De 5 mest bortkastede babyproduktene

Den britiske forbrukerorganisasjonen Which? har spurt over 1000 småbarnsforeldre om hvilke produkt de hadde kjøpt for babyen ble født som de endte opp med å ikke ha bruk for. Dommen er like klar som den er knusende.  Her er fem av de mest ubrukelige babyproduktene i følge britiske foreldre:

 • Slynge
 • Bleiebøtte
 • Gåstol eller hoppegynge til å henge i døråpningen.
 • Søskenbrett
 • Nattlys

Hva synes dere om denne lista? Er du enig eller uenig? Er det noen ting som mangler?
Selv kjøpte jeg aldri bleiebøtte fordi jeg antok at bæsjebleier som fikk stå og koke i en beholder på varmekablene på baderomsgulvet kom til å stinke okke som, og at det enkleste bare er å knyte igjen posen og gå ut med søpla (eller la oss være realistiske: sette den ut på balkongen og vente på at mannen min skulle komme hjem fra jobb)

Eller så kan du bare kaste bleia i en helt vanlig plastikkpose og knyte igjen.

Slynge var rett nok kronglete å få til først, men så fikk jeg hjelp av en snill mor jeg fant på TettInntil og når jeg først fikk den til var den helt uvurderlig. Brukte den daglig fram til datteren vår var sånn 3-4 måneder og vi gikk over til en enklere mei tai, men slynga var fortsatt jevnlig i bruk de neste årene.

Julaften i Tangen kirke i Drammen med Karoline, mamma og sovende barn i den fiiiine silkeslynga mi.

Søskenbrett er fortsatt gull verdt for å få med seg to barn att og fram til barnehagen (vi kaller det storesøsterskateboard), så min liste ville sett mer sånn ut:
 • egen seng til babyen (de sov jo bare med oss da lell)
 • tisselaken (sjukt klamt!)
 • BabyBjörn (mye vondere å bære i enn meitai eller slynge for både voksen og barn)
 • kjoler til barn under 10 måneder (før datteren min kunne gå lå de bare som en sammerullet klump og gnagde under armene hennes. søtt?)
 • kosebamser som kunne varmes opp (barna våre er ikke så dumme at de forveksler en kosebamse for en varm mamma- eller pappakropp uansett om den er dekket med tysk ull og fylt med økologiske bønner)
Er slynge et ubrukelig babyprodukt? Gjorde du noen unødvendige kjøp før du fikk barn? Hvordan ville din liste over ubrukelige babyprodukter sett ut?
No Comments
 • Cecilie

  09/01/2013 at 09:21 Svar

  Hahaha, herlig liste! Jeg har også sverget til MeiTai (fikk ikke helt grep om den slynga) 🙂 Bleiebøtta er jeg enig i, og forsåvidt hoppehuska også (har jo lyst til å ta godt vare på ryggen til babyen). Og nei, barna er ikke dumme, nei 😉

  • Susanne Kaluza

   09/01/2013 at 09:46 Svar

   Hadde aldri fått til slynga uten kyndig hjelp da. Trikset er å stramme den dobbelt så mye som man egentlig tror 😀 Men MeiTai rules!

 • Casa Kaos

  09/01/2013 at 10:33 Svar

  Hehe.
  Jeg har vel kjøpt samtlige av produktene på denne lista, bortsett fra nattlys.
  Og jeg har knapt brukt noen av dem…

  • Susanne Kaluza

   09/01/2013 at 10:56 Svar

   😀

 • Siw Aina

  09/01/2013 at 10:40 Svar

  Vi hadde hoppehuske, ble aldri brukt. Sko til babyer har vi fått, aldri brukt. Enig i kjolene, bare ball og tøys. Lånte en babybjørn, brukte den fem ganger kanskje. Og sist men ikke minst droppa vi bleiebøtta. Nå er småtten 2,5 år og i alle disse årene har vi tatt ut alle bæsjbleiene med det samme (eller samlet dem utenfor ytterdøra og tatt de med oss hver gang vi gikk til innkjørselen hvor søppelkontainerne står). Kunne ha føyd til seng jeg også, han sov ikke i egen seng før han gikk over til skuvseng…

  • Susanne Kaluza

   09/01/2013 at 10:56 Svar

   Høres ut som vi har ganske like erfaringer der, Siw Anita!

 • Anne

  09/01/2013 at 11:00 Svar

  Bomkjøp hos oss:
  en stoffkreasjon som blir til barnestol hvis man fester den på en vanlig stol
  Nakkepute til bilen
  Ringslyngen vi arvet brukte vi ikke, elsket beco butterfly bæreselen vår!
  Masse kule hettejakker og skjorter, brukte mest det samme gode ulltøyet om igjen og om igjen
  Ammeputa, så og si ubrukt

  • Susanne Kaluza

   10/01/2013 at 14:02 Svar

   Oh, sånn stoffstol har jeg siklet på før. Glad for å lese jeg gjorde lurt i å la kredittkortet hvile.

 • Sandra

  09/01/2013 at 12:01 Svar

  Bleiebøtte var jeg fast bestemt på aldri å bruke, men det var den beste investeringen ever. Å måtte gå opp i andre etg med bosset HVER gang jeg skiftet en drittbleie, ble litt mye. Jeg satte bleiebøtten på et plantebrett med hjul, vips, ingen koking av bleier på varmekabler, genialt.
  Tisselaken fåes kjøpt som pustende og, men det ble jo først brukt når hun sluttet med bleier.
  Ammeputen brukte jeg til alt, stor og upraktisk, men deilig og anvennelig.
  Sånne fruktposer/smokk, brukte vi mye, litt kliss, men virket som om babyen vår likte det, fra ca 6 mnd. Og prampack, genialt på flytur.
  Babybjørn hadde jeg, men den var vond å bruke, så det blir ikke brukt igjen. Sånn stol-på-stol sak og, ble aldri brukt. Sko til baby var også helt bortkastet, men du verden så søte..Henger meg også på nakkeputen, ble aldri brukt.
  Listen kan nok gjøres enda lenger, men det er vel veldig individuelt hva hver og en ønsker å bruke og ikke.

  • Susanne Kaluza

   10/01/2013 at 14:03 Svar

   Ammeputen var gull når jeg var gravid med nr 2 og hadde bekkenløsning 😀

 • Hanne`s kaker

  09/01/2013 at 12:11 Svar

  Er mye man kjøper til disse barna som man ikke har så mye bruk for ja… Men dumt kjøp med bleiebøtte er ikke jeg enig i. Vi har den samme enno fra første jenta ble født for 4,5 år siden. Å den står på badet på varmekabler og lukter ikke 😉 Men har jeg ikke hatt posene som følger med og heller bare satt en vanlig bærepose oppi stinker det med engang, så det funker ikke! Så jeg tror nok konklusjonen blir at vi alle er forskjellige og de fleste ender nok opp med noen bomkjøp ja 😉

  • Susanne Kaluza

   10/01/2013 at 14:04 Svar

   Interessant å lese at meningene er så delte på bleiebøtte. Kanskje jeg må revurdere min motstand? Jeg synes bare det virker så dyrt, med spesialposer hver dag i 3 år med bleier?

 • Mari

  09/01/2013 at 12:35 Svar

  Hoppehuske: Totalt unødvendig til førstemann
  Hoppehuske: Totalt nødvendig til andremann som sto i fanget fra han var 3 mnd (!). Jeg vet ikke hva jeg skulle gjort med han fra han var 6-11 mnd om vi ikke hadde den. Han elska den, og hoppet rundt mens jeg laget mat til han. Å ligge på gulvet var uaktuelt.

  • Susanne Kaluza

   10/01/2013 at 14:04 Svar

   Barn er forskjellige ja 🙂

 • Annette

  09/01/2013 at 12:44 Svar

  Min liste ser slik ut: Bleiebøtte, sko før de kan gå, lekegrind faktisk ( vi klarte oss helt topp uten ), Babybjørn – vi brukte våres to ganger, men det så ikke behagelig ut for Adele og var heller ikke særlig godt for ryggen min, så den kvitta vi oss med. Så har vi heller aldri hatt bruk for tutekopp. Her begynte vi rett på vanlig kopp/glass. Ikke så mye søl heller, sålenge man er flink til å legge til rette og følge med om barnet trenger hjelp 🙂

  • Susanne Kaluza

   10/01/2013 at 14:07 Svar

   Lekegrind glemte jeg! Den kjøpte jeg på Finn og solgte 100 prosent ubrukt av oss 2 år senere. De er jo så små at babyen knapt får rullet en gang. Men venninnen min har sånt gjerde som hun kunne bruke til å avgrense en større del av stua med og det så mye lurere ut!

 • Monica

  09/01/2013 at 13:24 Svar

  Bleiebøtta er gull, hvertfall når man har to bleiebarn. Er jo et mindretall av bleiene som er bæsjebleier.

  Ellers synes jeg det mest håpløse som anbefales er gravidbilbelte. Det er ifølge Trygg trafikk ingen dokumentasjon på at det er mer sikkert enn vanlig bilbelte.

  • Susanne Kaluza

   10/01/2013 at 14:08 Svar

   Ja, det kjøpte jeg og var helt manisk til å bruke med nr 1. Med nr 2 tenkte jeg: Hvordan i alle dager kan dette egentlig gjøre barnet noe tryggere, og etter at Trygg Trafikk la ut sin kommentar kastet jeg det.

 • Mie fra Mies Mirakler

  09/01/2013 at 13:27 Svar

  Brukte ikke slynge, men bæresjal som er nokså likt, og det var den beste investeringen ever! uunværlig! og søskenbrett er da også ganske smart, men har ikke brukt det selv. Bleiebøtte var aldri aktuelt, og jammen mange andre ting folk tror man «må» ha som også er helt unødvendig, feks. ørten kremer og salver, når vanlig potetmel funker som bare det på såre små stumper! Helt enig i at egen seng er nokså unødvendig de første månedene, hehe! Sokker til babyer er hvertfall ingen vits da de sparkes av etter to sekunder uansett. Det er i grunnen veldig lite man trenger av både utstyr og leker i småbarnsalderen, mest spennende å leke med ting i kjøkkenskuffene uansett… 😉

  • Susanne Kaluza

   10/01/2013 at 14:09 Svar

   Jupp. Helt enig. To ullpysjer et bæresjal/slynge/sele og kjøkkenskuffen og de fleste behov blir dekket!

 • k.

  09/01/2013 at 13:46 Svar

  fikk faktisk brukt bleiebøtta.. men bare til vi brukte opp den gratise posen som kom med og de som vi fikk på tilbud. vi skiftet jo bæsjebleier tusen ganger i døgnet så det funket jo fint de første månedene, men man føler seg jo som litt av et miljøsvin om man får ei gratis bøtte og deretter setter den vekk/kaster den..

  ellers synes jeg sko var fullstendig bortkastet.

  mange sier at ammepute er bortkasta, men jeg hadde utrolig bruk for mi tvillingammepute. faktisk bruker jeg den enda den dag i dag, selv om ungen nesten er to. den er ikke nødvendig, men den er kos og siden lille ikke snakker så mye kan hun også gå bort å dra i den der den ligger bak sofaen. hun har sovet mange timer på den de siste to årene.

  • Susanne Kaluza

   10/01/2013 at 14:10 Svar

   Det er de spesialposene man binder seg til å kjøpe i 3 år (eller 2 x 3 år eller 3 x 3 år) som gjør meg mest kritisk til dem og. Det må jo bli dyyyyyrt. Her går bleiene bare i gamle plastposer, knytt sammen og kastet ut.

 • Joanna

  09/01/2013 at 14:04 Svar

  He, he – enig med Mari. Hoppehusken ble lite brukt til førstemann, men mye brukt til nr. 2. Brukte aldri bleiebøtte.Hadde en Babybjørn, men brukte den lite. Slynger var liksom ikke kommet enda i min tid… ville nok brukt det nå. Søskenbrett var helt uunværlig med to tette og så to tette til. Aldri kjøpt eller brukt nattlys heller.

  Mitt bomkjøp var nok tvillingtralle der de satt etter hverande i stedet for i bredden. Utrolig vanskelig å manøvrere!

  • Susanne Kaluza

   10/01/2013 at 14:11 Svar

   Søskenbrett var og er uunværlig for meg og. Nå står de på brettet begge to hvis vi må komme oss fort avgårde, siden lillebror har bestemt seg for at han er aaaaltfor stor for vogn, men fortsatt digger storesøkenskateboardet 😀

 • Hege

  09/01/2013 at 15:09 Svar

  Hadde jeg ikke hatt babyhuska hadde låra mine vært konstant svarte/blå:( De to minste elska å stå å hoppe:) Å søskenbrettet ble mye brukt.Babybjøren klarte ikke jeg å bruke ,den var ei gave. Nattlys vil 6 åringen enda ha….

  • Susanne Kaluza

   10/01/2013 at 14:12 Svar

   Nattlyset jeg kjøpte på ikea da datteren min var baby kastet jeg nå når vi flyttet. Aldri hatt bruk for..

 • Frøkna

  09/01/2013 at 15:14 Svar

  Eneste på lista her jeg har er slynge og den fikk jeg aldri dreisen på. Men brukte endel Manduca, spesielt til førstemann. Men det er også forskjell fra barn til barn. Med førstemann som var kjemperolig ble lekegrinda bare brukt til oppbevaring av leker, men med nr 2 som rullet fra 4 mnd alderen var lekegrinda uunværlig for at man i det hele tatt skulle få gjort noen ting i huset, eller ikke minst gått på do!

  En annen ting vi har plenty av men som aldri ble brukt er SMOKKER. To barn, titalls smokker, men ingen av dem tok noen gang smokk… 🙂

  Andre ting som VAR uunværlige (for oss):
  Babybjørn vippestol, ALDRI klart meg uten!
  Flaskevarmer og sterilisator (hadde flaskebarn)

  Men, det er så stor forskjell på folk da 🙂

  • Susanne Kaluza

   10/01/2013 at 14:15 Svar

   SMOKK ja! Samme her. Hadde 10 brukte 0 😀

 • Marita

  09/01/2013 at 15:29 Svar

  Men potte med musikk er ikke nevnt på lista? Slynge/bæretøy reddet spedbarnsperioden her også. Bruker både hoppehusken, babybjørn og nattlys (sånn til å stikke rett i kontakten, fantatisk med manøvreringslys uten å flomlegge hele rommet på natt/kveld). Dette er nok veldig forskjellig =)

  • Susanne Kaluza

   10/01/2013 at 14:16 Svar

   Slynge/bæretøy er gull ja. Samme hva det er -meitai-slynge-sjalmanduca-beco-ergo-patapum- så lenge man får tilbake to frie hender igjen.

 • Lene

  09/01/2013 at 16:39 Svar

  Her var det mye jeg (heldigvis?) aldri har hatt… 🙂

  Søskenbrettet derimot, det ble flittig brukt, men vi kjøpte det ikke før vi fikk bruk for det (da var babyen et halvt år, og vi skulle plutselig gå 3 km til barnehagen til storesøster (på fire år) hver dag.

  Lekegrinda er vel en av de tingene som er brukt absolutt minst, det ble bare en stor lekekasse stående midt i stua med nr 1, og med nr 2 brukte vi den kanskje to ganger mens han var nyfødt før vi solgte den…. Trappegrind klarte vi oss også uten, men det var endel påpassing før de skjønte det (hadde bare trapp opp fra hovedetasjen). Jeg var forøvrig dagmamma til en liten gutt også, tok ikke mange dageen før trappa ikke var spennende mer.

  Vi fikk flere par ordentlige merkesko, alle i str. 18. De ble tatt på for bilder et par ganger, men aldri brukt…

  Senga derimot har barna roet seg i fra dag en (i den grad junior roet seg etterhvert, men han sovnet aldri i vår seng, i fanget, bærende etc heller…). Til junior umulius hadde vi uro over senga som spilte rolig musikk, ga lys og hadde bamser som gikk rundt. Den har redda mors sinn mer enn en gang i de mest slitsomme månedene…. (hadde fjernkontroll så jeg kunne starte den igjen og igjen og igjen mens jeg satt utenfor døra og fikk en pause).

  Vi hadde potetmel, sinksalve og kuldekrem, utover det var det dårlig med kremer og salver. Med førstemann prøvde vi litt forskjellige, men med hennes sensitive hud var det ingen suksess, det enkle er ofte det beste….

  • Susanne Kaluza

   10/01/2013 at 14:17 Svar

   Det å ikke kjøpe ting før du faktisk trenger det er generelt en veldig godt tommelfingerregel for baby og barnestæsj. Takk for godt innspill!

 • Marianne

  09/01/2013 at 17:10 Svar

  1 ammepute
  2 bæremeis (kanskje ikke helt baby men…)
  3 vogn man kunne sette bilsete på (brukte denne funksjonen bare en gang)
  4 badesete (som babyen kunne ligge på i balja)
  5 dyr balje (mye bedre og billigere på f.eks. Europris)

  • Susanne Kaluza

   10/01/2013 at 14:18 Svar

   Dyr balje ja. Ikeas billigbalje var helt topp hos oss 😀

 • Eva Therese

  09/01/2013 at 20:37 Svar

  Må si meg uenig med bleiebøtte, vår lukter nada (angelcare)selv med varmekabler, og er en drøm i en liten leilighet i et leilighetskompleks med bosspann 200m unna 😛 Den har vært så stappa noen ganger, at jeg er imponert over hvor godt den kontrollerer lukten ^^ Slyngen ble flittig brukt til vi fikk ergobaby :)kjoler ble kun i veien etter at hun lærte seg å krype, men hun fikk fort dreisen på det og 😛

  1. ammepute
  2. Badebalje med skrå rygg (forsåvidt ok med forhøyningen i midten, holder barnets bein spredt slik de sitter mer stødig når de blir så gammel)
  3. vippestol

  Kunne nesten skrevet ned multigitter lekegrind, men min mor har en stor trapp hvor det omtrent er umulig å få festet en vanlig trappegrind, så vi deler den opp i to deler, hvor hun har 3 og vi 2, hun får sperret av trappa og vi får sperret ute kattematen i gangen vår x)

  Kan ikke si jeg husker flere «bomkjøp», men noe er det helt sikkert:P

  • Susanne Kaluza

   10/01/2013 at 14:20 Svar

   Interessant å lese folks forskjellige meninger. Selv om endel er forskjellig er det flere gjenstander som peker seg ut her og som gjentas igjen og igjen. Skulle ønske jeg hadde hatt denne lista når jeg ventet nr 1 selv!

 • Nina

  09/01/2013 at 21:12 Svar

  Bleiebøtte er genialt i barnehager, der du ofte har 10+ bleieunger som skal skiftes på flere ganger om dagen. Hjemme hadde jeg nok ikke brukt det.

  • Susanne Kaluza

   10/01/2013 at 14:21 Svar

   Har man råd til å kjøpe de spesialposene i bhg og? Tenker det er det som kanskje blir dyrt?

 • natalie

  09/01/2013 at 22:38 Svar

  hahaha! 🙂

  her er det jeg fint kunne vært uten:
  -hoppegynge til å henge i døråpning OG gåstol!
  -elektrisk flaskekoker (aldri brukt!)
  -bleiebøtte

  og dette kunne jeg IKKE vært uten:
  -smokk
  -stellebord
  -vogn med bilstol/adapter!!
  -fisher price elektrisk vugge (kolikk barn..)

  • Susanne Kaluza

   10/01/2013 at 14:22 Svar

   Også elektrisk flaskekoker som jeg syntes virket så kjekt 😀 Aldri hatt det sjølv, men det ser jo så luuurt ut.

 • Anne-Grete

  10/01/2013 at 00:24 Svar

  Hoppehuska blei faktisk aldri brukt. Og har en nydelig mei tai liggande ubrukt fordi eg likte mykje bedre manduca (formsydd bæresele, men ikkje Baby Björn…. Lånte en BB i begynnelsen. Grusomt!!)
  Bleiebøtte til engangs hadde vi aldri, men bleiebøtte til tøybleiene vi brukte då snuppa var 0-2 år var uvurderlig! 🙂 Vi fekk arve og låne deg aller meste så vi kom vel ikkje så verst ut av det å få barn. Men no er ho snart 4 og har vel kle nok til å kle opp et middels kontinent… Nødvendig? Nei! Ho foretrekker uansett ullbuksene mommo strikka og godt utvaska og mjuke overdela.

  • Susanne Kaluza

   10/01/2013 at 14:24 Svar

   Jupp. Fancy klær til småbarn kan lett inn på lista!

 • Anita Helene

  10/01/2013 at 01:25 Svar

  Jeg kjøpte faktisk hengekøye (!) til småen! Den var veldig fancy å se på, men det endte opp med at den ble brukt til lekeoppbevaring/soveplass til kattene 😉

  Med førstemann kjøpte jeg aldri bæreslynge eller noe lignende, men har tenkt å kjøpe til nestemann kommer (om ca. 13 uker). Noen som kan gi meg tips om hva som er «best»? Bæreslynge, Mei Tai, Manduca? Med tanke på både hva som er mest brukervennlig, best for babyen og som kan brukes fra de er så og si nyfødt? 🙂

  • Susanne Kaluza

   10/01/2013 at 14:33 Svar

   Oh! Hengekøye hørtes jo så kult ut! jeg siklet på noen barnehengekøyer i Danmark da jeg var gravid med datteren min husker jeg, men slo det fra meg fordi det var så dyrt.

   Bæretøy ja! Altså: Slynge eller elastisk bæresjal er helt topp for å roe ned nyfødte-3/4 mnd. Den roen de finner i så «tette» bæretøy er helt gull. Men de er som sagt mest praktiske de første mnd. Kjøp et billigerke (200/300 kr) eller brukt.

   Skal du bare kjøpe én ting ville jeg gått for en mei tai eller et annet ergonomisk bæretøy ala ergo / manduca (blir litt hva du synes er finest egentlig)

   Selv har jeg brukt mei taien var MASSE helt fra datteren min var 3 mnd og til hun ble 3 år. (Da overtok lillebror) Mei tai kan også brukes på nyfødt, du må bare ha bena inni meitaien istedenfor utenfor.

   Jeg kjøpte min meitai her:
   http://babyhawk.com/

 • Tove

  10/01/2013 at 09:43 Svar

  Hoppehuske var verdt hver en krone og mere til 🙂 Lykken, rett og slett og ville ikke vært uten.

  😀 Lykkelig barn og lykkelig mor og far!

  • Susanne Kaluza

   10/01/2013 at 15:18 Svar

   Så bra dere var fornøyd 😀

 • marianne

  10/01/2013 at 10:27 Svar

  Min liste:
  -Eget rom/Babyseng første leveår ( lå i kurv eller med oss uansett)
  -Babycall; min laget nok lyd til at jeg hørte alt uansett og jeg går ikke til naboen når babyen sover
  – slynge; fikk det ikke til og syns det var max ubehagelig
  – ammetøy; var nok av det vanlige tøyet som funker like bra
  – olabukser, kjoler og andre «outfits». Der er jeg enig at det er totalt bortkastet. Det gikk i ulltøy og annet behagelig.

  Jeg digget forresten bleiebøtten min. Den pakket ikke inn hver bleie men var en stor pose i bøtta som var vakumtett i lukkemekanismen. Digg å slippe å knute hver bleie i en pose og greit å slippe at det luktet kokt bleie på varmekablene

 • Susanne Kaluza

  10/01/2013 at 15:19 Svar

  Veldig enig i lista di. Stive olabukser, kjoler annet fashion-tøy var bare tøys å ha. Datteren min bodde omtrent i ullpysjene sine til hun begynte å krabbe.

 • […] amme med en ball sjonglerende på nesa), og svarte på spørsmål om alt fra morsmelksdonering til bæresjal på norsk og engelsk. (Dermed sparte de penger på […]

 • […] om dagen blogget jeg om de 5 mest unødvendige babyproduktene. Debatten i kommentarfeltet etterpå inspirerte meg til å tenke over hvilke produkter som faktisk […]

 • […] La oss ta et skritt tilbake og  overse at babyparfyme topper lista over de mest unødvendige babytingene jeg har hørt om. […]

Post a Comment