Ikke akkurat for mye Møllers tran

Norske unger tilbringer omtrent 10 måneder av året pakket inn parkdresser. Det er ikke rart helsesøster nagger om at vi MÅ gi de tran fra de er 4 uker gamle, for å få D-vitamin inn i de soltørste kroppene deres. Men hvordan få i barna tran?

Sommer! I nøyaktig 8 dager av året..

Jeg har stått i trankrigen i fire og et halvt år nå, de siste to årene kjempende på to fronter. Jeg har prøvd det meste, og en strategi som funker den ene dagen er helt uaktuell en uke senere. Med årene har jeg like fullt opparbeidet meg et godt arsenal av triks. Og nå kan jeg endelig erklære at seieren er min!

Now it's you and me..

La meg rekapitulere: Da datteren min var baby brukte vi det gode, gamle sprøytetrikset. Engangssprøyter kjøper du billig på apoteket, så sprøyter du den illeluktende væsken inn i munnviken så den (forhåpentligvis) renner ned i halsen og de ikke rekker å spytte tranen rett på den nye Marni for H&M toppen din.

Dette funket fint en stund. Deretter måtte alle bamsene, babydukkene og plastikkdyrene «få» før henne, så måtte vi late som vi drakk selv (yuck!) før vi for tre år siden fant frem shotsglassene som hadde stått bakerst i kjøkkenskapet som et vagt minne om en fjern, festelig fortid.  Her lå løsningen. Siden har hun hver kveld fått sjenket ett shotsglass med Biola, et med tran etterpå og så superfort ett shot bringebærjuice til slutt. Hun er fornøyd. Vi er fornøyd. (Mye mulig jeg kommer til å angre på den shot-treningen når hun begynner å mase om språkreise til Malta sånn i 2023, men det får gå.)

Charlott, en tidligere Dagbladet-kollega har laget en slags videreførsel av engangssprøytene som hun kaller EasyTran. Jeg har ikke prøvd den selv, men som sagt: kjekt å ha forskjellige triks om det låser seg helt. Og de virker enklere i bruk enn sprøytene jeg har tydd til, særlig siden du får hele sprøyta ned i tranflaska og slipper å styre med å helle tranen over på noe annet først.

Sprøyte 2.0. Charlott gikk så lei av transøl at hun sa opp jobben og lagde sitt eget produkt for å få i sønnen Herman tran.

Da lillebror ble født oppdaget vi et annet produkt som skulle revolusjonere trankonsumet i familien vår (for ikke å snakke om antall bodyer som måtte i søpla fordi lukten av gammel fisk klistrer seg fast tiltross for kokvask)

I hylla på Ica fant jeg gelefisk laget av tran.

Fiskene ser ut  som godteri og smaker frukt, men inneholder samme sunne fiske Omega3 som vanlig tran. Hvordan er det mulig? Jo du skjønner, gelefiskene er inspirert av en teknologi utviklet av forskere på  NTNU (det må nesten være noen tranleie småbarnsforeldre i den gjengen??) som har funnet en måte å kapsle inn smaksmolekyler på, slik at f.eks tran ikke lenger smaker noe i det hele tatt.

(Nå jobber forskerne med å bruke samme teknologi til å utvikle smaksløst godteri av vanlige barnemedisiner. Hvor gull hadde ikke det vært??)

Disse geléfiskene er proppfulle av tran, men inneholder (slik det ville vært naturlig å tro) ingen kunstige fargestoffer eller søtstoffer.

På pakken står ingen aldersanbefaling. Det ville jeg sjekke ut, og svaret er enkelt: For å selge matvarer rettet mot barn under 3 år kreves spesiell tillatelse fra Mattilsynet. På samme måte er vanlige matvarer som kaviar og leverpostei heller ikke klassifisert som «spebarnsmat», og det er heller ikke noe i disse fiskene som ikke også finnes i vanlige, norske matvarer.


Woho! Lørdagsgodt!

Her hjemme er de hvertfall en hit. Siden de er myke som seigmenn og skal tygges (i motsetning til kapsler som må svelges hele) digger minstemann dem, og tiden med transtinkende klær er endelig historie. Han er overbevist om at det er godteri, så den eneste transutringen vi hører nå er at han ikke kan få fler enn to om dagen.

Hva gjør du for å få i barna tran? Flere lure tips og triks mottas med takk!

In English: To avoid vitamin D deficiency in countries with little sunlight (like Norway where it is warm and sunny about 8 days a year) it is important to give fish oil or vitamin D extract to children from 4 weeks on. That’s a tough one. We have tried feeding it with syringes (without the needles of course!) and shot glasses. But now I’ve discovered a product called jellyfish with fishoil. They (believe it or not!) taste great and has no sugar or artificial colouring. Our son loves it, and the only crying about fish oil we hear these days is because he can’t have more than two a day!

No Comments
 • Kamilla

  20/03/2012 at 09:08 Svar

  Hoho, så morsomt. Ser for meg Stella i shot-modus. Her i heimen kjører vi god gammeldags skje i munnen, etterfulgt av et noe overentusiastisk «Mmmmmm» og jeg tror faktisk de synes/tror dette er snadder. Enn så lenge. Når dagen evt kommer at de lærer at de ikke skal like det, så kjører vi shotsmetoden. Mulig vi gjør det uansett.

 • Mari

  20/03/2012 at 09:21 Svar

  Hei Susanne 🙂 Bra tema! Vi bruker den Easytran-sprøyta, absolutt bedre enn vanlig sprøyte, så kan anbefales. Men det er jo noe søl uansett. Nå har jeg bestemt meg for å prøve en omega3-olje de selger på helsekostbutikker, den er vegetabilsk og visstnok så lukt- og smaksfri at man kan ha den på salaten. Hvis den ikke har vit. D blir det vel å spe på med dråper. Haken her er prisen, den er dyr, men holder seg lenge, imotsetning til tran, som jeg har måttet kaste fordi den blir harsk. Kjøpte gelefisker, men ble ikke så fornøyd da jeg oppdaget at det var ku i dem…

  • susannekaluza

   20/03/2012 at 09:34 Svar

   Hei Mari,
   så gøy at dere er fornøyd med EasyTran sprøyta. Den virker jo utrolig lur!
   Hva slags omega 3 olje er det dere tenker på? Vi prøvde Udos Choice her hjemme en stund, men den smakte også ganske ekkelt. (Husker ikke om den har vit D) Men husker jeg sjekket det ut, og det var også noe med at det ikke er forsket på plante omega 3, så forskerne er usikre på om den har den samme gunstige effekten eller om det kun er fiske omega 3 som påvirker hjerneutviklingen som de er så opptatt av. Men mulig det er kommet ny info siden da, er jo 3 år siden. Håper dere har det strålende! Mange klemmer fra Susanne

 • MammaLi

  20/03/2012 at 09:24 Svar

  Hei. Takk for noen lure trantips. 😉
  Hvor gammel var minsten når du lot han få sånne fisker første gang forresten? Her i huset så går forsåvidt tranen ned, problemet er mer det å huske den. Hehe. Det hadde jo vært mye enklere og koseligere å la fyren kose seg med noen fisker etter lunsjen enn å prøve lirke inn en skje tran før tannpuss. 🙂

  • susannekaluza

   20/03/2012 at 09:31 Svar

   Hei MammaLi! Som sagt står det ikke noe aldersanbefaling på dem, men personlig begynte jeg å gi minstemann tranfisk fra han klarte å tygge brødskivesnupper jeg, og det funket strålende. Er virkelig veldig digg å ha tatt noe som var et styr og gjort det til en hyggelig kos istedenfor. Fordelen er at han husker på det, står og peker mot skapet og roper «Fisk!Fisk!», hehe. Et annet tips er å legge inn «tran» som en daglig alarm på telefonen. Hos oss piper det «tran» hver dag klokken 18, så har vi ikke husket å fylle shotsglassa ennå, gjør vi det alltid da 🙂 Mange klemmer fra Susanne

   • MammaLi

    20/03/2012 at 09:40 Svar

    Smart! 🙂 Tror jaggu vi skal ut å kjøpe sånne fisker når Mu våkner. Han tygger jo knekkebrød og stolbein som en helt, så skader jo ikke å prøve med en fisk eller to. 😉

    Og skulle det feile så prøver alarmtrikset. Hehe.

 • susannekaluza

  20/03/2012 at 09:26 Svar

  Hehe, det er let underholdende syn ja. Hun setter alle glassene på rad og rekke foran seg først og så shotter hun alle tre på styrten. Funker fint da 🙂
  Skje i munnen har jeg aldri fått til. Prøvde noen ganger, men da slo de skjea vekk og så var det tran over aaaaalt.

 • Christina

  20/03/2012 at 15:39 Svar

  Mine barn har sjelden fått tran. Like mye av den grunn jeg ikke kan stå for å gi de det når jeg brekker meg selv. Her går det tranfsik, hvertfall til minstemor. Men bare om vi husker det. Med andre ord i litt rykk og napp. Men barna her i huset elsker fet fisk, og om den er rosa i tillegg da er verden et hærrrlig sted 😉 De har ikke problem med å spise to store fileter hver da. Å vi har faste fiskedager, to dager hver eneste uke, hver eneste måned, hvert eneste år. Da får barna ofte være med å bestemme, å ja omtrent en gang hver uke går det i rosa fisk i ulike varianeter.

  • susannekaluza

   20/03/2012 at 20:08 Svar

   Så flink du er til å lage fiskemiddager Christina! Det er virkelig ikke bare bare. Altfor lett å falle i pølse/kjøttbollefella i hektiske hverdager. Her synes jeg det blir utrolig mye fiskepinner eller «prinsessefisk i skattkammer» (laks i folie) når jeg først serverer fisk til de små. Har barna dine noen favorittoppskrifter med fisk? Jeg blir kjempeglad hvis du vil dele!

 • Christina

  20/03/2012 at 20:16 Svar

  Mine er glad i prinsefisk(hvit fisk) stekt i panna med salt og pepper eller i form. Legg i fisken, bland sammen rømme og melk til ganske flytende. Ha i feks karri og hell over fisken. Legg gjerne i grønnsaker også. Til oss voksne er det godt med pesto og ei god skive mozarella på.
  Ha i stekovnen på ca 200 grader. Sett inn samtidig som du setter på poteter. Når potetene er ferdig er fisken det også.
  Laks er de glad i når det er stekt i panna med smør. Gjerne slik at det blir en litt hard skorpe. Litt sitron saft over. Serveres med nudler, ris eller poteter. Grønnsaker er alltid en vinner ved siden av. Smørdampa gulrøtter er en hit

  • susannekaluza

   20/03/2012 at 20:23 Svar

   TAKK! Den ovnsbakte fisken skal jeg jammen prøve ut. Med smørdampede gulrøtter ved siden av. Nam nam!

 • Camilla

  21/03/2012 at 11:08 Svar

  Men du – det som er i gelefiskene er ikke tran (som i norsk tran fra torskelever), det er fiskeolje fra Chile/Peru. Jeg trodde også at det var en supersmart måte å få i ungen tran på, men det var før jeg leste på pakken og så at det sto fiskeolje.

  Jeg ble veldig usikker etter «avsløringen» på FBI om at mye av fiskeoljen kommer fra Sør-Amerika og er harsk. Hvorvidt det stemmer at den er harsk, og dermed potensielt helsefarlig, det aner jeg ikke – men vi gir fortsatt gelefiskene til sønnen vår. Möllers sier at fiskeoljen de bruker er trygg, så da velger jeg å tro på det.

  Det finnes sikkert mange lenker, men her er en fra Möllers selv:
  http://www.mollers.no/c-87-Lurer-du-også-på-fiskeoljens-opprinnelse.aspx

  Og her (de skriver blant annet litt om forskjellen mellom flytende tran og omega3-kapsler)
  http://www.mollers.no/Faq.aspx

  Og en fra NRK:
  http://www.nrk.no/helse-forbruk-og-livsstil/1.7839955

  (interessant blogg du har, forresten!)

  • susannekaluza

   21/03/2012 at 20:54 Svar

   Takk for veldig bra kommentar. Har sjekket ut alle linkene og konkluderer som deg: gelefisk er fortsatt bra. Med fiskeolje+omega3 får man i seg det som er bra fra fisken. Tusen takk igjen. Veldig nyttig lesning! Mange klemmer fra Susanne

 • […] Hun skriver: “De oransje tingene rundt er forresten tranfisker.  Noe som gikk rett ned med et stort NAM etter kveldsgrøten. Hihi. Så tusen takk for at du blogget om akkurat det tipset akkurat i går.” Tranfiskinnlegget hun snakker om finner du her. […]

 • Maiken

  02/01/2013 at 11:04 Svar

  Tranluktende babyklær er gyselig ja, det kan vi skrive under på her! 😉 Nå er begge barna våre over 3 år, og får Tuttifrutti omega 3 olje fra helsekosten blandet sammen med litt sana sol i et eggeglass. Begge ungene digger det, og spør om å få det. Funker utrolig bra!

Post a Comment