Hva er egentlig vitsen med blogger?

Det er så lett å kritisere bloggere. Det er for perfekt, det er for navlebeskuende, alle baker cupcakes, ingen skriver om viktige ting. Jadajadajada.

Mange har en mening om hva bloggere generelt, -og kvinnelige bloggere med barn spesielt – skriver om, men ingen kan egentlig skryte på seg noen god oversikt eller faktisk viten om feltet. «Mammabloggere» er et enkelt bytte, sosialt akseptert å latterliggjøre og enkelt å kritisere fordi kunnskapen om feltet er så liten:

 • Hvor mange kvinnelige foreldrebloggere finnes det?
 • Hvor mange mannlige?
 • Hvor store er de?
 • Hvilke temaer tar de opp?

 

Jeg gleder meg til den dagen noen bestemmer seg for å analysere dette skikkelig i et forskningsprosjekt. Mitt inntrykk er nemlig at det er en langt større bredde, og langt mer varierte debatter som foregår i blogosfæren enn myten om skrytete, overflatiske «mammablogger» tilsier.

Mammadamen har i desember en julekalender der hun presenterer flinke bloggdamer, og jeg anbefaler alle å sjekke ut den og finne nye favoritter eller bare la seg imponere over variasjonen, kvaliteten og kreativiteten som finnes blant norske kvinnelige bloggere.

Jeg tror mange kan lære mye å lære av å engasjere seg i blogosfæren, og da mener jeg godt uttover nye cupcakeoppskrifter. Derfor synes jeg det kunne vært fint å høre deres erfaringer:

Hva gir det deg å lese blogger eller å blogge selv? Hva har du lært? Hva har overrasket deg mest? Hva er fordelene ved en blogg kontra et papirmagasin? Og hvilke blogginnlegg du har lest husker du best?

[subscribe2]

 

No Comments
 • Silje

  17/12/2012 at 09:09 Svar

  Jeg leser blogger som er interessante og som kan lære meg noe. Jeg leste fotballfrue og lignende blogger før, men ble så dr***lei av det «perfekte» i bloggen. Blir så urealistisk. Bloggere som faktisk blogger om både opp og nedturer får min respekt og meg som leser. De superperfekte livene til enkelte superperfekte bloggere finner jeg fullstendig uinteressant og egentlig litt latterlig 🙂

  • Susanne Kaluza

   17/12/2012 at 10:00 Svar

   Jeg synes heller ikke perfekte rosablogger er noe interessante. Har inntrykk av at det er et mer tenårene/tidlig i 20-årene fenomen, og at eldre bloggere ofte er mer nyanserte? Hvilke andre blogger liker du da?

 • Torill

  17/12/2012 at 11:22 Svar

  Eg er veldig glad i å strikke og strikka mykje før eg fekk born. Eg var aktiv på eit hobbyforum kor det var mange som viste kva dei hadde strikka gjennom ein såkalla blogg. Det var vel rundt 2004/2005. Eg hadde veldig lyst å blogge om det eg laga sjølv, men hadde ikkje digitalt kamera før eg fekk det i 2007. Så då oppretta eg meg ein blogg og har blogga i 5,5 år no.

  Etterkvart som eg fekk born har eg blogga mykje om born fordi familien vår bur langt vekke. Og elles så bloggar eg om det som interesserer meg (strikk, saum, hage, mat, gardsliv, interiør). Eg les bloggar som har dei same interessene som meg, då får eg mykje inspirasjon. Eg likar også å lese bloggar som har noko klokt å fortelje og som samstundes er noko som er aktuelt for meg (slik som din :D)

  Eg lærer mykje gjennom å få kommentarar på bloggen. Til dømes tips om hagen. Eg kommenterer gjerne og gir tips og. Nokon vert ein kjent med og følger gjennom mange år og det er veldig koseleg. Det er også mykje læring i å lese bloggar, til dømes matoppskrifter. Det koselege er å få positive tilbakemeldingar på noko ein har laga.

  Det er ingenting som overraskar meg, einaste desse motebloggane som lever for å vise fram det dei har kjøpt eller ønsker seg. Kanskje fordi det ikkje interesserer meg. Eg forundrar meg også over dei som har ganske mange bileter av seg sjølv på bloggen. Eg byrjar vel å verte gamal…

  Fordelen med å blogge framfor å lage noko på papir er at blogging skjer ganske raskt og det er enkelt. Det er gratis og det når alle.

  Eg kan ikkje huske noko blogginnlegg som gjorde sterkt inntrykk. Det er heller enkelte bloggar som er veldig gjennomførte og kreative over tid som fenger meg.

  Puh… langt svar 🙂

  • Susanne Kaluza

   18/12/2012 at 09:21 Svar

   Takk for godt og utfyllende svar! (og for fine ord!) Veldig interessant å høre fra noen som har blogget så lenge. Du er jo veteran!

 • Monica

  17/12/2012 at 11:24 Svar

  Jeg er ikke fast leser av noe blogg enda, fordi jeg har ikke funnet noe jeg synes er verdt å følge. Men den jeg leser mest må vel være denne, fordi det er mye kreative og varierte innlegg, ikke bare fokusert i en retning.

  Men når jeg leser en blogg, er det fordi det er noe form for inspirasjon der og noe som er litt unikt og interessant å følge.
  Det virker jo som det kun er ett par typer bloggsjangere som regjerer, og da er det vanskelig å finne de som ikke inngår i de kategoriene.
  For min del er jeg nok interessert i alt som ikke BARE er mote-, mat-, mamma- eller kjendisrelatert. Derimot en sammensetning av alle sammen er kan være greit.

  • Susanne Kaluza

   18/12/2012 at 09:44 Svar

   Takk for gode innspill. Jeg er også blogger som har en miks av ulike innlegg.

 • Hanne

  17/12/2012 at 11:55 Svar

  Jeg er 23, og leste en stund blogger som fotballfrue osv., men ble raskt ganske lei av å lukke bloggen og sitte igjen med en følelse av å ikke være god nok ispedd litt sympati for henne. For det må jo være ganske slitsomt i lengden, at alt må være så rosenrødt hele tida. Livet er jo ikke slik.
  Nå har jeg barn,så det kan jo være medvirkende til et bloggskifte her i gården. Nå leser jeg bl.a her hos deg, mammakine, signepling,noepahjertet og mamma og Herman.

  • Susanne Kaluza

   18/12/2012 at 09:45 Svar

   Her var det tips til mange gode mammablogger. Kjenner de fleste, men ikke alle, så nå fikk jeg noen nye å sjekke ut! Tusen takk!

 • Annette

  17/12/2012 at 14:49 Svar

  Jeg blogger først og fremst for min egen del, fordi jeg liker og skrive og fordi jeg har mye på hjertet. Bloggen min er ganske hverdagslig med litt av alt og opp og nedturer. Men jeg syns likevel det er veldig koselig at folk ønsker og lese bloggen min og at vi kan dele erfaringer med hverandre o.l.

  Blogger jeg leser er de som inspirerer meg, som får meg til og reflektere og som kan lære meg noe.. Selv om jeg syns det er kjempe gøy med bilder og kjempe gøy med tøy, så syns jeg det er lite interessant med motebloggere og «rosa bloggere». Ikke fordi ikke de kan være flotte mennesker de og, men fordi jeg blir lei av alt som skal være så perfekt til enhver tid. Jeg leser frumaela, Lykkemamma og Piahysj for og nevne noen. Nå også din 🙂

  • Susanne Kaluza

   18/12/2012 at 09:47 Svar

   Jeg tror det er mange som får utløp for skriveglede og kreativitet med blogger ja. Det er et underslått poeng 🙂

 • Mammadamen

  17/12/2012 at 15:57 Svar

  Så bra du skriver om dette, Susanne! Du er en blogger med autoritet, og blir glad for at du viser at bloggsfæren er mer enn hva tradisjonelle medier viser! Det er så mange bra bloggdamer, og herrer, som bruker tid på å skape godt innhold og dele og by på seg selv uten å tjene en krone på det. Både å blogge og lese blogger er givende!

  Klem Karianne

  Ps og takk for anbefaling av kalenderen:)

  • Susanne Kaluza

   18/12/2012 at 09:48 Svar

   Bare hyggelig, den er kjempefin!

 • Bente

  17/12/2012 at 16:54 Svar

  Hm..fint innlegg.
  Jeg begynte å blogge fordi jeg bestandig har likt å skrive. Jeg skriver om livet mitt. På godt og vondt. Litt om hvordan det er å leve med Ms. Litt om hvordan det var å begynne med ny kjæreste. Litt om fine turer på beina med hunden min.
  Jeg tror at de som leser hos meg,gjør det fordi de kan kjenne seg igjen,selv om de kan være helt annerledes.
  God jul! 🙂

  • Susanne Kaluza

   18/12/2012 at 09:56 Svar

   Så fint å høre! En av de flotte tingene med blogger er jo nettopp at vanlige mennesker kan dele av erfaringene sine.

 • Trine Rohde Moen

  17/12/2012 at 18:38 Svar

  Hei:) Supert innlegg. Har akkurat begynt å blogge, vel egentlig gjort det før; men er en perfeksjonist så blir jo ikke fornøyd da..he he..Så har startet igjen ja. Er under utdanning som NLP Coach og gjør dette som en ut av komfortsone aktivitet. Det er spennende å lese om personlig utvikling, lederutvikling, glutenfrie oppskrifter, metaforer, positivitet og engasjement. Positive blogger er supre; vi trenger positivt påfyll med mye selvironi;) God Jul og Godt Nytt År:)

  • Susanne Kaluza

   18/12/2012 at 09:59 Svar

   Takk for gode innspill! For meg var det også en stor ut-av-komfortsone øvelse å begynne å blogge, men så viste det seg å være veldig lite skummelt og veldig veldig gøy! En riktig god jul og et god nytt år til deg og!

 • Pia

  17/12/2012 at 20:48 Svar

  Det gir meg en sjanse til å leke med ord og tanker. Det var jo aldri meninga at så mange skulle begynne å lese bloggen – det er stas, men samtidig litt skummelt.Før leste jeg flere magasiner/ukeblader, men nå får jeg det jeg trenger via blogger – er du ute etter en kakeoppskrift, finner du det, vil du bli provosert, finner du det, vil du få shoppingtips eller vil du bli underholdt – ja, så finner du det.
  Noe som har overraska meg mest er alle de oppegående damene som står bak mange blogger – det er ikke de bloggene man først og fremst hører om.

  • Susanne Kaluza

   18/12/2012 at 10:03 Svar

   Godt poeng! Ser man på massemedia skulle man tro bloggere bare var jenter under 20, men etter at jeg begynte å blogge selv har jeg som deg blitt overrasket over hvor mange smarte og bra damer som skriver!

Post a Comment