Her kan barna gi bort lekene sine

Hver jul er det samme utfordring. Tiltross for at vi forsøker å holde mengden leker og gaver til barna nede, ender 24. desember alltid med et nytt lekeberg som de neste dagene skal forsøkes stappes inn i allerede overfulle lekekasser.

En ting er den rent praktiske utfordringen. Langt viktigere er den kvalme bismaken det gir meg i munnen å se barna dynges ned av leker når de har så mye fra før. For handler ikke jula egentlig om å gi?

Jeg forsøker å holde igjen på lekeinnkjøp, men bøker er jeg svak for. Spørsmålet er likevel: Hvor mange bøker trenger egentlig to barn, og hvor mange kan de gi bort?

Da datteren min var to år begynte jeg en tradisjon vi bare har blitt mer og mer glad i. En dag før jul går vi gjennom lekene, kosebamsene, klærne og bøkene til barna og sorterer ut ting de kan klare seg uten. Det funker sånn:

 • «Nå kan dere legge de bamsene dere liker aller best i denne haugen.» (De som blir til overs sorterer vi etter hvor ihjelkoste de er og de fineste går i «gis bort»-bunken.)
 • «Nå kan du velge ut de 3 dukkene du vil beholde selv og 3 dukker du vil gi til barn som ikke har noen.»
 • «Du har 5 lekehus. Hvor mange kan du klare deg uten?»
 • «Hvilken penkjole tror du en annen liten jente hadde blitt glad for å pakke opp på julaften?»

Det som overrasker meg mest år etter år er hvor rause barna faktisk er når vi gir dem mulighet til det, og hvor mang fine leker de faktisk synes er greit å gi bort.(Mens jeg tar meg i å nappe ut egne kosebamser fra haugen. «Vil du gi bort MUS?? Er du gal?! Og Andungen Kvakk Kvakk?! Den er min!»)

Mus (foran til venstre) overlever et hvert forsøk på å bli adoptert bort.

Resultatet er alltid noen store søplesekker med fine leker, klær og bøker.

Da vi begynte var jeg usikker på hvor mange steder som faktisk tar i mot brukte leker lenger, men noen timers research har vist meg at det er flere muligheter for barn som vil gi bort tingene sine. Det kan variere litt fra sted til sted og institusjon til institusjon, så det beste er å ringe selv og sjekke om de ønsker

 • Asylmottak (De har leker, men barna knytter seg gjerne til én bamse eller leke når de er der og så er det nitrist når de må dra fra den når de blir sendt videre, så de asylmottakene jeg har snakket med sier de ofte har manko på leker og varme vinterklær.)
 • Krisesenter (av samme grunn)
 • Barnehagen (vi har gitt bort ordentlige ting som gulvpuslespill, legosett og bøker til barnehagen. Varierer hva de trenger og hva de har lov til å ta i mot, så sjekk først)
 • Legekontoret (til venteværelset)
 • Barnehjem / barnevernsmottak (samme grunn som asylmottakene, men sjekk først)
 • Fattighuset (pakk inn lekene og merk med alder/kjønn)
 • Transittmottak (samme som asylmottakene)

I tillegg går det ann å forsøke steder som Fattighuset, Blå Kors etc, men de har jeg ikke ringt selv.

Og siden jeg vet at tanter, onkler, besteforeldre, kusiner, venner og gudforeldre kommer til å gi barna mer enn nok av leker og gøye pakker passer jeg på at det ligger en Unicef gave til hver under treet.

Det fine er at du kan gi gaver som betyr noe for den alderen barna er i der og da. Når mine var babyer ga vi melk til underernærte barn, når de ble litt større ga vi bestemor (det skjønner jo selv en ettåring at er helt uunværlig!) og i år som veslejenta akkurat er blitt skrevet inn på skolen (tenk at tiden flyr så fort!) blir det nok en skolerelatert presang i hennes navn og kanskje noen fotballer fra lillebror.

En annen hyggelig ting som barnehagen pleier å ta med barna på er Frelsesarméens juletre på Universitetsplassen. Her blir barna oppfordret til å ta med seg en fin leke de har hjemme, pakke den inn og skrive alder og kjønn utenpå og legge under treet selv. En veldig fin utflukt i førjulstida!

Selv om det er lett å kritisere veldedighet som noe man gjør for å lette egen samvittighet synes jeg det er bedre å la barna gjøre noe enn å gjøre ingenting. Og jeg synes det er fint å lære dem at alle kan hjelpe på sin måte. 

Har du noen idéer til måter vi kan gjøre jula litt mindre kommersiell på for de små? Vet du om andre steder som blir glade for leker eller pent brukt tøy? Eller egne tips for å lære barna viktigheten av å hjelpe andre?

No Comments
 • Bente

  18/12/2012 at 09:11 Svar

  Dette er en super idé som mange av oss burde følge opp. En meget god tanke at barna skal gi noe av sin egen overflod til de som ikke har så mye. Stå på Susanne.

  • Susanne Kaluza

   18/12/2012 at 10:10 Svar

   Takk! Det er kanskje en dråpe i havet, men veldig hyggelig for de barna som ikke får så mange gaver til jul.

 • Monica Tjelmeland

  18/12/2012 at 09:14 Svar

  Det er også et transittmottak sentralt i Oslo – nærmere bestemt på Torshov – som også er glad for å få leker!

  http://www.udi.no/Sentrale-tema/beskyttelse/Nyttig-informasjon/Adresselister-asylmottak/Adresseliste-transittmottak/

  • Susanne Kaluza

   18/12/2012 at 10:10 Svar

   Takk! Transittmottak er et veldig godt innspill! Legger det inn i hovedsaken jeg!

 • Hanna

  18/12/2012 at 10:13 Svar

  Jeg synes det er kjempeflott å gi til de som trenger det! Det er så lett at jula får et enormt fokus på å få (adventskalender både hjemme og på skole/i barnehage, et berg av gaver på julaften, et lite gavedryss når besteforeldre kommer på besøk), så å gi av egen overflod er supert, og det er også noe barna skjønner noe av. Er det noen barn som ikke har leker, liksom?

  Jeg ønsket å gi bort klær som barna har vokst ut av også, men Fattighuset ønsket ikke brukte klær (forståelig nok). Vet du om andre steder man kan levere?

  • Susanne Kaluza

   18/12/2012 at 10:15 Svar

   Ring nedover på lista mi 🙂 Vil tro kanskje asylmottakene og transittmottakene kan være interessert? Da jeg ringte var de særlig interessert i pent brukte vinterklær og vinterstøvler.

 • Jan Dennis Antonsen

  18/12/2012 at 10:30 Svar

  Du har helt rett i at mange barn får alt for mye som de ikke trenger og som kanskje er unødvendig. Ikke bare leker i alle mulige former, men også andre ting, som for eksempel mat utformet som leker…

  • Susanne Kaluza

   18/12/2012 at 10:35 Svar

   Der er jeg åpenbart uenig med deg. Mat trenger ikke være gørr for å gjøre godt.

  • Synne

   19/12/2012 at 01:15 Svar

   Hahahaha! For en kommentar!! Kan ikke annet enn å le. Blir så oppgitt, herlighet!

 • Casa Kaos

  18/12/2012 at 10:32 Svar

  Veldig fin tradisjon dere har der. Vi har faktisk snakket om at vi skal begynne med noe av det samme. La barna få plukke ut noen leker hvert år, som vi gir til de som trenger det mest.

  Da gjør man både en god gjerning, og barna lærer at ikke alle har like mange leker som dem. Forhåpentligvis kan dette være med på å lære barna å sette mer pris på det de har også.

  Vel, i hvert fall for en liten stund. Helt til de glemmer det igjen…

  • Susanne Kaluza

   18/12/2012 at 10:36 Svar

   Takk! Jeg tenker også at det er en fin start å gjøre noe slikt før jul, uten at det utelukker at man gjøre gode ting for andre i andre måneder av året også.

 • MilliMollyMandy

  18/12/2012 at 10:58 Svar

  Vi gjør sånt hele året gjennom vi. Pleier alltid å ha en stor papirpose stående med klær og leker som skal til fattighuset eller Fretex. Stadig ser jeg noe barna ikke lenger leker med og spør om vi skal gi det bort. Noen ganger kommer 5 åringen selv med klær som er for små, eller leker hun har funnet og som hun vil gi bort og spør om hun kan legge det i posen.
  Kjempefint å gjøre dette oppunder jul også, men tror verdien og lærdommen øker om man gjør det til en vane året gjennom 🙂

  • Susanne Kaluza

   18/12/2012 at 11:52 Svar

   Det er jeg helt enig med deg i! Det fine er at etter at vi begynte å gjøre dette i jula, snakker datteren min om det året gjennom og finner stadig fram klær og leker hun vil gi til «barna som ikke har noen leker» Så har blitt flere turer på asylmottaketi løpet av året for oss. En fin og positiv sirkel, det der!

 • LailaSan

  18/12/2012 at 11:20 Svar

  Hva med å ta ryddingen – og så arrangere loppis til inntekt for en av de store TV-aksjonene? Eller lokale tiltak i byen der dere bor?
  Dette er gjort med stort hell av alt fra borettslag, vennegrupper og enkeltpersoner mange ganger. Det er trivelig å samarbeide om å lage oppslag og forberede slikt også 🙂

  • Susanne Kaluza

   18/12/2012 at 11:54 Svar

   Naboloppis er en koselig idé! Jeg kjøper alltid noe når jeg ser barn stå og selge de skramlete lekene sine uti gata her. Synes det er et bra tiltak uansett om det går til en «god sak» eller (som den forrige jeg møtte) sparer til ny sykkel. Lærer de små at ingenting er gratis 🙂

 • Marianne

  18/12/2012 at 11:31 Svar

  Hei

  Ta kontroll over gavene som kommer inn , sett opp en liste over hva barna trenger og evt leker de ønsker seg , prat med de som skal kjøpe gaver . Dermed kan du begrense lekene som kommer inn under Juletreet på Julaften . Det har alltid funket for oss , og faktisk har besteforeldre , tanter osv syntes at dette har funket bra . Da er man sikker på at ting ikke bare blir stuet bort . Ps har ofte fått besteforeldre fra begge sider til å gå sammen om å kjøpe skiutstyr , sykler og andre dyre ting . God Jul 🙂

  • Susanne Kaluza

   18/12/2012 at 11:56 Svar

   Det er et godt innspill! Vi lager alltid ønskelister, men f.eks søsteren min synes det er veeeldig kjedelig å kjøpe ting vi har «bestemt» og vil helst finne noe skikkelig fint (og unødvendig dyrt) selv. Som et gigantisk prinsessetelt i min feminist leilighet. Det er vel privilegiumet til tanter 😀 😀

 • themostboringwomanever

  18/12/2012 at 11:42 Svar

  Flott innlegg. Her i huset har jeg ei jente på 4 som er rimelig bestemt på hva hun vil og ikke vil ha på seg. Derfor har vi som tradisjon at vi gir bort de kjolene(hun bruker stort sett bare kjoler…) som hun ikke bruker, som er blitt for små eller hun ikke liker. Da hun fikk noen klær i adventskalendern som hun ikke likte, ble vi enig om at vi skulle gi de bort til noen som trengte de.

  Hvordan du gjør det med barn og leker var helt genialt, og det skal gjennomføres i ettermiddag her hjemme. Vi bor lite og har ikke særlig med plass, så jeg har lurt litt på hvordan jeg skal få plass til alle de nye lekene jeg vet kommer til å ligge under juletreet. Nå skal det sies at jeg ikke kjøper særlig med leker til henne, da jeg synes hun leker best når hun har lite leker 😉

  Du har en utrolig inspirerende blogg. Takk for flott inspirasjon til å gjøre noen glad.
  .
  God jul 🙂

  • Susanne Kaluza

   18/12/2012 at 11:57 Svar

   Tusen takk for fine ord! Jeg synes også få leker fremme gjør leken bedre enn et lass de bare blir overveldet over. Kjempeglad for at du finner inspirasjon her inne på bloggen min! God jul til deg og! Mange klemmer fra Susanne

 • liv m

  18/12/2012 at 11:48 Svar

  merkelig og bli kvalm av og se glade barn egentlig…. og ikke gi foreldre og besteforeldre dårlig samvittighet for at de skjemmer bort barna julaften 🙂

  • Susanne Kaluza

   18/12/2012 at 11:51 Svar

   Det er gaveberget som ligger igjen som gir kvalmefornemmelsen. Barna mine blir jeg alltid glad av <3 Meningen er slett ikke å gi noen dårlig samvitiighet, men å fortelle hvordan vi har løst dette hjemme hos oss, og forhåpentligvis inspirere andre.

 • Annette

  18/12/2012 at 12:33 Svar

  For en god ide ! Jeg er sånn at jeg ikke klarer å kaste ting jeg vet noen kunne få brukt, så vi pleier å gi videre til en bruktbutikk hvor en del narkomane i behandling får jobbe. Veldig fint tiltak. Men da gir vi både til små og store, og det selges videre for en billig billig penge.. Men etter vi fikk barn og jeg ser hvor mye hun har, så skal jeg absolutt gjøre som deg når hun blir litt eldre. Herligefred så deilig å kunne glede noen andre små 🙂 Jeg har veldig lyst og få et fadderbarn fra Afrika/Russland som kan arve videre fra oss.

  • Susanne Kaluza

   20/12/2012 at 12:06 Svar

   Et barn som kan arve videre er en god idé! Har sett flere som setter inn gratis annonnser for sånt i Foreldre & Barn. Det er nok enklere å få til rent praktisk enn å sende kasser med klær til Afrika. Men fadderbarn er uansett gull. Det å ha et bilde av et barn på kjøleskapet og få jevnlige oppdateringer på livet i en landsby på den andre siden av kloden er en veldig fin måte å snakke med barna om fattigdom og at verden ikke er like bra for alle.

 • Ellen

  18/12/2012 at 13:19 Svar

  Det er vel dette med gavehaugene jeg liker aller minst med jula. Syns faktisk det er skikkelig vanskelig, jeg. Overflodssamfunnet gjør hele prosjektet umulig. Hos oss får ungene 4 gaver hver, og det inkluderer hele slekta. Det er en mer enn Jesus – hehe!

  Å gi bort ting ungene ikke trenger, er jo bra. Men det understreker jo aller mest hvor lite ungene våre egentlig trenger av nye ting, og at vi egentlig burde satt ned foten for lenge siden. Det handler om feilfordeling av ressurser og det handler om miljø og barnearbeid. Jula setter alt på spissen. Det er da enda noe. 🙂

  • Susanne Kaluza

   20/12/2012 at 12:08 Svar

   Så flinke dere er som har klart å sette grensen ved 4 gaver totalt. Jeg har ikke klart å være så tøff. Er jo koselig å gi også, til venner i barnehagen og små folk vi kjenner og da får selvsagt barna noe tilbake og. Men mat er fine gaver, særlig hjemmelaget konfekt som blir spis opp på en blunk lell. Et annet godt gavetips er bøker som har mye lenger brukstid enn vanlige leker.

 • Torill

  18/12/2012 at 13:58 Svar

  Barna mine er 3 og 5 år gamle. De har som de aller fleste barn lager av leker somer like fine sofa de fikk de, men de bruker de ikke. Ei venninne av oss gikk inn i et samarbeid med ei hun kjenner som jobber på et barnehjem i ghana, og hvor barna våre fikk i oppdrag å finne tre leker hver vi kunne sende. Venninna mi hadde fått navn på alle barna, samt alder og alle fikk de da et eller flere barn hver. Vi snakket med barna våre at celestine og james skulle få en pakke til jul, og den pakken komm nettopp fra de. Det tok de til seg, og det mest rørende av alt, da fant hun på 5 år frem sin kosebamse, over alle kosebamser og som betyr at hun har fått sove om kvelden i flere år. Det var det fineste hun hadde. Her kom jo ennutfordring. Den er nedsutta, litt lite pels her og der, og ser helt utslitt ut. Så estetisk var ikke den helt i boks, men det var det fineste hun hadde, og siden celestine bare fikk en gave, ville hun gi den. Vi roste henne virkelig for dette, så snill og god. Vi snakket en l om det, og sammen me henne fant vi noe annet. Dette var også leker som har betydd masse for henne. Hun på tre syns prosessen var litt mer smertefull, haha. Det var snakk om 70 barn, og det sier seg selv at frakt er dyrt!! Vi voksne rundt innsamlingen jobbet med å samarbeide om frakt utgifter, og klarte å mobilisere nok penger til dette. Det er snakk om ca 5000 kr. Med sporing på pakken, slik at når den landet i landsbyen i ghana var det folk fra barnehjemmet som tok i mot pakken på flyplassen. Barnehjemmet ligger langt uti bushen, så alle barn fikk en gave hver, og ingen bor nærme der, så uforhold til evt sjalusi er ivaretatt. siden venninna mi kjenner hun som jobber på barnehjemmet, ble det tatt bilder her i Norge av alle barna som tok med gaven sin, til en lokal kirke, og dette ble sent med. Når de har åpnet gavene sine der, får vi bilder i retur. Kjempe bra!! Er så for!!! Jeg har også lagt noen føringer for hva de barna mine trenger, en baby, og to jenter. Jeg bestilte noen gaver til de fra bykier. Kjempe bra produkter!! Kjapt levert. Ull er gull. Så bra kvalitet på støvlettene derfra. Lette og varme. Takk for tipset!

  • Susanne Kaluza

   20/12/2012 at 12:09 Svar

   Wow, for en flott og inspirerende historie! Veldig glad du også finner ting du synes er nyttig her inne. Er så bra når vi kan inspirere hverandre!

 • Torill

  18/12/2012 at 14:15 Svar

  Vi bur i ei kommune utanfor Bergen og bhg kor ungane går i ville at borna skulle ta med seg eit klesplagg og ei leike som dei hadde hatt for å ha i julekalenderen. Pakkane skulle gis til nokon som trengte det i byen. Det viser seg at både asylmottaket, Frelsesarmeen, Kirkens Bymisjon og mange andre ikkje vil ta imot dette fordi folk i Noreg, sjølv om dei er fattige, vil ikkje ha det. Det viser vel at vi har ikkje reell fattigdom i Norge. Så skal ungane gi vekk leikene sine, vil eg gjerne gi dei til nokon som treng det. Mange som har innsamlingsaksjonar til Romania o.l land.

  Elles så er eg med i Redd Barna og vi arrangerer julemesse kvart år. Ungane får ha sitt eget salgsbord kor dei får selge leikene sine. Enten kjøper dei leikene sjølve eller så er det andre ungar i bygda som kjøper. Kjempekjekt!

  • Susanne Kaluza

   20/12/2012 at 12:12 Svar

   Ja, det er mange som ikke vil ta i mot bruke leker, men jeg fant altså flere når jeg bare satte meg ned og ringte rundt. Sånn som transittmottak for flyktninger er bra fordi selv om de har leker der, så er ikke det leker barna får lov til å ta med seg videre.

   Veldig godt tips med julemarked der barna selger lekene sine. Husker jeg og noe venner gjorde det samme tidlig på barneskolen og fikk inn 202,50 som vi delte mellom barneavdelinga på sjukehuset og barna i Nicaragua.

 • Ansgar Braut

  18/12/2012 at 15:35 Svar

  Enig, det må være kjedelig å se at barna settes pris på og får gaver av andre. Skjønner godt at du blir kvalm. Ble litt kvalm her selv.

  • Susanne Kaluza

   20/12/2012 at 12:13 Svar

   Hvis du klarer noe negativt ut av denne teksten her skjønner jeg godt du blir kvalm av deg selv.

 • Synne

  19/12/2012 at 01:22 Svar

  Når jeg var liten ga vi ofte vekk leker til asylmottak. Klær blir gitt til UFF. Av prinsipp velger jeg heller organisasjoner som ikke har et religiøst grunnlag for gjerningene sine, men noen ganger finnes det kanskje ikke alternativer. Men velger for all del UFF ovenfor Fretex, og Røde Kors ovenfor Kirkens Bymisjon(Som er de jeg har å velge mellom her jeg kommer fra).

  Liker godt at du gjør som du gjør! Tror det er sunt for alle! Ikke bare lærer barna, men det er også miljøvennlig.

  Håper du får en fin uke!

  Hilsen Synne.

  • Susanne Kaluza

   20/12/2012 at 12:14 Svar

   Godt poeng. Jeg er også litt Frelesesarmeen skeptisk pga homoholdningene deres, men de gjør nå en god jobb. Veldig stas for barna å legge julegaven sin under treet. Men UFF er et bra alternativ! Tusen takk, Synne!

 • Kirsten

  19/12/2012 at 09:48 Svar

  .

  Barna i Stall Beck’s Pony Club (rideskole), Hurum, har gavemildt og med stor entusiasme gitt over 100 gaver og pakket det pent inn med merkelapper som angir alder og kjønn gavene passer til. Disse skal avleveres 21. desember til Barneveret i Hurum Kommune hvor faktisk veldig mange familier lever under fattigdomsgrensen. «Fra barnehjerte til barnehjerte» ♥ – ♥ . Dette er en vinn/vinn situasjon hvor barna lærer at den største glede du kan ha, det er å gjøre andre glad 🙂

  • Susanne Kaluza

   20/12/2012 at 12:15 Svar

   Flott å høre! Håper mange flere gjør som dem!

 • serena

  19/12/2012 at 11:43 Svar

  Hei. Veldig fin innlegg. Jeg kjenner meg igjen, men er enig med de som sier at ikke mange vil ha brukte ting, og vil heller ha kule nye leker som de andre «normale» barna har. Da er det greit å gi pengegaver til Kirkens Bymisjon osv… Vi er strenge med julegaver, og ønsker vi oss kun ting vi trenger. Leker kommer på mystisk vis uansett, men mye mindre, når de vet at barnet mitt har en streng og rar mor som ikke vil ha plastikk, glorete ting, helst resirkulerbar osv 🙂 hoho. Lego derimot, kan hun få så mye hun vil av, for det leker jeg med også! Ha en god jul 🙂

  • Susanne Kaluza

   20/12/2012 at 12:16 Svar

   Ja, lego er helt genialt! Det er også gull å kjøpe brukt, for blir jo aldri slitt selv etter ti års hard leking. God jul til deg og, Serena! Mange klemmer fra Susanne

 • Charlotte K.

  19/12/2012 at 13:38 Svar

  Dette er en fantastisk idé! Takk for tips 🙂

  • Susanne Kaluza

   20/12/2012 at 12:16 Svar

   Bare hyggelig! Glad du likte dem!

 • Nora

  19/12/2012 at 14:49 Svar

  Hei Susanne!
  Sjekk ut denne siden, her er det direkte formidleing av ting/klær/ mat etc til folk som trenger det!

  http://www.facebook.com/hjelpe

  • Susanne Kaluza

   20/12/2012 at 12:16 Svar

   Tusen takk! Der har jeg herved meldt meg inn!

 • Emmi

  19/12/2012 at 17:27 Svar

  I år skal datteren vår få noen av lekene fra min barndom, som hun ennå ikke har sett. Blir en førjulstur på loftet til besteforeldrene for å finne gamle skatter. Barbie, My Little Pony, bamser, etc… Hun skjønner ikke forskjell på nytt og brukt, så for henne spiller det ingen rolle. Uansett synes hun det er stas å arve. Hun ser jo gjerne opp til de hun arver fra, så da er tingen bare ekstra fin. Gratis og med 100% ren miljøsamvittighet.
  Finn.no er jo også en god idé, vi kjøpte dukkehus der. Dukkene får hun i kalenderen, huset på julaften. Jeg synes barna skal få morsomme ting de ønsker seg til jul (innenfor rimelighetens grnser, selvsagt), og på denne måten får vi det til uten å svi av masse cash på ting som bare gir en dårlig følelse å kjøpe.

  • Susanne Kaluza

   20/12/2012 at 12:17 Svar

   Veldig lurt å pakke inn egne leker fra loftet! Billig, miljøvennlig og hyggelig 🙂

 • […] som trenger det. Jeg leste nylig at Frelsesarmeen  ikke lenger tar i mot pakker, bare penger, men i fjor laget jeg en liste over andre steder du kan ringe og høre om trenger gaver. Aktuelle steder er f.eks asylmottak eller […]

Post a Comment