3 gode apper for å roe ned i en hektisk hverdag – (og da jeg suttet på en rosin på Trygdekontoret på NRK)

Jeg forsøker hele tiden å lære barna mine å pushe sine egne grenser. Gjøre ting de egentlig synes er litt skummelt. Utfordre seg selv.

Screenshot 2014-03-04 11.02.01

«Slapp av. Dette er ikke noe skummelt i det hele tatt»

Men da Trygdekontoret på NRK1 ringte og ville ha meg med i studio sa jeg nei. En ting er debattprogrammer. De varer i 5 eller 10 minutter, min rolle er forhåndsavklart: å stå for ett bestemt syn og argumentere for det. Enkelt og greit. Men et førti minutters program sammen med strenge Thomas Seltzer, komiker Bård Tufte Johansen mfl?? Skummelt!

Men etter en mail og tre telefonsamtaler hadde den hyggelige Nadina i redaksjonen deres overbevist meg om at dette slett ikke ville bli skummelt, så da hoppet jeg i det.

Forrige uke var det opptak, og resultatet vises på NRK1 i kveld.

Onsdag klokka 22.20: "Hverdagsliv-spessial"

Onsdag klokka 22.20: «Hverdagsliv-spessial»

Tema for programmet er Hverdag, (eller «Hverdag-spessial» som det heter i Trygdekontoret-land) og der snakker jeg med blant annet Kjetil Østli (som skriver godt om å lengte ut i naturen fra hverdagen som trebarnspappa på bloggen Harvest) og Bård Tufte Johansen (som har standup showet «Mann 44» om hverdagslivet) om hverdagsliv, foreldreliv, hvorfor jeg ville lage Mammarådet-boka (den kan du forresten vinne et eksemplar av inne på  bloggen til DiaperDivaDiary nå!) og hvorfor foreldrerollen opptar meg nok til at jeg både har en blogg og takket ja til å bli redaktør for Foreldre.no, en hel en nettside vie til tematikken.

Et høydepunkt fra kveldens program: Thomas og redaksjonen har blant annet leid inn en skuespiller til å lese høyt fra bloggen min,- og fra kommentarfeltet. Jeg holdt på å le meg i hjel der jeg satt!

Et høydepunkt fra kveldens program: Thomas og redaksjonen har blant annet leid inn en skuespiller til å lese høyt fra bloggen min,- og fra kommentarfeltet. Jeg holdt på å le meg i hjel! Her dog fra et mer seriøst øyeblikk fra Kjetil Østli.

Men helt på slutten der kom det inn en dame som var mindfulness-ekspert og skulle lære oss alle å være mer tilstede i øyeblikket. Jeg er jo sånn som begynner å fnise inni meg når alle skal «ooohme» på en yogatime, så å få beskjed om at vi alle skulle sutte sakte på en rosin foran en sal full av publikum var litt utenfor min komfortsone kan du si.
Dog er jeg ikke fremmed for å jobbe for å slappe mer av og være mer tilstede i øyeblikket. For tiden vagger jeg rundt mellom jobb og barnehagehenting stor som en hval, og gjør mitt beste for å unngå å bli sykemeldt i svangerskapet. Så forrige uke tenkte jeg at jeg skulle bli flinkere til å roe ned litt og lastet ned fire, fem meditasjons og mindfulness-apper på telefonen.

Når du en dag befinner deg på Ullevål sykehus og skal trykke på en knapp for hver gang du kjenner liv i magen, er det kanskje et greit tegn på at det er på tide å roe ned litt?

Når du en dag befinner deg på Ullevål sykehus og skal trykke på en knapp for hver gang du kjenner liv i magen, er det kanskje et greit tegn på at det er på tide å roe ned litt?

På jobben min er det et kontor med en sofa og en dør som kan lukkes, så nå har jeg forsøkt å legge meg ned der midt på dagen et par ganger i uka (målet er hver dag, men realismen har slått inn!) og høre på en mindfullness-app i 7 eller 12 minutter.

Prøvde på Leos Lekeland da vi var der en helg og. Det å klatre og hoppe på trampoliner og skli ned bratte sklier er jo ikke helt tingen for en bekkenløst gravid, så jeg rigget meg til i en av stolene der og blokket ut kakafonien av mekanisk susing, voksenprat og barneskrål med en rolig stemme som oppfordret meg til å fokusere på pusten og hente meg inn. Litt new age? Kanskje, men absolutt verdt noen minutter av livet i en hektisk hverdag.

Etter å ha testet 5 av appene er dette mine 3 favoritter:

IMG_8517

Take A Break: Her kan du velge mellom work break (7 minutter) og stress relief (13 minutter) også kan du velge om du vil høre bare stemmen til hun som veileder deg gjennom destressingsøvelsen eller om du vil ha musikk eller naturlyder som havet eller trommende regn i bakgrunnen.
IMG_8518

Silva Meditations: Her kan du velge mellom ulike temaer, som Good Morning (13 minutter),  Energy Booster (9:30 minutter) og Good Night (Varer i ca 30 minutter og er digg om alle tankene flyr når du skal sove.)

IMG_8519

og Buddhify 2: Der du velger meditasjon/mindfullnessinstruksjoner basert på hvor du er og hva du gjør. Fant den når jeg var på utkikk etter en fin app jeg kunne bruke for å roe ned på trikken hjem fra jobb. Her har de forskjellige, korte programmer for eksempel når du er på reise, går rundt i byen, jobber på nettet, føler deg stressa, venter eller har en pause fra jobben.

Hvordan står det til hos dere? Er du flink til å finne rom til å hente deg inn i en hektisk hverdag? Hva gjør du får å få til det? 

9 Comments
 • Camilla

  05/03/2014 at 15:31 Svar

  Hmm, kanskje jeg skulle sjekket ut en av de appene, hadde jo ikke skadet å roe ned i blant 🙂 Gleder meg til å se Trygdekontoret i kveld! 🙂

  Klem,
  C

  • Susanne Kaluza

   09/03/2014 at 15:31 Svar

   Det var det jeg tenkte og. Skader ikke å prøve 😉

 • Hanne

  06/03/2014 at 00:21 Svar

  Så flink du var! Selv prøver jeg å ikke tenke at jeg bør gjøre noe annet eller være et annet sted, men heller være tilstede der jeg er. Det er jo en form for mindfulness. Men har ikke prøvd rosintrikset 🙂

  • Susanne Kaluza

   09/03/2014 at 15:35 Svar

   Så flink du er som klarer det! Mannen min er også ganske god på det å være tilstede i øyeblikket, mens jeg har en tendens til å fokusere på det som har vært eller som kanskje skal komme (bekymre meg, planlegge osv osv) Men barna hjelper meg til å være mer tilstede her og nå da. Begrenset hvor mye du kan tenke på neste ukes møte når du krabber rundt på gulvet og er løve 😉

 • Hanne

  06/03/2014 at 11:17 Svar

  Trygdekontoret er et av mine favorittprogram på TV, og du gjorde en veldig god innsats der!:-)

  • Susanne Kaluza

   09/03/2014 at 15:36 Svar

   Så hyggelig å høre, Hanne!

 • Birgitte

  07/03/2014 at 14:02 Svar

  Kjære kule, tøffe Susanne!
  Avsluttet i går kveld m deg på Trygdekontoret på nett og startet denne dagen med deg i Morgenbladet:-) respekten for deg bare øker for hver gang du uttaler deg. Du er et veldig godt forbilde foran årets 8.mai!
  Ble veldig rørt og berørt av den lille historien du fortalte om faren din på Trygdekontoret. Han må sikkert også ha blitt det!
  Skjønner at det er skummelt å stille opp i et sånt program, men du takla det virkelig på strak arm!

  • Susanne Kaluza

   09/03/2014 at 15:38 Svar

   Tusen tusen takk!

   Pappaen min som er 77 år og alltid legger seg klokka ni satt faktisk oppe og så på helt til programmet var over klokka 23. «Så mye hun husker av ting jeg har sagt da hun var liten da» hadde han sagt lettere stolt til mammaen min. Da ble jeg glad <3

 • Marthe Christine

  14/03/2014 at 00:42 Svar

  Jeg så rosinsuttingen – og selv om jeg er veldig glad i mindfullness ble jeg noget skeptisk;)

  Jeg har prøvd sånne apper, men får det ikke helt til. For meg funker dog yoga, både vanlig og sånn varm og svett og riding. Snakk om å vende fokus!

Post a Comment