Blid, men beinhard

For en stund side var jeg på Rikshospitalet på æressymposiet for Gro Nylander, i anledning at hun nå blir pensjonist. Det er lett å avskrive Nylander som «hun der ammedama» og jeg vet det er mange som har blandede følelser for henne. Men ha bakgrunnen hennes i bakhodet:

Oppvokst med en streng legefar som mente en kvinnelig lege både var «en dårlig lege og en dårlig mor». I en alder av 29 år var hun mor til to gutter på to og fem år, ferdig utdannet fysioterapaut, -og enke. Likevel satte hun i gang med medisinstudiet.

Enke, mor og legestudent.

Hun fortalte at hun aldri hadde klart det uten å følge leveregelen hun ga seg selv om å være «blid, men beinhard». Det er også navnet på Norges første nyfeministiske gruppe som Gro var med å stifte på 70-tallet.

Blid, men beinhard!

Sjekk forøvrig dette herlige klippet jeg fant på NRK Skole (1:56 min), der Gro Nylander og et knippe andre purunge idealistiske feminister forklarer sine tanker om likestilling. Gro sier blant annet:

– Jeg har ikke noe lyst til å gå inn i mannssamfunnet og bli en småmann. Jeg synes heller at vi skal få kortere arbeidstid alle mann. Jeg vil ut av mitt lille kjøkken og jeg vil redde mannen min fra hjerteinfarkt!

(Hva jeg mener om menns- og kvinners arbeidstid kan du forøvrig lese i denne kommentaren.)

Fortsatt like blid. Fortsatt like beinhard.

Gro fullførte medisinstudiet med glans, fortsatte med å ta en doktorgrad innen immunologi, ble med å fighte frem fri abort (les mer om hvordan hun tvilte seg frem til det standpunktet her), fikk norske gravide til å stumpe røyken (Nylander ledet på tidlig 90-tall Statens tobakkskaderåds arbeidsgruppe for gravide. I 1990 lå norske, gravide kvinner på verdenstoppen i røyking, fem år senere var andelen halvert.)  jobbet i flere tiår som overlege på Rikshospitalet, lagde verdens mest sette opplysningsfilm om amming (brukt i 50 land) pluss ga ut 7 bøker om graviditet og barnehelse. Blant annet

«Jeg har ikke noe lyst til å gå inn i mannssamfunnet og bli en småmann.»

Uansett hva du måtte mene om dama synes jeg leveregelen hennes var så herlig at jeg fikk en dame på Etsy til å brodere det for meg. Broderiet skal jeg henge opp på hjemmekontoret mitt så jeg kan se på det når jeg tviler på meg selv!

Har du noe feministisk forbilde? Eller noen bra damer du beundrer?

No Comments
 • Jeg blir litt rørt av å lese dette innlegget om Gro Nylander, Susanne. Hurra for henne! For en fantastisk dame, hun har gjort utrolig mye vi faktisk bør være takknemlig for alle sammen.

  Jeg kan nevne et par flotte damer som jeg ser opp til, nemlig Susanne Kaluza og Karianne Gamkinn(Mammadamen).

  • susannekaluza

   12/09/2012 at 14:03 Svar

   Tusen takk! Det er virkelig et godt selskap å være i. Karianne er kjempeflink!

 • ylvalia

  11/09/2012 at 08:20 Svar

  Takk! Etter all debatt og kritikk – mye av den nødvendig – var det på tide å synliggjøre hvor stor Nylander er. Hurra for gode rollemodeller!

  • susannekaluza

   12/09/2012 at 14:04 Svar

   Ja, jeg tror det er lett å glemme hvor mye hun faktisk har gjort for norske kvinner, og hvor mange slag som ble utkjempet for oss for en liten generasjon siden. Altfor fort å ta dagens friheter for gitt!

 • Kamilla Strandheim

  11/09/2012 at 08:40 Svar

  Takk for at du postet dette, Susanne!!

 • k.

  11/09/2012 at 09:22 Svar

  Jeg har feministiske forbilder rundt meg hele tiden jeg. Damer på internett som skriver om temaet og fremmer ideer som jeg selv kanskje ikke tenkte over for noen år siden. Forfattere som jeg kjøper bøkene til og damer som jeg bare synes er tøffe. Gro Nylander er jeg også fan av og jeg synes hun kjemper en viktig kamp for den ammende kvinne, selv om vi kanskje ikke er 100% enige om alt. 🙂

  • susannekaluza

   12/09/2012 at 14:05 Svar

   Enig! Jeg er heller ikke 100 prosent enig med Gro i alt, men fy søren så bra og smart dame hun er 🙂

 • Kirsti

  11/09/2012 at 10:08 Svar

  Et fint innlegg om en dame som jeg ble godt «kjent» med før Max kom. Leste bøkene, rådene og følger disse nå som vi har tatt fatt på spedbarnsperioden. En utrolig tøff dame som jeg er veldig inspirert av.

  • susannekaluza

   12/09/2012 at 14:06 Svar

   Hyggelig å høre at vi er flere med den samme opplevelsen 🙂 Bøkene hennes er snart helt fillete av å bli slått opp i igjen og igjen gjennom to gravdiiteter og babyår.

 • Marianne

  11/09/2012 at 10:39 Svar

  Nylander er en av disse som jeg har voldsom respekt for selv om jeg ikke alltid er enig med henne. Og da jeg som überfersk mamma bare timer etter fødselen så Nylanders (og Kaluzas…;) film i sofakroken på barselhotellet så ga det meg kunnskap jeg satte voldsom pris på i året som fulgte.

  • susannekaluza

   12/09/2012 at 14:07 Svar

   Hehehehe. Ammende movie star 😉 Godt å høre du hadde nytte av den!

 • Marianne

  11/09/2012 at 10:52 Svar

  ….og mitt feministiske forbilde er helt klart mamma. Hun har vist meg at det ikke trenger å være noe enten/eller valg mellom det å ta utdannelse og ha karriere og det å prioritere barna i deler av livet. Mamma var hjemme med meg i nesten tre år og jobbet deretter deltid i flere år. Hun dillet med matboksene mine som alltid inneholdt hjemmebakst og grønt og var verdens beste mamma. Men hun var tøff og videreutdannet seg på kveldstid til regnskapsfører og har snart jobbet fullt som en superdyktig fremgangsrik regnskapsfører i snart 25 år.

  • susannekaluza

   12/09/2012 at 14:07 Svar

   Applaus for mammaen din! Er så viktig det du tar opp der. Det trenger ikke være enten eller, men vi kan heller ikke forvente å gjøre alt samtidig. Livet er langt og småbarnstiden kort!

 • Siri

  11/09/2012 at 11:03 Svar

  Synes dama er helt fantastisk. Jeg er fan! Og alle disse knebleforsøkene gjennom årene er direkte utidig. Fordi noen ikke får til amming, skal man ikke snakke om det. Husker jeg hadde masse melk og fikk til amming, men jeg jobbet jaggu meg for det! Men kunne ikke snakke om det i barselgruppa, for som det ble sagt «ikke alle er så heldige som deg». Nei, mulig, men nå må vi kvinner begynne å senke skuldrene litt og slutte å føle oss mindreverdige i «alle» sammenhenger.

  Det er i grunnen det samme med matpakker (hvis noen ikke får til krølleagurker, så skal ikke de som får til, snakke om det, da legger vi for stort press på) eller andre ting.

  Nåde den som kan komme til å få en kvinne til å føle seg utilstrekkelig.

  • susannekaluza

   12/09/2012 at 14:09 Svar

   Godt poeng Siri. Og hvis meg den mann som blir møtt med samme argumentasjon..

 • ellensoase

  11/09/2012 at 12:23 Svar

  He he Susanne, nå må jeg le litt for da jeg gikk inn i bloggen din i dag så tenkte jeg at jeg ialle fall ikke skal lenke til min egen blogg i dag. Men det må jeg. Jeg har nemlig vært hos henne, hun er noe av det skjønneste jeg har møtt og jeg har skrevet om det her:

  http://ellensoase.blogspot.no/2012/06/da-jeg-var-hos-selveste-gro-nylander.html

  Jeg har veldig lyst til å vise det til henne, vet bare ikke hvordan.

  Takk for at du skriver om dette nydelige og viktige mennesket!

  • Ragnhild Dalheim

   11/09/2012 at 17:13 Svar

   Kjempefint skrevet både i denne bloggen og i din blogg! Jeg kommuniserte med Gro Nylander på mail da mine barn var små, og jeg sendte henne rett og slett lenken til blogginnlegget om ammingen vår og fikk svar, så hvis du vil at Gro Nylander skal se innlegget ditt så vil jeg anbefale deg å maile det til henne, jeg tror hun kommer til å lese det! Fantastisk dame altså!

  • susannekaluza

   12/09/2012 at 14:15 Svar

   Takk for at du delte blogginnlegget Ellen! Det var nyansert og fint! Det er sikkert bare å sende det på mail til Gro Nylander selv. Som du skriver er hun utrolig raus og varm, så vil tro hun bare blir glad 🙂

 • Nydelig skrevet. Og hun er virkelig et forbilde å se opp til, og ja hun provoserer nok mange, men det er nok også litt med vilje for å få folk til å få opp øynene og bruke hodet. Digger den damen!!

 • navigere

  11/09/2012 at 17:20 Svar

  Som mor som ikke fikk til å amme må jeg innrømme at jeg lenge ikke helt klarte å tenke på Gro Nylander en gang. Det var inntil jeg åpnet en av bøkene hennes og fant ut at hun hadde et eget kapittel om flaskemating. Hva kvinnelige forbilder angår, i kjendisforstand, ser jeg opp til blant annet Elin Brodin og Kari Jaquesson. Sterke damer, med godt humør, som står for sine meninger, samtidig som de gjør sitt for å påvirke samfunnet i positiv retning.

  • Ragnhild Dalheim

   11/09/2012 at 19:10 Svar

   Ja, det oppdaget jeg også. Jeg kom hjem fra sykehuset med tvillinger som nektet å ta brystet og mildt sagt svevende med både informasjon og hjelp fra sykehuset, men i nylanders bok fant jeg info både om pumping, flaskemating og tilberedning av erstatning. Hun skriver jo også at det er viktig å merke når nok er nok og at den enkelte mor ikke skal føle skyld eller skam når ammingen ikke fungerer…

   • navigere

    12/09/2012 at 06:43 Svar

    Akkurat det skulle jeg ønske flere hadde fått med seg. For meg var det virkelig nok, på så mange nivå, og heldigvis møte jeg forståelse for det. Har derimot møt mange som har blitt presset til å prøve så lenge at det har vært veldig vondt for både mor og barn.

   • susannekaluza

    12/09/2012 at 15:53 Svar

    Ja leser man bøkene hennes skriver hun jo svart på hvitt at det er like viktig å skjønne når nok er nok, og at mors vellbefinnende er mye viktigere enn å amme på død og liv. Hørte et gang et intervju med henne der hun sa hun brukte halvparten av tida si på å forsikre kvinner som har slitt med ammingen om at det er helt greit å kaste inn håndkleet.

  • susannekaluza

   12/09/2012 at 15:51 Svar

   Ja, det er bra damer! Modige, blide og svært dyktige på hvert sitt felt!

 • Birgitte

  12/09/2012 at 17:52 Svar

  Eva Joly, Gro Harlem Brundtland, Amal Aden, Sara Azmeh Rasmussen, Bjørg Vik, Annicken Huitfeldt (joggesko-stuntet på ball), Anne Lindmo, Christine Koth
  ++++
  jeg elsker Gro Nylander! Og ja, hvordan endte du egentlig opp i den ammefilmen?! Mener jeg så en annen da eldstedatteren min ble født i 2006, mens du var med da lillebror kom i 2009?

  • susannekaluza

   13/09/2012 at 20:46 Svar

   Wow, det var masse bra damer! Var for mange år siden så heldig å få intervjue Eva Joly, Gro Harlem Brundtland og Wenche Foss sammen på Grand Hotell. Det var første gang de møttes og bare å sitte å lytte til de damene diskutere var stort! Utrolig bra folk alle tre.

   Ammefilmen ja, hehe. Det er en lang historie. Tror jeg må lage et eget innlegg om det en gang 😉

 • […] Vær blid, men beinhard. […]

Post a Comment