Trolldeig med en twist

Trolldeig er stas!

Noe av det digge med romjula er at barna er lykkelig opptatt med å teste ut alle de nye lekene de har fått til jul.

Her hjemme er en bil som faller fra hverandre når den kræsjer med veggen, og som 2-åringen så må bygge sammen igjen før han kræsjer den på ny, en av julas store slagere (et funn fra jeg var på Hamleys i høst), mens datteren min har fått nye tusjer og sitter oppslukt over varianter av Øisteins Juleblyant.

Jeg pleier å lage en stoooor porsjon trolldeig og la det vi ikke bruker ligge i kjøleskapet. Der holder den seg fint i flere dager, og kan dermed hentes fram når barna kjeder seg en annen dag også.

Likevel er det fint å ha noen enkle aktiviteter på lur. Trolldeig er perfekt inneaktivitet, siden den krever null forberedelser og bare er avhengig av ingredienser jeg stort sett har i huset likevel.

Her er oppskriften vi bruker:

1 del vann
2 deler salt
3 deler mel
litt zalo

Før har jeg brukt olje, men zalo gjør deigen lettere å jobbe med. Myk, men ikke klissete. Ha i litt og litt til du synes deigen har god konsistens. Blir den for myk er det bare å ha i mer av de tørre ingrediensene igjen.

Alt er mer gøy med farger!

Trolldeigen er gøy nok i seg selv sånn, men når jeg vil lage en ny vri på leken blander vi konditorfarge i. Ha i litt og litt, og husk forkle, siden det kan bli litt søl med konditorfargen. Jeg bruker konditorpasta. Den er dyr, men drøy i bruk og varer en liten evighet. Også er det kult at fargene blir så sterke. Men effekten blir fin også med vanlige konditordråper. Da blir fargene bare lysere.

Datteren min har lært om R-O-G-B-I-F i barnehagen. Regnbuefargene rød, oransje, gul, grønn, blå, indigo, fiolett. Men vi har alltid en diskusjon om forskjellen på indigo og fiolett. Noen som vet?

Datteren min satte straks i gang med å lage regnbue. Jeg fant også fram et utvalg av mine trofaste pepperkakeformer  og lot barna gå amok med å stanse ut Hello Kitty‘er, elger, trolldeigmenn og koner.

Etterpå bestemte vi oss for å lage lekemat. Lillebror ble satt til å trille druer, mens jeg prøvde meg på agurk, og datteren min sushi.

Frukten av vårt arbeid.

Trolldeigen stekte vi på rett under 100 grader natta over i stekeovnen. Dagen etter var den nye lekematen klar til å lekes med!

Fruktelig gøy!

Hva gjør dere for noe i romjula? Er dere hjemme eller fortsatt på julebesøk? Og har du noen trolldeigtriks å dele? På deigblandinger eller morsomme ting å lage? 

Neste gang skal jeg bestille spicy tuna maki også.

No Comments
 • Leyla

  28/12/2012 at 11:21 Svar

  Ser ut som dere har hatt det gøy 😀 indigo er vell en mellomting av blå og lilla? Altså lilla med mer blått i seg? 😉

  • Susanne Kaluza

   02/01/2013 at 12:08 Svar

   AHA! Takker 😀 😀

 • Mamma

  28/12/2012 at 11:32 Svar

  Indigo er mørkeblå-lilla og violet er mer en slags (rød)lilla. Ser morsomt ut dette her. Er jeg fæl hvis jeg sier at jeg selv unngår alt som har med plastelina/trolldeig å gjøre? Det blir så mye søl, kliss, og småbiter av deig/plastelina overalt. Men morsomt er det selvsagt for barna!

  • Susanne Kaluza

   02/01/2013 at 12:17 Svar

   Hahahaha, nix, vi har alle våre grenser. Selv legger jeg en stoooor plastduk under som samler opp det meste, men det er klart. Uansett hvor mye jeg koster tråkker jeg i trolldeigrester i noen dager etterpå 😉

 • Bente Christin Ovesen

  28/12/2012 at 12:42 Svar

  I min barnehage bruker vi denne oppskriften :

  4 dl. mel
  2 dl. salt
  2 ss. alunpulver
  dette blandes

  en flaske konditorfarge
  5 dl. kokende vann

  alt blandes , tilsett 2 ss matolje

  blandes godt, oppbevares i tett boks.

  denne er veldig smidig og fin 😉

  • Susanne Kaluza

   02/01/2013 at 12:18 Svar

   Alunpulver, hva er det? Skal teste din oppskrift neste gang! Hvorfor skal vannet være kokende? Gjør det deigen mer smidig på et vis?

 • […] gjør fysisk vondt i ansiktet bare jeg stikker i butikken. Ja, det finnes hyggelige ting man kan finne på hjemme, og nei, barn trenger ikke bli underholdt hele dagen.Erfaringsvis blir likevel våre helger […]

 • Kristine

  30/04/2013 at 18:56 Svar

  Hei! Er det bare på nettet man får tak i konditorpasta, eller vet du tilfeldigvis om et sted i Oslo hvor man kan få tak i det?

  • Anonym

   15/05/2013 at 22:09 Svar

   Du får kjøpt det bl.a her: http://www.cacas.no/ProduktKategori/96
   Bruk bare bittelite av gangen. Den er meget drøy. Selv bruker jeg spissen på en tannpirker. Det er ofte nok med en eller to spisser. Bruk hansker når du knar det inn, er vanskelig å få av hendene men smitter ikke over når den først er knadd inn. Supre farger, vel verd pengene. Lykke til.

  • Silje

   11/11/2013 at 15:03 Svar

   De har konditorpasta i Kitch`n butikkene også

 • Hilde

  17/11/2013 at 11:07 Svar

  Hvor lenge skal de stekes? 🙂

 • wholesale authentic jerseys

  21/12/2013 at 03:03 Svar

  Kendra Wilkinson with Hank Baskett Divorcing
  wholesale authentic jerseys http://burlingtonaa.org/network/wholesalejerseys.htm

Post a Comment