Gode bøker, filmer og teatertstykker om autisme

Bekkenløsning er en ganske vanlig gravideplage, som i følge Den Norske Mor Barn Studien rammer 11% av alle førstegangsfødende, 18% av de andregangsfødende og 21% av de tredjegangsfødende.

Nå vet ikke jeg om jeg denne gang regnes som en tredjegangs eller sjettegangsgravid, men bekkenet mitt har i alle fall vært slarkete i de siste fire graviditetene, og er nå omtrent like robust som en morken gummistrikk. Ikke funker det å gå. Ikke funker det å stå. Ikke funker det å sykle, svømme eller sitte. Den siste tida har jeg derfor stort sett tilbrakt i sofaen, liggende på min venste side (takk for den, vena cava).

Må jeg først ut har jeg på et bekkenbelte og vagger avgårde som en pingvin i sneglefart. (Pingvinanalogien kommer fra treåringen min. Hjertelig takk for den) Føler dette gir meg et godt innblikk i hvordan tilværelsen kan se ut når jeg runder 90..
Omslag-Hvorfor-hopper-jeg-STOREn positiv ting er at jeg i det minste får lest en hel haug bøker. Nå har jeg akkurat fullført en bok skrevet av en autistisk gutt som var så bra at jeg gjerne ville dele den med dere.

«Hvorfor hopper jeg» ble skrevet av japanske Naoki Higashida da han var 13 år. Naoki har en autisme i slik grad at han fremdeles nærmest ikke kan kommunisere muntlig, men ved hjelp av flinke lærere har han lært å stave ordene han vil si ved å peke på bokstaver på en alfabettavle. Slik ble også boka til, og her svarer gutten med sine egne ord på vanlige spørsmål vi voksne ofte har om autisme:

 • Hvorfor pugger du rutetabeller og kalendere?
 • Hvorfor flapper du fingrene og hendene dine foran ansiktet?
 • Hva er årsaken til at du får angst- og raserianfall?
 • Hvorfor liker du så godt å stille du opp lekebilene og klossene dine på rekke?
 • Hvorfor kan du ikke gjøre det vi ber deg om, selv om vi har sagt det en million ganger?

Boka gir dermed et unikt innblikk i tilværelsen for et barn som selv lever med autismespekterforstyrrelser, og øker muligheten for å forstå disse barna. Eller som Naoki selv skriver i boka:

«Fordi måten vi oppfører oss på kan virke barnslig i dine øyne, antar de fleste at vi er barnslige på innsiden også. Men vi har akkurat de samme følelsene som deg.»

templeOm du vil vite mer om autisme er forøvrig den Emmyvinnende filmen om Temple Grandin, med Claire Danes i hovedrollen, både spennende og lærerrik. Temple Grandin regnes som en pioner i autismemiljøet. Hun fikk selv diagnosen som toåring, og er i dag en professor i dyreadferd, talsperson for rettigheter til mennesker i autismespekteret og har skrevet flere bestselgende bøker om livet sitt.

Screenshot 2014-04-01 12.08.44

Den merkelige hendelsen med hunden den natten er en annen god bok, som foregår inni hodet til en gutt med en autismediagnose. Narrativet er medrivende og annerledes, der du følger 13 år gamle Christophers eget forsøk på å løse det han ser på som et kriminalmysterium. Denne boka er skrevet av Mark Haddon som selv ikke har noen diagnose, men ble en internasjonal bestselger og er nå satt opp som et teaterstykke på Det Norske Teateret.

Og så kommer vi ikke utenom glitrende «Stort og Stygt» av flinke, flinke Olaug Nilssen, som jeg har skrevet om før.

stortogstygtDet er nå satt opp ekstraforestillinger for stykket i 2015(!), men orker du ikke vente så lenge er manus til det kritikerroste stykket om det å få et barn som er litt annerledes, nå også tilgjengelig i bokform.

Ellers tas alle tips til aktiviteter man kan gjøre fra sofaen i mot med takk.Jeg forsøker å unngå å henge for mye på nettet, og er fryktelig dårllig til å strikke, men om du har noen gode bøker å anbefale eller noen morsomme TV-serier eller noe annet som er fint å slå i hjel litt tid med blir jeg kjempeglad for alle innspill!

26 Comments
 • Camilla

  01/04/2014 at 10:46 Svar

  Takk for fine film- og boktips; spennende og interessant tema! Er veldig glad i Claire Danes, så den filmen må jeg nesten bare se 🙂

  Mine favoritter når det kommer til TV-titting mens jeg må holde sofaen er følgende maraton: alle Harry Potter-filmene, alle sesongene av Game of Thrones, alle sesongene av Downton Abbey, alle filmatiseringene/BBC-TV-seriene av Jane Austen’s bøker (har alle samleboksene :P), eller kanskje gjensyn med noen halvgamle romantiske komedier fra DVD-hylla eller Netflix. Oppdaget nå at du ville ha morsomme TV-serier, hmm, der er jeg ikke så god, men hvis du har Netflix så er jo både Bones og Rizzoli&Isles passe engasjerende og underholdene løse mord-serier. Og hvis du likevel tillater deg litt nettsurfing, er jo Pinterest et fint sted å bruke tida 🙂

  Klem,
  C

  • admin

   01/04/2014 at 11:39 Svar

   Takk for gode innspill! Har selvsagt feid over Harry Potter, Downton Abbey og Jane Austen allerede, men Game of Thrones har jeg til gode. Der gjorde du resten av uka mi fin!

 • underveis

  01/04/2014 at 11:29 Svar

  Inkluderingen av autisme (i ulike varianter, inkl Asbergers syndrom) i «vanlige» filmer, teaterstykker etc (i den grad noe som helst er «vanlig») – fører til en normalisering av variasjon – og det er så bra! Diagnoser gjør ikke nødvendigvis mennesker til noen «helt andre» – noen vi/flertallet osv ikke kan identifisere oss med eller la fellesskapet favne. Vi – som fellesskap – innebærer variasjon og mangfold. Normalisering av forskjeller er rett vei å gå.

  Og rent kulturelt/kunstnerisk – så beriker det jo å vise mer av livets mangfold.

  • admin

   01/04/2014 at 11:39 Svar

   Veldig godt oppsummert <3

 • karinleser

  01/04/2014 at 11:50 Svar

  Jeg anbefaler deg (og alle andre) boka Langt fra stammen som kom ut på norsk i fjor. Den er skrevet Andrew Solomon og handler om foreldre med barn som har utfordringer de ikke deler med foreldrene. Ett av kapitlene handler om autisme. Denne boka er sterk lesing om foreldre og valg de må ta og historiene er mange, forfatteren har dybdeintervjuet 300 familier. Denne boka gir litt å tenke på vil jeg si. Anbefales!

  • Susanne

   03/04/2014 at 07:15 Svar

   Takk for tipset, Karin! Da har jeg lastet ned den på Kindlen min!

 • Ingrid

  01/04/2014 at 11:55 Svar

  Jeg ligger selv gravid i 4.måned med omgangssyke i sengen. Den verste oppkastwn har gitt seg noe så tar også gjerne imot tips:) vil gjerne anbefale tv 2 serien Vårt lille land. Herlig serie om folka historier, engasjerende og lærerik, setter følelser i sving:)

  • Susanne

   03/04/2014 at 07:15 Svar

   Oh! Hvor kan jeg se den da ? Må jeg ha TV2 Sumo?

   • Ingrid

    03/04/2014 at 09:38 Svar

    Sesong to går nå på tv 2 søndager kl 21.45. Dog syns jeg sesong en hitill klart har vært best, den ligger i sin helhet på sumo. Du kommer ikke til å angre, fantastisk fine historier mennesker rundt i dette landet har! God bedring:)

 • Bekkenplager er trasig, jeg føler med deg.

  Jeg glemmer aldri, aldri filmen Son rise: A Miracle of Love i valgfag psykologi på gymnaset. Den kan jeg anbefale på det varmeste. Filmen handler om en gutt som får diagnosen alvorlig autisme. Foreldrene nekter å ha gutten innesperret på en institusjon, og de jobber knallhardt for å hjelpe sønnen sin. Det går hardt utover familien. Filmen er basert på en bok, og det er en sann historie. Jeg blir varm i hjertet bare jeg tenker på den. Det er en eldre film, laget i 1979, så jeg vet ikke helt hvor lett den er å få tak i nå.

  I 1983 åpnet foreldrene «The Option Institute and the Autism Treatment Center of America».

  Det kan være jeg var påvirket av mine unge alder da jeg så filmen, men jeg kjenner det så utrolig godt i mammahjertet mitt hver eneste gang jeg tenker på denne historien.

  • Susanne

   03/04/2014 at 07:16 Svar

   Den hørtes veldig fin ut! Skal se hva jeg klarer å spa opp 😀

 • Christiane

  01/04/2014 at 13:38 Svar

  Uff, bekkenløsning høres kjipt ut. Men å få ligge på sofaen og se serier hele dagen høres himmelsk ut! Jeg er en serienerd og elsker TV-serier som gir litt mer enn bare billige ha-ha. Så her kommer min liste som er en vill mix av sjangere:

  – The Office, den amerikanske versjonen. Kjempeflaut og kjempegøy! Jeg DØR av Steve Carrell.
  – It’s Always Sunny in Philadelphia. Veldig sær og fryktelig morsomt. Lav budsjett 1.sesong, 2.sesong ruler!
  – The Wire. Utrolig godt skrevet dramaserie med ekte dopselgere i rollene. Tar litt tid å komme inn i. Hold ut!
  – The IT Crowd. Bare veldig morsomt med urkomiske karakterer. Jen er min favoritt.
  – Game of Thrones. Trenger ikke selge inn denne hvis du liker fantasy og drager..
  – Arrested Development. Knallbra manus og blir bare gøyere jo lengre du ser.
  – Modern Family. Om ulike familietyper. Nydelige karakterer og til tider veldig morsomt (DENNE ER JEG NESTEN SIKKER PÅ AT DU VIL LIKE).

  God bedring!

  • Susanne

   03/04/2014 at 07:17 Svar

   Ohlala! Takk for fantastisk liste!! Jeg noterer ivrig 😀

   • Christiane

    03/04/2014 at 08:04 Svar

    Bare hyggelig! Fint å kunne gi litt tilbake, du er et fantastisk og inspirerende forbilde! Har ikke barn (ennå) men tar til meg alt du skriver og gjør 🙂

 • Stina

  01/04/2014 at 14:24 Svar

  Det er en webside (jeg husker ikke navnet for øyeblikket, men her er jeg sikker på at Google kan være behjelpelig) hvor du kan følge enkeltemner fra noen av de beste universitetene i verden og du kan og velge år gå opp i eksamen og få offisielle diplom for fag du har tatt.

  • Stina

   01/04/2014 at 14:25 Svar

   Eller du kan friske opp noen gloser på et språk du en gang lærte men aldri får brukt med diverse apper/YouTube/websider

   • Susanne

    03/04/2014 at 07:20 Svar

    Hjernecellene mine (som nå er i en nær vegetativ tilstand etter å ha lidd seg gjennom Netflixmaraton med «Say Yes to The Dress» og «Say Yes To The Dress Bridesmaides» -tiltross for at jeg ikke har noen planer om å gifte meg igjen) sender deg sin dypeste takk 😀

 • Tonje

  01/04/2014 at 16:28 Svar

  Jeg liker eventyrsjangeren og vil anbefale en tvserie som heter Grimm.
  Takk for boktips!

  • Susanne

   03/04/2014 at 07:20 Svar

   Selv takk, Tonje 🙂

 • Nanna

  01/04/2014 at 17:14 Svar

  TED er jo glimrende tidsfordriv, Google noen topp-10 lister og vips så har timene gått.
  Ellers vil jeg anbefale Ingvild H.Rishøi sine novellesamlinger «La stå», «Historien om fru Berg» og «Vinternoveller». Og Heidi Lindes «Nu, javlar» (den er morsom og ekstra morsom når man er gravid!). Av tv-serier har Californication en morsom og godt skrevet dialog og er lett å se. Likte også Krigens Unge Hjarte og West Wing!

  • Susanne

   03/04/2014 at 07:23 Svar

   Ohlala! TED er et sunt avbrekk fra realityhelvete ja 😀

   Krigens Unge Hjarte har jeg nylig feid meg gjennom (veldig bra!) og West Wing hadde jeg maraton med i forrige graviditet 😀

 • Elna

  02/04/2014 at 09:14 Svar

  Jeg har akkurat ligget i sofaen i fire uker med brukket arm og knust håndledd, og noe av det beste jeg fant var serien «Masters Of Sex». (Den ligger ute bl.a. på HBO Nordic.)
  Basert på en sann historie om utviklingen av forskningen på sex, og kanskje spesielt kvinnelig seksualitet, som ledet til nye innsikter, kvinnefrigjøring ect. Såpeopera med et visst feministisk og dokumentarisk innslag. Så den anbefales! Men det skal føyes til at jeg, i motsetning til deg, hadde et rimelig konstant morfin-innhold i blodet som nok gjorde at min kritiske sans var noe bedøvet, så kan hende den ikke ville framstått som like god med et klart og skjerpet hode.. 😉 men verdt å sjekke ut da! God bedring!

  • Susanne

   03/04/2014 at 07:25 Svar

   Takk! Nå har jeg akkurat kjøpt meg HBO Nordic abonnement for å se mer av Veep, så da skal jeg sjekke ut denne her og! (Og min kritiske sans er ganske bedøvet av hormoner, så er ikke akkurat på mitt skarpeste selv heller om dagen 😉 )

   • Mariann

    03/04/2014 at 08:27 Svar

    Har ingenting om bøker å gjøre, men du vet vel at hjernen krymper når en er gravid (http://www.klikk.no/foreldre/gravid/article490573.ece). Heldigvis går den tilbake igjen en gang etter fødselen. Jeg trøster meg med det nå når den kritiske sansen har takket for seg, jeg glemmer hva det var jeg skulle ha på butikken (selv med handleliste) eller jeg hiver ull på seksti grader uten å tenke meg om (det funker fint med Cubus-ull. Ikke så bra med Benetton lammeull….)

 • Heidi

  02/04/2014 at 14:47 Svar

  Boktips: «Tvillingene» av Tessa De Loo. Handler om to søsken som vokser opp på hver sin side av 2. verdenskrig. Den ene gifter seg med en nazist, den andre med en jøde, og så møter de hverandre i voksen alder og prøver å fortelle hverandre sin historie. Helt utrolig flott bok. Den endret synet mitt på krigen (selv om det er en fiktiv historie) og jeg har lest den mange ganger <3

  • Susanne

   03/04/2014 at 07:26 Svar

   Tusen takk for tipset! Har lest mange gode bøker om Holocaust de siste årene, så tar gjerne med meg denne og 🙂

Post a Comment