Merkeklær vrs billige barneklær: Fasiten er klar!

Husker du debatten om merkeklær for barn?  Jeg har tidligere skrevet om at jeg stort sett kjøper klærne til barna mine brukt, arver dem eller handler i billigkjedene som H&M og Cubus, og at min erfaring er at disse plaggene holder seg lenge, tiltross for den lave prisen.
Screenshot 2014-03-27 09.02.51

TV2 Hjelper Deg bestemte seg for å ta meg og hele debatten på ordet, og sjekke hva som faktisk klarte seg best i test av rimelige barneklær fra kjedebutikker, og plagg som koster tre, fire ganger så mye.

Screenshot 2014-03-27 09.08.50

For en drøy måned siden inviterte derfor et team fra TV2 Hjelper Deg meg og bloggeren Rannveig Heitmann (som tidligere har skrevet at hun mener merkeklær er det beste for barna ) på en shoppingrunde i Oslo sentrum. Målet var å finne fine barneklær blant dyre merker som Gant og Ralph Lauren og så plukke tilsvarende plagg i kjedebutikker som H&M, Cubus og Lindex.

Og det var nok å ta av. En rød bomullsbukse fra Burberry til 999 kroner var til forveksling lik en rød bomullsbukse fra H&M til 99 kroner. En stripete babybody fra Gant til 299 kroner var i 100 prosent bomull, i likhet med en stripete babybody fra Cubus til en sjettedel av prisen.

(Og før noen drar «etisk handel» kortet. Det var ingen vesentlig forskjell på produksjonsland heller. Klærne var jevnt over laget i Sør Øst Asia eller Øst Europa, enten de var merkeklær eller fra kjedene)

IMG_8897

God stemning da Rannveig og jeg var på shoppingrunde etter merkeklær. Foto: TV2 Hjelper Deg.

Klærne vasket TV2 Hjelper Deg til sammen 120 ganger. Jakkene ble vasket på 40 grader, buksene på 30 grader (etter vaskeanvisningene på den dyre buksa) og bodyene på 60 grader. Alle klærne ble vrengt, og alle fikk like mange vask i samme maskin. Deretter sendte TV2 klærne et testlaboratorium i Sverige, som skulle få avklart en gang for alle om det faktisk fantes en kvalitetsforskjell.

Jeg må ærlig innrømme jeg var spent. For det ER jo logisk å tenke seg at en bukse som koster 10 ganger så mye gjør det av en annen grunn enn at produsentene har klasket på et merke, eller hva?

IMG_8896

Vil cardiganen fra Ralph Lauren som koster 799 kroner holde bedre kvalitet enn den fra H&M til 79,90? Foto: TV2 Hjelper Deg

Nå er resultatetene fra forskningskonsernet Swerea IVF klare, og Rannveig og jeg ble konfrontert med dem i forrige uke.  Laboratoriet deres har sjekket

 • fargetap
 • nupping
 • hvor mye klærne hadde krympet
 • og generellt utseende på klærne, som hvor godt knappene satt fast etter bruken, hvordan sømmene og kantene klarte seg osv.

Hva tror du svaret ble?

Jeg synes i alle fall det var tidenes gladmelding for oss foreldre: Det fantes nemlig ingen forskjell i kvalitet mellom de dyre og de billige klærne!

H&M buksa holdt seg like fin i fargen som Burberry buksa.

H&M buksa holdt seg like fin i fargen som Burberry buksa, og hadde faktisk beholdt mykheten i stoffet bedre enn buksa som kostet 10 ganger så mye. Foto: TV2 Hjelper Deg

Det er med andre ord absolutt ingen grunn til å ha dårlig samvittighet om du ikke vil eller kan kjøpe en bukse til barnet ditt som koster 1000 kroner.  (Nyttig info for mange tenåringsforeldre også dette her!)

Resultatene fikk meg imidlertid til å tenke: Ville det gjort noe om plaggene var noe avbleket etter mange runder i vaskemaskinen? Hvor høye krav setter vi egentlig til klærne i dag? Har vi så høye krav at vi mener plagg skal se ut som de er helt nye etter daglig bruk i lengre tid?

På førsteklassebildet mitt smiler jeg til kamera i en jeans med en stor rød smilefjes lapp på kneet. Det var nemlig gått hull i buksa og istedenfor å bruke et par hundrelapper på en ny kjøpte mamma en lapp til 5 kroner og festet på. I dag tror jeg de færreste (inkludert meg selv!) ville gjort det samme. Er vi for kravstore?

Ingen utseendeforskjell mellom bodyene fra Gant og Cubus. Den fra Cubus er til og med i økologisk bomull.

Ingen utseendeforskjell mellom bodyene fra Gant og Cubus. Den fra Cubus er til og med i økologisk bomull.

Uansett: Hele reportasjen med Rannveig og meg, og mer fakta om testen og hvordan det gikk med hvert av plaggene kan du se på TV2 i kveld klokka 20.30!

Stemmer resultatetene fra laboratoriet i Sverige med dine egne erfaringer? Eller ble du overrasket over resultatetet? 

 

15 Comments
 • trine229

  27/03/2014 at 11:27 Svar

  Jeg kikker sådan sett ikke på prisen, men kjenner meg (og googler meg frem) til andres erfaringer.
  Ellers er det klart utseendet og mønsteret det betyr noe;O

  (og jeg syr huller på knær.. Har ikke råd til at kjøpe klær hver gang hun slår hull på det…..

 • Casa Kaos

  27/03/2014 at 12:30 Svar

  Fantastisk!
  Dette var gode nyheter for meg, som i likhet med deg, digger arveklær og butikker som gir mye for penga! 🙂

 • Rudolfine

  27/03/2014 at 13:23 Svar

  Fantastisk!

  BÅde jeg og ungene digger arvetøy. Minsta på 7 foretrekker helt klart klær hun har arvet etter «H» eller «A» fremfor mange nye klær.
  Her lappes hull på tightser og bukser, og noen bukser som har blitt for korte har blitt sydd om til sommershortser. (I alle fall favoritt-buksene)

  Det er vel viktigere å lære ungene at de er fantastiske, uansett hvilke merker de har på klærne, enn at merkelappen på tøyet spiller noen rolle?

 • Ingvild S

  27/03/2014 at 13:21 Svar

  Hihi, godt å slå å i bordet med fakta!

 • stina

  27/03/2014 at 14:05 Svar

  Og hva sa Rannveig til dette?

 • Fru Jacobsen (@frujacobsenno)

  27/03/2014 at 14:28 Svar

  Jeg elsker denne lesningen. Passer meg perfekt.

  Jeg har forresten kjøpt lapper på Hm til 40 kr for en 3 pk for å stryke på buksa til Kristian. Og han elsker å ha merkene på og kunne godt tenkt seg at jeg gjorde det om det var hull på eller ikke 🙂

 • Inger

  27/03/2014 at 15:11 Svar

  Åj! Med den drøye prisforskjellen mellom buksene f.eks, så hadde jeg jo nesten FORVENTET at det skulle være litt kvalitetsforskjell :O
  Ikke det at mageknøtt her noensinne kommer til å gå rundt med bukser i 1000 kr-klassen, ikke så lenge jeg bestemmer iallefall. Hehe.

  Jeg har litt problemer med Chrome og det nye designet ditt forresten. Jeg får opp bilder og ny layout, men jeg må oppdatere siden et par-tre ganger for at fonten skal lastes inn.

 • Ida

  27/03/2014 at 17:03 Svar

  Så bra lesning, selv har jeg aldri kjøpt noe dyre plagg til mine å forstår ikke helt vitsen med ei bukse til over 1000,- som passer i to-tre mnd. men skal være ærlig når det gjelder ull undertøy og vinterdresser så har jeg noen krav det må være av god kvalitet og da velger jeg ofte stormberg på dress og Janus på ull da jeg har god erfaring med det men samtidig så kan de gis bort eller brukes av yngre søsken.

 • Lisa

  27/03/2014 at 17:33 Svar

  Hva har skjedd med lay outen din? Jeg får ikke sett mer enn halve innlegget på telefonen min uansett hvordan jeg snur og prøver å justere den…

 • Tone

  27/03/2014 at 18:35 Svar

  Dette er jo kjempegode nyheter! 🙂 Da kan vi vel nesten fastsette at dyre merkeklær til barn kjøpes ene og alene som et statussymbol.

 • Silje

  27/03/2014 at 19:50 Svar

  Jeg så dette nettopp på tv2 hjelper deg, dette er flotte nyheter for oss som liker å la klær gå i arv og som gjerne kjøper brukt:)

 • Maya

  28/03/2014 at 11:50 Svar

  Gladnyhet! 🙂
  Jeg husker enda når jeg gikk på barneskolen og enkelte av mine klassekamerater fikk sydd på hjerte, bamse, eller smilefjes-lapp over hullet i buksa. Det var jo kjempestilig! 🙂

 • Lena

  28/03/2014 at 17:09 Svar

  Her i huset er det arveklær det går mest i, samt det de får i gaver til bursdag og jul. Det er sjelden jeg kjøper noe annet innetøy enn strømpebukser og kanskje litt ullundertøy til nedsatt pris på Obs!. Og det virker ungene god t fornøyde med! (Jeg får forresten ikke hele siden din inn på skjermen til IPad etter du fikk ny layout.)

 • Marit

  29/03/2014 at 06:47 Svar

  Jeg synes det er ille at det fokuseres så ensidig på kvalitet. Hva med produksjon? Jeg synes det er viktig å ta hensyn til dem som har laget klærne.

 • Silje

  31/03/2014 at 19:44 Svar

  Enig med Marit i at produksjonsvilkår er viktig. Får vondt i magen av å tenke på jentene/ungene som jobber under forferdelige forhold for at mine skal få billigst mulig klær/merkeprodusentene skal tjene mest mulig. For øvrig enig med Susanne i at de dyre merkene som som ikke garanterer produksjonsmetodene neppe har hyggeligere fabrikker enn de billige. Jeg ønsker meg GOTS-sertifiserte klær for barn hos de store kjedene. Har ikke tid til å fly byen rundt for å finne enkeltplagg som er etisk produsert på spesialbutikker.

Post a Comment