Er det greit å kaste dorullnisser?

Det er alltid hyggelig å få gaver barna har laget selv. En tegning av familien, et syltetøyglass malt om til en vase for løvetann eller et perlekjede tredd på strikk med lubne, klønete hender.

Desember er høysesong for hobbyprosjekter i barnehagen og mengden egenmekket pynt får sekken til å bule. Dette blir min sjette jul som mor og jeg har allerede flere esker fulle med isoporsnømenn, dorullnisser og skakke filthjerter stående på loftet. Derfor lurer jeg på: Er jeg en dårlig mor om jeg ikke setter frem alt? Er det snobbete interiørfascisme å setter egen estetikk foran ungenes spraglete fargesmak? Blir barnas selvbilde skadd om ikke all «kunsten» deres blir vist fram år etter år eller er det greit å velge bare noe?

Det er jo ikke til å komme bort fra at det er ekstra hyggelig for både små og store at den ferdige pynten faktisk blir noe fint, og den aller enkleste løsningen er å sette igang å lage noe jeg synes er fint i utgangspunktet. Derfor, ut med strieduker med potettrykk (jammen synd vi ikke «fant» den esken på loftet i år..) og inn med:

1) Pepperkakeperler. Jeg blir jo veldig glad for å oppdage nye måter å bruke pepperkakeformer på.  Nå også til julepynt. For å lage sånne oljer du bare olje et kjøkkenpapir, pluss pepperkakeformene dere vil bruke. Bruk rikelig med olje så perlene ikke klistrer seg fast. Hell perler i formen, og sett i ovnen på 200 grader til perlene er smeltet. Da dumper du de over i en skål med lunkent vann og så er de klare!

2) Julekranser av knapper. Å tre knapper på ståltråd eller piperensere er noe selv barn ned i toårsalderen får til. Begrens gjerne fargeutvalget til to, tre forskjellige. Et sløyfebånd til slutt er alt du trenger.

3) Kakeformbilder. Næmmen, harru sett? Enda mere pepperkakegøy? Alt du trenger her er pepperkakeformer, lim, sløyfebånd og farget ark eller bilder. La barna tegne rundt formen på bakgrunnen de ønsker seg, ta godt med lim på kanten av kakeformen og la press ned. Når limet  er tørt fester du et silkebånd i toppen så er juletrepynten klar.

Henger du opp all pynten barna har med seg hjem fra barnehagen? Er det dårlig stil å «sile ut» noen hvert år og er det greit å gi dorullnisser og krøllete papirlenker videre til tanter og onkler?

[subscribe2]

 

No Comments
 • Bente

  15/12/2012 at 10:39 Svar

  Ja det er selvsagt lov til å «glemme» en eske og etterhvert kaste noen ellers blir jo huset fullt av barnearbeider. Gjem noen da. Det er gøy senere.

  • Susanne Kaluza

   15/12/2012 at 11:09 Svar

   Veldig gøy å ha en eller to fra hvert barn fra hvert år. Men ti?

 • Hanna

  15/12/2012 at 10:48 Svar

  Nå er jeg bare i startfasen av å få hjem julepynt fra barnehagen, men jeg synes det er kjempestas å få pynt med hjem. Dessuten synes jeg så klart jenta mi er superflink til å lage ting, så alt blir tatt frem hvert år og stilt fram. Men etter hvert tror jeg rett og slett ikke det blir mer plass, og sånt som julelenker er vel ikke holdbart så lenge likevel, så jeg tror n

  • Susanne Kaluza

   15/12/2012 at 10:59 Svar

   Å, jo da, julelenker er kjempeholdbart. Mamma har noen hun lagde som 5-åringen, sånn tidlig på 50- tallet en gang 😀 😀

   • Hanna

    16/12/2012 at 22:08 Svar

    Oi sann, jeg skriver visst ikke hele setninger lenger. Men huff da. Kanskje vi bare skal droppe lenker på juleverksted, da 😉 Men altså, jeg kommer ikke til å ha dårlig samvittighet for å ikke dra frem alt alltid. Jeg synes allerede det er litt mye julepynt hos oss 😉

 • Ida

  15/12/2012 at 11:50 Svar

  Som voksen må jeg si det var litt av en thriller da lillesøster og jeg oppdaget julepynten VÅR i en eske på loftet!! Etter utallige produksjoner skjønte vi jo at mamma har spart på et utvalg, og det er greit ( vi vil jo at loftet hennes skal brukes til oppbevaring av andre minner også 😉
  Vi har delt pynt, nisser, dill og dall, og genistrek av mor at det står navn og årstall under enkelte nisser. Min datter synes det er stas å høre historier fra gammeldager, som hun velger å kalle det……,, og jeg bestemmer hvor i huset den pyntet får plass!
  Har erfaring fra vår gamle barnehage at de reduserte kraftig på produksjonen, både til jul og påske, filosofien var » barna lager en fine ting, som koster litt mer, men vi masseproduserer ikke nisser og kyllinger» resten av tiden skulle brukes til lek og kos!
  Må si at jeg likte veldig godt den tankegangen, viderefør ideen til dorullgale barnehager 🙂

  • Susanne Kaluza

   15/12/2012 at 14:12 Svar

   I barnehagen vår har det variert litt fra år til år. I fjor var det mye fint husker jeg 🙂 Merker alltid med navn og årstall jeg og, det gjør det ekstra hyggelig. Men å redusere på produksjonen og heller ta med 3-4 ordentlige ting hjem som kan brukes som julegaver får tommelen opp fra meg.

 • Marianne

  15/12/2012 at 11:55 Svar

  Jeg tar vare på de mest holdbare og skikkelige tingene og fordeler resten i gaver til mormorer og farmorer og grandtanter og onkler osv osv. Mini har julegaver hun har laget selv i barnehagen til alle i familien og det er stas. Jeg syns også det var stas å «arve» esken med de tingene mor hadde spart av mine produksjoner.

  • Susanne Kaluza

   15/12/2012 at 14:13 Svar

   Haha, ja, mammaen min har spart på MASSE. Da vi fortsatt feiret jul hjemme ( i motsetning til huset mitt 😉 ) pyntet vi med 3 genrasjoner papirlenker og silkepapirskurver.

 • Camulens

  15/12/2012 at 14:01 Svar

  Jeg sparer på et utvalg. Jeg setter som regle årets kolleksjon frem som pynt, men noe er jo virkelig fint og kan brukes som pynt fra år til år. Jeg syns ikke man skal være så kresen og estetisk riktig når man har småbarn hjemme. Det er mye viktigere at de kjenner gleden ved å bidra og gi ting de har laget med energi og hjerte bak. 🙂

  • Susanne Kaluza

   15/12/2012 at 14:15 Svar

   Det er jeg helt enig med deg i. Er bare å kaste inn håndkleet på en minimalistisk og ryddig stil når man får barn. Tegninger og barnemekkapynt i alle rom her, men jeg har ikke sjans til å få plass til alt.

   • Camulen

    15/12/2012 at 15:39 Svar

    Nei, det skjønner jeg. Et utvalg er greit! 🙂

 • Liv-Inger

  15/12/2012 at 14:33 Svar

  Man kan ikke ta vare på alt. Basta bom! Julepynt er nå en ting. Men alt de lager resten av året? Ene jenta mi alene produserer jo kunst på bekostning av halve regnskogen hver eneste uke på SFO-en! Tenk hvor mye de tre tuppene produserer til sammen? Jovisst er det mange flotte tegninger og andre hobbyprosjekter. Men jeg tror ikke selvbildet deres tar skada av at mor ikke henger alt frem på hedersplass i stua. Så ja, det er helt greit å ikke finne frem all den selvlagde julepynten.

  Fine tips du kom med forresten! Det med perler i pepperkakeformer hadde jeg aldri tenkt på! 🙂

  • Susanne Kaluza

   17/12/2012 at 09:16 Svar

   Takk! Jeg elsker enkle, overkommelige hobbyprosjekter som det der <3

 • Trude

  15/12/2012 at 16:46 Svar

  Jeg er 20 år nå, men husker at søsteren min og jeg fikk lov til å pynte soverommene våre med alt vi ønsket! Det var veldig stas, og mesteparten av den stygge hjemmelagde pynten havnet jo der:-)
  I dag er mesteparten kastet selvfølgelig, men koselig med et par ting man kan samle på 🙂

  • Susanne Kaluza

   17/12/2012 at 09:35 Svar

   Haha, stygg pynt på barnerommet pent pynt i stua var en fiffig løsning 😉

 • Susann

  15/12/2012 at 18:47 Svar

  Jeg pleier å lage et stort fat til hver jul med 5 høye lysestaker på. Brettet dekoreres deretter med alle flotte hjemmelagde gaver fra barna gjennom årene, og denne kan flyttes rundt i huset etter behov. Veldig hyggelig for barna å se igjen «sine» ting hvert år, men det behøver ikke alltid å ha hedersplassen.

  Et år endte fatet opp i gangen og det var vel så koselig!

  • Susanne Kaluza

   17/12/2012 at 10:00 Svar

   Lurt tips, Susann! Tusen takk!

 • […] hva skal man egentlig gjøre med all denne barnekunsten? Jeg har tidligere innrømmet at jeg i blant kaster noe av dorullnissene og fargeleggingsarkene barna mine produserer opp. *Bare minn meg på å slette dette innlegget før datteren min lærer seg å […]

Post a Comment