Hva forskere sier om frukt i fine former

I internasjonal sammenheng er det å fylle lunsjboksen med middagsrester og forskjellig oppskårne frukt og grønt ikke noe nytt.

For den som tar seg bryet med å sjekke er det evige spørsmål:

«Blir barna mer småspiste av å få med seg frukt skåret opp i fine former?»

svart på allerde i 2010 av forskere ved psykologisk fakultet ved Maastricht University i Nederland.

Skaper denne kresne barn?

Forskerne tok for seg barn mellom 4 og 7 år fra barnehager i Belgia og Nederland. Barna fikk være med på to smakstester, begge inneholdt et fat vanlig frukt, og et fat frukt skåret opp i fine former.

I den første testen ble barna delt i to grupper, og fikk bare lov til å spise fra ett av fatene. I den andre fikk barna lov til å spise så mye de ønsket fra begge.

Konklusjonen var klar: Barna spiste dobbelt så mye frukt om den var skåret opp i former. Dette tiltross for at barna skjønte at frukten ville smake det samme.

De synes rett og slett det var gøy.

12 prosent av norske barn har med grønnsaker i nista.

I tillegg er det også et viktig moment at mat som ser appetittelig ut også er mer fristende å spise.

Kanskje er det ikke tilfeldig at nederlenderne spiser 4 ganger så mye frukt og grønt som nordmenn?

Å ta med barna på å smøre nista, eller å velge ut grønnsakene de vil ha med selv, er en annen sikker vinner for å øke appeitten.

Forskerne ble ellers overrasket over å finne ut at den (bokstavelig talt) forbudne frukten ikke ble noe mer spennende når den ble tillatt, noe som gikk i mot hypotesen deres om at barn synes godteri er stas fordi vi foreldre gjerne begrenser tilgangen på den.

Hele forskningsrapporten er publisert i det vitenskapelige tidskriftet Apetite og er du interessert kan du lese hele rapporten her. 

Sammenliknet med innbyggere i 27 EU-land ligger Norge helt nederst på statistikkene for inntak av frukt og grønt.

Andre forskere, denne gang fra Cornell University har funnet at mens vi voksne synes et måltid ser best ut med tre elementer og tre farger, foretrekker barna dobbelt så mange farger og opptil seks forskjellige matvarer i måltidene sine.

Voksne og barn har rett og slett forskjellige estetiske preferanser (noe som knapt kommer som noen overraskelse på alle vi som noensinne har latt barna kle på seg selv. Resultatet pleier å bli i den maksimalistiske delen av skalaen: Jo mer spraglete farger og mønstre jo bedre. Moore is moore!)

Hvorfor jeg liker å legge litt ekstra energi i å lage god mat til barna mine kan du lese mer om her. 

Tror du forskerne har rett i dette? Hva slags grønnsaker er barna dine gladest i? Og er det noen forskjell på om du server den hel eller kuttet opp i forskjellige former?

No Comments
 • ellensoase

  16/09/2012 at 17:09 Svar

  Forskerne har sikkert rett, men jeg velger å tviholde på vanlig oppskjæring slik at det ikke blir avkapp. Men det er bare en digresjon. Det viktigste er at barna har bra mat å spise.

  Har kjøpt inn boka di til min kjære og blogger om den på torsdag!!!

  • susannekaluza

   19/09/2012 at 06:53 Svar

   Vanslig oppskjæring er helt supert det. Tror poenget er variasjon 🙂 Spent på å lese blogginnlegget ditt da, Ellen! Håper din kjære finner litt ideer han synes funker i boka mi 🙂

 • fjellflyt

  16/09/2012 at 20:20 Svar

  Melder pass i diskusjonen, skjønner ikke at dette er noen stor sak? Men kan melde om at husets 2 1/2-åring helst spiser grønnsaker som hopper av fatet og roper «ikke spis meg, ikke spis meg»! Spesielt de som ikke er delt opp, som hele paprikaer… Dette gjør meg sikkert i noens øyne til en dårlig mor og oppdrager, men måltidene veldig morsomme (og grønnsakene blir spist)! 1-0 til meg. Wohaaaaa!

  • susannekaluza

   19/09/2012 at 06:55 Svar

   Helt enig. En stor sak er det defintitivt ikke. Herlig med de vettskremte grønnsakene. Her har vi også stor suksess med å tulle og tøyse ala: «De laksebitene der er det strengt forbudt å spise opp. De skal vi ha til middag i morgen. HVA? Er det mus her?? Hvorfor har noen spist dem opp? Fram med musefella!» Litt tullball må jo være lov i hverdagen 😀

 • På en hvit hest

  17/09/2012 at 15:41 Svar

  Suzy, jeg er lat og gidder ikke klikke videre til originalartikkelen akkurat nå, derfor spør jeg deg: Sammenlikna de fancy oppskåret frukt med hel frukt, eller med frukt delt i «voksenlogiske» biter? («Vanlig frukt» kan jo bety både det ene og det andre.)

  • susannekaluza

   19/09/2012 at 07:01 Svar

   De oppgir bare «ordinary» fruit vrs «pleasing shapes». Selv tror jeg nok det er variasjon som er nøkkelen +at den bør være delt opp i overkommelige biter. Min kampsak er hvertfall at barna skal spise mer grønnsaker i hverdagen,ikke nødvendigvis at den skal være hjerteformet. Men kresne av å få med seg en stjerneformet agurkbit i blant, det blir de altså ikke.

   • På en hvit hest

    19/09/2012 at 08:28 Svar

    Enig med du, selv om mine unger må overleve på mat skåret i det jeg nok heller vil kalle «logical shapes». Forøvrig er jeg spent på om dagens fruktsalat med solsikkefrø og yoghurt naturell i tillegg til to ting sjuåringen er glad i kommer til å bli spist opp. I går spurte han nemlig om han kunne «få noe i matpakka han aldri har fått før». Det ble en utfordring sånn kjøleskapet så ut akkurat da … Uansett teller det vel som anektdotisk bevis på at han i alle fall ikke har blitt *kresen* av å få lunsjen sin servert i en LaptopLunchbox hver dag.

 • hoyesen

  17/09/2012 at 18:45 Svar

  Jeg vet jeg er litt off topic nå, men må bare si at jeg blir så inspirert av dine matpakke bilder 😀 diggere!

Post a Comment