Gi tid istedenfor ting til jul

For en stund siden sa en venninne:

«Da jeg flyttet inn i denne toromsen føltes den så romslig, men nå får jeg ikke plass til tingene mine i den lenger. Alle skap er stapp fulle.»

Løsningen? Kjøpe en større leilighet.

I julehandelen i fjor omsatte butikkene for 5 milliarder mer enn i 2010. Fordelt på hver og en av oss blir det 9900 kroner juleshopping per person. Og handelen er forventet å øke enda mer i år..

Men trenger vi mer ting? De hyggeligste gavene er tid og opplevelser sammen. Et matkurs med mamma. En teatertur med tante. Et besøk i dyreparken med pappa.

Eller enda enklere: Et overnattingsbesøk, en kinotur, en helg på hytta alene sammen.

Det er lenge siden en middag med pappa var dagligsdags.

Da faren min ble 70 år ga jeg han en middag på en fin restaurant sammen med meg. Vi fikk tid til å sitte sammen vi to, i flere timer, og snakke sammen som voksne mennesker, istedenfor -som ofte skjer når jeg er hjemme på besøk- at vi snapper inn i rollene vi er vant med i fellesskapet: Jeg, datter eller mor. Han pappa eller bestefar.

Barndomsvennene mine Hildegunn og Linda og jeg har avtalt at vi ikke gir hverandre mer ting til bursdager og jul, men setter av en helg til å finne på noe sammen. Spontant skjer jo det langt sjeldnere nå, når vi tilsammen har 5 barn å forholde oss til, enn da vi var 14 og hang rundt busskuret på Kiwi Åskollen. I fjor sjekket vi derfor inn på Farris Bad, en helg de hadde et gunstig tilbud og fikk endelig (nesten) skravlet så mye som vi har lyst til.

På Torp flyplass og klar til avgang!

Nå sitter jeg på et hotellrom i London, med en sovende tenåring ved siden av meg. Da jeg ble sammen med mannen min var hans eldste tantebarn tre år og insisterte på at jeg leste nattabok for henne første gang vi var på besøk. Nå er hun like høy som meg, skal straks søke på videregående og snakker engelsk og spansk.

Konfirmasjonsgaven til henne var en tur med en av oss til en europeisk storby, så de neste dagene har vi hverandres uavbrutte oppmerksomhet (vanligvis når vi møtes krevere fetter og onkel og andre kusiner og besteforeldre minst like mye tid og energi) til å prate, oppleve og bare være sammen.

Tror jeg har gledet meg til denne helgen minst like mye som henne!

Viktig å få i barna nok fisk!

Hvis noen har tips til morsomme ting å finne på med en tenåring i London, så del det gjerne i kommentarfeltet!

Har du gitt noen opplevelser i gave før? Hva var det? Og hvordan ble det mottatt?

No Comments
 • Bente

  10/11/2012 at 10:40 Svar

  Ja det er meget riktig. Det er både gøy å få og gi. Alle selvganske små barn har mer enn nok av ting. Tid til hverandre og til å gjøre noe sammen, er nok det vi alle trenger mest (som f.eks. en 10 retters middag – deilig)

  • Susanne Kaluza

   11/11/2012 at 15:41 Svar

   Ja, et måltid med noen jeg er glad i er kanskje den beste gaven jeg kan få:-)

 • Ann Irene

  10/11/2012 at 22:28 Svar

  Hørtes ut som en god idè som kommer godt med nå rett før julegave-rushet begynner 🙂 Utfordringen er for min del å legge av en dato for når tiden settes av, slik at det ikke bare ender med at gaven går med i dragsuget.

  • Susanne Kaluza

   11/11/2012 at 15:41 Svar

   Godt poeng. Det er lurt å tenkes gjennom før gaven gis. Kanskje plukke tre aktuelle datoer og la mottaker velge?

 • Carina

  11/11/2012 at 19:25 Svar

  Så snill tante du er!:)

  Dette med å gi hverandre opplevelser, og tid, er så lurt. Eneste aspektet er dog økonomi, opplevelser kan ofte være dyrere enn en bok. Men selvsagt, det kan man jo justere selv. Et gavekort på middag kan jo like godt være hjemmelaget middag, som restaurantmiddag;)

  Vi har en venninne som mener at hun har nok ting, og som alltid kun ønsker seg opplevelser. Derfor pleier vi å gå sammen et par venninner og kjøpe konsertbilletter hver bursdag og jul. Kjempe koselig tradisjon, som gir alle noe å glede seg til! Med håndfaste billetter blir det jo også alltid noe av. (Og ja, vi har alltid kontroll på kalenderen hennes i forhold til jobbreiser, slik at det ikke blir noe dobbeltbooking.)

  Kos dere på tur!

  • Susanne Kaluza

   12/11/2012 at 09:11 Svar

   Takk. Har kost oss gløgg:-) Proft å gå flere sammen om å spleise på billetter. Det var en fin tradisjon!

 • […] dere vet, er jeg akkurat kommet hjem fra en super langhelg i London med tantebarnet mitt. Min Prozac. Mor fikk sneket seg innom Selfridges Food […]

Post a Comment