Kan 3-åringen få spille iPad hver dag?

Blogging handler om dialog. Derfor har nyttårsforsettet mitt for i år vært å starte en serie som drar i gang diskusjon og dialog på tvers av blogosfæren. Serien har fått navnet: «Dagens Dilemma» Jeg vil plukke ut bloggere –fra forskjellige felt -som jeg synes har noe å komme med og be de gi sine tanker og refleksjoner rundt et aktuelt spørsmål.  På den måten får vi sett en problemstilling fra flere sider, fremfor å presentere én fasit.

I dag har Aftenposten en stor sak om en EU finansiert forskningssrapport av 25142 barn mellom 9 og 12 år i 25 land som konkluderer med at det å skjerme barna fra Internett gjør dem dårligere rustet til å håndtere negative opplevelser på nett. Derfor passer temaet for Dagens Dilemma fint, for dette temaet er absolutt verdt en diskusjon.

For å kicke i gang første runde har jeg  bedt Aslak Borgersrud og Lammelaaret tenke noen kloke tanker rundt følgende:

Er det greit å la 3-åringen spille iPad hver dag?

«Et nettbrett er ikke et monster som vil suge ut sjela av hjertene på dine barn.»

Aslak er redaktør for Computerworld.no, musiker, småbarnsfar og driver den ofte kloke og alltid spissformulerte bloggen Aslaks Røyklegging.

Han er klar i sin tale:

«Et nettbrett er ikke et monster som vil suge ut sjela av hjertene på dine barn. Tvert i mot er et nettbrett en fin liten datamaskin som kan brukes til veldig mye forskjellig. Mange forskjellige spill. Og interaktive bøker. Og film. Og tegning. Og en masse annen moro.

Så å la treåringen bruke Ipad kan ikke sammenliknes med å la treåringen bruke én leke. Det kan sammenliknes med å la treåringen ha tilgang til lekekassa si.

Jeg tror det er bra for unger å leke. Bra å bli underholdt, bra å teste ut ting. Og det finnes neppe en eneste annen dings som er så kreativt utviklende for en unge som et nettbrett.
Hvis du er flink med ungen din, da.

Like bra som en kasse (eller tre) full av leker?

Men hvis du er en lat forelder, som har lasta ned ett eneste spill som ungen får bruke om og om igjen hver eneste dag, uten variasjon, uten valgmuligheter og uten utvikling, da må du skjerpe deg. Da må du finne flere apper. Nettbrettet bør være stappfullt av forskjellige typer spill som fungerer på forskjellige måter. Med forskjellige språk, uttrykk, navigasjonsmåter og tankesett. Og masse bøker, musikk, filmer og annen moro, sjølsagt.

På samme måte som lekekassa bør ha flere forskjellige leker, og bokhylla bør ha mange bøker som ungene kan velge mellom og bytte på.

Omfavn skjermen! La den bli din venn i oppdragelsen, la den hjelpe deg med tannpussen, la den gjøre unga dine kloke, flinke, reflekterte og i stand til å finne ut av ting på egen hånd!

(Disclaimer for folk som leser dette med veldig vrang vilje: Ja, da. Selvsagt skal man bruke alt med måte. Ikke la ungen sitte fem timer hver dag med nøyaktig det samme spillet hvor man skal skyte kvinner og barn med flammekaster. Poenget er at spill er moro. Akkurat som leker. Og barn skal ha det moro. For det er moro!)»

Lammelåret har alltid kloke tanker om foreldreliv på bloggen sin Lammelårtanker i kommenentarer på andre blogger. Hun har valgt en annen innfallsvinkel:

«Da jeg skrev innlegget Vi ødelegger barnas hjerner for nesten ett år siden følte mange seg truffet. Å si nei til datalek for barn under skolealder gjør man ikke uten reaksjoner. Iallfall ikke på nett. Men når reaksjonene er sterke skyldes det ofte at man berører noe viktig.

Spørsmålet er: Er det i det hele tatt greit å la 3-åringer spille iPad hver dag?

Vi tar mange valg i halvbevisstheten. Som regel er det helt ukomplisert. Det er  nødvendig å kunne ta avgjørelser raskt når man har ansvar for små barn. Småbarnstiden med full jobb er ikke tiden som er best egnet til dypere refleksjoner og innsats på nye fagområder.

Likevel vet jeg at det er i slike faser  at tanker om hva barndommen skal inneholde er mest nyttig. Om vi satte oss ned og forsøkte å lage noen mål, og noen retningslinjer for hva vi ønsker at ungene våre skal få med seg; hvilke verdier vi vil de skal ha med seg og hva slags opplevelser vi vil gi dem: Hvor i hierakiet kommer nettopplevelser? Skaper felles tid ved nettbrettet de beste minnene og opplevelsen av å ha tid sammen?

En naturlig plass på barnerommet eller en passiviserende barnevakt?

Mange sier det er viktig at barnet er kjent med nett- og databruk og at det er viktig å starte tidlig. Før barnet har lært grunnleggende motoriske ferdigheter? Tiden med nyfødt kan synes lang, men årene går fort . Derfor er det viktig at foreldre har et bevisst forhold til eget nettforbruk, fordi våre vaner lett overføres til barna. Unger vil gjøre det foreldrene gjør (til de blir tenåringer..!), og vi er forbilder – også når det ikke passer. Kjernen i problemstillingene tror jeg kan ligge nettopp her: Hvorfor skal ikke barna kunne bruke iPad når vi voksne gjør det?

Unger lærer iPad og andre nettløsninger raskt og de synes det er gøy! Fordi det kan gi en nødvendig pause i en hektisk hverdag, er det lett å ty til for travle foreldre, men nettbruken har lett for å gli ut. Ti minutter blir raskt til en time. Nettet er ment å fange, nettspill er skapt for å lage avhengighet. Vaner dannes lett.

Skal tida både hjemme og i barnehagen brukes bak skjermen?

Nettopp derfor er det viktig å stille spørsmål ved (u)vanen. Vil vi fordypes i nettaktiviteter når alternativet er å knyttes enda sterkere til barna? Trenger vi pausen akkurat mellom henting i barnehagen og klokken 20? Eller tilhører nettilgangen voksentimene, etter barna har lagt seg?

Finnes det gode nok grunner til å la treåringer bruke IPad når alternativet er boklesing, klossebygging, sofakosing, søskenkrangling (ja, krangling har også sin funksjon!), lange bad og mye mer?

Les gjerne disse tekstene av andre, til ettertanke: Kjære foreldre: Er barnet blitt nok en oppgave du multitasker? og Hun fortjente applaus, men måtte ta til takke med trøst.«

Innlegget er noe forkortet. Du kan lese hele på bloggen Lammelårtanker senere i dag.

Hva tenker du? Er det nyttig å la barnehagebarn spille daglig på iPad eller synes du barna heller bør leke med andre ting? Er det forskjell på pedagogiske spill og rene underholdningsapper? Hvordan har du løst dette hjemme hos dere? Er iPad mest et læringsverktøy eller en barnevakt? Og er det forskjell på TV og iPad eller bør all skjermtid sees under ett?

PS: Har du et dilemma du gjerne vil høre andre bloggeres synpunkt på? Eller vet du om et tema du synes hadde vært gøy om jeg hadde tatt opp her? Send meg gjerne en melding på facebook eller en mail på susannekaluza(at)gmail.com , så kanskje nettopp det du lurer på blir debattert i neste «Dagens Dilemma»!

No Comments
 • Notisboka

  14/01/2013 at 11:02 Svar

  I utgangspunktet er eg heilt med på at bruk av iPad er supert for å utvikle borna sin finmotorikk og tekniske innsikt. Det er heilt klårt ein fordel for eit born å ha god kjennskap til tekniske duppedittar. Den dagen eg får eigne born vil difor iPad vere eit av leketya.

  Men. Eg har i det siste tenkt mykje på mengdebruken av digitale verkty. Eg merkar eg sjølv til tider strever med å rive meg laus frå Instagram-Facebook-nettaviser-mail-blogg-karusellen. I ein stressa kvardag tyr ein lett til det som krev minst energi, nemleg surfing, når ein kjem heim frå jobben. Ubevisst surfing frå morgon til kveld fører til at eg ofte kjenner meg surrete i hovudet og mentalt sletene. Dette skremmer meg litt. Kva skjer med topploket når me aldri er heilt avkobla? Dette legg eit langt større ansvar på oss vaksne når det kjem til å regulere borna si skjermtid. For korleis kan me vente at dei klarar det sjølv, når me strevar like mykje?

  • Susanne Kaluza

   16/01/2013 at 14:54 Svar

   Veldig godt poeng! Jeg er også i en daglig kamp mot Instagram-Facebook-nettaviser-avhengigheten. Digger å lese og holde meg oppdatert, men hvor mange ganger trenger vi egentlig sjekke Insta? Eller Facebook?

 • […] Hun har også invitert Aslak Borgersrud til å belyse temaet. Resultatet finner du i bloggposten: Kan 3-åringen få spille iPad hver dag? Mitt bidrag i sin fulle lengde finner du […]

 • mettemia

  14/01/2013 at 13:44 Svar

  Med en gang jeg leste, «Skal 3-åringen få spille iPad hver dag»? var svaret, nei, ikke i det hele tatt. Men etter å ha tenkt litt på saken, vil jeg svare dette. Barn skal få tilgang til vår tekniske verden, men med måte. Alt må begrenses etter alder og bruk. Våre barn på 7 og 10 år fikk iPad til jul i fjor. Hadde det vært opp til dem, hadde de spilt døgnet rundt. Hvis vi ikke passer på, laster de ned alt som er av spill. Så vi må være tilstede å begrense for dem. Jeg mener en 3-åring kan spille lek og lær spill, litt hver dag. Men at 3-åringen i hovedsak skal leke, kose seg med venner og være ute å trene opp grovmotorikken sin. For å få en god hjerne må du mestre kroppen din. Og ingen 3-åring får utviklet klatre/sykle/springe/ evnen via en iPad! Hilsen førskolelærer, mamma og blogger mettemia

  • Susanne Kaluza

   16/01/2013 at 14:55 Svar

   «Ingen 3-åring får utviklet klatre/sykle/springe/ evnen via en iPad!»

   Godt sagt!

 • Jona ( Mammalivet i Berlin)

  14/01/2013 at 13:49 Svar

  Ja jeg syns det er i orden å la 3åringen leke med ipad hver dag. Så lenge det ikke blir slik at nettbrettet plutselig brukes som barnevakt i timesvis. Om spillene er pedagogiske eller ikke…det bryr jeg meg ikke om! Bruker du selv din tid på KUN verdifull info og læring på nettet, eller? Likt for alle, sier jeg. Får vi lov, så bør barna få lov å bli underholdt og slappe av uten at de på død og liv skal lære et nytt språk eller nye ferdigheter samtidig. Hvis det skjer, så er det bare et pluss!

  Når det er sagt, så har vi ikke ipad. Vi hadde en, men vi syns det ble for mye med laptop, smarttelefon OG ipad. Et sted må vi begrense luksusen og forbrukermentaliteten vår. DER ligger vel heller problemet for min del.. For MÅ alle ha en ipad?

  • mettemia

   14/01/2013 at 16:33 Svar

   Det spørs vel hvordan vi definerer verdifull info og læring på nettet? Det er supert hvis 3-åringen kan få begrepstrening, lære farger/former og få språktrening via pedagogiske spill. Likt for alle! Nei, der er jeg ikke enig med deg. Det er en viss forskjell på en unge og en voksen. Men at alle bør redusere bruken av digitale verktøy, er nok lurt. Ungene våre spiller de spill de ønsker, og vi reduserer bruken av iPad for dem.
   Vi har hatt nintendo ds…..3ds osv siden ungene var ca 3 år, og det har vært en fantastisk barnevakt. Kan nesten sidestilles med lego. Selv om ordet pedagogikk kommer opp, vil det ikke si at vi kun heller mot treleker og tova ullkuler. Nei, alle MÅ ikke ha en iPad, det er vel opp til den voksne å avgjøre.

   • Susanne Kaluza

    16/01/2013 at 14:56 Svar

    Enig med dere. Selv fikk jeg iPad i gave og synes egentlig ikke den er særlig nyttig, når jeg alt har laptop og iPhone. Blir mest en spillkonsoll for barna, og det er virkelig unødig luksus! Når den går i stykker kjøper jeg ikke ny, for å si det sånn.

 • Helene

  14/01/2013 at 15:26 Svar

  Vår gutt på to år har egen iPad! Det er veldig gøy å se læringskurven hans. Han pusler avanserte puslespill, får skjermbildet opp på TVn med AppleTV, leker seg med lyder, former og barnefilmer på YouTube. Han har fri tilgang, men leker like gjerne med Duplo som puslespill på iPaden. Han har fått spille siden han var 8-9 mnd 🙂 Heia iPad, jeg mener vi skal omfavne de flotte læremulighetene vi får!

  • Susanne Kaluza

   16/01/2013 at 14:57 Svar

   Og Aslak som var så redd for å bli lynsjet for standpunktet sitt! Nå blir han glad 😀

 • Fru Jacobsen

  14/01/2013 at 16:47 Svar

  Jeg synes ikke det gjør noe om de spiller LITT hver dag. Om de vil slappe av med litt spill etter middagen synes jeg ikke det gjør noe. De fleste appene er lærings apper.

  Her har 4 åringen fått min gamle PC og vi skal kjøpe lærespill til bursdagen hans, slik at han kan bruke den til annet enn paint 😉 Og jeg vet noen synes det er hull i hodet, men jeg synes ikke det gjør noe så lenge de leker og aktive ellers om dagen 🙂

  • Susanne Kaluza

   16/01/2013 at 14:58 Svar

   Det er nok balansen som er viktig ja. Skjønner jo de er slitne etter full barnehagedag..

 • JunePune

  14/01/2013 at 23:42 Svar

  Her får ungene fri tilgang til iPaden, den ligger å slenger i sofaen uansett 😉
  Men de begrenser seg selv, i dag har den ikke vært rørt av barnehender, og det var den vel nesten ikke i går heller, mens andre dager holder de på en liten halvtime hver 🙂

  • Susanne Kaluza

   16/01/2013 at 15:14 Svar

   Godt å høre! Jeg er mer restriktiv, men har tilgjengjeld små addicts 😀

 • Marie L

  15/01/2013 at 00:21 Svar

  IPad er supert, men enig om at det må være måtehold i tidsbruken. Typisk scenario er at barna våkner 07 på søndagsmorgen, og spør om de kan få bruke iPad. JA, uten å nøle, men med dårlig samvittighet når du står opp noen timer senere og de fremdeles sitter og spiller… Og er det bare meg, eller er det ofte pappa i huset som har minst problemer med tidsbruken på data og iPad?

  • Susanne Kaluza

   16/01/2013 at 15:18 Svar

   Hahahahahahahahahaha! Det der hørtes kjent ut, ja!

 • Per Harald Borgen

  16/01/2013 at 11:01 Svar

  Enig i at det bør begrenses dersom det går over styr. Min erfaring er at alle barn er forskjellige, og at noen blir oppslukt og trenger grenser, mens andre gir seg av seg selv. Akkurat som med TV; enkelte barn blir sittende i timesvis, men andre vil ut og leke.

  I tillegg er det viktig å ha noen nettvett-regler; dette gjelder databruk generelt. De litt eldre barna kan fort navigere seg ut på nettet, og til mindre barnevennlige sider. Jeg har snakket med mange foreldre som har opplevd at barnet har forvillet seg inn på sider/bilder/videoer med uhyggelig innhold. Her kan YouTube være en fallgruve.

  iOS 6 har en nyttig funksjon som løser dette, der man kan låse iPaden inn på én app.

  Per
  forlaget Propell

 • […] Reveapp: I følge småbarnsfar Aslak Borgersrud er det helt greit å la barna spille på iPad hver dag, så lenge vi har gode og varierte spill liggende.  Little Fox Music Box  er med på App Stores […]

 • […] fortsatt litt for avansert. Han koser seg derfor med ABC-spillene til Go’ Boken i mens. (Aslak har tross alt forsikret meg om at dataspill for småbarn er greit, […]

 • […] dere vet har jeg en serie gående nå for å dyrke bloggdialog, der jeg ber medbloggere jeg synes har mye bra…På den måten får vi sett et dilemma fra flere sider, istedenfor én […]

 • […] på besøk hos voksne venner: Det finnes mange situasjoner der det er nyttig å ha litt distraksjoner tilgjengelig for […]

 • […] Susanne Kaluza er en av Norges mest populære bloggere. I tillegg er hun forfatter, foredragsholder, samfunnsdebattant, spaltist og journalist med mer enn 10 års erfaring fra riksdekkende presse. Vi i Propell ble kjent med henne gjennom debatten Kaluza, Aslak Borgersrud og Lammelåret startet på bloggene sine, som handlet om hvorvidt man burde la barn leke med iPaden hver dag. […]

Post a Comment