbruksvri  jeg kom over på Shelterness er å gi de avdankede babyglassene nytt liv i krydderhylla:
spice-storage-in-baby-food-jars-1

Sist, men ikke minst falt jeg for denne løsningen, der gamle glass blir nydelige bilderammer. Enkelt, men genialt!

extra-jars (1)Har du noen flere idéer eller tips til hvordan det går ann å gjenbruke gamle matglass, så del dem gjerne i kommentarfeltet! Jeg vet har hørt fra flere av dere at det har vært store vanskeligheter med å legge inn kommentarer på bloggen den siste uka, men jeg håper og tror det skal være fikset opp i nå!

Lagde du all barnematen selv til dine?

No Comments
 • Ine

  03/02/2014 at 12:57 Svar

  Haha, jeg er nok en sånn førstegangsmamma som damper, ovnsbaker og moser til den store gullmedaljen! Har riktignok ikke brydd med om at ting skal serveres for seg, lager heller ting jeg synes smaker godt. Vi spiser ikke kjøtt hjemme, og da er det egentlig ganske begrenset utvalg i babymat. Noe kjøpt blir det, men mest fruktmoser (liker Ella’s kitchen – superpraktisk når man er på farta).

  Mange tomme matglass blir det likevel! Da vi giftet oss, samlet vi på alt av glass i flere måneder og lagde fine lyslykter av dem. Det går jo an sånn ellers også. 🙂

  • Susanne Kaluza

   04/02/2014 at 12:00 Svar

   Så flink du er! For meg var det også ønsket og mindre kjøtt (mannen min er veggis) som gjorde at vi gikk for hjemmelaget babymat med førstemann. Men for meg ble det litt for jobbigt å holde vedlike gitt… 😉

   Så kul ide med lyslykter! Det må jeg teste når nestemann begynner med fast føde!

 • Anita

  03/02/2014 at 14:00 Svar

  Min kusine bruker dem til å sortere barnas Hama plastperler i.

  Når det gjelder mat så blir det begge deler. Det tar ikke veldig lang tid å lage puré i begynnelsen og hjemmelaget smaker mye bedre enn ferdigkjøpt. Jeg har brukt en del ferske urter og det smaker godt, selv om det hadde gjort seg med litt salt 🙂 Søtpotet har vært en slager her, både som puree i begynnelsen og blandet med kjøtt etterhvert. Litt billigere enn ferdigmaten blir det, men når jeg lager selv blir det høyere prosentdel med kjøtt/fisk som øker kostnaden per porsjon.

 • Julie

  03/02/2014 at 14:23 Svar

  Hei!

  Jeg velger å skrive til deg her inne, da jeg vet du er utrolig med barn!
  Jeg hadde nemlig en litt utrivelig opplevelse i går, og begynte i ettertid å tenke på hvordan jeg reagerte og hvordan jeg kanskje burde ha reagert.

  Jeg er ikke forelder selv, men passet min nevø på 5 år. Vi hadde vært ute å lekt og kom inn igjen med snø, sko, vått tøy i alle mulige former, drikke, søppel. Rett og slett mye (sikkert kjent for deg, litt mindre kjent for meg som ikke er sååå vant til barn da jeg kun er tante foreløpig.hehe). Etter å ha fått ytterklærne av nevøen og inn i stuen til lekene sine skulle jeg bare ta en kjapp rydding for å henge opp våte klær og sortere votter, luer og sokker (for å gjøre det litt bedre for foreldrene å komme hjem.hehe). Plutselig kjenner jeg et hardt hardt slag mot hodet og tinningen og skjønner at nevøen har kastet en av lekene sine på meg. Siden denne kom fra siden så jeg ingenting før den faktisk traff meg, og jeg ble rett og slett veldig overrasket av det plutselig slaget mot tinningen. Pga sjokket reagerte jeg først med «hva er det du gjør?!?» i en kanskje litt for sinna tone. Stakkars nevøen stod som sjokkert (ikke altfor vant til at jeg er streng;) ). Etter noen sekunder da sjokket var over kom tårene av smerten. Klarte rett og slett ikke la være. Nevøen ble jo forståelig nok enda mer sjokkert over at jeg begynte å gråte og også furten da jeg prøvde å forklare. Fikk ganske raskt kommet meg ut i gangen å summet meg noen sekunder slik at iallefall tårene sluttet. Vondten var der likeså, men tårene klarte jeg iallefall å beherske nå. Gikk derfor ut i stuen igjen å forklarte så godt jeg kunne at det ikke var meningen å bli sint på ham, men at jeg fikk så vondt og alle gråter når de får vondt. Fikk ganske raskt til svar at «ikke tøffe gutter så». Etter en bitteliten prat om at jo alle gråter når de får vondt og forklart at det ikke var meningen å bli sint på han, det kom bare veldig plutselig, derfor ble jeg så overrasket og at det gjorde veldig vondt. Jeg skjønte jo ganske fort at han ikke mente å treffe meg, så fortalte han også at jeg tror ikke han gjorde det med vilje, men at han ikke kan kaste lekene sine innendørs. Da kan ulykker skje. Jeg presiserte veldig for han at jeg ikke trodde han gjorde det med vilje, det gjorde han jo tross alt ikke. Han mente jo ikke å skade meg, men å kaste leker innendørs er uansett ikke greit.

  Etter dette fant jeg ut at det kanskje var nok prat, og det tok ikke lang tid før han smilte og var glad igjen, og også ville sitte på fanget mitt. Så det så ikke ut til å ha vært så altfor traumatisk for nevøen min. I ettertid begynte jeg å tenke litt på hele situasjonen. Det er første gang jeg har grått foran han og følt at jeg ikke helt klarte å styre situasjonen. Ikke noen god følelse.
  Hva gjør du i slike situasjoner? Fra tid til annen får også voksne vondt av en eller annen grunn, og da gråter man noen ganger. Fra tid til annen kan det jo også være barnet som er årsaken til smerten. Hvordan løser du slike situasjoner?

  Det er som sagt første gang jeg har opplevd noe som dette sammen med min nevø, og er egentlig bare veldig nysgjerrig på hvordan man best mulig løser slike situasjoner. Jeg sitter fortsatt med vondt i hodet/tinningen, så det var et skikkelig slag mot hodet.hehe.

  Tusen takk for svar (forhåpentligvis) 🙂

 • Tutta

  03/02/2014 at 14:36 Svar

  Til Julie: Jeg er tobarnsmor, og vettu – unger tåler det utroligste uten å bli traumatisert. De tåler faktisk en dose kjeft også (en femåring vet at man ikke kaster leker på noen) om de gjør noe som er galt. Det er forskjell på å kjefte hele tiden og på å gi klar beskjed om at dette ikke er greit. En annen ting med unger, de tåler det fint om du griner litt fordi det er vondt eller noe er leit, rørende eller hva som helst. De er rett og slett ganske robuste små skapninger. Kan hende han husker at det å kaste leker i hodet på tante ikke er en spesielt god idé, og da har han jaggu lært noe;)
  Så selv om jeg ikke er bloggeieren her, så tillater jeg meg å berolige deg litt:)

  • Julie

   03/02/2014 at 16:53 Svar

   Tusen takk for svar Tutta, det hjelper å høre det du sier! 🙂
   Noen ganger er det godt å høre fra dem som har barn selv og vet litt mer om barns tanker, følelser, følger og adferd enn meg.

   Igjen, tusen takk for kloke ord! 🙂

 • Cathrine B

  03/02/2014 at 18:14 Svar

  Babymatglass fungerer helt optimalt som syltetøyglass.
  Noen vil mene de er altfor små til dette, men der er jeg uenig. Mange spiser ikke så mye syltetøy, og da er det greit med glass som ikke gir 38 porsjoner (og man risikerer muggent syltetøy).

 • Birgitte

  03/02/2014 at 19:36 Svar

  Små og store glass med metallokk kan skrus opp under hyller. Kjør en skrue gjennom lokket og skru glasset opp. Under hyllen på kjøkkenet kan man skru opp glass med krydder, i boden kan man skru opp glass til skruer, stifter og spiker, under hyllen på badet kan glassene inneholde hårstrikker og spenner. Mulighetene er mange, – bare fantasien setter grenser. Glass som er skrudd opp er også mindre enkle å komme til for små nysgjerrige mennesker. Skru i vei, folkens!

 • Marte

  11/02/2014 at 01:31 Svar

  Ha gele eller sjokoladepudding i til barnebursdagen! 🙂

Post a Comment